Jordan (Hungarian only) Jordan

Jordan (Hungarian only)

Jordan

Hiking
6 days
Medium
Accomodation
Friends, Individuals
2021

Thu, Oct 28

Tue, Nov 02

€1,315

Still available

Book

Overview

This tour is provided by a Hungarian tour provider, and arranged in Hungarian only. Due this, there is no English content to this tour.


Hosszú hétvége Petra régi városában, a Wadi Rum vörös sivatagában és Jordánia más természeti látnivalói között. Túrázunk a Dana Természetvédelmi Területen, vízben gázolva fedezzük fel a Mujib-kanyont, sivatagi táborban alszunk és terepjárókkal járjuk be a homokdűnék és homokkő tornyok vidékét. A napfelkeltéket és naplementéket a legjobb kilátópontokból csodáljuk meg, és felfedezhetjük a sivatag éjszakai égboltját.

Jordan (Hungarian only) Jordan #54df7a98-42b6-49fb-aeac-cb2c3fa55830

Túravezető: Zsiga György

Túravezető-fotós, útikönyvek írója, aki a fél világ és öt kontinens bebarangolása után napokig sem fogy ki a sztorikból. A térképész, hajóépítő, szakács, favágó, restaurátor és raktárvezető szakmák mellé újabbal, idegenvezetéssel bővítette repertoárját; a tudása és rengeteg tapasztalata először a Barakánál találkozik. 


Itinerary

1. napBudapest – Isztambul – Amman
 • Repülés: a kora délutáni órákban Budapestről Isztambulba repülünk, majd néhány órás várakozás után Amman felé folytatjuk a repülésünket. Éjfél előtt szállunk le Jordánia fővárosában.
 • Amman: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely a sivatagi program kivételével végig velünk lesz az utazás alatt. A szállodánkba utazunk, ahol elfoglaljuk a szobáinkat. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 • Szállás: szálloda***.

2. napAmman – Jerash – Holt-tenger – Dana
 • Jerash: délelőtt a Közel-Kelet legépebben fennmaradt ókori római városát, Jerash-t keressük fel. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező egykori városban körbesétáljuk az ovális főteret, a hatalmas színházat, megnézzük a templomok maradványait és a mozaikokat.
 • Holt-tenger: Jerash után a Holt-tengerhez utazunk, amely nem kevesebb, mint 422 méterrel fekszik az általános tengerszint alatt. Kipróbáljuk, milyen megmártózni a Holt-tenger vizében, amely tízszer sósabb a Földközi-tengernél. Úszásról szó sem lehet, mivel szinte lebegünk a víz felszínén. A fürdés után lezuhanyozunk a strandon, majd folytatjuk az utazást.
 • Dana: késő délután érkezünk a Dana Természetvédelmi Terület központjába, Dana faluba. Kora este érkezünk a kőből épült házakból álló kicsiny településre, ahol egy egyszerűen berendezett vendégházban lesz a mai szállásunk.
 • Szállás: vendégház; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

3. napDana – Dana Természetvédelmi Terület – Kis-Patra – Wadi Musa
 • Dana Természetvédelmi Terület: a reggeli után a Dana Természetvédelmi Területen, Jordánia legnagyobb rezervátumában indulunk egy lenyűgöző szépségű gyalogtúrára. A táj alapvetően sivatagi, amit 1500 méteres hegyek, meredek szurdokvölgyek és hatalmas sziklák törnek meg. A terület leglátványosabb részein túrázunk keresztül, homokkő tornyok között, száraz kanyonok oldalában, elképesztő panorámaösvényeken. A sivatagi éghajlat ellenére a növényzet egészen változatos; citrusfák, trópusi akáciák és sivatagi cserjék zöldellnek a sziklák között. Táv: 10 km, szint: fel 380 m, le 380 m, a túra nehézsége: (***). A túra után megebédelünk egy étteremben.
 • Kis-Petra: délután a Siq al-Barid völgybe, azaz Kis-Petrába látogatunk, ahol a mindenki által ismert Petra kicsinyített mását, annak tulajdonképpen a folytatását láthatjuk. Kis-Petra kevésbé látogatott, így csendesebb és nyugodtabb hely Petránál. A szűk völgyet két oldalt függőleges sziklafalak határolják, amikbe a korabeli emberek sziklalakásokat, templomokat és ciszternákat vájtak. Ezek közül némelyiket belülről is megnézzük. Ahogy haladunk előre, a völgy teljesen összeszűkül és csak nagyobb sziklákon átmászva juthatunk előre. Amikor elértünk a Siq al-Berid belsejébe, megpihenünk és visszafordulunk. Táv: 1 km, szint: fel 20 m, le 20 m, a túra nehézsége: (*).
 • Wadi Mousa: a nap végén a közeli Wadi Mousa városában, egy háromcsillagos szállodában foglaljuk el a szobáinkat. A vacsora után szétnézhetünk a városka ajándékboltjaiban.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

