Bohinjské jazero patrí medzi najkrajšie regióny v Slovinsku. Údolie a jeho okolie sú klenotom, ktorý by mal vidieť každý, kto príde do Slovinska. Ale pozor! Bohinj je tak fascinujúce miesto, že mnohí, ktorí ho navštívia, tam chcú zostať navždy. Ťažko sa lúči s fantastickým Bohinjským jazerom, Bohinjskou Bistricou alebo s Ribčev Laz. Je tu najmenej tisíc skvelých možností, ako tu stráviť čas.

Keď niekoľko mojich priateľov uvažovalo o návšteve Slovinska a požiadali ma o radu, automaticky som im odporučila Bohinj.

Počasie je tam veľmi zhovievavé. Je tam veľa možností ubytovania. A čo je najdôležitejšie, nie je tam ani najmenšia šanca sa nudiť.

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.

Pozrime sa na tie najpríťažlivejšie veci, čo robiť v Bohinj.

Bohinjské jazero

#1 Bohinjské jazero - Namočte sa!

Samozrejme, prvá vec, ktorú treba navštíviť je samotné Bohinjské jazero. Je to najhlbšie a najväčšie jazero v Slovinsku.  Nachádza sa v severozápadnej časti krajiny v Triglavskom národnom parku.

Bohinjské jazero
  • Motorové lode a vodné skútre: Ani náhodou! Používanie týchto plavidiel v jazere je prísne zakázané. To by neprispievalo k príjemnému a pokojnému pobytu.
  • Veslovanie: Je však veľa iných spôsobov, ako preskúmať jazero. Môžete si prenajať kajak, kanoe, vodný bicykel, paddleboard (SUP), tradičnú loď. Bohinjské jazero je veľmi pokojné, takže je veľmi bezpečné  sa plaviť na vode niektorým z týchto spôsobov.
  • Potápanie: Keďže hĺbka vody v jazere je viac ako 80 metrov najmenej na 80% jazera, a jazero je hlbšie ako 40 metrov na 20% miest, ponúka skvelé príležitosti na objavovanie modrej hlbočiny. Jasné, že si tu môžete požičať výstroj. Samozrejme, dá sa potápať aj bez toho, ale to by som odporučila len skúseným freediverom.
  • Plávanie: Vďaka potokom, ktoré vtekajú do jazera z hôr, je voda v jazere krištáľovo čistá. Ale buď opatrný! Jazero sa veľmi rýchlo prehlbuje. To síce umožňuje skočiť hlavičku do vody priamo z člna, ale môže to byť aj nebezpečné. S deťmi sa odporúča navštíviť východnú stranu jazera, ktorá je plytšia.

#2 Bohinjské jazero - Ak chcete zostať v suchu

Keď navštívite jedno z najkrajších jazier v Slovinsku, oplatí sa vyliezť z vody a rozhliadnuť sa po okolí. Je absolútne zbytočné vymenovať všetky klišé, ktoré opisujú, aká krásna je prechádzka okolo jazera. Po prvé, je to lepšie vidieť, ako o tom čítať. Po druhé, naozaj stojí za to tam ísť a prejsť sa okolo jazera. Takže, ak vám náhodou počasie nedovolí dostať sa do vody, turistické trasy po brehoch jazera sú dokonalým náhradným plánom.

Táto trasa dlhá 12 kilometrov je ľahko zvládnuteľná. Je to jednoduchá túra a počas prechádzky okolo jazera si môžete vychutnať každý kúsok krajiny. Ak si trúfnete, môžete si okolo Bohinjsko jezero (Bohinjské jazero po slovinsky) dokonca aj zabehať .

Je veľa iných vonkajších aktivít, ktoré môžete tiež vyskúšať. Veľa z nich nájdete na Trekhunt.

Okolo jazera

#3 Bohinjska Bistrica

Bohinjska Bistrica sa nachádza 5 kilometrov od jazera, a je centrom Bohinjskej občiny. Nájdete tu veľa možností na ubytovanie podľa vašich potrieb: 3 a viac-hviezdičkové hotely, apartmánové domy.

Vodopád Grmecica

Keďže je Bohinjska Bistrica blízko jazera, je atraktívnou voľbou pre návštevníkov. Mnohé outdoorové firmy, ktoré tu pôsobia, vám pomôžu nájsť tie najlepšie vonkajšie aktivity a tiež vám zapožičajú všetky druhy výstroja. Poskytujú výlety so sprievodcom, ale aj  kurzy raftingu a kaňoningu.

