Baraka - Madeira

Madeira (Hungarian only)

Madeira

Caving
Hiking
8 days
Medium
Accomodation
Individuals, Friends
2021

Sat, Jul 17

Sat, Jul 24

€842

Still available

Book

Overview

This tour is provided by a Hungarian tour provider, and arranged in Hungarian only. Due this, there is no English content to this tour.


 • Fedezd fel Madeirát, amely egy komoly magashegység és egy botanikus kert fantasztikus keveréke
 • Légy részese a sziget nyújtotta meglepetéseknek: egyszer trópusi gyümölcsöket kóstolhatunk, máskor olyan erdőkben túrázunk, amik Borneó vagy Hawaii legszebb részeit idézik.
 • Madeirán minden látnivaló, minden kirándulás és program valódi rácsodálkozás.


Route

Madeira (Hungarian only) Madeira #mapImageWidget

Budapest

Lisszabon

+18 more

Budapest

Utazás tartalmazza

Utazás autóbusszal
Szállás

8 éjszaka

Reggeli

8 db

Baraka túravezetés
Repülőjegy
További étkezés
Belépők és fakultatív programok ára
Biztosítások

Itinerary

1. napBudapest – München – Funchal
 • Repülés: kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, majd átszállás után Madeira felé folytatjuk a repülésünket. Dél körül szállunk le a sziget központi repülőterén.
 • Madeira: a Portugáliához tartozó sziget körülbelül Casablancával fekszik azonos földrajzi szélességen. Az Afrika partjaitól 700 kilométerre, az óceánban fekvő Madeira igazi magashegység. A legmagasabb pontja 1862 méter és szinte az egész felszínét szubtrópusi növényzet borítja. A sziget éghajlata egész évben kellemes, de tavasztól őszig érdemes Madeirára utazni, mivel ilyenkor borul virágba a természet. A portugál felfedezők a világ minden tájáról elhozták a legszebb virágfajokat: mikulásvirágokat, mimózákat, papagájvirágokat, rododendronokat, jacarandákat, begóniákat, liliomokat, dáliákat és jázminokat. Még az országutakat is hortenziabokrok szegélyezik több kilométer hosszan.

 • Funchal: a repülőterén beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és a szállásunkra utazunk. A célunk Funchal, a sziget legnagyobb városa, amely a napsütötte déli parton fekszik. Keskeny utcákon közelítjük meg az apartmanjainkat, amikhez a remek kilátás mellett egy kellemes medence is tartozik. Ezen a szálláson fogjuk eltölteni az utazásunk összes éjszakáját. A délutánt pihenéssel és Funchal szabadprogram keretében történő felfedezésével tölthetjük.
 • Szállás: apartman.

2. napFunchal – Ribeira Seca – Boca do Risco – Porto Da Cruz – Funchal
 • Gyalogtúra a Boca do Risco kilátópontba: a Madeirával való ismerkedésünket egy látványos túrával kezdjük. A sziget északkeleti részén található Ribeira Seca kisvárosába utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Az első célunk a 350 méter magas Boca do Risco kilátópont, ahol feltárul előttünk a sziget észak-keleti partvonala. Már ezen az első túrán megismerkedünk a levadákkal, azokkal a mesterséges vízelvezető csatornákkal, amik Madeira szigetét átszövik. A kilátópont után a tengerparti sziklák tetején, és magas hegyek oldalában túrázunk tovább, miközben végig páratlan panorámában gyönyörködhetünk. Kilométereken keresztül láthatjuk az alattunk húzódó sziklás tengerpartot. Nemsokára áthaladunk Larano településén, majd megérkezünk Porto Da Cruz kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 250 m, le 400 m, a túra nehézsége: (**). Eltöltünk egy kis időt a városban, beülhetünk egy késői ebédre, vagy fürödhetünk egyet az Atlanti-óceán melletti medencében.
 • Guindaste kilátópont: a túra után felkeresünk egy kilátópontot, ahonnan kitűnően látszik a Grocha da Gale hatalmas hegytömbje egy pazar vízeséssel.
 • Funchal: a túra után visszautazunk a szállásunkra, ahonnan szabadprogram keretében indulva felfedezhetjük Funchal bárokkal és éttermekkel teli bohém negyedét.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

3. napFunchal – Monte vagy bálnales – Funchal
 • Városnézés Funchalban: a napunk első felében megismerkedünk Madeira fővárosával. A szállásunkról lesétálunk a központba, ahol elsőként a piacot, Madeira egyik fő nevezetességét nézzük meg. A halpiac is érdekes, de számunkra a gyümölcspiac tartogat több meglepetést. Négy földrész gyümölcsei és ezek helyi változatai teremnek a szigeten, amiket meg is kóstolhatunk. Többféle maracuja, annóna, pawpaw, ananász-banán, guava azok a gyümölcsök, amik ismeretlenek számunkra. A piac után végigsétálunk Funchal főutcáján, megnézzük a katedrálist, majd betérünk az egyik leghíresebb pincészetbe. Megismerkedünk a madeirai borokkal és meg is kóstoljuk ezeket. Elsétálunk a Sao Francisco Parkba, amely a legjobb botanikus kertekkel is felveszi a versenyt. A városnéző sétánkat Funchal tengerpartján, a kikötő mentén folytatjuk egészen a Zona Velha bohém negyedig, ahol helyi képzőművészek színes festményekkel láttak el rengeteg ajtót és tűzfalat. Ezt a néhány utcát már szabadprogram keretében érdemes felfedezni.
 • Monte: délután két fakultatív program közül választhatunk. Az első Monte kisvárosa, ahová Funchalból felvonóval juthatunk el. A városka fontos látnivalója a plébániatemplom, ahol az utolsó magyar király, IV. Károly nyugszik. A templom mellett említést érdemel az innen látható gyönyörű panoráma és Monte hangulatos főtere. Végigjárhatjuk a hatalmas kiterjedésű Palace Botanikus Kertet, és ha kedvünk tartja, kipróbálhatjuk a tobogán nevű, fura „szánkót˝, amit két helyi férfi irányít lefelé a meredek utcákon. A programok végén kétféle felvonóval indulhatunk le Monte kisvárosából attól függően, hogy közvetlenül a szállásunkra vagy Funchal óvárosába igyekszünk.
 • Bálnales: Monte helyett délutáni fakultatív programként választhatunk egy három órás bálnalest is, amely Funchal kikötőjéből indul.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