4. napWadi Musa – Petra – Wadi Rum
 • Petra: a délelőttöt Petrában töltjük, amely Jordánia és az egész Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb látványossága. Petra nem csupán egyetlen sziklába vájt épület, hanem egy egykor húszezer lakost számláló, kiterjedt város, a nabateus nép egykori központja. Az épületek egy részét a korabeli kézművesek a sziklába vájták, amiknek azóta is csodájára jár a világ. Petrát egy nehezen megközelíthető helyen, magas hegyek között hozták létre. A főbejárata, a Siq egy 1,2 kilométer hosszú szurdokvölgy, amelynek falai 200 méter magasak és egyes helyeken csak 2-3 méter széles köztük az átjáró. Ahol a Siq véget ér, ott áll a Kincstár, a leghíresebb petrai sziklatemplom. Először egy helyi idegenvezető kíséretében felkeressük a legfontosabb helyszíneket, majd szabadprogram keretében ismerkedünk tovább Petrával. Hatalmas templomokat, színházat, barlanglakásokat, sírokat és más helyiségeket láthatunk, amiket mind a vörös homokkőbe vájtak. Egy hosszabb kirándulás keretében felkereshetjük a Kolostort is, ami szintén egy sziklatemplom Petra területén, és talán látványosabb, mint a sokak által ismert Kincstár. A túra nehézsége: (*).
 • Wadi Rum, dzsiptúra: ebéd után Jordánia másik híres helyszínére, a Wadi Rum sivatagába utazunk. Aszfaltozott utak hiányában terepjáró kisteherautók platóin utazunk a sivatag mélyére. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd egy sivatagi dzsip-túrára indulunk a beduinok ősi karavánútján. Útközben több helyen is megállunk: különleges sziklaalakzatoknál, kilátópontoknál és árusoknál. A vezetőink beduinok lesznek, akik jóformán az egész életüket a sivatagban töltik.
 • Sivatagi tábor: a mai szállásunk egy egyszerűen felszerelt, de nagyon hangulatos és gyönyörű környezetben fekvő sivatagi táborban lesz. A vacsoránkat a vendéglátóink hagyományos beduin módon készítik el, és igazi kulináris élményt ígérnek. A vacsora után érdemes kisétálni a homokdűnék közé, mivel a sivatagban látható éjszakai égbolt sokkal tisztább, a csillagok jóval fényesebben ragyognak, mint ahogy azt a városokból láthatjuk. Az éjszakát telepített sátrakban töltjük.
 • Szállás: sivatagi tábor; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

5. napWadi Rum – Amman
 • Wadi Rum: a sivatagi napfelkeltét egy közeli kilátópontból csodálhatjuk meg, majd megreggelizünk a táborban. Ezután ismét dzsiptúrára indulunk, hogy minél többet lássunk a sivatagi völgyek sokaságából. A Wadi Rum vagy magyarul Hold völgye sok mozifilm forgatási helyszíne volt már, többek; között itt készült az Arábiai Lawrence, A vörös bolygó, vagy egyes Star Wars filmek sok jelenete. A dzsiptúra alatt több helyen leszállunk az autókról, hogy körbenézünk a kilátópontokról és elmerüljünk a földöntúli táj szépségében.
 • Utazás: a dzsiptúra után megebédelünk a táborban, majd a dzsipekkel elhagyjuk a sivatagot. Buszra szállunk és útnak indulunk Amman felé.
 • Amman: ahogy időnk engedi, röviden megnézzük Amman néhány látnivalóját, majd elfoglaljuk a szállásunkat egy hotelben.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora
6. napAmman – Isztambul – Budapest
 • Repülés: kora reggel Amman repülőterére utazunk, ahonnan Isztambulba repülünk. Átszállás után folytatjuk tovább a repülésünket Budapest felé, majd kora délután szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.