Rada: Navštívte vodopád Grmecica, ktorý nie je ďaleko od jazera. Vodopád je vysoký 6 metrov. Aj keď nie je taký vysoký ako Viktóriine vodopády, stále je to malebná voľba, ak máte ubytovanie v Bohinjskej Bistrici.


#4 Ribčev Laz

Toto malé mesto sa nachádza priamo na východnom brehu Bohinjského jazera. Tiež je to jedna zo zastávok na turistickom chodníku okolo jazera. Spolu s Bohinjskou Bistricou slúži ako ďalšie ubytovacie centrum. Toto mestečko je východiskovým bodom pre veľa aktivít, výletov a turistických trás. Lode, ktoré prechádzajú cez rieku tiež vyrážajú odtiaľto.

Kostol sv. Jána Krstiteľa je ikonou mesta. Takmer všetci návštevníci, ktorí sem prichádzajú, si ho odfotia. Nájdete tu tiež kultovú sochu štyroch statočných mužov, ktorí prvýkrát vyliezli na horu Triglav v roku 1778.

Rada: Títo štyria horolezci začali tradíciu lezenia na horu. Horolezectvo a lezenie na skaly sú tu veľmi obľúbené. V lezeckom stredisku Pod Skalco sa môžete zúčastniť kurzov, zapožičať si potrebné vybavenie alebo sa zapojiť do organizovaných výstupov. V okolí Bohinj je 16 miest s takmer 500 horolezeckými trasami. Sezóna je od mája do októbra.

(1) Socha štyroch statočných mužov, ktorí prvýkrát vyliezli na horu Triglav (Zdroj: Silva Predalič - Flickr)

#5 Zlatorog

Sláva Kostola sv. Jána Krstiteľa sa ale nevyrovná soche Zlatoroga (Zlatý roh), mýtického kozorožca so zlatými rohmi.

Podľa legendy je roh Zlatoroga kľúčom k pokladu ukrytému na Triglave. Táto legendárna postavička sa objavuje aj v mnohých ľudových rozprávkach. Selfie so sochou je jasným dôkazom toho, že ste boli v Bohinj.

Socha Zlatoroga (Zlatý roh) na brehu Bohinjského jazera.

#6 Bohinj z oblohy - na vrch Vogel lanovkou

Najobľúbenejším miestom v regióne je jednoznačne Bohinjské jazero. Ale zároveň by ste oveľa prišli, ak by ste sa zamerali iba na jazero. Keď prejdete cez Ribčev Laz, pozdĺž južného pobrežia, dostanete sa do Ukanc. Tam môžete nastúpiť na kabínkovú lanovku Bohinj-Vogel. Lanovka smerujúca na vrch Vogel vám ponúka fantastický výhľad na údolie.

Lanovkou na vrch Vogel

Vrcholová stanica sa nachádza vo výške 1663 metrov. Keď sa dostanete na vrchol, nemusíte robiť nič iné, len sa rozhliadnuť a nechať sa ohromiť krajinou. Môžete sa pozerať na celé údolie priamo z plošiny vedľa stanice, nechajte sa prekvapiť krásnou modrou farbou jazera a preskúmajte malé dediny a mestá z výšky.


#7 Paragliding z Vrchu Vogel

To čo vyjde hore, musí aj zísť dole. To platí aj pre turistov, ktorí vyšli na horu Vogel. Ako sa rozhodnete zísť, je väčšinou na vás. Ak potrebujete adrenalín, vyberte si paragliding. Vrch Vogel je najobľúbenejším východiskovým bodom pre paragliding. Profesionálni inštruktori tandemu vám pomôžu doletieť k jazeru. Ak hľadáte ešte väčšie vzrušenie, môžete si vybrať možnosť „akrobatického lietania“. V tomto prípade môžete s pomocou inštruktora zrýchliť až na 140 kilometrov za hodinu a pravdepodobne túto voľbu oľutujete.

Okrem týchto možností sa ešte môžete zapísať na kurz paraglidingu. Môžete použiť Trekhunt na vaše rezervácie.


#8 Vrch Vogel v zime

Bez ohľadu na to, aké úžasné je sa zviezť na paraglide z vrchu Vogel, nie je to jediný šport, ktorý by sme s ním mali spájať. V zime Vogel ukáže svoju skutočnú identitu a zmení sa na jedno z najobľúbenejších lyžiarskych stredísk Slovinska.

Vrch Vogel v zime

Zjazdovky sú ideálne pre začiatočníkov aj pre pokročilých lyžiarov. Nenechajte sa odradiť, ak ste sa nikdy predtým nelyžovali. Sú tu k dispozícii dve lyžiarske školy.

