Napriek svojej veľkosti, ponúka Slovinsko množstvo krásnych pamätihodností a prírodných pokladov. Ak sa chystáte na dovolenku do Slovinska, nemali by ste si nechať ujsť malebné jazerá po celej krajine. Krištáľovo čistá voda, čerstvý vzduch a uvoľňujúca atmosféra vás určite ohúria. Či už hľadáte vodné športy, romantické miesto, miesto na plávanie v prírode, alebo len miesto na oddych a opaľovanie, určite tu nájdete ideálne jazero na to, čo chcete.

A vďaka veľkosti krajiny môžete počas jednej cesty navštíviť aj viac jazier. Prečítajte si tento blog, kde nájdete informácie o najkrajších jazerách v Slovinsku a o aktivitách, ktoré tam môžete robiť. Zoznam samozrejme nie je ani zďaleka kompletný, ale zaručujeme vám, že si tu nájdete miesto, ktoré sa vám zapáči. A majte na pamäti, že výhľad na živo je ešte lepší, ako na fotografiách!

#1 Bledské Jazero

Toto je jedno z najmalebnejších a najikonickejších miest v Slovinsku. Jazero navštevuje veľa turistov po celý rok. Na návštevu Bledského jazera neexistuje najlepšie obdobie, pretože je tu toho vždy veľa, čo zažiť: ostrov, ktorý môžete navštíviť, nádherné turistické chodníky, miesta na kúpanie sa v prírode a hrad na strmej skale.

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.

Jazero Bled

Je to ideálne miesto pre romantický pobyt, rodinnú alebo aktívnu dovolenku. Tmavomodré jazero je obklopené horami, takže budete mať úžasný výhľad pri veslovaní na člne alebo na SUP (StandUp Paddle).

Okolo jazera sa dá prejsť asi za 1,5 - 2 hodiny, celá trasa je dlhá 6 kilometrov. Mali by ste tiež navštíviť Bledský hrad, najstarší hrad v Slovinsku. Potom, ako sa pokocháte výhľadom z terasy, môžete navštíviť múzeum alebo ísť na ochutnávku vín do zámockej pivnice. Ak chcete navštíviť malý ostrov, prenajmite si čln, alebo si kúpte lístok na tradičné loďky "pletna". Keď sa tam dostanete, nezabudnite si niečo priať a zazvoniť na kostolné zvony, aby sa vaše želanie splnilo.

Ak tu zostanete dlhšie ako jeden deň, určite si nenechajte ujsť Vintgarskú roklinu, ten pohľad je veľkolepý. Môžete tiež vyskúšať rafting na rieke Sava, ísť na tirolesu v neďalekom dobrodružnom parku, zaplávať si v jazere, alebo len relaxovať na pláži. Po dlhom dni sa odmeňte miestnou sladkosťou, bledskou krémovou tortou.

#2 Jazero Bohinj

Ak ste rodený dobrodružný turista, milujete prírodu a byť vonku, alebo iba hľadáte menej preplnené miesto pre vašu dovolenku v Slovinsku, Jazero Bohinj je pre vás ideálnou voľbou. Jazero Bohinj je najväčšie prírodné jazero v Slovinsku, a mnohí hovoria, že je aj najkrajšie.

Jazero Bohinj

Jazero je obklopené Júlskymi Alpami a krištáľovo čistá voda odráža obrovské hory ako zrkadlo - je to naozaj magické miesto. Dediny s drevenými trámovými domami, kamennými mostami a kostolmi s cibuľovými kupolami sú tiež veľmi očarujúce. Vyzerajú, akoby práve vyskočili z rozprávkovej knihy.

Okolo jazera je veľa miest na kúpanie, takže ak sa vám zdá breh preplnený, mali by ste ísť o trochu ďalej. Ak by ste chceli obísť celé jazero dookola, mali by ste počítať so štyrmi hodinami, dĺžka trasy je okolo 12 kilometrov.

Ako sme už spomenuli, ak hľadáte dobrodružstvo, určite nebudete musieť hľadať dlho. Môžete ísť jazdiť na kajaku, raftovať a dokonca aj kaňonovať na neďalekej rieke Sava-Bohinjka. Na jazere si môžete prenajať SUP (StandUp Paddle) alebo sa zúčastniť SUP kurzu , ak ste začiatočník.

