Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország

Dél-olasz vulkántúra

Dél-Olaszország

Hiking
14 days
Medium
Accomodation
Friends, Individuals
2021

Tue, Jul 13

Mon, Jul 26

€532

Still available

Book

Overview

A legrégibb autóbuszos utazásunk, amely ma is rengeteg kalandot tartogat. Garancia erre Dél-Olaszország, Szicília, a fantasztikus Lipari-szigetek, valamint a működő vulkánok, amikre mind felkapaszkodunk.Bár a program gerincét a tűzhányók adják, ez az utazás mégis inkább egy rendkívül kalandos és változatos nyaralás, amely bepillantást enged a laza Dél-Olaszország életébe.

Túravezető: Jimmy • Mokran János

Szicília és a Lipari-szigetek csalhatatlan ismerője, a Dél-olasz vulkántúra rangidős túravezetője, akinek sikerül elérnie, hogy a vulkántúrákon önszántából mindenki egy kicsit geológussá válik. Az ország legjobb pedagógusainak egyike, akinek az iskolában szervezett Kéktúrái legendássá váltak Békéscsabán.

Mit tartalmaz a túra?

Utazás
 • Oda-vissza
 • Utazás komppal
Szállás

11 éjszaka hangulatos kempingekben

Túravezetás

A Baraka túravezetését.

Étkezés


Belépők és fakultatív programok


Biztosítás

Itinerary

1. napBudapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 16-án délután 17:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma csarnokkal szemben lévő parkolóból. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük. Átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén; útközben csak benzinkutak parkolóiban állunk meg.

2. napPompei
 • Pompei: a hosszas utazás után déli órákban érkezünk a Vezúv lábánél fekvő Pompei kisvárosába. Egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk. Miután felállítottuk a sátrainkat és pihentünk egy keveset, felkeressük a közelben található Pompei romvárosát. Az ókori római települést a Vezúv puszította el 79-ben, amikor a tűzhányó kitörése során forrón izzó hamufelhő lepte be a város utcáit. A folyamat annyira gyors volt, hogy az ott élőknek nem volt menekvése. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva képet kaphatunk az 1. században élt emberek hétköznapjairól. Az épületek nagy része csodálatos állapotban maradt fent; némelyik még díszes falfestményeket is rejt. A látogatás után visszatérünk a kempingbe, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: kemping.

3. napPompei – Vezúv – Nápoly – Pompei
 • Vezúv: délelőtt a Nápoly mellett magasodó Vezúvra kirándulunk, amely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Ezt a címet az egykori Pompei és Herculaneum városok elpusztításáért érdemelte ki. Busszal utazunk a vulkán kráterének közelébe, ahonnan már csak pár perc gyaloglás a kráter széle. Beláthatunk a Vezúv „torkába”, míg a másik oldalra tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. A túra nehézsége: (*).
 • Városnézés Nápolyban: leereszkedünk a Vezúvról, majd Nápoly belvárosáig utazunk, ahol a nap további részét töltjük. Körbenézünk a Népszavazás téren, amelyet a San Francesco di Paola templom, a Királyi Palota és az Európa legnagyobb operaházaként ismert Teatro San Carlo határol. Végigsétálunk a Nápoly egyik közlekedési ütőerének számító via Román, miközben bepillanthatunk a város kaotikus, zajos, élettel teli világába. A robogókon szágulduzó fiatalok, a sikátorok erkélyein ruhákat teregető asszonyok éppúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a férfiak, akik a kávézókban múlatják az időt. Felvonóval közelítjük meg a Vomero-dombot, mert az itt található Castel Sant' Elmo erődből nagyszerű kilátás nyílik a városra, a Nápolyi-öbölre és a Vezúvra.
 • Pompei: késő délután visszautazunk a pompei kempingbe, ahol az éjszakát töltjük.
 • Szállás: kemping.

4. napPompei – Messinai-szoros – Calatabiano
 • Utazás: reggel összepakoljuk a sátrainkat Pompei kempingjében és útnak indulunk Szicília felé. Délután érkezünk a Messinai-szoroshoz, amely az olasz szárazföld és Szicília között fekszik. A buszunkkal együtt kompra szállunk és a szoros túlpartján fekvő Messinába hajózunk. Szicíliába érkezvén ismét busszal utazunk tovább, de már nem sokáig. A célunk Calatabiano tengerparti kisvárosa.
 • Calatabiano: egy kellemes hangulatú kempingben foglaljuk el a szállásunkat három éjszakára.
 • Szállás: kemping.

5. napCalatabiano – Etna – Calatabiano
 • Utazás az Etnára: korán indulunk a mai gyalogtúrára, amelynek célja az Etna csúcsrégiója. Ehhez a buszunkkal körülbelül két órát utazunk az 1800 méteres magasságban épült Sapienza menedékházig, amit az Etna kitörései már többször fenyegettek.
 • Gyalogtúra a Filózófus házig: a túránk útvonalát befolyásolja az Etna aktuális működése, de a 3000 méter magasan épült apró menedékházig nagy valószínűséggel el fogunk jutni. A túra első szakaszát felvonóval tesszük meg, számítanunk kell azonban arra, hogy a felvonó nem mindig üzemel. A túra útvonala holdbéli tájakon, kietlen lávasivatagon vezet keresztül. Útközben több parazitakráter mellett is elhaladunk, amiket egészen közelről figyelhetünk meg. Néhol a meleg kőzetek repedései között kénes gázok szivárognak, közben egyre közelebb kerülünk az Etna tetején magasodó főkráterekhez.
 • Túra az Etna csúcsrégiójába: amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek és a vulkáni működés is lehetővé teszi, egy hegyivezető kíséretében megközelítjük a 3300 m magasan található csúcskrátereket. Ez a túra fakultatív és a megvalósíthatósága a helyszínen dől el. Ha lehetőségünk nyílik a túrára, akkor bepillanthatunk az Etna főkrátereinek több száz méteres mélységébe.
 • Túra a Sapienza menedékházhoz: a már megismert útvonalon túrázunk vissza a Sapienza menedékház mellett parkoló buszunkhoz. Útközben egy kis kitérővel bepillanthatunk a Bove-völgy hatalmas kalderájába, és igénybe vehetjük a felvonót. Táv: 14 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Calatabiano: az egész napos túra után lesz arra is időnk, hogy a kempingünk közelében ússzunk egyet a tengerben.
 • Szállás: kemping.

6. napCalatabiano – Taormina – Castelmola – Calatabiano
 • Taormina: ezen a napon Szicília legelbűvölőbb kisvárosával ismerkedünk meg. A buszunkkal Taormina közelében parkolunk le, ahonnan pár perc alatt besétálunk a városka központjába. Először a Görög Színházat keressük fel, Taormina legfontosabb nevezetességét, amit Csontváry is többször megfestett. A nézőtéren ülve a színpad mögött az Etnát láthatjuk. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Taormina csillogó belvárosát. Az évszázados Corso Umbertót tündöklő épületek, templomok és elegáns paloták szegélyezik, ám az építészet mellett Taormina másik legfőbb látnivalója a főtérről nyíló panoráma. Egészen rendkívüli kilátás nyílik innen a tenger és az Etna irányába.
 • Castelmola: délután egy lépcsősoron Taormina fölé kapaszkodunk. Először egy sziklakápolnához és a város fellegvárához jutunk, ahonnan még jobb kilátás nyílik. Ezután Castelmola kisvárosa következik, amely teljesen más jellegű, mint Taormina. Kevesebb látnivaló és turista jellemzi, de van a városban egy meglepetés, ami miatt mindenképp megéri felkapaszkodni Castelmolába. A túra nehézsége: (*).
 • Taormina: az estét a városban töltjük, hiszen a szieszta után megelevenednek az utcák és megtelnek a vendéglátóhelyek. Érdemes megvacsorázni Taormina valamelyik kellemes éttermében. Az egész napos kirándulás után az esti órákban utazunk vissza Calatabiano kempingjébe.
 • Szállás: kemping.