4. napFunchal – Cabo da Girao – Rabacal – Risco-vízesés – 25 forrás – Funchal
 • Cabo da Girao kilátópont: a mai első látnivalónk a nemrégiben épült Cabo da Girao kilátó, amely 600 méter magasan nyúlik a tenger fölé. Az üvegpadlónak köszönhetően a lábaink alatt látjuk Madeira déli partvonalát.
 • Gyalogtúra a Paul de Serra felföldön: délelőtt egy rendkívül látványos útvonalon kapaszkodunk fel buszunkkal az 1300 méteres Paul de Serra felföldre. Ezt a vidéket gyakran borítja köd, ami misztikus hangulatot kölcsönöz a fennsíknak. Egy parkolóból gyalog folytatjuk utunkat, először egy aszfaltúton lefelé a Rabacal menedékházig, majd onnan már túraösvényen gyaloglunk tovább a 120 méteres Risco-vízesésig. Ezután egy vízelvezető levada mellett haladunk, ami a legtöbb esetben szintemelkedés nélküli utat jelent számunkra. A növényzet elképesztően buja, már-már a trópusi erdőket idézi. A következő állomásunk a 25 Forrás elnevezésű vízesés, ami egy szűk völgykatlanban zúdul alá. Újabb levadák következnek, amik időnként a hegyek gyomrában, alagutakban folytatódnak. Ezek a keskeny és alacsony alagutak néha csak néhány méter hosszúak, olykor azonban több kilométeresek. A mai túránk további része két ilyen alagúton vezet keresztül; az első 1,7 km, a második 800 m hosszú. A nyílegyenesen futó alagutakban semmilyen világítás nincs, magunknak kell világítanunk. Az alagutak szélessége épp csak akkora, hogy a vízelvezető csatorna mellett egy túrázó elférjen, a magasságuk pedig 2-2,5 méter körüli. A túránk utolsó szakaszában ismét érintjük a Rabacal menedékházat, majd visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 14 km, szint: fel 530 m, le 530 m, a túra nehézsége: (***). A túra után a szállásunkra utazunk, ahol a nap hátralévő részét akár a medence partján is tölthetjük.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

5. napFunchal – Inferno – Funchal
 • Inferno gyalogtúra: ezen a napon Madeira egyik leglátványosabb túrája következik, amelynek helyszíne egy olyan erdő, amelyről alig hihető, hogy ez a sziget rejti. A szállásunkról egy parkolóba utazunk, majd a fejlámpánkat és vízhatlan öltözetet magunkhoz véve, gyalog indulunk útnak. Szintemelkedés alig nehezíti az utunkat, mivel majdnem végig levadák mentén túrázunk. A széles ösvényünk idővel keskenyebbé, sziklássá és kissé csúszóssá válik, sőt néhány kitett szakaszt is érintünk. Tériszonyosoknak nem ajánljuk ezt a túrát. A növényzet sűrűsége az őserdei dzsungeleket idézi. Öreg fák, mohás sziklák, számtalan csobogó hegyi patak, barlangszerű szurdokvölgyek, felfoghatatlan méretű vízesések és titokzatos alagutak jellemzik az egész napos túránkat. Olykor mohával borított hidakon kelünk át, de egyes helyeken kőről kőre ugorva keresztezünk egy-egy patakot. Az útvonal második részében egyre csak szűkülnek a völgyek és egyre magasabb vízesésekkel találkozunk. A vízesések közül az egyik legnagyobb a 150 méteres Caldeirao Verde. A zuhatag előtt állva a saját szemünkkel győződhetünk meg arról, hogy Madeira a vízesések földje. Mintegy kétszáz lépcsőfokon felkapaszkodunk egy felső levadához, ami legalább annyit fut sötét alagutakban, mint a hegy oldalában. Bepillanthatunk a Ribeira Grande folyó völgyébe, ahol a párás erdők Borneó vagy Hawaii erdőségeit idézik. Túránk célja az Inferno (Pokol) nevű hely, ahol egy szűk és félhomályos sziklaszurdokban, hatalmas robajjal zubog egy hegyi folyó, több, bivalyerős sodrású vízesést alkotva. Követhetetlen, hogy melyik vízesés melyik patakot táplálja és az egyik helyen eltűnt hegyi folyó melyik szurdokban bukkan föl ismét. Láthatjuk egy 5 km hosszú alagút bejáratát is, mi azonban elindulunk visszafelé. Ugyanezen az útvonalon fogunk vissza is túrázni, így az útvonal minden szépségét újra láthatjuk. Táv: 22 km, szint: fel 350 m, le 350 m, a túra nehézsége: (***). Késő este érkezünk vissza Funchal városába.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

6. napFunchal – Sao Vicente-barlang – Sao Vicente – Porto Moniz – Farol – Paul do Mar – Funchal
 • Sao Vicente-barlang: a mai egész napos körutazásunk első állomása a különleges Sao Vicente-barlang, amely vulkanikus módon keletkezett. Egy órás látogatást teszünk a meglepően nagyméretű lávabarlangban, amit szépen kiépítettek és kivilágítottak a látogatóknak. Egy érdekes meglepetést is tartogat számunkra a lávabarlang, de erről többet a helyszínen! A túra nehézsége: (*).
 • Sao Vicente: a barlanglátogatás után megismerkedünk Sao Vicente kisvárosával, amely az egyik legszebb település Madeirán.
 • Porto Moniz: dél körül érkezünk Porto Moniz településére, ahol többféle program közül választhatunk. Tehetünk egy sétát a vízparti sétányon, megnézhetjük az Atlanti-óceán élővilágát bemutató Akváriumot, úszhatunk egyet az óceán menti medencék egyikében, vagy megebédelhetünk egy étteremben.
 • Farol fok: délután Madeira legnyugatibb pontjára, a Farol fokhoz és az ott álló világítótoronyhoz utazunk. Először egy 410 m magas kilátópontból láthatjuk, hogyan csapdossák az Atlanti-óceán hullámai a sziget partjait, majd átsétálunk a 360 m magasan álló világítótoronyhoz, ahonnan kitűnően láthatjuk Madeira nyugati partvonalát. A túra nehézsége: (*).
 • Paul do Mar: késő délután érkezünk az óceánparti Paul do Mar településére, a madeirai szörfösök központjába. Felkeressük a kedvenc mojito-bárunkat, ahol egy itallal a kézben csodálhatjuk az óceánt. A nap végén visszautazunk a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

