Jazero Bled je symbolom nielen mesta Bled, ale aj celého Slovinska. Ostrov uprostred jazera Bled je ako klenot a kostol stojaci na ňom ročne priťahuje tisíce turistov. Pri jazere je nespočetné množstvo skrytých atrakcií, o ktorých ste možno nepočuli, alebo neviete, že sú v blízkosti Bledu .

Ani mesto, ani jazero nikdy nespia, pretože takmer všetky prírodné poklady a atrakcie, ktoré obklopujú jazero sú prístupné počas celého roku.

Zhrnuli sme pre vás tie najzaujímavejšie pamiatky, najkrajšie prírodné javy a najlepšie programy. Pozrime sa teda, aké poklady sú skryté pri jazere Bled, v Blede a v ich okolí.

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.

#1 Ostrov Bled, Pútnický Kostol Nanebovzatia Panny Márie

Kostol Matky Božej / Blejski otok

Ak sa nad tým viac zamyslíme, nie je to vlastne jazero Bled, ale skôr malý ostrov na ňom, ktorý sa stal symbolom Slovinska.

Ostrov Bled

Kostol Matky Božej bol postavený pre Pannu Máriu a je jednou z budov s historickou minulosťou na ostrove a rozhodne stojí za návštevu.

Keď sa prechádzate okolo jazera Bled, často môžete začuť zvony. Tieto zvuky prichádzajú z ostrova, zo zvonice. O zvone koluje niekoľko legiend a povestí. Jedna verzia hovorí, že keď zvon zvoní, musíte si niečo priať. Podľa iných zdrojov, v prípade, že zvon zazvoní trikrát, vaše želanie bude splnené. Jedna vec je istá, ak počujete zvon, prajte si niečo!

Na druhom konci ostrova je jeho druhá pamiatka, obrovské schodisko zrekonštruované v roku 2005 (tá prvá pamiatka je kostol).

Reštaurácia Poticnica ponúka tradičnú sladkú briošku "potica", pre tých, ktorí vyhladli počas svojej návštevy ostrova. Potica je k dispozícii v rôznych príchutiach. Ak sa ju rozhodnete ochutnať, ochutnajte orechovú verziu, ktorá je najpopulárnejšia.

Bude vám to trvať asi 2 hodiny, kým preskúmate ostrov. Keďže ostrov Bled je pomerne malý, nestrávite tu príliš veľa času.

Vstup psov na ostrov bohužiaľ nie je povolený, a ostrov nemá kompletný bezbariérový prístup.

Ceny kostola na ostrove Bled

  • Dospelí: 6 eur
  • Študenti: 4 eurá
  • Deti: 1 euro
  • Rodinný lístok: 12 eur

Viac informácií o pamiatkach na ostrove Bled nájdete na ich webovej stránke . Na ostrov sa môžete dostať na lodi (pletna). Ostrov Bled je otvorený pre návštevníkov každý deň. Výnimkou je, ak je jazero zamrznuté alebo je veľmi extrémne počasie.

Ostrov otvára každý deň o 9 ráno, a zatvára sa podľa toho, aký je mesiac. Najdlhšie otváracie hodiny sú v letných mesiacoch.

  • November – marec: 9:00 – 16:00
  • Apríl: 9:00 - 18:00
  • Máj – September: 9:00 – 19:00
  • Október: 9:00 - 18:00

#2 Hrad Bled

Pôvabný hrad sa týči nad mestom a nad jazerom Bled, je známy ako Hrad Bled alebo Blejský Grad. Výhľad na jazero Bled a jeho okolie z hradu je jedinečný. Ak máte čas, určite ho navštívte.

Hrad Bled
Hrad Bled

Múzeum na hrade je obzvlášť zaujímavé, môžete tam navštíviť kováčsku dielňu, miestnosť kde bola stará tlačiareň, a tiež malú kaplnku. Po celý rok, ale najmä v letných mesiacoch, je hrad miestom pre rôzne zaujímavé akcie.

  • Grajska cesta, 4260 Bled, Slovinsko, Google Mapy
  • Rôzne (8:00 – 18:00 alebo 20:00)

Ceny

  • Vstupné pre dospelých: 11 €
  • Vstupné pre deti: 7 €
  • Vstupné pre deti: 5 €
Naša rada: Keď budete v Blede, nemôžete si nechať ujsť Cremeschnitte, miestne sladké pečivo, ich špecialita. V slovinčine túto sladkosť nazývajú Kremna Rezina.

Slovinsko a jazero Bled sú známe svojim nádherným vidiekom a množstvom rekreačných príležitostí. A preto všetky ďalšie pamiatky a aktivity v našom príspevku sú v prírode.