7. napCalatabiano – Milazzo – Lipari-szigetek – Vulcano
 • Utazás: reggel elhagyjuk Calatabiano kempingjét és a Szicília északi partjai mentén fekvő Milazzo kikötőjébe utazunk. A parkolóban összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit az ötnapos Lipari-szigetek kirándulásra magunkkal viszünk. Szükségünk lesz többek között sátorra, hálózsákra, derékaljra, tartalék meleg ruhára, esőkabátra és fejlámpára. A felszerelésünk többi részét a busz csomagtartójában hagyjuk, mivel a sofőreink és a buszunk Szicíliában maradnak.
 • Lipari-szigetek: Milazzóban felszállunk a Vulcano szigetére közlekedő hajóra és körülbelül másfél órát utazunk a Tirrén-tengeren. A 7 nagyobb tagból és több kisebb sziklaszirtből álló Lipari-szigetek mind vulkanikus eredetű, olyannyira, hogy szinte mindegyiken megfigyelhetőek különböző vulkanikus működések.
 • Vulcano: a kikötőből 10-15 perces gyaloglás után érkezünk a sziget hangulatos kempingjébe, ami az egyik strand szomszédságában épült. Összesen öt éjszakát töltünk itt sátrakban. A nap legmelegebb óráit strandolással érdemes eltölteni, de egyénileg felfedezhetjük a közeli iszapfürdőt is.
 • Gyalogtúra a Gran Cratere csúcsára: délután a Vulcano látképét meghatározó Gran Cratere vulkán megismerésére indulunk. Végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb kráter a Lipari-szigeteken, azonban ma is aktív. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és több kénes kigőzölgés is. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m, a túra nehézsége: (**).
 • Porto Levante: a túra után a nap hátralévő részét Vulcano kellemes hangulatú városkájában érdemes eltölteni.
 • Szállás: kemping.

8. napVulcano – Salina – Vulcano
 • Nyaralás: akár az egész napunkat nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén. Strandolhatunk, napozhatunk és élvezhetjük a mediterrán nyarat.
 • Salina: egy fakultatív program keretében Vulcanóról áthajózhatunk Salina szigetére, hogy megismerjük a Lipari-szigetek legzöldebb tagját. Már messziről jól láthatjuk Salina kettős vulkáni kúpját, amik már régóta nem működnek. A kitűnő vulkanikus talajnak köszönhetően a napsütötte lankákon szőlő terem, amiből a mézédes Malvasia bort készítik. Rinella kikötőjében érünk partot, ahonnan helyi járatú busszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe.
 • Gyalogtúra a sziget csúcsára: a gyalogtúránk a 17. században épült Madonna del Terzito szentélytől indul. Ligetes erdőkön keresztül vezet az ösvényünk egészen a sziget – és egyben a Lipari-szigetek – legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között haladva ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m, a túra nehézsége: (***). A késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére.
 • Szállás: kemping.

9. napVulcano – Lipari – Vulcano
 • Nyaralás: ezt a napunkat is pihenéssel, nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén.
 • Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai fakultatív kiránduláson. Alig fél óra alatt hajózunk át a szomszédos szigetre, ahol először egy buszos körutazás során járjuk körbe Liparit, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában „veszhetünk el”, amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik. A délutáni órákban hajózunk vissza Vulcanóra.
 • Hajókirándulás Vulcano mentén: a nap hátralévő részében egy izgalmas, hajós programot ajánlunk. Gyors, motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát; a víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől közelíthető meg. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is a türkizkék tengerben.
 • Szállás: kemping.

10. napVulcano – Panarea – Stromboli – Vulcano
 • Hajókirándulás: ezen a napon kerül sor az utazásunk legizgalmasabb fakultatív kirándulására. Vulcano kikötőjében egy bérelt hajóra szállunk, amivel a Lipari-szigetek két legszebb tagja, Panarea és Stromboli felé indulunk.
 • Panarea: a kicsiny szárazföld a szigetcsoport építészeti szempontból leglátványosabb tagja. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek egyenesen eoli stílusról beszélnek. A Lipari-szigetek másik elnevezése ugyanis: Eoli-szigetek. Panarea egy gyönyörű, virágokkal teli nyaralósziget, az olasz felső tízezer üdülőhelye, amelynek nagyon kicsi az állandó lakossága. Nyaranta megtelnek az ízléses nyaralók és nyüzsgő élet költözik a szigetre. Az autómentes városka keskeny utcáit szabadprogram keretében érdemes felfedezni.
 • Stromboli: Panareát magunk mögött hagyva Stromboli felé hajózunk tovább. Ezen a szigeten mindössze két kicsiny település található, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A sziget teljes területét kitevő tűzhányó működése szerencsére kiszámítható, de a sziget lakosai így is bármikor számíthatnak egy gyors kitelepítésre. Ez azonban csak egy-két alkalommal fordult elő az utóbbi évtizedekben. Kora délután kötünk ki a szigeten, majd szabadprogram keretében járhatjuk be a kisváros festői utcáit. A hamisítatlan eoli stílus itt is fellelhető és számos remek fotótémát kínál. A fehérre meszelt házak között lesétálhatunk a tengerpartra, amit koromfekete vulkáni homok borít.
 • Gyalogtúra Strombolin: amennyiben a hegytetőre vezető túraútvonal nincs lezárva, kora este indulunk a sziget csúcsára. A túrát csak engedéllyel rendelkező hegyivezetők kísérhetik. Magunkkal kell vinnünk meleg ruhát, széldzsekit, ivóvizet, némi élelmet és fejlámpát. Jól jöhet egy pár lábszárvédő (kamásni) és túrabot. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érünk fel egy kilátópontba, ahol – a látogatás szigorú szabályai miatt – nem töltünk el túl sok időt ugyan, de így is közelről láthatunk néhány vulkánkitörést. Természetesen mindehhez megfelelő vulkáni aktivitás és tiszta idő szükséges. Az élmény lenyűgöző, hiszen egy vörösen izzó lávaszökőkutat láthatunk, közelről hallhatjuk a kitörések hangját és érezhetjük, ahogy megremegnek alattunk a kőzetek. Megdöbbentő és leírhatatlan élmény. Körülbelül egy órát várunk ebben a kilátópontban, majd elemlámpáink fényében visszatúrázunk Stromboli tengerparti városkájába. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m, a túra nehézsége: (***). Amennyiben a vulkáni aktivitás miatt nem járható a túra útvonala, körbehajózzuk a szigetet.
 • Utazás Vulcanóra: az esti órákban indulunk vissza hajóval Vulcano szigetére, ahová éjfél után nem sokkal érkezünk meg.
 • Szállás: kemping.

11. napVulcano
 • Vulcano: az egész napunk strandolással, nyaralással telik Vulcano tengerpartján. Akik kíváncsiak a sziget eddig még nem látott részeire, bérelhetnek robogót vagy autót.
 • Szállás: kemping.

12. napVulcano – Milazzo – Messinai-szoros – Sorrento
 • Utazás: reggel összepakoljuk a felszerelésünket, elhagyjuk Vulcano kellemes kempingjét és visszahajózunk Szicíliába. Milazzo kikötőjében ismét találkozunk a buszunkkal, amivel először Messinába utazunk. Áthajózunk az olasz szárazföldre, majd több órás utazás következik egészen a Sorrentói-félszigetig.
 • Sorrento: a kisváros a festői Sorrentoi-félsziget központja, az egyik legfelkapottabb nyaralóhely Olaszországban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy kempingben, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
 • Szállás: kemping.