7. napFunchal – Pico Arieiro – Pico Ruivo (1862 m) – Teixeira – Ribeiro Frio – Funchal
 • Gyalogtúra a Pico Ruivo csúcsra: újabb gyalogtúra következik a programunkban; ezúttal Madeira legmagasabb hegycsúcsának meghódítása a célunk. Ehhez először 1810 méteres magasságba utazunk, a Pico Arieiro csúcsra, amely a harmadik legmagasabb pont a szigeten. Körbenézünk az itteni látogatóközpontban, majd útnak indulunk egy csodálatos panorámát ígérő ösvényen. Az útvonal olyan kitett, de jól kiépített és biztonságos szakaszokat érint, amiket tériszonyosoknak egyáltalán nem ajánlunk. Olykor függőleges hegygerincek keskeny tetején, olykor a hegyek oldalába bevájt gyalogúton túrázunk. A túrázókat sok helyen korlát védi. Természetesen itt is előfordulnak a madeirai gyalogtúrák jellegzetességei, az alagutak, amiken keresztül pár perc alatt átjuthatunk egy-egy hatalmas hegytömb másik oldalára. Az ösvény végig csodás kilátást nyújt, hiszen alattunk több száz méteres mélységbe láthatunk le, felettünk pedig Madeira legmagasabb csúcsai trónolnak. Hamarosan megérkezünk az 1780 m magasan épült Abrigo menedékházhoz, ahol megpihenünk. A ház közvetlenül az 1862 m magas Pico Ruivo csúcs alatt áll, így már csak pár perc kell, hogy elérjük Madeira legmagasabb hegycsúcsát. Teljes körpanoráma fogad minket; tiszta időben beláthatjuk szinte az egész szigetet. Miután beteltünk a látvánnyal, folytatjuk túránkat immár végig lefelé. A túránk az 1592 m magas Teixeira nevű parkolóban ér véget, ahol a buszunk már vár ránk. Táv: 8 km, szint: fel 650 m, le 800 m, a túra nehézsége: (***).
 • Ribeiro Frio: a napnak még nincs vége, mert a túra után felkeressük a Ribeiro Frio pisztrángtelepet, ahol először megnézzük, hogyan is tenyésztik Madeirán az ízletes halakat, majd betérünk az itteni, legendás hírű étterembe. A vacsora után visszautazunk a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

8. napFunchal – Szent Lőrinc-félsziget – Funchal
 • Gyalogtúra a Szent Lőrinc-félszigeten: délelőtt az utazásunk utolsó, félnapos kirándulására kerül sor a Madeira északkeleti részén található Szent Lőrinc-félszigeten. Azonnal szembetűnik, hogy ez a legszárazabb része Madeirának, ahol nincsenek kiterjedt erdőségek, csak füves vagy kopár hegyoldalak és meredeken a tengerbe szakadó sziklafalak. A félsziget magasabb részeiről körbetekintve láthatjuk mindkét oldalt az óceánt, sötét, vulkanikus sziklákat és megközelíthetetlen tengeröblöket. A túránk célja egy kilátópont, ahonnan vadregényes panoráma tárul elénk. Némi pihenést követően egy részben eltérő útvonalon túrázunk vissza a buszunkhoz. Táv: 8 km, szint: fel 500 m, le 500 m, a túra nehézsége: (**).
 • Funchal: a délutánt szabadprogram keretében Funchal városában tölthetjük. Felkereshetjük a már megismert városrészeket, az óceánparti sétányt, a városközpontot, a bohém hangulatú óvárost vagy valamelyik egzotikus parkot. Remek alkalom kínálkozik, hogy a piacon különleges gyümölcsöket vásároljunk vagy bármilyen más meglepetést hozzátartozóink számára. A nap végén mindenki egyénileg sétálhat vissza a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

9. napFunchal – München – Budapest
 • Funchal: a délelőtt egy részét még a szálláson vagy Funchalban töltjük, majd a repülőtérre utazunk.
 • Repülés: kora délután Madeiráról először Münchenbe, majd onnan Budapestre repülünk. Késő este szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.
 • Étkezés: reggeli.

Fotók: Egyed Melinda, Éliás Balázs, Serfőző Zoltán, Terleth Mátyás
Madeira (Hungarian only) Madeira #4d2b227d-32f5-4093-9af4-7942d29071d1
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send

Túravezető: Baráth Levente

Egyszerre túravezető, filmes és fotós. Lehetetlen, hogy legalább egy kamerát ne lássunk folyton a kezében, emellett imád sokat mesélni a helyekről, ahol éppen túrát vezet. A bevetési területe nagyon széles: magashegyek, mediterrán és északi szigetek, dél-európai országok, a lista egyre csak bővül.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás több gyalogtúrát is tartalmaz, de ezek közül fizikálisan egyik sem túlságosan nehéz.

A legtöbb madeirai túraösvény jellemzője, hogy levadák, azaz vízelvezető csatornák mentén vezetnek, emiatt még a több kilométer hosszúságú útvonalak sem tartalmaznak jelentős szintemelkedést. Persze nem csak levadák mentén túrázunk, de egy kivétellel egyik gyalogtúránk sem tartalmaz jelentős szintemelkedést. Ez az egy kivétel a Pico Ruivo csúcsra vezető túra, amit viszonylag csekély távolság, de hosszabb emelkedők és ereszkedések jellemeznek.

A túrák átlagosan sportos erőnléttel könnyedén végigjárhatóak, hiszen a legtöbb túrán sem a távolság, sem a szintemelkedés nem túl jelentős. A maderiai túrák nehézsége máshol keresendő.

Az ösvények sokszor keskenyek és kitettek, meredek hegyoldalak oldalában vezetnek. A korláttal védett túraösvények sokszor kisebb-nagyobb szakadékok mentén húzódnak, ahol a gyaloglást még az olykor sziklás és nedves, csúszós terep is nehezíti.

A gyakorlott és tériszonytól mentes túrázók számára mindez nem jelent különösebb nehézséget, de azok számára, akik tériszonytól szenvednek, szinte egyik gyalogtúránk sem ajánlott! A tériszony mellett további kizáró ok a megfelelő lépésbiztonság és mozgáskoordináció hiánya.

Azok számára sem ajánlottak továbbá a túrák, akik nem bírják a bezártságot, hiszen számos alkalommal olyan alagutakon kelünk át, amik csak 2-2,5 m magasak és 2 m szélesek. A leghosszabb alagút 1,7 km! Tehát mégegyszer: a tériszony, a klausztrofóbia valamint bármilyen szív- és érrendszeri, mozgásszervi betegség kizáró okok a madeirai gyalogtúrák során. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Madeira (Hungarian only) Madeira #24a98383-a022-4d6d-92c9-3772288b0d0a

Safe Booking

Do I have to book in advance?

 • Yes, we encourage you to book this trek in advance.
 • For day activities, we recommend you to book 48 hours before the tour.
 • For multi-day packages, the earlier you book, the more significant is the chance that you can participate in the journey.