#3 Vyhliadka na Bled: Ojstrica

Pravdepodobne väčšina fotografií jazera Bled je odfotená odtiaľto. Tento vyhliadkový bod bol kedysi známy a navštevovaný len miestnymi obyvateľmi, teraz ho už pozná väčšina turistov.

Vyhliadka na Bled
Vyhliadka na Bled

Okrem Ojstrica, Malá Osojnica je tiež vyvýšená nad západnou stranou jazera. Turistické chodníky, ktoré začínajú odtiaľto nie sú obzvlášť vyčerpávajúce. Môže to byť ideálna voľba pre tých, ktorí prichádzajú k jazeru Bled s deťmi a chcú ísť na pešiu turistiku v neďalekom lese.

Cesta na vyhliadku trvá asi 20 minút a je mierne strmá. Keď sa dostanete na vrchol, už nemusíte očakávať veľké prevýšenie. Ojstrica sa nachádza 611 metrov nad morom. Na Google mapách nájdete vyhliadkovú lavičku tu.

Na ceste po turistickom chodníku sa nezabudnite obzerať aj dozadu, pretože sa pred vašimi očami otvorí ohromujúci výhľad, ktorý zahŕňa jazero Bled, ako aj okolité hory (Karavanke) a lesy. Sledujte odtiaľto západ slnka a pozrite si Bledský hrad a ostrov Bled.

Naša rada: Nenechajte si ujsť túto vyhliadku aj v zime a na jeseň! Pohľad na zasneženú krajinu, alebo na hru jesenných farieb je možno ešte krajší ako v lete.

#4 Vintgarská Roklina

Vintgarská Roklina je jednou z najromantickejších roklín v Európe. Roklina je vytvorená riekou Radovna , ktorá sa nachádza menej ako 5 km severovýchodne od Bledu.

Vintgarska roklina
Vintgarska roklina

1,6 km dlhá roklina sa tiahne pozdĺž zvislých stien hôr Hom a Borst, oslňuje návštevníkov rýchlym potokom, vodopádmi, vírmi a divokými vlnami. Nájdete tu tiež vodopád rieky Sum, ktorý je vysoký 13 metrov.

Turistický chodník vás prevedie cez roklinu a prejdete nespočetnými drevenými lávkami a drevenými mostami. Vintgarská roklina je najbližším vstupným bodom do Triglavshého národného parku z Bledu. Slovo Vintgar pravdepodobne pochádza z nemeckého slova "Weingarten", čo znamená vinohrad.

Ale sú aj takí, ktorí veria, že roklina má tvar pohára na víno, a to je dôvod, prečo dostala toto meno.

Trasa na Google mapách

Naša rada: Mali by ste ísť do Vintgarskej rokliny skoro ráno, alebo tam doraziť 1,5 až 2 hodiny pred zatvorením, aby ste sa vyhli davom. V lete sa brány rokliny otvoria o siedmej ráno a večer ju možno navštíviť do 19:00.

#5 Rodinný rafting

Rieka Sáva pretína Slovinsko takmer na polovicu. Najdlhšia slovinská rieka je prepojená dvoma zdrojmi. Rieka Sava je jedným z najlepších miest na prvý raftingový zážitok vášho života.

Rodinny rafting
Rodinny rafting

Spočiatku to môže znieť odvážne, ale rafting je bezpečnejší ako napríklad jazda na kajaku. To je dôvod, prečo sa rafting sa odporúča už od šiestich rokov. Raftingové výlety majú svoj začiatočný bod neďaleko od Bledu, treba ísť len pár minút autom.

Ak máte radi extrémne športy, uistite sa, že vyskúšate rafting na divokej vode so svojím partnerom alebo s rodinou. Je to určite jedinečný zážitok.

#6 Tirolesa v Blede

Ak vyskúšate kurz Tirolesy v Blede, budete mať zážitok ako z dobrodružného parku. Rovnako ako rafting, lanová dráha je nielen skvelý program pre deti, ale je to aj príjemná adrenalínová bomba pre každého člena rodiny. Deti od šiestich rokov sa môžu zúčastniť programu a spustiť sa spolu so svojimi rodičmi alebo s inštruktormi!

Tirolesa v Blede
Tirolesa v Blede

2-3 hodinový program na Tirolese stojí zhruba 60 eur na osobu (lacnejšie pre deti) a majú otvorené každý deň v roku, aj v zime! Na lanách strávite asi hodinu, zvyšok času strávite chôdzou medzi lanami, ako aj kurzom na začiatku výletu a prepravou.

Prehliadka je k dispozícii len v angličtine alebo v slovinčine. Do lanového parku môžete vstúpiť len so sprievodcom (zvyčajne 2-3 sprievodcovia / skupina). Vstup je potrebné si zarezervovať dopredu, ale platí sa len na mieste.

#7 SUP (Standup paddle) v Bohinj

Neďaleko od jazera Bled sa nachádza ďalšie kúzelné jazero - nazývané Bohinj. Jazero Bohinj ponúka viacero vodných aktivít.