13. napSorrento – Capri – utazás Magyarország felé
 • Capri és a Kék-barlang: délelőtt egy fakultatív kirándulás során megismerhetjük Capri szigetét. A kempingünkből indul a hajó, amivel alig egy óra alatt érjük el a gyönyörű Capri partjait. Először körbehajózzunk a szigetet, majd megállunk a híres Kék-barlang közelében. Evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől meközelíthető barlang belsejébe. Eztán a Marina Piccola nevű kikötőben lépünk a szigetre, ahonnan gyalog indulunk Capri megismerésére. Hamar elhagyjuk a turistáktól hemzsegő belvárost, hogy a természetben lehessünk. Egy körülbelül 3 órás körtúrát teszünk a szigeten, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A kirándulás során megnézzük Tiberius császár villájának maradványait, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni szirtek tengerből feltörő meredélyeit. A túra nehézsége: (*). A túra után Capri városába érkezünk, ahonnan némi szabadprogram után visszahajózunk a kempingünkbe.
 • Utazás: a délutáni órákban buszra szállunk és megkezdjük a hazautazásunkat. A nap hátralévő részét és az éjszakát a buszon, utazással töltjük.

14. napBudapest
 • Utazás: a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Fotók: Baráth Levente, Jimmy, Serfőző Zoltán, Várhelyi Levente
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #843011fd-c1cf-493e-af05-c85f43250579
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #mapImageWidget

Budapest

Pompei

+12 more

Budapest

Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #02c2bf26-3a16-4a99-ab83-04bb115acbc6

Szállás

Az utazás során összesen 11 éjszakát töltünk kem­pin­gek­ben, ame­lyek változatos felszereltségűek.


 • A leg­ma­ga­sabb szín­vo­na­lú kem­ping a ná­po­lyi és a sor­ren­tói, ahol úszó­me­den­ce is ta­lál­ha­tó.
 • A Sol­fa­tara kem­ping te­rü­le­tén egy kis élel­mi­szer­bolt és zöldséges is ren­del­ke­zés­re áll.
 • Calatabiano kem­ping­je elég egyszerű, de a mel­lék­he­lyi­sé­gek min­de­nütt tisz­ták.
 • Vul­cano kem­ping­je nagyon hangulatos, de csak alapszolgáltatásokat nyújt.
 • Calatabiano és Vulcano kempingjében melegvíz csak külön vásárolható zsetonokért jár a zuhanyzókban, de a nagy melegben talán jobban is esik az ingyenes langyos víz.

Étkezés és ivóvíz

Az utazás szer­ve­zet­ten ön­el­lá­tó, ami azt je­len­ti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de min­dig szá­nunk időt vá­sár­lás­ra a he­lyi élel­mi­szer­bol­tok­ban.

Az alap­ve­tő élel­mi­sze­rek vá­sár­lá­sá­ra min­dig lesz le­he­tő­ségünk. Az olaszországi ár­szint közel azonos az itt­hon meg­szo­kottal, ezért 5-6 napra elegendő élelmiszernél többet nem érdemes itthonról vinnünk.

Számos alkalommal éttermekben is étkezhetünk; egy vacsora egy átlagos pizzériában: 8-14 €. Az olasz szá­raz­föld­ön és Szi­cí­li­á­ban iha­tó a ve­ze­té­kes ­víz, a Lipar­i-szigeteken azon­ban nem. Itt pa­lac­ko­zott ivó­víz vá­sár­lá­sát ja­va­sol­juk. Más­fél li­ter ivóvíz ára: kb. 1 €.

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból délután 17.00 órakor. Cím: XIV. kerület, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a délutáni órákban.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #ad8e136f-26ad-4947-9bf6-80756de7cf81

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem áll módjukban biztosítani a résztvevőknek.

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

 • Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást.
 • Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak!
 • Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra.
 • Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás összes gyalogtúrája át­la­go­san spor­tos erőnléttel végigjárható, de szükséges a túrázási tapasztalat. Ha valaki rendszeresen túrázik vagy spor­tol­, egyik nap sem ér­het­i meg­le­pe­té­s. Az el­ső komolyabb ­tú­ra az Etnára ve­zet, ahol tör­me­lé­kes ta­laj­ra kell szá­mí­ta­nunk. Ez a leg­ne­he­zebb gyalogtú­ra­, de csak akkor, ha a kö­rül­mé­nyek le­he­tő­vé te­szik a 3000 mé­te­res ma­gas­sá­gig va­ló fel­ju­tást. Kön­­nyí­thetünk a túrán, ha az út egy ré­szét fel­vo­nó­val te­sszük meg. A kö­vet­ke­ző tú­ra Vulcano szi­ge­tén a Gran Cratere meg­má­szá­sa, amely az Etna tú­rájá­hoz ké­pest sok­kal kön­­nyebb. Nagy me­leg­re szá­mí­thatunk, ezért sok vi­zet kell ma­gunk­kal vin­ni. A Salina szi­ge­tén ve­ze­tő tú­rán­kon, a nagy szint­emel­ke­dés mel­lett kön­­nyebb­sé­get je­lent, hogy vi­szony­lag sok ár­nyék­ra szá­mít­ha­tunk, de ter­mé­sze­te­sen a meg­fe­le­lő víz­men­­nyi­ség­ről itt is gon­dos­kod­nunk kell. Fi­gye­lem­be kell azt is ven­nünk, hogy Salinán nincs vis­­sza­for­du­lá­si le­he­tő­ség, hi­szen más­ho­vá ér­ke­zünk, mint ahon­nan in­dul­unk. A Stromboli tú­rá­ja közepes ne­hézségű, ám a sö­tét­ben óva­tos­nak kell len­nünk. Jóminőségű fej­lám­pá­ra fel­tét­le­nül szük­ség van. Az ösvény nagyon poros és olykor törmelékes. A gyalogtúrák ki is hagyhatóak. Eb­ben az eset­ben min­dig a szál­lá­sun­kon vagy an­nak kör­nyé­kén ma­rad­ha­tunk. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #eecfdd72-59e2-4052-9900-3b27b04587eb

Szükséges felszerelés

 • Sátrazás: sátor, hálózsák, derékalj, fejlámpa. Mindenképpen két ré­te­gű kupolasátrat (jurtasát­rat) hozz, mert az egyrétegű sátrak esőben gyorsan átáznak. Arra kérünk, hogy kis vagy közepes méretű kupolasátrat hozz magaddal, mert nagyméretű családi sátrak felállítására a kempingekben nincs mód.
 • Ha szeretnél saját ételeket készíteni, hozz magaddal gázfőzőt, főzőedényt, egy zsebkést és esetleg egy fémbögrét.
 • Egyes kempingekben szükség lehet hangya elleni szerre.
 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes tú­ra­ba­kancs, edzőcipő, túraszandál, me­leg ru­ha, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Ajánlott lábszárvédőt (kamásni) hozni a vulkánok poros talaja miatt.
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, túrabot, ku­lacs, nap­szem­üveg, napolaj.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Időjárás

A július az egyik leg­me­le­gebb hó­na­p Dél-Olasz­or­szág­ban. A nap­pa­li csúcs­hő­mér­sék­let gyak­ran el­éri a 32-35 °C-ot, de en­nél me­le­gebb is elő­for­dul­hat. Éj­sza­ka 22-24 °C vár­ha­tó. Tar­tós eső­zé­sek nem va­ló­szí­nű­ek, de rövid zá­po­rok elő­for­dul­hat­nak. Ma­ga­sabb ten­ger­szint fe­let­ti ma­gas­sá­g­ban hű­vös, szeles időre kell számítanunk. Mi­vel az Etnán 2500 m fe­let­ti ma­gas­ság­ban is tú­rá­zunk, ezért itt akár 10 °C-ra is lecsökkenhet a levegő hő­mér­sék­lete. A Strom­bolin éj­sza­ka erősen le­hűl a le­ve­gő és a szél is fel­tá­mad­hat. A fel­sze­re­lé­sünk ös­­sze­ál­lí­tá­sá­nál ezt min­den­kép­pen ve­gyük fi­gye­lem­be! Ezek­re a tú­rák­ra me­leg ru­ha és szél­dzse­ki min­den­kép­pen szük­sé­ges. Az Etnán, Sal­inán és Strom­bolin az esők va­ló­szí­nű­sé­ge is na­gyobb a ten­ger­part­hoz ké­pest. Az alábbi oldalakon ellenőrizheted Nápoly, Taormina, az Etna és Vulcano aktuális időjárását.