When do I have to pay?

 • We have a "book now, pay later" policy. Due to this process, we don't ask for any bank card details.
 • We created our booking system to be convenient and secure for you.
 • The provider will contact you and discuss the payment with you later.


What other fees do I have to pay?

 • There are no hidden fees on Trekhunt (like booking fee, cancellation fee, etc.).
 • We don't charge you any additional fees.
 • We offer this tour precisely with the same price and conditions as the provider.


Is booking secure?

 • We created our booking system to be convenient and safe for you.
 • We don't ask any of your bank card details!
 • We only ask you to provide us your name, email and mobile number.
 • We forward this information to the provider, who can send you the tour details.


Don't miss out. We recommend you to book this tour today.

Map

Szükséges felszerelés

Öltözet: magasszárú túrabakancs és váltás túracipő (arra az esetre, ha a bakancsunk esetleg elázna), strapabíró túraöltözet, meleg túraruházat, polárdzseki, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, fürdőruha. Olyan ba­kancs­ban gye­re, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz, kulacs, elemlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot. Külön kiemeljük a megfelelő fejlámpa (elemlámpa) jelentőségét, hiszen a túrákon több alkalommal, hosszú és kivilágítatlan alagutakon haladunk át. Mindenképpen hozz magaddal pótelemeket is!

Útiokmányok

Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek a Portugáliához tartozó Madeira területére. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes portugál nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Madeira (Hungarian only) Madeira #74be53cd-a76b-4e20-ac76-0e4d291a3b7d

Szállás

Utazásunk összes éjszakáját egyetlen helyszínen, Funchal városában, 2 fős apartmanokban töltjük. 4 tagú család jelentkezése esetén (a szállás kapacitásától függően) 4 fős apartmanban is lehetséges az elhelyezés - ebben az esetben a részvételi díjból 10.000 Ft/fő kedvezményt biztosítunk. Az apartmanokhoz külön konyhasarok tartozik, amik felszereltsége: elektromos főzőlap, hűtőszekrény, edények, tányérok és evőeszközök. A fürdőben van hajszárító és törölközők is járnak a szálláshoz. Az apartmanokhoz egy óceánra néző erkély vagy egy kertkapcsolatos terasz is tartozik. A szállásunkhoz egy medence és egy klubszoba is tartozik, továbbá wifin keresztül minden apartmanból elérhető az internet.

Madeira (Hungarian only) Madeira #941c5bdf-85bd-4ad2-baae-ddde8e1b4afb

Étkezés és ivóvíz

A részvételi költség tartalmazza minden nap a reggelit. Mivel a szállásunknak nincs külön étterme vagy reggeliző helyisége, ezért a reggelit egy kis kosárban kapjuk meg minden reggel az apartmanunk ajtaja előtt.

Ebédre a legtöbb nap szendvicseket érdemes csomagolni, amiket a túrák során tudunk elfogyasztani. Egy-egy nap tudunk étteremben is étkezni; ezeket a napokat a túravezetőink mindig előre jelzik.

A túrákra mindenképpen vigyünk magunkkal műzli-, csokoládé- vagy energiaszeleteket. Vacsorázni az apartmanjainkban vagy Funchalban tudunk. A szállásunktól néhány száz méterre található egy-két étterem.

Egy átlagos vacsora ára kb. 15-20 €. Madeirán iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 1-2 €.

Helyszínen fizetendő költségek

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

 • Funchal, Blandy Wine House, bórkóstolás: 7,2 €
 • Funchal, felvonó Monte kisvárosába és vissza: 16 €
 • Funchal, fakultatív bálnales: 35 €
 • Monte, tobogán: 25 € Monte
 • Palace Botanikus Kert: 12,5 €
 • Sao Vicente, lávabarlang: 6 €
 • Porto Moniz, Akvárium: 8 €
 • Porto Moniz, medencehasználat: 1,5 €


Madeira (Hungarian only) Madeira #0fad60a1-26fe-42b9-9e9a-e8792e0cb65b

Kommunikáció

A hivatalos nyelv a portugál, de angolul és németül sokan beszélnek. A szállásunk teljes területén wifin keresztül érhető el az internet.

Indulás és érkezés

Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

Sze­mély­zet

A Baraka 2 tú­ra­ve­ze­tője és 1 madeirai autóbusz-sofőr.

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni; gyógyszereket nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Idő­el­to­ló­dás

+1 óra.

Elektromos áram

A szállásunkon a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésünke. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szállásunkon fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

Portugáliában az euró (EUR vagy €) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Uta­zá­sunk so­rán csak kevés helyen találunk bankautomatákat, de szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 150-250 € + a belépők és fakultatív programok költsége. Madeira árfekvése Magyarországhoz hasonló.

Csomagolás a repülőre

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Időjárás

Az utazáshoz a tavasztól őszig terjedő időszak ideális. A hőmérséklet napközben 24-28 °C körüli, amit napsütésben még melegebbnek érzünk. A magasság növekedésével csökken a hőmérséklet; a szűk szurdokvölgyekben, a magas csúcsokon vagy az alagutakban csak 15-20 °C várható. Utazásunk időpontjában tartós esők nem valószínűek, de egy-egy rövid zápor a hegyekben előfordulhat. Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Funchal, Porto Moniz és a Pico Arieiro csúcs aktuális időjárását.

Nyilatkozat

Utazásunk kalandtúra, amely Madeira ritkán lakott illetve lakatlan részeire is elvezet. Az apartmanok beosztása eltérő, így nem garantálható, hogy minden résztvevő ugyanolyan szobában nyer elhelyezést. Mi­vel utazásunk so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén – eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok – meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli. Az utazás ajánlott korhatára: 10-60 év.

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást. Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra. Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak! Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül. A csoport menetrendjétől eltérő repülőjegyet 10.000 Ft módosítási költség ellenében tudunk foglalni.

Lemondási szabályok

60-46. napok közt: a részvételi díj 10 százaléka és a repülőjegy előlege kerül levonásra. 45-26. napok közt: a részvételi díj 50 százaléka és a repülőjegy előlege kerül levonásra. 25-16. napok közt: a részvételi díj 75 százaléka és a repülőjegy előlege/teljes díja kerül levonásra. 15 napon belül: a részvételi díj 100 százaléka és a repülőjegy előlege/teljes díja kerül levonásra.