Indulás és érkezés

Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást. Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra. Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak! Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül. A csoport menetrendjétől eltérő repülőjegyet 10.000 Ft módosítási költség ellenében tudunk foglalni.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás prog­ra­mjá­ban két gyalogtúra és további kisebb-nagyobb séták szerepelnek. Az első túra a Dana Természetvédelmi Területen vezet, ahol az ösvények jól járhatóak, de egyes helyeken kitett szakaszokra kell készülni. Tériszonyban szenvedőknek nem ajánljuk ezt a túrát. A második túra a Mujib-kanyonban vezet, ahol a távolság és a szintemelkedés csekély, a terep azonban nehezen járható. Ez elsősorban a szurdokban folyó pataknak köszönhető, amibe mindenképpen bele kell gázolnunk. A vízszint 30-100 cm körül várható, de nem kizárt, hogy egy-egy rövid szakaszon – előre kifeszített biztonsági kötelek használata mellett – úsznunk kell. Mindez az aktuális időjárástól függ. Ehhez a túrához a legcélszerűbb strapabíró túraszandált vagy vízicipőt felvennünk. A nemzeti park szabályai szerint a Mujib-kanyont nem látogathatják 18 év alattiak. Ha valaki nem szeretne részt venni ezen a túrán, akkor a Holt-tenger partján időzhet. Petrában ha elgyaloglunk a Kolostor nevű sziklatemplomig, akkor tulajdonképpen már ez is túrának számít, de a nehézsége alacsony. A gyalogtúrákat olyanoknak ajánljuk, akik egészséges, aktív életvitelt folytatnak, szoktak túrázni és/vagy sportolni. A túrák teljesítéséhez mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat. A túrák végigjárásához elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság és a tériszonytól való mentesség, kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség. Jordániában melegre lehet számítani, emiatt az aktív programok során mindig sok vizet vigyünk magunkkal. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

Öltözet: magasszárú túracipő vagy túrabakancs, strapabíró túraöltözet, könnyű nyári ruhák, meleg felsőruházat, polárdzseki, eső- vagy szélkabát, túraszandál vagy vízicipő a Mujib-kanyon túrához, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. A gyalogtúrák végigjárásához nem elegendő az edzőcipő, olyan magasszárú túracipőre van szükség, ami megfelelően tartja a bokát is. Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a gyalogtúrákhoz és a napi kirándulásokhoz, hálózsák, kulacs, elemlámpa pótelemmel, napolaj, napszemüveg. Külön felhívjuk a figyelmet az elemlámpára, mivel a sivatagi táborban szükség lesz rá. Hálózsák elvileg nem szükséges, mert a sivatagi táborban kapunk matracot és takarókat, de esetleg célszerű mégis magunkkal vinni egy hálózsákot.
Jordan (Hungarian only) Jordan #54df7a98-42b6-49fb-aeac-cb2c3fa55830

Szállás

Két éjszakát töltünk Ammanban, egyet Wadi Mousában, szállodákban. A szobák kétágyasak és minden szobához saját fürdőszoba tartozik. Egy éjszakát Dana faluban egy egyszerű berendezésű vendégház kétágyas szobáiban töltünk. Nem mindegyik szobához tartozik saját fürdő. A saját fürdő nélküli szobák lakói a közös fürdőszobákat használhatják. Egy éjszakát a Wadi Rumban, egy sivatagi táborban töltünk. Előre telepített sátrakban vagy puritán berendezésű bungalókban töltjük az éjszakát, ahol kapunk matracokat és takarókat, de ennek ellenére mégis célszerű hozni egy hálózsákot. A táborban igen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, ezért jó ha van nálunk nedves törlőkendő.