Súčasťou rezortu je aj veľký zábavný park, v ktorom sa môžete freestylovo lyžovať koľko len chcete.

Nie je to najvyšší vrch, ale leží v studenom údolí, takže je to z hľadiska kvality a množstva snehu bezpečná voľba.

Základné informácie

  • Sezóna: december - apríl
  • Veľkosť:  22 km
  • Modrá: 9.5 km
  • Červená: 12.5 km
  • Výškový rozdiel: 1230 metrov
  • Vleky: 9

#9 Vodopád Savica

Okrem vrchu Vogel, je ešte ďalšia skvelá možnosť, ktorá sa dá preskúmať z mestečka Ukanc. Priamo odtiaľ začína turistická trasa. Na konci tohto turistického chodníka nájdete najpôsobivejší vodopád Slovinska.

Nádherný Vodopád Savica
Nádherný Vodopád Savica

Vodopád Savica v tvare písmena “A”. Jeho kratší spád má 25 metrov, a dlhší je vysoký 78 metrov. Po spáde, tečie voda najprv v riečke a potom sa rozšíri na rieku, ktorá vteká do jazera. Je to veľmi populárne miesto v tomto regióne. Nesklamte sa: keď tam prídete, takmer vždy tam bude veľmi veľa návštevníkov.

Je dobré vedieť: Ak prídete autom, musíte zaplatiť poplatok za parkovisko a tiež za vstup k vodopádu.

Pre milovníkov vodopádov: zozbierali sme 8 úžasných vodopádov v Slovinsku, ktoré treba navštíviť. Prečítajte si o nich tu.


#10 Roklina Mostnica

Okrem mnohých prírodných divov je Slovinsko známe aj svojimi kaňonmi. Hneď vedľa Bohinjského jazera sa nachádza roklina Mostnica. Tento kaňon svojou výnimočnou krásou zažiari nad ostatnými nádherami, ktoré nájdete v krajine.

Roklina Mostnica

Dva kilometre dlhý kaňon je vytesaný riekou Mostnica. Dá sa tam ľahko dostať z malého mestečka Stará Fužina, ktoré leží na severovýchodnom okraji jazera.

Kaňon je známy mnohými geologickými formami vykresanými riekou vrátane tej, ktorá môže pripomínať sloníka pijúceho vodu z rieky. Na oboch stranách rokliny je chodník ideálny na pešiu turistiku.

  • Je dobré vedieť: V lete sa platí vstupné pri vchode do rokliny.
  • Príbeh: Kaňon je najhlbší pod známym Diabolským Mostom. Legenda hovorí, že tento most bol postavený diablom na výmenu za dušu prvej osoby, ktorá ním prejde. Nakoniec diabla prekabátili tak, že ako prvého poslali cez most psa.
  • Rada: Časť kaňonu sa dá preskúmať aj s kaňoningovou výletnou skupinou.

#11 Údolie Voje

"Do nekonečna a ešte ďalej" - povedal Buzz Lightyear a akú mal pravdu! Ani na konci rokliny by ste sa nemali zastaviť. Stojí za to pokračovať v ceste. Tam kde končí roklina, začína Údolie Voje, ktoré je skutočným skvostom v regióne.

Úžasné Údolie Voje

Atmosféra celého údolia je ako vkročiť do malebnej krajiny. Zelené polia, farebné kvety, malé domčeky. To všetko po stranách ochránené mohutnými skalami a horami. Prečo by ste to vynechali?

Rada: ak sa nezdráhate prejsť sa po údolí, vašou odmenou bude Mostnický vodopád. Už z diaľky budete počuť 30 metrov vysoký vodopád. Tiež ho už 30 alebo 40 metrov dopredu jasne predpovie oblasť s vysokou vlhkosťou. Stojí ho za to navštíviť na jar, keďže vtedy má najviac vody.


#12 Vogar

Jednou z najobľúbenejších turistických destinácií na severovýchodnej strane Bohinjského jazera je Vrch Vogar. Fantastická scenéria a vysokohorská atmosféra očaria dušu. Na vrchol vedie strmejšia turistická trasa, ktorá sa začína v Starej Fužine. Aby ste sa ubezpečili, že budete mať skvelý zážitok, obujte si pevnú obuv a pozerajte sa pod nohy, aby ste sa nezakopli.

Vogar

To druhé nebude také ľahké kvôli pestrému prostrediu, ktoré obklopuje chodník vedúci k chate na vrchole. Potom sa vám dostane tej najlepšej odmeny: fantastická panoráma, ktorá obklopuje Údolie Bohinj a Bohinjské jazero.