Route

Madeira (Hungarian only) Madeira #mapImageWidget

Budapest

Lisszabon

+18 more

Budapest

Utazás tartalmazza

Utazás autóbusszal
Szállás

8 éjszaka

Reggeli

8 db

Baraka túravezetés
Repülőjegy
További étkezés
Belépők és fakultatív programok ára
Biztosítások

Itinerary

1. napBudapest – München – Funchal
 • Repülés: kora reggel indulunk a budapesti Liszt Ferenc repülőtérről Münchenbe, majd átszállás után Madeira felé folytatjuk a repülésünket. Dél körül szállunk le a sziget központi repülőterén.
 • Madeira: a Portugáliához tartozó sziget körülbelül Casablancával fekszik azonos földrajzi szélességen. Az Afrika partjaitól 700 kilométerre, az óceánban fekvő Madeira igazi magashegység. A legmagasabb pontja 1862 méter és szinte az egész felszínét szubtrópusi növényzet borítja. A sziget éghajlata egész évben kellemes, de tavasztól őszig érdemes Madeirára utazni, mivel ilyenkor borul virágba a természet. A portugál felfedezők a világ minden tájáról elhozták a legszebb virágfajokat: mikulásvirágokat, mimózákat, papagájvirágokat, rododendronokat, jacarandákat, begóniákat, liliomokat, dáliákat és jázminokat. Még az országutakat is hortenziabokrok szegélyezik több kilométer hosszan.

 • Funchal: a repülőterén beszállunk a ránk várakozó autóbuszba és a szállásunkra utazunk. A célunk Funchal, a sziget legnagyobb városa, amely a napsütötte déli parton fekszik. Keskeny utcákon közelítjük meg az apartmanjainkat, amikhez a remek kilátás mellett egy kellemes medence is tartozik. Ezen a szálláson fogjuk eltölteni az utazásunk összes éjszakáját. A délutánt pihenéssel és Funchal szabadprogram keretében történő felfedezésével tölthetjük.
 • Szállás: apartman.

2. napFunchal – Ribeira Seca – Boca do Risco – Porto Da Cruz – Funchal
 • Gyalogtúra a Boca do Risco kilátópontba: a Madeirával való ismerkedésünket egy látványos túrával kezdjük. A sziget északkeleti részén található Ribeira Seca kisvárosába utazunk, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. Az első célunk a 350 méter magas Boca do Risco kilátópont, ahol feltárul előttünk a sziget észak-keleti partvonala. Már ezen az első túrán megismerkedünk a levadákkal, azokkal a mesterséges vízelvezető csatornákkal, amik Madeira szigetét átszövik. A kilátópont után a tengerparti sziklák tetején, és magas hegyek oldalában túrázunk tovább, miközben végig páratlan panorámában gyönyörködhetünk. Kilométereken keresztül láthatjuk az alattunk húzódó sziklás tengerpartot. Nemsokára áthaladunk Larano településén, majd megérkezünk Porto Da Cruz kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 250 m, le 400 m, a túra nehézsége: (**). Eltöltünk egy kis időt a városban, beülhetünk egy késői ebédre, vagy fürödhetünk egyet az Atlanti-óceán melletti medencében.
 • Guindaste kilátópont: a túra után felkeresünk egy kilátópontot, ahonnan kitűnően látszik a Grocha da Gale hatalmas hegytömbje egy pazar vízeséssel.
 • Funchal: a túra után visszautazunk a szállásunkra, ahonnan szabadprogram keretében indulva felfedezhetjük Funchal bárokkal és éttermekkel teli bohém negyedét.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

3. napFunchal – Monte vagy bálnales – Funchal
 • Városnézés Funchalban: a napunk első felében megismerkedünk Madeira fővárosával. A szállásunkról lesétálunk a központba, ahol elsőként a piacot, Madeira egyik fő nevezetességét nézzük meg. A halpiac is érdekes, de számunkra a gyümölcspiac tartogat több meglepetést. Négy földrész gyümölcsei és ezek helyi változatai teremnek a szigeten, amiket meg is kóstolhatunk. Többféle maracuja, annóna, pawpaw, ananász-banán, guava azok a gyümölcsök, amik ismeretlenek számunkra. A piac után végigsétálunk Funchal főutcáján, megnézzük a katedrálist, majd betérünk az egyik leghíresebb pincészetbe. Megismerkedünk a madeirai borokkal és meg is kóstoljuk ezeket. Elsétálunk a Sao Francisco Parkba, amely a legjobb botanikus kertekkel is felveszi a versenyt. A városnéző sétánkat Funchal tengerpartján, a kikötő mentén folytatjuk egészen a Zona Velha bohém negyedig, ahol helyi képzőművészek színes festményekkel láttak el rengeteg ajtót és tűzfalat. Ezt a néhány utcát már szabadprogram keretében érdemes felfedezni.
 • Monte: délután két fakultatív program közül választhatunk. Az első Monte kisvárosa, ahová Funchalból felvonóval juthatunk el. A városka fontos látnivalója a plébániatemplom, ahol az utolsó magyar király, IV. Károly nyugszik. A templom mellett említést érdemel az innen látható gyönyörű panoráma és Monte hangulatos főtere. Végigjárhatjuk a hatalmas kiterjedésű Palace Botanikus Kertet, és ha kedvünk tartja, kipróbálhatjuk a tobogán nevű, fura „szánkót˝, amit két helyi férfi irányít lefelé a meredek utcákon. A programok végén kétféle felvonóval indulhatunk le Monte kisvárosából attól függően, hogy közvetlenül a szállásunkra vagy Funchal óvárosába igyekszünk.
 • Bálnales: Monte helyett délutáni fakultatív programként választhatunk egy három órás bálnalest is, amely Funchal kikötőjéből indul.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

4. napFunchal – Cabo da Girao – Rabacal – Risco-vízesés – 25 forrás – Funchal
 • Cabo da Girao kilátópont: a mai első látnivalónk a nemrégiben épült Cabo da Girao kilátó, amely 600 méter magasan nyúlik a tenger fölé. Az üvegpadlónak köszönhetően a lábaink alatt látjuk Madeira déli partvonalát.
 • Gyalogtúra a Paul de Serra felföldön: délelőtt egy rendkívül látványos útvonalon kapaszkodunk fel buszunkkal az 1300 méteres Paul de Serra felföldre. Ezt a vidéket gyakran borítja köd, ami misztikus hangulatot kölcsönöz a fennsíknak. Egy parkolóból gyalog folytatjuk utunkat, először egy aszfaltúton lefelé a Rabacal menedékházig, majd onnan már túraösvényen gyaloglunk tovább a 120 méteres Risco-vízesésig. Ezután egy vízelvezető levada mellett haladunk, ami a legtöbb esetben szintemelkedés nélküli utat jelent számunkra. A növényzet elképesztően buja, már-már a trópusi erdőket idézi. A következő állomásunk a 25 Forrás elnevezésű vízesés, ami egy szűk völgykatlanban zúdul alá. Újabb levadák következnek, amik időnként a hegyek gyomrában, alagutakban folytatódnak. Ezek a keskeny és alacsony alagutak néha csak néhány méter hosszúak, olykor azonban több kilométeresek. A mai túránk további része két ilyen alagúton vezet keresztül; az első 1,7 km, a második 800 m hosszú. A nyílegyenesen futó alagutakban semmilyen világítás nincs, magunknak kell világítanunk. Az alagutak szélessége épp csak akkora, hogy a vízelvezető csatorna mellett egy túrázó elférjen, a magasságuk pedig 2-2,5 méter körüli. A túránk utolsó szakaszában ismét érintjük a Rabacal menedékházat, majd visszatérünk a buszunkhoz. Táv: 14 km, szint: fel 530 m, le 530 m, a túra nehézsége: (***). A túra után a szállásunkra utazunk, ahol a nap hátralévő részét akár a medence partján is tölthetjük.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