Radšej by ste zostali v suchu? Aj tak vás tu čaká veľa možností: choďte liezť na skaly, na túru na Vrch Vogel, na prehliadku so sprievodcom na bicykli, alebo vyskúšajte tandemový paragliding nad jazerom. Skvelá správa pre tých, ktorí do Slovinska nejdú autom: počas letných mesiacov chodia autobusy z Ľubľany do Bledu a potom do Bohinj častejšie.

Ste veľkým fanúšikom prírody a smaragdovej vody? Nenechajte si ujsť náš blog o najkrajších slovinských vodopádoch .

#3 Jazero Jasna

Toto drobné malebné alpské jazero sa nachádza len 2 kilometre od Kranjskej Gory. Jazero má po okraji biely piesok a Júlske Alpy v pozadí. "Jasna" v slovinčine znamená "jasná", alebo "čistá" a je celkom ľahké pochopiť, ako sa jazero dostalo k svojmu menu. V slnečnom, jasnom počasí voda odráža všetky horské vrcholy. Skvelá lokalita na úžasné fotky!

Jazero Jasna

Vstup stráži Zlatorog, mýtická koza so zlatými rohmi. Podľa legiend bol Triglav jej kráľovstvom. Jazero má kompletne vybavenú pláž s umývadlami a šatňami. Pláž je ideálna na opaľovanie sa a plávanie v prírode.

Pre zábavu návštevníkov tu bola postavená aj troj-úrovňová drevená skokanská plošina, ktorá pripomína hradnú vežičku. Ak si zabudnete so sebou priniesť knihu, môžete tu nájsť 'Knižnicu pri jazere" a vybrať si z ponúkaných kníh.

Počas leta tu môže byť cez víkendy plno, pretože jazero je tiež obľúbené u miestnych obyvateľov. Cez týždeň je tu však veľmi pokojne. V okolí jazera nájdete množstvo turistických trás. Po peknej túre si určite užijete ochladenie v priezračnej vode. Jazero je tiež veľmi populárnym miestom na rybárčenie, takže nadšenci rybárčenia sa tu budú mať výborne.

#4 Údolie Triglavských Jazier

Údolie Triglavských Jazier (alebo Údolie Siedmich Jazier) je súčasťou Triglavského Národného Parku. V údolí sa nachádza viac ako 10 jazier, ale niektoré z nich v letných mesiacoch vysýchajú, takže terén sa tu neustále mení. Všetky jazerá sú veľmi odlišné veľkosťou aj farbou.

Údolie Triglavských Jazier

Niektoré z názvov môžu poukazovať na farby, ako je Hnedé, Čierne alebo Zelené Jazero. Celé údolie je súčasťou národného parku, takže je zakázané plávanie alebo iné rekreačné aktivity v jazerách. Výhľad je tu ale veľkolepý, takže to naozaj stojí za návštevu.

Prejsť cez celé údolie by zabralo celý deň, ale môžete si vybrať z kratších trás na základe vašich zručností. Údolie Triglavských Jazier sa tiež vyznačuje veľmi bohatou flórou a faunou, ktoré môžete obdivovať počas svojej túry. Môžete tiež natrafiť na kravy v blízkosti dedín a na svišťov na skalnatejších miestach.

#5 Jazero Krn

Jazero Krn je najväčšie slovinské vysokohorské jazero, ktoré sa nachádza vo výške 1.391 metrov, priamo na úpätí vrchu Krn. Jazero má bohatý vodný ekosystém, so 40 druhmi rastlín a 24 živočíšnymi druhmi, ktoré tam žijú. Na zachovanie ekosystému nie je plávanie v jazere povolené.

Jazero Krn

Teraz pokojné Jazero Krn bolo kedysi svedkom bitiek na Soči. Pozostatky zákopov, dutín a ostnatého drôtu stále pripomínajú tie časy. Cesta k Jazeru Krn sa začína v údolí Lepena a túra k jazeru trvá asi 2,5 hodiny. Po ceste si tiež môžete kúpiť domáci tvaroh, syr alebo mäkký syr, ale ak hľadáte niečo viac, môžete ochutnať niektoré skvelé miestne špeciality v penzióne na brehu jazera.