Kommunikáció

A hi­va­ta­los nyelv az olasz, idegen nyelveket kevesen beszélnek. Az internet egyes kempingekben wifin keresztül érhető el.

Útiokmányok

Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes sze­mé­lyi iga­zol­vánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Olaszországba. Nem magyar állampolgárok, a lakhelyük szerint illetékes olasz nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #7dfdd821-bdd5-4315-9c3a-0a9abc7d1db9

Sze­mély­zet

A Baraka 2 tú­ra­ve­ze­tője, 2 autóbusz-sofőr.

Elektromos áram

Több kempingben a magyar szabványtól eltérő csatlakozó áll rendelkezésünkre. Célszerű magunkkal vinni megfelelő átalakítót, de a kempingekben is vásárolhatunk. A fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a kempingek közös vizesblokkjaniban tudjuk feltölteni.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #eb804d6d-74c3-42d5-8993-e744a02cb6e3

Va­lu­ta

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Sok helyen találunk bankautomatát és szinte mindenhol fizethetünk kártyával is.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 250-300 € + a belépők és fakultatív programok költsége.

Helyszínen fizetendő költségek

Pozzuoli-Nápoly-Pozzuoli vonatjegy: 5 € Ve­zúv: 3,5 € + 10 € Nápoly, felvonó: 1,5 € Nápoly, Sant' Elmo erőd: 5 € Her­cu­la­neum: 11 € Pozzuoli, amfiteátrum: 4 € Taormi­na, Gö­rög Szín­ház: 10 € Etna, felvonó: egy út 16,5 €, oda-vissza 24 € Etna, hegyivezetés a Filozófus házától a csúcskráterekig: kb. 15 € Lipari fa­kul­ta­tív prog­ram: 17 € Salina fa­kul­ta­tív prog­ram: 25 € Vul­cano, hajókirándulás: 8 € Vulcano, iszapfürdő: 3 € Strom­boli fakultatív program (hajózás, helyi vezető): kb. 60 € Cap­ri, hajózás: 37,5 € Capri, Kék-barlang: 30 € Capri, Villa Jovis: 6 € A nem­zet­kö­zi di­ák- és pedagógus­-iga­zol­vá­nyt egyes helyeken elfogadják. A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába, amely kellőképpen strapabíró és az űrtartalma nem nagyobb 100 liternél. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni. A csomagunk mellett, külön helyezhetjük el a sátrat, a hálózsákot és a derékaljat. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb. Az autóbusz csomagtartójában nem tudunk elhelyezni nagyméretű családi sátrat, kempingszéket, kempingasztalt, kartondobozba, műanyag ládába vagy nejlonzsákba csomagolt felszerelést.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #78bcef34-4332-4431-87f7-f34c0929d236

Nyilatkozat

Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, továbbá a túrákat és kirándulásokat az aktuális vulkáni működés is befolyásolhatja, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy kedvezőtlen körülmények esetén meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni. Ez le­het egy má­sik, kön­­nyebb tú­ra vagy vá­ros­né­zés. Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.

Lemondási szabályok

60-46. napok közt: a részvételi díj 10 százaléka kerül levonásra. 45-21. napok közt: a részvételi díj 40 százaléka kerül levonásra. 20-11. napok közt: a részvételi díj 75 százaléka kerül levonásra. 10 napon belül: a részvételi díj 100 százaléka kerül levonásra.

Túravezető: Jimmy • Mokran János

Szicília és a Lipari-szigetek csalhatatlan ismerője, a Dél-olasz vulkántúra rangidős túravezetője, akinek sikerül elérnie, hogy a vulkántúrákon önszántából mindenki egy kicsit geológussá válik. Az ország legjobb pedagógusainak egyike, akinek az iskolában szervezett Kéktúrái legendássá váltak Békéscsabán.

Mit tartalmaz a túra?

Utazás
 • Oda-vissza
 • Utazás komppal
Szállás

11 éjszaka hangulatos kempingekben

Túravezetás

A Baraka túravezetését.

Étkezés


Belépők és fakultatív programok


Biztosítás

Itinerary

1. napBudapest – utazás Olaszország felé
 • Utazás: július 16-án délután 17:00 órakor indulunk autóbusszal Budapestről, a Syma csarnokkal szemben lévő parkolóból. A nap hátralévő részét és az éjszakát utazással töltjük. Átutazunk Szlovénián és Olaszország északi részén; útközben csak benzinkutak parkolóiban állunk meg.

2. napPompei
 • Pompei: a hosszas utazás után déli órákban érkezünk a Vezúv lábánél fekvő Pompei kisvárosába. Egy kempingben foglaljuk el a szállásunkat, ahol két éjszakát töltünk. Miután felállítottuk a sátrainkat és pihentünk egy keveset, felkeressük a közelben található Pompei romvárosát. Az ókori római települést a Vezúv puszította el 79-ben, amikor a tűzhányó kitörése során forrón izzó hamufelhő lepte be a város utcáit. A folyamat annyira gyors volt, hogy az ott élőknek nem volt menekvése. A Római Birodalom korabeli utcáin barangolva képet kaphatunk az 1. században élt emberek hétköznapjairól. Az épületek nagy része csodálatos állapotban maradt fent; némelyik még díszes falfestményeket is rejt. A látogatás után visszatérünk a kempingbe, ahol a nap hátralévő része a pihenésé.
 • Szállás: kemping.

3. napPompei – Vezúv – Nápoly – Pompei
 • Vezúv: délelőtt a Nápoly mellett magasodó Vezúvra kirándulunk, amely Európa legpusztítóbb vulkánjának hírében áll. Ezt a címet az egykori Pompei és Herculaneum városok elpusztításáért érdemelte ki. Busszal utazunk a vulkán kráterének közelébe, ahonnan már csak pár perc gyaloglás a kráter széle. Beláthatunk a Vezúv „torkába”, míg a másik oldalra tekintve Nápolyra és a tengerre nyílik remek kilátás. A túra nehézsége: (*).
 • Városnézés Nápolyban: leereszkedünk a Vezúvról, majd Nápoly belvárosáig utazunk, ahol a nap további részét töltjük. Körbenézünk a Népszavazás téren, amelyet a San Francesco di Paola templom, a Királyi Palota és az Európa legnagyobb operaházaként ismert Teatro San Carlo határol. Végigsétálunk a Nápoly egyik közlekedési ütőerének számító via Román, miközben bepillanthatunk a város kaotikus, zajos, élettel teli világába. A robogókon szágulduzó fiatalok, a sikátorok erkélyein ruhákat teregető asszonyok éppúgy hozzátartoznak a városképhez, mint a férfiak, akik a kávézókban múlatják az időt. Felvonóval közelítjük meg a Vomero-dombot, mert az itt található Castel Sant' Elmo erődből nagyszerű kilátás nyílik a városra, a Nápolyi-öbölre és a Vezúvra.
 • Pompei: késő délután visszautazunk a pompei kempingbe, ahol az éjszakát töltjük.
 • Szállás: kemping.

4. napPompei – Messinai-szoros – Calatabiano
 • Utazás: reggel összepakoljuk a sátrainkat Pompei kempingjében és útnak indulunk Szicília felé. Délután érkezünk a Messinai-szoroshoz, amely az olasz szárazföld és Szicília között fekszik. A buszunkkal együtt kompra szállunk és a szoros túlpartján fekvő Messinába hajózunk. Szicíliába érkezvén ismét busszal utazunk tovább, de már nem sokáig. A célunk Calatabiano tengerparti kisvárosa.
 • Calatabiano: egy kellemes hangulatú kempingben foglaljuk el a szállásunkat három éjszakára.
 • Szállás: kemping.