5. napFunchal – Inferno – Funchal
 • Inferno gyalogtúra: ezen a napon Madeira egyik leglátványosabb túrája következik, amelynek helyszíne egy olyan erdő, amelyről alig hihető, hogy ez a sziget rejti. A szállásunkról egy parkolóba utazunk, majd a fejlámpánkat és vízhatlan öltözetet magunkhoz véve, gyalog indulunk útnak. Szintemelkedés alig nehezíti az utunkat, mivel majdnem végig levadák mentén túrázunk. A széles ösvényünk idővel keskenyebbé, sziklássá és kissé csúszóssá válik, sőt néhány kitett szakaszt is érintünk. Tériszonyosoknak nem ajánljuk ezt a túrát. A növényzet sűrűsége az őserdei dzsungeleket idézi. Öreg fák, mohás sziklák, számtalan csobogó hegyi patak, barlangszerű szurdokvölgyek, felfoghatatlan méretű vízesések és titokzatos alagutak jellemzik az egész napos túránkat. Olykor mohával borított hidakon kelünk át, de egyes helyeken kőről kőre ugorva keresztezünk egy-egy patakot. Az útvonal második részében egyre csak szűkülnek a völgyek és egyre magasabb vízesésekkel találkozunk. A vízesések közül az egyik legnagyobb a 150 méteres Caldeirao Verde. A zuhatag előtt állva a saját szemünkkel győződhetünk meg arról, hogy Madeira a vízesések földje. Mintegy kétszáz lépcsőfokon felkapaszkodunk egy felső levadához, ami legalább annyit fut sötét alagutakban, mint a hegy oldalában. Bepillanthatunk a Ribeira Grande folyó völgyébe, ahol a párás erdők Borneó vagy Hawaii erdőségeit idézik. Túránk célja az Inferno (Pokol) nevű hely, ahol egy szűk és félhomályos sziklaszurdokban, hatalmas robajjal zubog egy hegyi folyó, több, bivalyerős sodrású vízesést alkotva. Követhetetlen, hogy melyik vízesés melyik patakot táplálja és az egyik helyen eltűnt hegyi folyó melyik szurdokban bukkan föl ismét. Láthatjuk egy 5 km hosszú alagút bejáratát is, mi azonban elindulunk visszafelé. Ugyanezen az útvonalon fogunk vissza is túrázni, így az útvonal minden szépségét újra láthatjuk. Táv: 22 km, szint: fel 350 m, le 350 m, a túra nehézsége: (***). Késő este érkezünk vissza Funchal városába.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

6. napFunchal – Sao Vicente-barlang – Sao Vicente – Porto Moniz – Farol – Paul do Mar – Funchal
 • Sao Vicente-barlang: a mai egész napos körutazásunk első állomása a különleges Sao Vicente-barlang, amely vulkanikus módon keletkezett. Egy órás látogatást teszünk a meglepően nagyméretű lávabarlangban, amit szépen kiépítettek és kivilágítottak a látogatóknak. Egy érdekes meglepetést is tartogat számunkra a lávabarlang, de erről többet a helyszínen! A túra nehézsége: (*).
 • Sao Vicente: a barlanglátogatás után megismerkedünk Sao Vicente kisvárosával, amely az egyik legszebb település Madeirán.
 • Porto Moniz: dél körül érkezünk Porto Moniz településére, ahol többféle program közül választhatunk. Tehetünk egy sétát a vízparti sétányon, megnézhetjük az Atlanti-óceán élővilágát bemutató Akváriumot, úszhatunk egyet az óceán menti medencék egyikében, vagy megebédelhetünk egy étteremben.
 • Farol fok: délután Madeira legnyugatibb pontjára, a Farol fokhoz és az ott álló világítótoronyhoz utazunk. Először egy 410 m magas kilátópontból láthatjuk, hogyan csapdossák az Atlanti-óceán hullámai a sziget partjait, majd átsétálunk a 360 m magasan álló világítótoronyhoz, ahonnan kitűnően láthatjuk Madeira nyugati partvonalát. A túra nehézsége: (*).
 • Paul do Mar: késő délután érkezünk az óceánparti Paul do Mar településére, a madeirai szörfösök központjába. Felkeressük a kedvenc mojito-bárunkat, ahol egy itallal a kézben csodálhatjuk az óceánt. A nap végén visszautazunk a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

7. napFunchal – Pico Arieiro – Pico Ruivo (1862 m) – Teixeira – Ribeiro Frio – Funchal
 • Gyalogtúra a Pico Ruivo csúcsra: újabb gyalogtúra következik a programunkban; ezúttal Madeira legmagasabb hegycsúcsának meghódítása a célunk. Ehhez először 1810 méteres magasságba utazunk, a Pico Arieiro csúcsra, amely a harmadik legmagasabb pont a szigeten. Körbenézünk az itteni látogatóközpontban, majd útnak indulunk egy csodálatos panorámát ígérő ösvényen. Az útvonal olyan kitett, de jól kiépített és biztonságos szakaszokat érint, amiket tériszonyosoknak egyáltalán nem ajánlunk. Olykor függőleges hegygerincek keskeny tetején, olykor a hegyek oldalába bevájt gyalogúton túrázunk. A túrázókat sok helyen korlát védi. Természetesen itt is előfordulnak a madeirai gyalogtúrák jellegzetességei, az alagutak, amiken keresztül pár perc alatt átjuthatunk egy-egy hatalmas hegytömb másik oldalára. Az ösvény végig csodás kilátást nyújt, hiszen alattunk több száz méteres mélységbe láthatunk le, felettünk pedig Madeira legmagasabb csúcsai trónolnak. Hamarosan megérkezünk az 1780 m magasan épült Abrigo menedékházhoz, ahol megpihenünk. A ház közvetlenül az 1862 m magas Pico Ruivo csúcs alatt áll, így már csak pár perc kell, hogy elérjük Madeira legmagasabb hegycsúcsát. Teljes körpanoráma fogad minket; tiszta időben beláthatjuk szinte az egész szigetet. Miután beteltünk a látvánnyal, folytatjuk túránkat immár végig lefelé. A túránk az 1592 m magas Teixeira nevű parkolóban ér véget, ahol a buszunk már vár ránk. Táv: 8 km, szint: fel 650 m, le 800 m, a túra nehézsége: (***).
 • Ribeiro Frio: a napnak még nincs vége, mert a túra után felkeressük a Ribeiro Frio pisztrángtelepet, ahol először megnézzük, hogyan is tenyésztik Madeirán az ízletes halakat, majd betérünk az itteni, legendás hírű étterembe. A vacsora után visszautazunk a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