Étkezés és ivóvíz

Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható. Az italokat nem tartalmazza a részvételi költség. Kizárólag palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, amely rengeteg helyen kapható. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 0,5-1 €.
Jordan (Hungarian only) Jordan #5fa4a102-e4a0-4e5b-ba1e-4a667d12d7cb

Időjárás

Az utazás időpontjában az ország északi részén 20-24 °C várható, míg délen 24-28 °C-ra lehet számítani. Éjszaka a sivatagban 15-18 °C-ra hűl le a levegő. Csapadéknak kicsi a valószínűsége.

Idő­el­to­ló­dás

+ 1 óra.

Kommunikáció

A hivatalos nyelv az arab, de angolul sokan beszélnek. Az internetet a szállodákban wifin keresztül érhetjük el.

Útiokmányok, vízum

Jor­dá­ni­á­ba magyar állampolgárok részére ví­zum szük­sé­ges, amely­nek ügy­in­té­zés­ét iro­dánk át­vál­lal­ja. Ennek díját az uta­zás rész­vé­te­li dí­ja tar­tal­maz­za. A vízumhoz csak az útlevél szükséges, aminek a hazaérkezést követően még legalább további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell legalább egy üres oldalpárt. Fontos információ, hogy a vízum-ügyintézés miatt az utaslistát az útlevél adataival együtt indulás előtt 2 héttel véglegesítjük. Nem magyar állampolgárok érdeklődjenek az irodánkban, hogy a vízumkészítés számukra lehetséges-e a Barakán keresztül.

Sze­mély­zet

A Baraka tú­ra­ve­ze­tője, helyi sofőrők és idegenvezető.

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek. Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. A biztonság kedvéért utazás előtt (minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szak­em­be­re­i­vel, illetve a háziorvosoddal. Érdemes ellátogatni az utazaselott.hu honlapra is.
Jordan (Hungarian only) Jordan #65279951-82d3-477e-b9ed-59318d07292f

Elektromos áram

Jordániában az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót. A digitális fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szál­lá­so­kon fel­tölt­het­jük, kivéve a sivatagi tábort.

Va­lu­ta

Jordánia hivatalos fizetőeszköze a dínár (JOD) 1 dínár = kb. 400 Ft. Euró kivitelét ajánljuk, amit érkezéskor a repülőtéren válthatunk át dínárra. Bankkártya használatát nem ajánljuk.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 150 €. Jordánia nem drága ország. Étkezésre alig kell költenünk.

Helyszínen fizetendő költségek

Mujib-kanyon: 21 dínár vagy 25 € Bor­ra­va­lók: kb. 35 € A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

Az utazás kalandtúra, amely Jordánia ritkán lakott részeire is elvezet. A közlekedési eszközök nem mindenben érik el a fejlett világban elvárható színvonalat. Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért a tú­ra­ve­ze­tőnk fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén – eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok – meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén túravezetőnk minden esetben alternatív programot javasol a helyszínen. A szállásokon előfordulhat, hogy a résztvevők kis mértékben eltérő szobát kapnak. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli. Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.
Jordan (Hungarian only) Jordan #54df7a98-42b6-49fb-aeac-cb2c3fa55830

Túravezető: Zsiga György

Túravezető-fotós, útikönyvek írója, aki a fél világ és öt kontinens bebarangolása után napokig sem fogy ki a sztorikból. A térképész, hajóépítő, szakács, favágó, restaurátor és raktárvezető szakmák mellé újabbal, idegenvezetéssel bővítette repertoárját; a tudása és rengeteg tapasztalata először a Barakánál találkozik. 


Itinerary

1. napBudapest – Isztambul – Amman
 • Repülés: a kora délutáni órákban Budapestről Isztambulba repülünk, majd néhány órás várakozás után Amman felé folytatjuk a repülésünket. Éjfél előtt szállunk le Jordánia fővárosában.
 • Amman: a repülőtéren beszállunk a ránk várakozó autóbuszba, amely a sivatagi program kivételével végig velünk lesz az utazás alatt. A szállodánkba utazunk, ahol elfoglaljuk a szobáinkat. Ezen a szállásunkon egy éjszakát töltünk.
 • Szállás: szálloda***.