5. napCalatabiano – Etna – Calatabiano
 • Utazás az Etnára: korán indulunk a mai gyalogtúrára, amelynek célja az Etna csúcsrégiója. Ehhez a buszunkkal körülbelül két órát utazunk az 1800 méteres magasságban épült Sapienza menedékházig, amit az Etna kitörései már többször fenyegettek.
 • Gyalogtúra a Filózófus házig: a túránk útvonalát befolyásolja az Etna aktuális működése, de a 3000 méter magasan épült apró menedékházig nagy valószínűséggel el fogunk jutni. A túra első szakaszát felvonóval tesszük meg, számítanunk kell azonban arra, hogy a felvonó nem mindig üzemel. A túra útvonala holdbéli tájakon, kietlen lávasivatagon vezet keresztül. Útközben több parazitakráter mellett is elhaladunk, amiket egészen közelről figyelhetünk meg. Néhol a meleg kőzetek repedései között kénes gázok szivárognak, közben egyre közelebb kerülünk az Etna tetején magasodó főkráterekhez.
 • Túra az Etna csúcsrégiójába: amennyiben az időjárási körülmények megfelelőek és a vulkáni működés is lehetővé teszi, egy hegyivezető kíséretében megközelítjük a 3300 m magasan található csúcskrátereket. Ez a túra fakultatív és a megvalósíthatósága a helyszínen dől el. Ha lehetőségünk nyílik a túrára, akkor bepillanthatunk az Etna főkrátereinek több száz méteres mélységébe.
 • Túra a Sapienza menedékházhoz: a már megismert útvonalon túrázunk vissza a Sapienza menedékház mellett parkoló buszunkhoz. Útközben egy kis kitérővel bepillanthatunk a Bove-völgy hatalmas kalderájába, és igénybe vehetjük a felvonót. Táv: 14 km, szint: fel 1200 m, le 1200 m, menetidő: 7-8 óra, a túra nehézsége: (***).
 • Calatabiano: az egész napos túra után lesz arra is időnk, hogy a kempingünk közelében ússzunk egyet a tengerben.
 • Szállás: kemping.

6. napCalatabiano – Taormina – Castelmola – Calatabiano
 • Taormina: ezen a napon Szicília legelbűvölőbb kisvárosával ismerkedünk meg. A buszunkkal Taormina közelében parkolunk le, ahonnan pár perc alatt besétálunk a városka központjába. Először a Görög Színházat keressük fel, Taormina legfontosabb nevezetességét, amit Csontváry is többször megfestett. A nézőtéren ülve a színpad mögött az Etnát láthatjuk. Ezután szabadprogram keretében fedezhetjük fel Taormina csillogó belvárosát. Az évszázados Corso Umbertót tündöklő épületek, templomok és elegáns paloták szegélyezik, ám az építészet mellett Taormina másik legfőbb látnivalója a főtérről nyíló panoráma. Egészen rendkívüli kilátás nyílik innen a tenger és az Etna irányába.
 • Castelmola: délután egy lépcsősoron Taormina fölé kapaszkodunk. Először egy sziklakápolnához és a város fellegvárához jutunk, ahonnan még jobb kilátás nyílik. Ezután Castelmola kisvárosa következik, amely teljesen más jellegű, mint Taormina. Kevesebb látnivaló és turista jellemzi, de van a városban egy meglepetés, ami miatt mindenképp megéri felkapaszkodni Castelmolába. A túra nehézsége: (*).
 • Taormina: az estét a városban töltjük, hiszen a szieszta után megelevenednek az utcák és megtelnek a vendéglátóhelyek. Érdemes megvacsorázni Taormina valamelyik kellemes éttermében. Az egész napos kirándulás után az esti órákban utazunk vissza Calatabiano kempingjébe.
 • Szállás: kemping.

7. napCalatabiano – Milazzo – Lipari-szigetek – Vulcano
 • Utazás: reggel elhagyjuk Calatabiano kempingjét és a Szicília északi partjai mentén fekvő Milazzo kikötőjébe utazunk. A parkolóban összepakoljuk a felszerelésünknek azt a részét, amit az ötnapos Lipari-szigetek kirándulásra magunkkal viszünk. Szükségünk lesz többek között sátorra, hálózsákra, derékaljra, tartalék meleg ruhára, esőkabátra és fejlámpára. A felszerelésünk többi részét a busz csomagtartójában hagyjuk, mivel a sofőreink és a buszunk Szicíliában maradnak.
 • Lipari-szigetek: Milazzóban felszállunk a Vulcano szigetére közlekedő hajóra és körülbelül másfél órát utazunk a Tirrén-tengeren. A 7 nagyobb tagból és több kisebb sziklaszirtből álló Lipari-szigetek mind vulkanikus eredetű, olyannyira, hogy szinte mindegyiken megfigyelhetőek különböző vulkanikus működések.
 • Vulcano: a kikötőből 10-15 perces gyaloglás után érkezünk a sziget hangulatos kempingjébe, ami az egyik strand szomszédságában épült. Összesen öt éjszakát töltünk itt sátrakban. A nap legmelegebb óráit strandolással érdemes eltölteni, de egyénileg felfedezhetjük a közeli iszapfürdőt is.
 • Gyalogtúra a Gran Cratere csúcsára: délután a Vulcano látképét meghatározó Gran Cratere vulkán megismerésére indulunk. Végigsétálunk Porto Levante településén, majd rátérünk a kráter tetejére vezető poros ösvényre. A Gran Cratere az egyik legkisebb kráter a Lipari-szigeteken, azonban ma is aktív. Ahogy haladunk egyre feljebb a vízmosások szaggatta hegyoldalban, úgy válik egyre látványosabbá a panoráma. Nemcsak Vulcano szigetét láthatjuk madártávlatból, hanem a közeli szigeteket is megpillanthatjuk. Felérve a kráterperemre, jól látszik a kráter belseje és több kénes kigőzölgés is. Felkapaszkodunk a 398 m magas csúcsra, majd körbejárjuk a krátert. Ezután a már ismert útvonalon visszatúrázunk Porto Levante kisvárosába. Táv: 8 km, szint: fel 400 m, le 400 m, a túra nehézsége: (**).
 • Porto Levante: a túra után a nap hátralévő részét Vulcano kellemes hangulatú városkájában érdemes eltölteni.
 • Szállás: kemping.

8. napVulcano – Salina – Vulcano
 • Nyaralás: akár az egész napunkat nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén. Strandolhatunk, napozhatunk és élvezhetjük a mediterrán nyarat.
 • Salina: egy fakultatív program keretében Vulcanóról áthajózhatunk Salina szigetére, hogy megismerjük a Lipari-szigetek legzöldebb tagját. Már messziről jól láthatjuk Salina kettős vulkáni kúpját, amik már régóta nem működnek. A kitűnő vulkanikus talajnak köszönhetően a napsütötte lankákon szőlő terem, amiből a mézédes Malvasia bort készítik. Rinella kikötőjében érünk partot, ahonnan helyi járatú busszal utazunk tovább a zöldellő Valdichiesa-völgybe.
 • Gyalogtúra a sziget csúcsára: a gyalogtúránk a 17. században épült Madonna del Terzito szentélytől indul. Ligetes erdőkön keresztül vezet az ösvényünk egészen a sziget – és egyben a Lipari-szigetek – legmagasabb pontjára. Körülbelül 2-2,5 órás túra során érjük el a 962 m magas Monte Fossa delle Felci csúcsot, ahol nagyszerű panoráma fogad. Megpihenünk, majd a kialudt vulkán másik oldalán, megdermedt lávafolyások között haladva ereszkedünk le Santa Marina di Salina kisvárosába. Táv: 10 km, szint: fel 650 m, le 960 m, a túra nehézsége: (***). A késő délutáni órákban hajózunk vissza Vulcano szigetére.
 • Szállás: kemping.