8. napFunchal – Szent Lőrinc-félsziget – Funchal
 • Gyalogtúra a Szent Lőrinc-félszigeten: délelőtt az utazásunk utolsó, félnapos kirándulására kerül sor a Madeira északkeleti részén található Szent Lőrinc-félszigeten. Azonnal szembetűnik, hogy ez a legszárazabb része Madeirának, ahol nincsenek kiterjedt erdőségek, csak füves vagy kopár hegyoldalak és meredeken a tengerbe szakadó sziklafalak. A félsziget magasabb részeiről körbetekintve láthatjuk mindkét oldalt az óceánt, sötét, vulkanikus sziklákat és megközelíthetetlen tengeröblöket. A túránk célja egy kilátópont, ahonnan vadregényes panoráma tárul elénk. Némi pihenést követően egy részben eltérő útvonalon túrázunk vissza a buszunkhoz. Táv: 8 km, szint: fel 500 m, le 500 m, a túra nehézsége: (**).
 • Funchal: a délutánt szabadprogram keretében Funchal városában tölthetjük. Felkereshetjük a már megismert városrészeket, az óceánparti sétányt, a városközpontot, a bohém hangulatú óvárost vagy valamelyik egzotikus parkot. Remek alkalom kínálkozik, hogy a piacon különleges gyümölcsöket vásároljunk vagy bármilyen más meglepetést hozzátartozóink számára. A nap végén mindenki egyénileg sétálhat vissza a szállásunkra.
 • Szállás: apartman, étkezés: reggeli.

9. napFunchal – München – Budapest
 • Funchal: a délelőtt egy részét még a szálláson vagy Funchalban töltjük, majd a repülőtérre utazunk.
 • Repülés: kora délután Madeiráról először Münchenbe, majd onnan Budapestre repülünk. Késő este szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.
 • Étkezés: reggeli.

Fotók: Egyed Melinda, Éliás Balázs, Serfőző Zoltán, Terleth Mátyás
Madeira (Hungarian only) Madeira #4d2b227d-32f5-4093-9af4-7942d29071d1

Túravezető: Baráth Levente

Egyszerre túravezető, filmes és fotós. Lehetetlen, hogy legalább egy kamerát ne lássunk folyton a kezében, emellett imád sokat mesélni a helyekről, ahol éppen túrát vezet. A bevetési területe nagyon széles: magashegyek, mediterrán és északi szigetek, dél-európai országok, a lista egyre csak bővül.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás több gyalogtúrát is tartalmaz, de ezek közül fizikálisan egyik sem túlságosan nehéz.

A legtöbb madeirai túraösvény jellemzője, hogy levadák, azaz vízelvezető csatornák mentén vezetnek, emiatt még a több kilométer hosszúságú útvonalak sem tartalmaznak jelentős szintemelkedést. Persze nem csak levadák mentén túrázunk, de egy kivétellel egyik gyalogtúránk sem tartalmaz jelentős szintemelkedést. Ez az egy kivétel a Pico Ruivo csúcsra vezető túra, amit viszonylag csekély távolság, de hosszabb emelkedők és ereszkedések jellemeznek.

A túrák átlagosan sportos erőnléttel könnyedén végigjárhatóak, hiszen a legtöbb túrán sem a távolság, sem a szintemelkedés nem túl jelentős. A maderiai túrák nehézsége máshol keresendő.

Az ösvények sokszor keskenyek és kitettek, meredek hegyoldalak oldalában vezetnek. A korláttal védett túraösvények sokszor kisebb-nagyobb szakadékok mentén húzódnak, ahol a gyaloglást még az olykor sziklás és nedves, csúszós terep is nehezíti.

A gyakorlott és tériszonytól mentes túrázók számára mindez nem jelent különösebb nehézséget, de azok számára, akik tériszonytól szenvednek, szinte egyik gyalogtúránk sem ajánlott! A tériszony mellett további kizáró ok a megfelelő lépésbiztonság és mozgáskoordináció hiánya.

Azok számára sem ajánlottak továbbá a túrák, akik nem bírják a bezártságot, hiszen számos alkalommal olyan alagutakon kelünk át, amik csak 2-2,5 m magasak és 2 m szélesek. A leghosszabb alagút 1,7 km! Tehát mégegyszer: a tériszony, a klausztrofóbia valamint bármilyen szív- és érrendszeri, mozgásszervi betegség kizáró okok a madeirai gyalogtúrák során. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Madeira (Hungarian only) Madeira #24a98383-a022-4d6d-92c9-3772288b0d0a

Safe Booking

Do I have to book in advance?

 • Yes, we encourage you to book this trek in advance.
 • For day activities, we recommend you to book 48 hours before the tour.
 • For multi-day packages, the earlier you book, the more significant is the chance that you can participate in the journey.


When do I have to pay?

 • We have a "book now, pay later" policy. Due to this process, we don't ask for any bank card details.
 • We created our booking system to be convenient and secure for you.
 • The provider will contact you and discuss the payment with you later.


What other fees do I have to pay?

 • There are no hidden fees on Trekhunt (like booking fee, cancellation fee, etc.).
 • We don't charge you any additional fees.
 • We offer this tour precisely with the same price and conditions as the provider.


Is booking secure?

 • We created our booking system to be convenient and safe for you.
 • We don't ask any of your bank card details!
 • We only ask you to provide us your name, email and mobile number.
 • We forward this information to the provider, who can send you the tour details.


Don't miss out. We recommend you to book this tour today.