2. napAmman – Jerash – Holt-tenger – Dana
 • Jerash: délelőtt a Közel-Kelet legépebben fennmaradt ókori római városát, Jerash-t keressük fel. A több mint ötezer éves múlttal rendelkező egykori városban körbesétáljuk az ovális főteret, a hatalmas színházat, megnézzük a templomok maradványait és a mozaikokat.
 • Holt-tenger: Jerash után a Holt-tengerhez utazunk, amely nem kevesebb, mint 422 méterrel fekszik az általános tengerszint alatt. Kipróbáljuk, milyen megmártózni a Holt-tenger vizében, amely tízszer sósabb a Földközi-tengernél. Úszásról szó sem lehet, mivel szinte lebegünk a víz felszínén. A fürdés után lezuhanyozunk a strandon, majd folytatjuk az utazást.
 • Dana: késő délután érkezünk a Dana Természetvédelmi Terület központjába, Dana faluba. Kora este érkezünk a kőből épült házakból álló kicsiny településre, ahol egy egyszerűen berendezett vendégházban lesz a mai szállásunk.
 • Szállás: vendégház; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

3. napDana – Dana Természetvédelmi Terület – Kis-Patra – Wadi Musa
 • Dana Természetvédelmi Terület: a reggeli után a Dana Természetvédelmi Területen, Jordánia legnagyobb rezervátumában indulunk egy lenyűgöző szépségű gyalogtúrára. A táj alapvetően sivatagi, amit 1500 méteres hegyek, meredek szurdokvölgyek és hatalmas sziklák törnek meg. A terület leglátványosabb részein túrázunk keresztül, homokkő tornyok között, száraz kanyonok oldalában, elképesztő panorámaösvényeken. A sivatagi éghajlat ellenére a növényzet egészen változatos; citrusfák, trópusi akáciák és sivatagi cserjék zöldellnek a sziklák között. Táv: 10 km, szint: fel 380 m, le 380 m, a túra nehézsége: (***). A túra után megebédelünk egy étteremben.
 • Kis-Petra: délután a Siq al-Barid völgybe, azaz Kis-Petrába látogatunk, ahol a mindenki által ismert Petra kicsinyített mását, annak tulajdonképpen a folytatását láthatjuk. Kis-Petra kevésbé látogatott, így csendesebb és nyugodtabb hely Petránál. A szűk völgyet két oldalt függőleges sziklafalak határolják, amikbe a korabeli emberek sziklalakásokat, templomokat és ciszternákat vájtak. Ezek közül némelyiket belülről is megnézzük. Ahogy haladunk előre, a völgy teljesen összeszűkül és csak nagyobb sziklákon átmászva juthatunk előre. Amikor elértünk a Siq al-Berid belsejébe, megpihenünk és visszafordulunk. Táv: 1 km, szint: fel 20 m, le 20 m, a túra nehézsége: (*).
 • Wadi Mousa: a nap végén a közeli Wadi Mousa városában, egy háromcsillagos szállodában foglaljuk el a szobáinkat. A vacsora után szétnézhetünk a városka ajándékboltjaiban.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