9. napVulcano – Lipari – Vulcano
 • Nyaralás: ezt a napunkat is pihenéssel, nyaralással tölthetjük Vulcano szigetén.
 • Lipari: ha a strandolás helyett szívesebben megismerkednénk a Lipari-szigetek központi tagjával, a névadó Lipari szigettel, akkor részt vehetünk a mai fakultatív kiránduláson. Alig fél óra alatt hajózunk át a szomszédos szigetre, ahol először egy buszos körutazás során járjuk körbe Liparit, majd gyalogosan indulunk a kisváros megismerésére. Először felsétálunk a fellegvárba, ahol megnézzük a szép freskókkal díszített katedrálist, majd az óváros forgatagában „veszhetünk el”, amely egy régi és egy új kikötővel, remek sétálóutcával, terekkel, bárokkal és éttermekkel rendelkezik. Megkeressük azokat a lakóházakat is, amelyek falait különös falfestmények díszítik. A délutáni órákban hajózunk vissza Vulcanóra.
 • Hajókirándulás Vulcano mentén: a nap hátralévő részében egy izgalmas, hajós programot ajánlunk. Gyors, motoros hajókkal járjuk körbe Vulcano partvonalát; a víz felől is láthatjuk a Gran Cratere színes kőzetrétegeit, majd felkeressük a Csikó-barlangot, ami csak a tenger felől közelíthető meg. A hajókirándulás során lesz alkalmunk úszni is a türkizkék tengerben.
 • Szállás: kemping.

10. napVulcano – Panarea – Stromboli – Vulcano
 • Hajókirándulás: ezen a napon kerül sor az utazásunk legizgalmasabb fakultatív kirándulására. Vulcano kikötőjében egy bérelt hajóra szállunk, amivel a Lipari-szigetek két legszebb tagja, Panarea és Stromboli felé indulunk.
 • Panarea: a kicsiny szárazföld a szigetcsoport építészeti szempontból leglátványosabb tagja. A fehérre meszelt házak, a keskeny sikátorok annyira jellegzetesek, hogy az építészek egyenesen eoli stílusról beszélnek. A Lipari-szigetek másik elnevezése ugyanis: Eoli-szigetek. Panarea egy gyönyörű, virágokkal teli nyaralósziget, az olasz felső tízezer üdülőhelye, amelynek nagyon kicsi az állandó lakossága. Nyaranta megtelnek az ízléses nyaralók és nyüzsgő élet költözik a szigetre. Az autómentes városka keskeny utcáit szabadprogram keretében érdemes felfedezni.
 • Stromboli: Panareát magunk mögött hagyva Stromboli felé hajózunk tovább. Ezen a szigeten mindössze két kicsiny település található, amiket nem köt össze út. Egyik településen sem közlekednek hagyományos autók, csak kisméretű, főleg elektromos járművek. A sziget teljes területét kitevő tűzhányó működése szerencsére kiszámítható, de a sziget lakosai így is bármikor számíthatnak egy gyors kitelepítésre. Ez azonban csak egy-két alkalommal fordult elő az utóbbi évtizedekben. Kora délután kötünk ki a szigeten, majd szabadprogram keretében járhatjuk be a kisváros festői utcáit. A hamisítatlan eoli stílus itt is fellelhető és számos remek fotótémát kínál. A fehérre meszelt házak között lesétálhatunk a tengerpartra, amit koromfekete vulkáni homok borít.
 • Gyalogtúra Strombolin: amennyiben a hegytetőre vezető túraútvonal nincs lezárva, kora este indulunk a sziget csúcsára. A túrát csak engedéllyel rendelkező hegyivezetők kísérhetik. Magunkkal kell vinnünk meleg ruhát, széldzsekit, ivóvizet, némi élelmet és fejlámpát. Jól jöhet egy pár lábszárvédő (kamásni) és túrabot. Körülbelül 2,5-3 óra alatt érünk fel egy kilátópontba, ahol – a látogatás szigorú szabályai miatt – nem töltünk el túl sok időt ugyan, de így is közelről láthatunk néhány vulkánkitörést. Természetesen mindehhez megfelelő vulkáni aktivitás és tiszta idő szükséges. Az élmény lenyűgöző, hiszen egy vörösen izzó lávaszökőkutat láthatunk, közelről hallhatjuk a kitörések hangját és érezhetjük, ahogy megremegnek alattunk a kőzetek. Megdöbbentő és leírhatatlan élmény. Körülbelül egy órát várunk ebben a kilátópontban, majd elemlámpáink fényében visszatúrázunk Stromboli tengerparti városkájába. Táv: 6 km, szint: fel 930 m, le 930 m, a túra nehézsége: (***). Amennyiben a vulkáni aktivitás miatt nem járható a túra útvonala, körbehajózzuk a szigetet.
 • Utazás Vulcanóra: az esti órákban indulunk vissza hajóval Vulcano szigetére, ahová éjfél után nem sokkal érkezünk meg.
 • Szállás: kemping.

11. napVulcano
 • Vulcano: az egész napunk strandolással, nyaralással telik Vulcano tengerpartján. Akik kíváncsiak a sziget eddig még nem látott részeire, bérelhetnek robogót vagy autót.
 • Szállás: kemping.

12. napVulcano – Milazzo – Messinai-szoros – Sorrento
 • Utazás: reggel összepakoljuk a felszerelésünket, elhagyjuk Vulcano kellemes kempingjét és visszahajózunk Szicíliába. Milazzo kikötőjében ismét találkozunk a buszunkkal, amivel először Messinába utazunk. Áthajózunk az olasz szárazföldre, majd több órás utazás következik egészen a Sorrentói-félszigetig.
 • Sorrento: a kisváros a festői Sorrentoi-félsziget központja, az egyik legfelkapottabb nyaralóhely Olaszországban. Elfoglaljuk a szállásunkat egy kempingben, majd a nap hátralévő részét pihenéssel tölthetjük.
 • Szállás: kemping.

13. napSorrento – Capri – utazás Magyarország felé
 • Capri és a Kék-barlang: délelőtt egy fakultatív kirándulás során megismerhetjük Capri szigetét. A kempingünkből indul a hajó, amivel alig egy óra alatt érjük el a gyönyörű Capri partjait. Először körbehajózzunk a szigetet, majd megállunk a híres Kék-barlang közelében. Evezős csónakokba szállunk át, mivel csak így juthatunk a kizárólag a tenger felől meközelíthető barlang belsejébe. Eztán a Marina Piccola nevű kikötőben lépünk a szigetre, ahonnan gyalog indulunk Capri megismerésére. Hamar elhagyjuk a turistáktól hemzsegő belvárost, hogy a természetben lehessünk. Egy körülbelül 3 órás körtúrát teszünk a szigeten, miközben a meredek mészkőszirtekről többször is lenyűgöző panorámában gyönyörködhetünk. A kirándulás során megnézzük Tiberius császár villájának maradványait, az Arco Naturale természet alkotta, hatalmas sziklakapuját és a Faraglioni szirtek tengerből feltörő meredélyeit. A túra nehézsége: (*). A túra után Capri városába érkezünk, ahonnan némi szabadprogram után visszahajózunk a kempingünkbe.
 • Utazás: a délutáni órákban buszra szállunk és megkezdjük a hazautazásunkat. A nap hátralévő részét és az éjszakát a buszon, utazással töltjük.

14. napBudapest
 • Utazás: a délutáni órákban érkezünk Budapestre.