Map

Szükséges felszerelés

Öltözet: magasszárú túrabakancs és váltás túracipő (arra az esetre, ha a bakancsunk esetleg elázna), strapabíró túraöltözet, meleg túraruházat, polárdzseki, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, fürdőruha. Olyan ba­kancs­ban gye­re, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a napi kirándulásokhoz, kulacs, elemlámpa, papucs, napszemüveg, baseball sapka vagy kendő napszúrás ellen, esetleg túrabot. Külön kiemeljük a megfelelő fejlámpa (elemlámpa) jelentőségét, hiszen a túrákon több alkalommal, hosszú és kivilágítatlan alagutakon haladunk át. Mindenképpen hozz magaddal pótelemeket is!

Útiokmányok

Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes személyi igazolvánnyal vagy út­le­véllel léphetnek a Portugáliához tartozó Madeira területére. Nem magyar állampolgárok a lakhelyük szerint illetékes portugál nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.

Madeira (Hungarian only) Madeira #74be53cd-a76b-4e20-ac76-0e4d291a3b7d

Szállás

Utazásunk összes éjszakáját egyetlen helyszínen, Funchal városában, 2 fős apartmanokban töltjük. 4 tagú család jelentkezése esetén (a szállás kapacitásától függően) 4 fős apartmanban is lehetséges az elhelyezés - ebben az esetben a részvételi díjból 10.000 Ft/fő kedvezményt biztosítunk. Az apartmanokhoz külön konyhasarok tartozik, amik felszereltsége: elektromos főzőlap, hűtőszekrény, edények, tányérok és evőeszközök. A fürdőben van hajszárító és törölközők is járnak a szálláshoz. Az apartmanokhoz egy óceánra néző erkély vagy egy kertkapcsolatos terasz is tartozik. A szállásunkhoz egy medence és egy klubszoba is tartozik, továbbá wifin keresztül minden apartmanból elérhető az internet.

Madeira (Hungarian only) Madeira #941c5bdf-85bd-4ad2-baae-ddde8e1b4afb

Étkezés és ivóvíz

A részvételi költség tartalmazza minden nap a reggelit. Mivel a szállásunknak nincs külön étterme vagy reggeliző helyisége, ezért a reggelit egy kis kosárban kapjuk meg minden reggel az apartmanunk ajtaja előtt.

Ebédre a legtöbb nap szendvicseket érdemes csomagolni, amiket a túrák során tudunk elfogyasztani. Egy-egy nap tudunk étteremben is étkezni; ezeket a napokat a túravezetőink mindig előre jelzik.

A túrákra mindenképpen vigyünk magunkkal műzli-, csokoládé- vagy energiaszeleteket. Vacsorázni az apartmanjainkban vagy Funchalban tudunk. A szállásunktól néhány száz méterre található egy-két étterem.

Egy átlagos vacsora ára kb. 15-20 €. Madeirán iható a vezetékes víz, de több helyen vásárolhatunk palackozott ivóvizet is. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 1-2 €.

Helyszínen fizetendő költségek

A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

 • Funchal, Blandy Wine House, bórkóstolás: 7,2 €
 • Funchal, felvonó Monte kisvárosába és vissza: 16 €
 • Funchal, fakultatív bálnales: 35 €
 • Monte, tobogán: 25 € Monte
 • Palace Botanikus Kert: 12,5 €
 • Sao Vicente, lávabarlang: 6 €
 • Porto Moniz, Akvárium: 8 €
 • Porto Moniz, medencehasználat: 1,5 €


Madeira (Hungarian only) Madeira #0fad60a1-26fe-42b9-9e9a-e8792e0cb65b

Kommunikáció

A hivatalos nyelv a portugál, de angolul és németül sokan beszélnek. A szállásunk teljes területén wifin keresztül érhető el az internet.

Indulás és érkezés

Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

Sze­mély­zet

A Baraka 2 tú­ra­ve­ze­tője és 1 madeirai autóbusz-sofőr.

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni; gyógyszereket nem tudnak biztosítani a résztvevőknek.

Idő­el­to­ló­dás

+1 óra.

Elektromos áram

A szállásunkon a magyar szabványnak megfelelő csatlakozó áll rendelkezésünke. A di­gi­tá­lis fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szállásunkon fel tudjuk tölteni.

Va­lu­ta

Portugáliában az euró (EUR vagy €) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Uta­zá­sunk so­rán csak kevés helyen találunk bankautomatákat, de szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával is.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 150-250 € + a belépők és fakultatív programok költsége. Madeira árfekvése Magyarországhoz hasonló.

Csomagolás a repülőre

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Időjárás

Az utazáshoz a tavasztól őszig terjedő időszak ideális. A hőmérséklet napközben 24-28 °C körüli, amit napsütésben még melegebbnek érzünk. A magasság növekedésével csökken a hőmérséklet; a szűk szurdokvölgyekben, a magas csúcsokon vagy az alagutakban csak 15-20 °C várható. Utazásunk időpontjában tartós esők nem valószínűek, de egy-egy rövid zápor a hegyekben előfordulhat. Ezeken az oldalakon ellenőrizheted Funchal, Porto Moniz és a Pico Arieiro csúcs aktuális időjárását.

Nyilatkozat

Utazásunk kalandtúra, amely Madeira ritkán lakott illetve lakatlan részeire is elvezet. Az apartmanok beosztása eltérő, így nem garantálható, hogy minden résztvevő ugyanolyan szobában nyer elhelyezést. Mi­vel utazásunk so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy rossz idő ese­tén – eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok – meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőinek hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén a túravezetők minden esetben alternatív programokat javasolnak a helyszínen. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli. Az utazás ajánlott korhatára: 10-60 év.

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást. Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra. Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak! Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül. A csoport menetrendjétől eltérő repülőjegyet 10.000 Ft módosítási költség ellenében tudunk foglalni.

Lemondási szabályok

60-46. napok közt: a részvételi díj 10 százaléka és a repülőjegy előlege kerül levonásra. 45-26. napok közt: a részvételi díj 50 százaléka és a repülőjegy előlege kerül levonásra. 25-16. napok közt: a részvételi díj 75 százaléka és a repülőjegy előlege/teljes díja kerül levonásra. 15 napon belül: a részvételi díj 100 százaléka és a repülőjegy előlege/teljes díja kerül levonásra.

All prices are indicative only and subject to availability and changes without obligation.

Time until next start
139
days
20
hours
:
58
min
:
24
sec

Price

€842

Duration

8 days
2021

Sat, Jul 17

Sat, Jul 24

€842

Still available

Book
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send
Book on Trekhunt
"Find our tours on Trekhunt! Don’t hesitate to send your inquiry, we are happy to take you to your next adventure!" - Baraka
Book this for
Saturday, Jul 17
Book now
Share this trek on