4. napWadi Musa – Petra – Wadi Rum
 • Petra: a délelőttöt Petrában töltjük, amely Jordánia és az egész Közel-Kelet egyik legnagyszerűbb látványossága. Petra nem csupán egyetlen sziklába vájt épület, hanem egy egykor húszezer lakost számláló, kiterjedt város, a nabateus nép egykori központja. Az épületek egy részét a korabeli kézművesek a sziklába vájták, amiknek azóta is csodájára jár a világ. Petrát egy nehezen megközelíthető helyen, magas hegyek között hozták létre. A főbejárata, a Siq egy 1,2 kilométer hosszú szurdokvölgy, amelynek falai 200 méter magasak és egyes helyeken csak 2-3 méter széles köztük az átjáró. Ahol a Siq véget ér, ott áll a Kincstár, a leghíresebb petrai sziklatemplom. Először egy helyi idegenvezető kíséretében felkeressük a legfontosabb helyszíneket, majd szabadprogram keretében ismerkedünk tovább Petrával. Hatalmas templomokat, színházat, barlanglakásokat, sírokat és más helyiségeket láthatunk, amiket mind a vörös homokkőbe vájtak. Egy hosszabb kirándulás keretében felkereshetjük a Kolostort is, ami szintén egy sziklatemplom Petra területén, és talán látványosabb, mint a sokak által ismert Kincstár. A túra nehézsége: (*).
 • Wadi Rum, dzsiptúra: ebéd után Jordánia másik híres helyszínére, a Wadi Rum sivatagába utazunk. Aszfaltozott utak hiányában terepjáró kisteherautók platóin utazunk a sivatag mélyére. Elfoglaljuk a szállásunkat, majd egy sivatagi dzsip-túrára indulunk a beduinok ősi karavánútján. Útközben több helyen is megállunk: különleges sziklaalakzatoknál, kilátópontoknál és árusoknál. A vezetőink beduinok lesznek, akik jóformán az egész életüket a sivatagban töltik.
 • Sivatagi tábor: a mai szállásunk egy egyszerűen felszerelt, de nagyon hangulatos és gyönyörű környezetben fekvő sivatagi táborban lesz. A vacsoránkat a vendéglátóink hagyományos beduin módon készítik el, és igazi kulináris élményt ígérnek. A vacsora után érdemes kisétálni a homokdűnék közé, mivel a sivatagban látható éjszakai égbolt sokkal tisztább, a csillagok jóval fényesebben ragyognak, mint ahogy azt a városokból láthatjuk. Az éjszakát telepített sátrakban töltjük.
 • Szállás: sivatagi tábor; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

5. napWadi Rum – Amman
 • Wadi Rum: a sivatagi napfelkeltét egy közeli kilátópontból csodálhatjuk meg, majd megreggelizünk a táborban. Ezután ismét dzsiptúrára indulunk, hogy minél többet lássunk a sivatagi völgyek sokaságából. A Wadi Rum vagy magyarul Hold völgye sok mozifilm forgatási helyszíne volt már, többek; között itt készült az Arábiai Lawrence, A vörös bolygó, vagy egyes Star Wars filmek sok jelenete. A dzsiptúra alatt több helyen leszállunk az autókról, hogy körbenézünk a kilátópontokról és elmerüljünk a földöntúli táj szépségében.
 • Utazás: a dzsiptúra után megebédelünk a táborban, majd a dzsipekkel elhagyjuk a sivatagot. Buszra szállunk és útnak indulunk Amman felé.
 • Amman: ahogy időnk engedi, röviden megnézzük Amman néhány látnivalóját, majd elfoglaljuk a szállásunkat egy hotelben.
 • Szállás: szálloda***; étkezés: reggeli, ebéd, vacsora
6. napAmman – Isztambul – Budapest
 • Repülés: kora reggel Amman repülőterére utazunk, ahonnan Isztambulba repülünk. Átszállás után folytatjuk tovább a repülésünket Budapest felé, majd kora délután szállunk le a Liszt Ferenc repülőtéren.

Indulás és érkezés

Helyszín: Budapest, Liszt Ferenc nemzetközi repülőtér. A pontos indulásról és menetrendről indulás előtt 1 hónappal adunk tájékoztatást.

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást. Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra. Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak! Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül. A csoport menetrendjétől eltérő repülőjegyet 10.000 Ft módosítási költség ellenében tudunk foglalni.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás prog­ra­mjá­ban két gyalogtúra és további kisebb-nagyobb séták szerepelnek. Az első túra a Dana Természetvédelmi Területen vezet, ahol az ösvények jól járhatóak, de egyes helyeken kitett szakaszokra kell készülni. Tériszonyban szenvedőknek nem ajánljuk ezt a túrát. A második túra a Mujib-kanyonban vezet, ahol a távolság és a szintemelkedés csekély, a terep azonban nehezen járható. Ez elsősorban a szurdokban folyó pataknak köszönhető, amibe mindenképpen bele kell gázolnunk. A vízszint 30-100 cm körül várható, de nem kizárt, hogy egy-egy rövid szakaszon – előre kifeszített biztonsági kötelek használata mellett – úsznunk kell. Mindez az aktuális időjárástól függ. Ehhez a túrához a legcélszerűbb strapabíró túraszandált vagy vízicipőt felvennünk. A nemzeti park szabályai szerint a Mujib-kanyont nem látogathatják 18 év alattiak. Ha valaki nem szeretne részt venni ezen a túrán, akkor a Holt-tenger partján időzhet. Petrában ha elgyaloglunk a Kolostor nevű sziklatemplomig, akkor tulajdonképpen már ez is túrának számít, de a nehézsége alacsony. A gyalogtúrákat olyanoknak ajánljuk, akik egészséges, aktív életvitelt folytatnak, szoktak túrázni és/vagy sportolni. A túrák teljesítéséhez mindenképpen szükséges a túrázási tapasztalat. A túrák végigjárásához elengedhetetlen a magabiztos mozgáskoordináció, a lépésbiztonság és a tériszonytól való mentesség, kizáró ok bármilyen szív- és érrendszeri valamint mozgásszervi betegség. Jordániában melegre lehet számítani, emiatt az aktív programok során mindig sok vizet vigyünk magunkkal. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Szükséges felszerelés