Fotók: Baráth Levente, Jimmy, Serfőző Zoltán, Várhelyi Levente
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #843011fd-c1cf-493e-af05-c85f43250579
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #mapImageWidget

Budapest

Pompei

+12 more

Budapest

Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #02c2bf26-3a16-4a99-ab83-04bb115acbc6

Szállás

Az utazás során összesen 11 éjszakát töltünk kem­pin­gek­ben, ame­lyek változatos felszereltségűek.


 • A leg­ma­ga­sabb szín­vo­na­lú kem­ping a ná­po­lyi és a sor­ren­tói, ahol úszó­me­den­ce is ta­lál­ha­tó.
 • A Sol­fa­tara kem­ping te­rü­le­tén egy kis élel­mi­szer­bolt és zöldséges is ren­del­ke­zés­re áll.
 • Calatabiano kem­ping­je elég egyszerű, de a mel­lék­he­lyi­sé­gek min­de­nütt tisz­ták.
 • Vul­cano kem­ping­je nagyon hangulatos, de csak alapszolgáltatásokat nyújt.
 • Calatabiano és Vulcano kempingjében melegvíz csak külön vásárolható zsetonokért jár a zuhanyzókban, de a nagy melegben talán jobban is esik az ingyenes langyos víz.

Étkezés és ivóvíz

Az utazás szer­ve­zet­ten ön­el­lá­tó, ami azt je­len­ti, hogy irodánk nem biztosít étkezést, de min­dig szá­nunk időt vá­sár­lás­ra a he­lyi élel­mi­szer­bol­tok­ban.

Az alap­ve­tő élel­mi­sze­rek vá­sár­lá­sá­ra min­dig lesz le­he­tő­ségünk. Az olaszországi ár­szint közel azonos az itt­hon meg­szo­kottal, ezért 5-6 napra elegendő élelmiszernél többet nem érdemes itthonról vinnünk.

Számos alkalommal éttermekben is étkezhetünk; egy vacsora egy átlagos pizzériában: 8-14 €. Az olasz szá­raz­föld­ön és Szi­cí­li­á­ban iha­tó a ve­ze­té­kes ­víz, a Lipar­i-szigeteken azon­ban nem. Itt pa­lac­ko­zott ivó­víz vá­sár­lá­sát ja­va­sol­juk. Más­fél li­ter ivóvíz ára: kb. 1 €.

Indulás és érkezés

 • Indulás: Budapestről, a Syma (BOK) csarnok előtti parkolóból délután 17.00 órakor. Cím: XIV. kerület, Dózsa György út 1.
 • Érkezés: Budapestre a Syma csarnokhoz a délutáni órákban.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #ad8e136f-26ad-4947-9bf6-80756de7cf81

Egészségügy

Ajánlott gyógyszerek az utazáshoz: láz- és fájdalomcsillapító, görcsoldó, hasmenés elleni szer. Jó ha van nálunk ragtapasz, sebfertőtlenítő és fásli. Az irodánk túravezetői elsősegélynyújtásban tudnak segíteni, gyógyszert nem áll módjukban biztosítani a résztvevőknek.

Jelentkezési, módosítási és lemondási feltételek

 • Az utazás előlegét a jelentkezést követő munkanapon el kell küldened az irodánk számára, ellenkező esetben töröljük a foglalást.
 • Ha a jelentkezés után meggondoltad magad, és mégsem kívánsz utazni, mindenképp jelezd irodánknak!
 • Mindaddig nem foglalunk számodra szállást illetve programot, amíg az utazás előlege meg nem érkezik a bankszámlánkra.
 • Egyik útról egy másikra való átjelentkezés lemondásnak minősül.

A gyalogtúrák nehézsége

Az utazás összes gyalogtúrája át­la­go­san spor­tos erőnléttel végigjárható, de szükséges a túrázási tapasztalat. Ha valaki rendszeresen túrázik vagy spor­tol­, egyik nap sem ér­het­i meg­le­pe­té­s. Az el­ső komolyabb ­tú­ra az Etnára ve­zet, ahol tör­me­lé­kes ta­laj­ra kell szá­mí­ta­nunk. Ez a leg­ne­he­zebb gyalogtú­ra­, de csak akkor, ha a kö­rül­mé­nyek le­he­tő­vé te­szik a 3000 mé­te­res ma­gas­sá­gig va­ló fel­ju­tást. Kön­­nyí­thetünk a túrán, ha az út egy ré­szét fel­vo­nó­val te­sszük meg. A kö­vet­ke­ző tú­ra Vulcano szi­ge­tén a Gran Cratere meg­má­szá­sa, amely az Etna tú­rájá­hoz ké­pest sok­kal kön­­nyebb. Nagy me­leg­re szá­mí­thatunk, ezért sok vi­zet kell ma­gunk­kal vin­ni. A Salina szi­ge­tén ve­ze­tő tú­rán­kon, a nagy szint­emel­ke­dés mel­lett kön­­nyebb­sé­get je­lent, hogy vi­szony­lag sok ár­nyék­ra szá­mít­ha­tunk, de ter­mé­sze­te­sen a meg­fe­le­lő víz­men­­nyi­ség­ről itt is gon­dos­kod­nunk kell. Fi­gye­lem­be kell azt is ven­nünk, hogy Salinán nincs vis­­sza­for­du­lá­si le­he­tő­ség, hi­szen más­ho­vá ér­ke­zünk, mint ahon­nan in­dul­unk. A Stromboli tú­rá­ja közepes ne­hézségű, ám a sö­tét­ben óva­tos­nak kell len­nünk. Jóminőségű fej­lám­pá­ra fel­tét­le­nül szük­ség van. Az ösvény nagyon poros és olykor törmelékes. A gyalogtúrák ki is hagyhatóak. Eb­ben az eset­ben min­dig a szál­lá­sun­kon vagy an­nak kör­nyé­kén ma­rad­ha­tunk. A túrák nehézségét ötös skálán adjuk meg.

Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #eecfdd72-59e2-4052-9900-3b27b04587eb

Szükséges felszerelés

 • Sátrazás: sátor, hálózsák, derékalj, fejlámpa. Mindenképpen két ré­te­gű kupolasátrat (jurtasát­rat) hozz, mert az egyrétegű sátrak esőben gyorsan átáznak. Arra kérünk, hogy kis vagy közepes méretű kupolasátrat hozz magaddal, mert nagyméretű családi sátrak felállítására a kempingekben nincs mód.
 • Ha szeretnél saját ételeket készíteni, hozz magaddal gázfőzőt, főzőedényt, egy zsebkést és esetleg egy fémbögrét.
 • Egyes kempingekben szükség lehet hangya elleni szerre.
 • Öltözet: stra­pa­bí­ró tú­ra­öl­tö­zet, lélegző anyagból (pl. Gore-Tex) készült esőkabát és esőnadrág, ké­nyel­mes tú­ra­ba­kancs, edzőcipő, túraszandál, me­leg ru­ha, fürdőruha, valamilyen fejfedő napszúrás ellen (kendő, baseball sapka). Olyan ba­kancs­ot hozz, amit már rég­óta hasz­nálsz. Ha új ba­kan­csod van, a tú­ra előtt já­rasd be, ne­hogy az uta­zás alatt tör­je fel a lá­bad! Ajánlott lábszárvédőt (kamásni) hozni a vulkánok poros talaja miatt.
 • Túrafelszerelés: kisméretű há­ti­zsák a na­pi tú­rák­hoz, túrabot, ku­lacs, nap­szem­üveg, napolaj.

Biztosítások

Az utazáson való részvétel feltétele, hogy olyan balesetbiztosítással rendelkezz, amely a magashegyi és/vagy speciális helyszínről történő mentést is tartalmazza. A túrához legmegfelelőbb balesetbiztosítást az Európai Utazási Biztosító nyújtja, amit a jelentkezési űrlapon igényelhetsz. Váratlan betegségek vagy balesetek esetén az útlemondási biztosítás nyújthat segítséget. Ilyen esetben a biztosító 10% önrész levonása után visszafizeti az utazás árát.

