Triglavský národný park sa rozprestiera v severozápadnom Slovinsku, blízko rakúskych a talianskych hraníc. Tento národný park je jedným z najstarších parkov v Európe. Rozkladá sa na 840 kilometroch štvorcových, čo je približne 4% územia Slovinska. Hlavným cieľom Triglavského národného parku je ochrana kultúrneho dedičstva a prírodných zdrojov.

Vďaka tomuto úsiliu si turisti môžu vybrať z mnohých krásnych turistických chodníkov. V tomto článku vám ukážeme päť ľahkých alebo stredne náročných malebných turistických trás v Triglavskom národnom parku.

Turistický chodník Soča Dolina siedmich jazier Roklina Mostnica Turistická trasa Triglavská Bistrica Tolminova roklina
Začiatočný bod Chata pri prameni rieky Soča / Bovec Parkovisko pri vodopáde Savica Stará Fužina, chata Voje Mojstrana Zatolmin
Dĺžka 25 km od Bovca 15 km (okružná trasa) 12 km 12 km 4 km
Trvanie Celková trasa: 7 hodín (jednosmerne) 6-7 hodín 4 hodiny 6-7 hodín 2 hodiny
Prevýšenie 433 m 1384 m 250 m 375 m 100 m
Zaujímavé miesta Prameň rieky Soča, roklina Mlinarica, Botanická záhrada Juliana, TNP Dom Trenta Črne Jezero, Dvojno Jezero, Planina Pri Jezeru, horské kozy, svište Čertov most, Mostnianska roklina, údolie Voje, Mostnický vodopád Vodopád Peričnik, dolina Vrata, Alpské múzeum Tolminova roklina, Danteho jaskyňa
Slovinsko video

Turistický chodník Soča

Turistický chodník Soča je jednou z najkrajších turistických trás v národnom parku. Trasa vedie od prameňa rieky Soča do Bovca, celková dĺžka je 25 kilometrov a je považovaná za stredne náročnú.

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.

Turistický chodník Soča

V závislosti od rýchlosti vašej chôdze, je doba túry 7-8 hodín, ale odporúča sa počítať s trochou času navyše na fotografovanie, alebo na kochanie sa výhľadom. Na trase sa nachádza aj niekoľko strmých roklín (napr. Mlinarica, údolie Soča a roklina blízko Kršovca), ale to najobľúbenejšie pre turistov vždy boli mostíky nad smaragdovo zelenou vodou rieky Soča.

Turistický chodník Soča je dobre vybavený informačnými tabuľami, takže táto túra je ideálna pre dobrodružné učenie sa o Triglavskom národnom parku. Ak máte záujem aj o kultúrny program, môžete sa zastaviť v Dome Trenta a tak si prehĺbiť váš zážitok z cestovania.

Trasa je súčasťou cyklotrasy Alpe Adria, obľúbenej trasy cez tri krajiny: Taliansko, Slovinsko a Rakúsko. Mnoho turistov považuje turistický chodník Soča za najkrajšiu časť Alpe Adria.


Dolina siedmich jazier

8 kilometrov dlhá Dolina siedmych jazier sa nachádza medzi mestami Bohinj a Trenta. Názov nie je úplne správny, pretože v doline je viac ako sedem jazier, ale tie menšie často vyschnú aj niekoľkokrát do roka. Počas prechádzky, môžete často naraziť na horské kozy, orly a dokonca aj svište.

Dolina siedmich jazier

Turistická trasa Doliny siedmich jazier začína na parkovisku vodopádu Savica. Ak by niekto chcel prejsť cez celú dolinu, trvalo by to minimálne jeden celý deň. Ak hľadáte kratší, poldňový výlet, mali by ste sa vydať smerom k Črno jezero, a potom navštívte Dvojno Jezero (keď je hladina vody vysoká, tieto dve jazerá sa spoja).

Prejdite späť smerom k jazeru s názvom Planina Pri Jezeru a dostanete späť na parkovisko za 6-7 hodín. V jazerách v Doline siedmich jazier je zakázané sa kúpať, ale na konci výletu sa môžete osviežiť v blízkom Bohinjskom jazere.


Roklina Mostnica

V blízkosti obce Stara Fužina nájdete roklinu Mostnica. Dva kilometre dlhá roklina je vytesaná riekou Mostnica. V niektorých častiach je roklina veľmi úzka – len 1 meter – a až 20 metrov hlboká. Nie príliš ďaleko od parkoviska nájdete Diablov most. Tu môžete vidieť krištáľovo čistú vodu rieky Mostnica hlboko v rokline.

Roklina Mostnica

Na trase môžete vidieť veľa zvláštnych skál, formácií a jazierok. Najznámejšia formácia rokliny Mostnica je skala v tvare hlavy slona. Za roklinou trasa pokračuje cez slnečné údolie Voje a končí pri vodopáde Voje (ktorý je tiež známy ako vodopád Mostnica).

Cesta je označená ako túra s ľahkou záťažou, ale mali by ste byť opatrní po okrajoch rokliny. Dĺžka turistickej trasy je 12 kilometrov a trvá asi 4 hodiny. Od polovice marca do konca októbra sa za vstup do rokliny platí poplatok.


Turistická trasa Triglavská Bistrica

Trasa vedie z Mojstrany do údolia Vrata pozdĺž potoka Triglavska Bistrica a občas sa dokonca spojí s cestou. Chodník začína v lese, ale po krátkej prechádzke vyjdete z lesa a otvorí sa krásny výhľad na vrch Triglav.

Turistická trasa Triglavská Bistrica

Na ceste do údolia Vrata je zastávka pri vodopáde Peričnik nutnosťou. 30 minútová okružná trasa vás zavedie aj za vodopád. V lete môžete obdivovať čistú vodu a môžete sa aj trochu schladiť, pretože voda steká zo stien vodopádu. V zime, keď vodopád zamrzne, je to ešte veľkolepejšie - je to úplne jedinečný zážitok. Ak vás zaujíma horolezectvo a história, môžete tiež navštíviť Slovinské alpské múzeum. Chodník končí v údolí Vrata, s jasne zelenými poliami a horami na pozadí.

Trasa je jednoduchá a pešo prejdete do údolia Vrata a späť za 6-7 hodín. Keď budete prechádzať okolo vodopádov buďte však opatrní, pretože skaly sú mokré a môžu byť šmykľavé.


Tolminova roklina

Ak hľadáte kratšiu túru, Tolminova roklina je perfektnou voľbou. Okružná trasa je dlhá 4 km a trvá asi 2 hodiny. Aj keď chodník nie je dlhý a považuje sa za jednoduchý, v niektorých častiach treba byť opatrní.

Tolminova roklina
Tolminova roklina

Roklina sa nachádza 180 metrov nad morom a je to najnižší bod Triglavského národného parku. K vstupu sa dostanete po ceste zo Zatolminu.

Kaňon rieky Tolminka bol vždy obľúbenou atrakciou. Legenda hovorí, že roklinu navštívil aj Dante Alighieri. Bol tak užasnutý týmto tajomným miestom, že napísal Inferno (peklo) Božskej komédie inšpirovaný riekou Tolminka.