Öltözet: magasszárú túracipő vagy túrabakancs, strapabíró túraöltözet, könnyű nyári ruhák, meleg felsőruházat, polárdzseki, eső- vagy szélkabát, túraszandál vagy vízicipő a Mujib-kanyon túrához, sapka- vagy kendő napszúrás ellen. A gyalogtúrák végigjárásához nem elegendő az edzőcipő, olyan magasszárú túracipőre van szükség, ami megfelelően tartja a bokát is. Túrafelszerelés: kisméretű hátizsák a gyalogtúrákhoz és a napi kirándulásokhoz, hálózsák, kulacs, elemlámpa pótelemmel, napolaj, napszemüveg. Külön felhívjuk a figyelmet az elemlámpára, mivel a sivatagi táborban szükség lesz rá. Hálózsák elvileg nem szükséges, mert a sivatagi táborban kapunk matracot és takarókat, de esetleg célszerű mégis magunkkal vinni egy hálózsákot.
Jordan (Hungarian only) Jordan #54df7a98-42b6-49fb-aeac-cb2c3fa55830

Szállás

Két éjszakát töltünk Ammanban, egyet Wadi Mousában, szállodákban. A szobák kétágyasak és minden szobához saját fürdőszoba tartozik. Egy éjszakát Dana faluban egy egyszerű berendezésű vendégház kétágyas szobáiban töltünk. Nem mindegyik szobához tartozik saját fürdő. A saját fürdő nélküli szobák lakói a közös fürdőszobákat használhatják. Egy éjszakát a Wadi Rumban, egy sivatagi táborban töltünk. Előre telepített sátrakban vagy puritán berendezésű bungalókban töltjük az éjszakát, ahol kapunk matracokat és takarókat, de ennek ellenére mégis célszerű hozni egy hálózsákot. A táborban igen korlátozottak a tisztálkodási lehetőségek, ezért jó ha van nálunk nedves törlőkendő.

Étkezés és ivóvíz

Az étkezések felsorolása a részletes programban olvasható. Az italokat nem tartalmazza a részvételi költség. Kizárólag palackozott ivóvíz fogyasztását javasoljuk, amely rengeteg helyen kapható. Más­fél li­ter ivóvíz ára: 0,5-1 €.
Jordan (Hungarian only) Jordan #5fa4a102-e4a0-4e5b-ba1e-4a667d12d7cb

Időjárás

Az utazás időpontjában az ország északi részén 20-24 °C várható, míg délen 24-28 °C-ra lehet számítani. Éjszaka a sivatagban 15-18 °C-ra hűl le a levegő. Csapadéknak kicsi a valószínűsége.

Idő­el­to­ló­dás

+ 1 óra.

Kommunikáció

A hivatalos nyelv az arab, de angolul sokan beszélnek. Az internetet a szállodákban wifin keresztül érhetjük el.

Útiokmányok, vízum

Jor­dá­ni­á­ba magyar állampolgárok részére ví­zum szük­sé­ges, amely­nek ügy­in­té­zés­ét iro­dánk át­vál­lal­ja. Ennek díját az uta­zás rész­vé­te­li dí­ja tar­tal­maz­za. A vízumhoz csak az útlevél szükséges, aminek a hazaérkezést követően még legalább további 6 hónapig érvényesnek kell lennie, valamint tartalmaznia kell legalább egy üres oldalpárt. Fontos információ, hogy a vízum-ügyintézés miatt az utaslistát az útlevél adataival együtt indulás előtt 2 héttel véglegesítjük. Nem magyar állampolgárok érdeklődjenek az irodánkban, hogy a vízumkészítés számukra lehetséges-e a Barakán keresztül.