Időjárás

A július az egyik leg­me­le­gebb hó­na­p Dél-Olasz­or­szág­ban. A nap­pa­li csúcs­hő­mér­sék­let gyak­ran el­éri a 32-35 °C-ot, de en­nél me­le­gebb is elő­for­dul­hat. Éj­sza­ka 22-24 °C vár­ha­tó. Tar­tós eső­zé­sek nem va­ló­szí­nű­ek, de rövid zá­po­rok elő­for­dul­hat­nak. Ma­ga­sabb ten­ger­szint fe­let­ti ma­gas­sá­g­ban hű­vös, szeles időre kell számítanunk. Mi­vel az Etnán 2500 m fe­let­ti ma­gas­ság­ban is tú­rá­zunk, ezért itt akár 10 °C-ra is lecsökkenhet a levegő hő­mér­sék­lete. A Strom­bolin éj­sza­ka erősen le­hűl a le­ve­gő és a szél is fel­tá­mad­hat. A fel­sze­re­lé­sünk ös­­sze­ál­lí­tá­sá­nál ezt min­den­kép­pen ve­gyük fi­gye­lem­be! Ezek­re a tú­rák­ra me­leg ru­ha és szél­dzse­ki min­den­kép­pen szük­sé­ges. Az Etnán, Sal­inán és Strom­bolin az esők va­ló­szí­nű­sé­ge is na­gyobb a ten­ger­part­hoz ké­pest. Az alábbi oldalakon ellenőrizheted Nápoly, Taormina, az Etna és Vulcano aktuális időjárását.

Kommunikáció

A hi­va­ta­los nyelv az olasz, idegen nyelveket kevesen beszélnek. Az internet egyes kempingekben wifin keresztül érhető el.

Útiokmányok

Ma­gyar ál­lam­pol­gár­ok érvényes sze­mé­lyi iga­zol­vánnyal vagy útlevéllel utazhatnak Olaszországba. Nem magyar állampolgárok, a lakhelyük szerint illetékes olasz nagykövetségen érdeklődhetnek a beutazás feltételeiről.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #7dfdd821-bdd5-4315-9c3a-0a9abc7d1db9

Sze­mély­zet

A Baraka 2 tú­ra­ve­ze­tője, 2 autóbusz-sofőr.

Elektromos áram

Több kempingben a magyar szabványtól eltérő csatlakozó áll rendelkezésünkre. Célszerű magunkkal vinni megfelelő átalakítót, de a kempingekben is vásárolhatunk. A fény­ké­pe­ző­gé­pek és mo­bil­te­le­fo­nok ak­ku­mu­lá­to­ra­it a kempingek közös vizesblokkjaniban tudjuk feltölteni.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #eb804d6d-74c3-42d5-8993-e744a02cb6e3

Va­lu­ta

Olaszországban az euró (EUR vagy €) a hi­va­ta­los fi­ze­tő­esz­köz, ezért leg­cél­sze­rűbb ezt a pénz­ne­met vin­nünk. Sok helyen találunk bankautomatát és szinte mindenhol fizethetünk kártyával is.

Ajánlott költőpénz

Körülbelül 250-300 € + a belépők és fakultatív programok költsége.

Helyszínen fizetendő költségek

Pozzuoli-Nápoly-Pozzuoli vonatjegy: 5 € Ve­zúv: 3,5 € + 10 € Nápoly, felvonó: 1,5 € Nápoly, Sant' Elmo erőd: 5 € Her­cu­la­neum: 11 € Pozzuoli, amfiteátrum: 4 € Taormi­na, Gö­rög Szín­ház: 10 € Etna, felvonó: egy út 16,5 €, oda-vissza 24 € Etna, hegyivezetés a Filozófus házától a csúcskráterekig: kb. 15 € Lipari fa­kul­ta­tív prog­ram: 17 € Salina fa­kul­ta­tív prog­ram: 25 € Vul­cano, hajókirándulás: 8 € Vulcano, iszapfürdő: 3 € Strom­boli fakultatív program (hajózás, helyi vezető): kb. 60 € Cap­ri, hajózás: 37,5 € Capri, Kék-barlang: 30 € Capri, Villa Jovis: 6 € A nem­zet­kö­zi di­ák- és pedagógus­-iga­zol­vá­nyt egyes helyeken elfogadják. A közölt árak tájékoztató jellegűek és változhatnak. A helyszínen fizetendő költségek változásáért és bővüléséért irodánk nem tud felelősséget vállalni.

Csomagolás az autóbuszra

Két csomagba érdemes pakolni a felszerelésünket. Egy nagyobb sporttáskába, amely kellőképpen strapabíró és az űrtartalma nem nagyobb 100 liternél. Ez a csomag az autóbusz csomagtartójába kerül és utazás közben nem tudsz hozzáférni. A csomagunk mellett, külön helyezhetjük el a sátrat, a hálózsákot és a derékaljat. A másik csomagunk egy kisméretű hátizsák legyen, amit magunkkal vihetünk a napi kirándulásokra és túrákra, valamint az autóbusz utasterében is kényelmesen elfér. Ebben a csomagban legyen a személyi igazolványod (vagy az útleveled), az utazásra szánt ivóvíz, szendvicsek, olvasnivaló, fényképezőgép, stb. Az autóbusz csomagtartójában nem tudunk elhelyezni nagyméretű családi sátrat, kempingszéket, kempingasztalt, kartondobozba, műanyag ládába vagy nejlonzsákba csomagolt felszerelést.
Dél-olasz vulkántúra Dél-Olaszország #78bcef34-4332-4431-87f7-f34c0929d236

Nyilatkozat

Mi­vel az utazás so­rán az idő­já­rás vál­to­zé­kony le­het, továbbá a túrákat és kirándulásokat az aktuális vulkáni működés is befolyásolhatja, ezért az iro­dánk tú­ra­ve­ze­tői fenn­tart­ják a jo­got, hogy kedvezőtlen körülmények esetén meg­vál­toz­tas­sák a prog­ra­mot. Ez je­lent­he­ti a kü­lön­bö­ző lát­ni­va­lók vagy tú­rák sor­rend­jé­nek fel­cse­ré­lé­sét, de kü­lö­nö­sen zord idő­já­rás ese­tén – a résztvevők biztonsága, egészségük védelme érdekében – módosulhatnak vagy el is ma­rad­hat­nak tú­rák. Eb­ben az eset­ben min­den­kép­pen igyek­szünk va­la­mi­lyen más prog­ra­mot szer­vez­ni. Ez le­het egy má­sik, kön­­nyebb tú­ra vagy vá­ros­né­zés. Amennyiben a szervezés során a csoport létszáma nem éri el a minimum létszámot, 20 nappal indulás előtt az irodánk lemondhatja az utazást. Ilyen esetben az addig befizetett részvételi költség maradéktalanul visszajár vagy beszámítható más utazásra. Az utazás ajánlott korhatára: 7-60 év.

Lemondási szabályok

60-46. napok közt: a részvételi díj 10 százaléka kerül levonásra. 45-21. napok közt: a részvételi díj 40 százaléka kerül levonásra. 20-11. napok közt: a részvételi díj 75 százaléka kerül levonásra. 10 napon belül: a részvételi díj 100 százaléka kerül levonásra.

All prices are indicative only and subject to availability and changes without obligation.

Time until next start
28
days
15
hours
:
24
min
:
35
sec

Price

€532

Duration

14 days
2021

Tue, Jul 13

Mon, Jul 26

€532

Still available

Book
Select date
Please provide a valid email address.
Book now
Please provide a valid phone number. Like: +31636363634
Safe bookingPay later · No card needed
Do you have a question?
Your question should be between 5 and 2000 chars.
Send
Book on Trekhunt
"Find our tours on Trekhunt! Don’t hesitate to send your inquiry, we are happy to take you to your next adventure!" - Baraka
Book this for
Tuesday, Jul 13
Book now
Share this trek on