Rada: Vrch Vogar je tiež veľmi obľúbený pre paraglidistov, a v zime sa veľa ľudí chodí sánkovať na jeho svahy.


#13 Bohinj na bicykli

Údolie je obľúbeným miestom nielen pre peších turistov, ale aj pre cyklistov. Tisíce ľudí sem prichádzajú kvôli cyklistike. Je tu nespočetné množstvo chodníkov s rôznou dĺžkou a náročnosťou, z ktorých si môžete vybrať.

Rekreačný cyklisti z Trekhuntu v Údolí Voje
Rekreačný cyklisti z Trekhuntu v Údolí Voje
  • Bicyklový Park na Vrchu Vogel: 1.4 kilometre dlhá trasa sa nezdá byť príliš dlhá, ale je skutočne zložitá. Rôzne rampy ponúkajú výzvy pre začiatočníkov ale aj pre stredne pokročilých. Do bicyklového parku sa dostanete lanovkou Bohinj-Vogel. Cyklistické prilby a vhodné ochranné oblečenie sú povinné.
  • Bicyklovanie na fatbiku: Fatbike boli vymyslené na jazdu na ľade a snehu v zime. A tu je veru veľa snehu! Po dohode so sprievodcami si môžete voľne naplánovať a zmeniť trasu podľa dĺžky a podľa zastávok. Jazda na fatbiku vám umožní objaviť krásy Triglavského národného parku aj mimo vychodených cestičiek.
  • Horský bicykel v Júlskych Alpách: ak chcete všetko, potom toto je práve pre vás! Budete mať 4 dni na to, aby ste preskúmali Júlske Alpy a národný park Triglav. Tento balík poskytuje profesionálnych sprievodcov, odvoz na letisko, ubytovanie s raňajkami. Zájazdy sú k dispozícii od mája do októbra a môžete si tiež požičať bicykle.

Všetky horeuvedené zájazdy nájdete počas sezóny na Trekhunt.


#14 Divoká voda - Rafting na rieke Sava

Na rozdiel od pokoja pri Bohinjskom jazere, ponúka Sava Bohinjka veľa divočiny. Na hornej aj dolnej časti rieky sa robia splavy. Tieto dve časti rieky sa odlišujú svojou náročnosťou. Spodná časť je odporúčaná pre skúsenejších raftérov, zatiaľ čo horná časť je určená pre začiatočníkov.

Je dobré vedieť: Zájazdy začínajú z Ribčev Laz, a sezóna trvá od mája do septembra. Môžete nájsť všetky raftingy aj na Trekhunte.

Rafting na Save

#15 Jesť v okolí Bohinj

Nikto sa neprechádza rád s prázdnym žalúdkom. Našťastie v údolí Bohinj je veľa kulinárskych alternatív, ktoré môžete vyskúšať.  Okrem cestovného ruchu je druhým zdrojom príjmov v regióne poľnohospodárstvo. Takže si môžete byť istí, že všetko, čo tu zjete, bude pripravené z čerstvých surovín.

Jesť v okolí Bohinj

Odporúčame: syr, mlieko a tvaroh sú v okolí Bohinju veľmi známe. Tiež stojí za to ochutnať slovinskú klobásu Kranjska klobasa. Údený hovädzí jazyk s jablkami a chrenom je tradičným predjedlom. Po celodennej chôdzi je slovinská polievka skutočným elixírom. Jej hlavnými zložkami sú klobása, fazuľa a kyslá kapusta. Mali by ste tiež vyskúšať dezert nazvaný gibanica.

Kde jesť: Stojí za to, navštíviť reštauráciu na Vrchu Vogel, určite vás nesklame. Nebudete tiež ľutovať, ak pôjdete do Soriska Planina v okolí Bohinjskej Bistrice. Pár kilometrov v údolí sa nachádza Spodnja Sorica, ktorá je vynikajúcou voľbou pre chutný obed alebo večeru.


Ako sa dostať do Bohinj?

Samozrejme záleží to na tom, odkiaľ prichádzate.

Ak prichádzate z Ľubľany, musíte odbočiť z diaľnice ešte pred Bled, v Lesce (východ 3) a ďalej ísť až do Ribčev Laz.

Ak prichádzate z iného smeru, je pravdepodobné, že prídete diaľnicou A2. V tom prípade musíte zísť rovnakým východom.

Tak už sa vám žiada navštíviť Bohinj? Budete mať mnoho príležitostí užiť si v tomto raji krásny pobyt, bez ohľadu na to, aké aktivity vyhľadávate. Neváhajte, navštívte Bohinj!

Naozaj dúfam, že sa vám tento článok páčil. Ak áno, prosím zdieľajte ho.