Sze­mély­zet

A Baraka tú­ra­ve­ze­tője, helyi sofőrők és idegenvezető.

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetője elsősegélynyújtásban tud segíteni; gyógyszereket nem tud biztosítani a résztvevőknek. Ajánlott oltások: Hepatitis A és B, tífusz, tetanusz. A biztonság kedvéért utazás előtt (minél hamarabb) konzultálj a Nemzetközi Oltóközpont munkatársaival, vagy a megyei ÁNTSZ szak­em­be­re­i­vel, illetve a háziorvosoddal. Érdemes ellátogatni az utazaselott.hu honlapra is.
Jordan (Hungarian only) Jordan #65279951-82d3-477e-b9ed-59318d07292f

Elektromos áram

Jordániában az európaitól eltérő elektromos csatlakozó van használatban. Célszerű már itthonról magunkkal vinni megfelelő átalakítót. A digitális fényképezőgépek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a szál­lá­so­kon fel­tölt­het­jük, kivéve a sivatagi tábort.

Va­lu­ta

Jordánia hivatalos fizetőeszköze a dínár (JOD) 1 dínár = kb. 400 Ft. Euró kivitelét ajánljuk, amit érkezéskor a repülőtéren válthatunk át dínárra. Bankkártya használatát nem ajánljuk.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 150 €. Jordánia nem drága ország. Étkezésre alig kell költenünk.

Helyszínen fizetendő költségek

Mujib-kanyon: 21 dínár vagy 25 € Bor­ra­va­lók: kb. 35 € A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás a repülőre

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport. Ritkán, de sajnos előfordul, hogy a repülőre feladott csomagunk nem érkezik meg velünk együtt a célállomásra. Emiatt elővigyázatosságból célszerű magunknál tartani a túracipőnket, az esőkabátunkat és némi meleg ruhát.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb, maximum 90 literes sporttáskába vagy bőröndbe, amely kellőképpen strapabíró és vízálló. Az autóbusz csomagtartójába való pakoláshoz legelőnyösebb egy erős anyagból készült sporttáska. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit kézipoggyászként felvihetünk a repülőre, magunkkal vihetjük a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Nyilatkozat

Az utazás kalandtúra, amely Jordánia ritkán lakott részeire is elvezet. A közlekedési eszközök nem mindenben érik el a fejlett világban elvárható színvonalat. Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, ezért a tú­ra­ve­ze­tőnk fenn­tart­ja a jo­got, hogy rossz idő ese­tén – eső, köd, rossz lá­tá­si vi­szo­nyok – meg­vál­toz­tas­sa a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy kirándulások sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Egy ilyen jellegű döntés a Baraka túravezetőjének hatáskörébe tartozik és minden résztvevőre kötelező érvényű. Egy esetleges programváltozás esetén túravezetőnk minden esetben alternatív programot javasol a helyszínen. A szállásokon előfordulhat, hogy a résztvevők kis mértékben eltérő szobát kapnak. Amennyiben a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. A légitársaság járatainak esetleges késéséből vagy törléséből adódó többletköltségekért irodánk nem vállal felelősséget. Amennyiben a légitársaság nem oldja meg maradéktalanul a járatkésés vagy törlés esetén szükséges váratlan helyzeteket, az emiatt igénybe vett utazási szolgáltatások (szállás, étkezés, transzfer) költsége a résztvevőket terheli. Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.

All prices are indicative only and subject to availability and changes without obligation.

Time until next start
125
days
20
hours
:
21
min
:
45
sec

Price

€1,315

Duration

6 days
2021

Thu, Oct 28

Tue, Nov 02

€1,315

Still available

Book
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send
Book on Trekhunt
"Find our tours on Trekhunt! Don’t hesitate to send your inquiry, we are happy to take you to your next adventure!" - Baraka
Book this for
Thursday, Oct 28
Book now
Share this trek on