SUP na Bohinjskom jazere
SUP na Bohinjskom jazere

Okrem prenájmu lodí a kajakov, náš obľúbený šport je SUP, alebo Standup Paddle, ktorý je veľmi populárny v tejto oblasti. Rovnako ako na lodi, sa na SUP, ktorý sa podobá na surf, môžete opaľovať, veslovať, alebo dokonca aj cvičiť jógu!

Odporúča sa zarezervovať si SUP 3-4 dni pred cestou, pretože sú veľmi populárne, takže turisti by ich mohli všetky obsadiť.

#8 Bled na elektrických bicykloch

Ak chcete preskúmať skryté poklady tejto oblasti nielen pešo, ale aj na bicykli, požičajte si bicykel alebo si zaplaťte prehliadku so sprievodcom. Väčšina miestnych sprievodcov ponúka zájazdy na elektrických bicykloch , takže môžete spoznať oblasť Bledu oveľa pohodlnejšie a rýchlejšie.

Bled bicykloch
Bled bicykloch

Ak sa chcete len pobicyklovať okolo jazera, nepotrebujete miestneho sprievodcu. Bicykle si môžete požičať v meste Bled. Ak sa však chcete previezť cez rokliny, kopce alebo po lesoch okolo Bledu, odporúčame vám najať si miestneho sprievodcu, ktorý vám celý výlet zorganizuje.

Dve najobľúbenejšie destinácie okolo Bledu sú romantická krajina rokliny Mostnica (pozri nižšie) a jazerná oblasť Triglavského národného parku . Obe sa nachádzajú asi hodinu jazdy od Bledu, ale môžete nájsť sprievodcov, ktorí ponúkajú aj odvoz z mesta, takže nemusíte ísť autom.

Výlety na elektrických bicykloch

  • Z Bohinj (30 minút od Bledu) -> k rokline Mostnica / okolo 65 € / približne 6 hodín
  • Z Bledu -> do Triglavského národného parku / okolo 65 € / približne 8 hodín

#9 Roklina Mostnica

Roklina Mostnica je malá, očarujúca trhlina, asi 45 minút od Bledu. Hoci roklina je trochu viac vzdialená od Bledu, vďaka svojej kráse je stále na našom zozname tých top miest.

Roklina Mostnica

Tu sa naozaj môžeme cítiť, akoby sme sa prerezávali nedotknutou krajinou. V porovnaní s roklinou Vintgar je tento výlet romantickejší a odľahlejší, pretože roklina je obklopená hustým lesom. Odporúčame to hlavne tým, ktorí si chcú užiť pokoj a pohodu. Roklina sa dá prejsť po oboch stranách rieky.

  • Dĺžka cesty: 3,6 km (krátka verzia)
  • Trvanie cesty: 1,5 hodiny
  • Prevýšenie: 90 metrov hore aj dole
  • Vstupné je 3 EUR pre dospelých a 1,50 EUR pre deti.

Východiskovým bodom prehliadky je Stará Fužina, parkovisko pred bariérou spoplatnenej cesty vedúcej k planine Blato .

Adresa: Mostnica, Stara Fužina, Slovinsko [Google Mapy]

#10 Vrch Vogel a lanovka

Ak sa chcete dostať k oblakom, choďte na vrch Vogel. Ak to však nechcete podniknúť sami, vyberte sa tam lanovkou Vogel, ktorá vás vyvezie do výšky 1.535 metrov.

Vrch Vogel 

Pre milovníkov vysokohorskej turistiky, určite odporúčame tento výlet, ktorý je vzdialený iba necelých 30 minút jazdy autom. Samozrejme, je tu veľa možností na turistiku a výlety. Ak si chcete len oddýchnuť, môžete tu tiež stráviť krásny piknik s dobrou knihou. Ideálny denný program pre milovníkov hôr.

  • Vzdialenosť z Bledu: 30 minút jazdy autom (nad jazerom Bohinj)
  • Adresa: Ukanc 6, 4265 Bohinjsko jezero, Slovinsko (Google Mapy)

Vogel nie je známy len svojou vysokohorskou atmosférou, ale je veľmi známy aj pre lyžiarov, pretože v zime sa zmení na lyžiarsky raj.

Naša rada: Ak už idete do Vogelu, mali by ste navštíviť aj Bohinj. Populárne ľadovcové jazero je východiskovým bodom pre mnoho turistických chodníkov. Rovnako ako na jazere Bled, si môžete vyraziť na člne, skúsiť SUP (Standup Paddle) alebo sa bicyklovať.

#11 Rodinný Kaňonig

Okrem raftingu je jednou z najobľúbenejších aktivít v Slovinsku kaňoning. Šport, ktorý pochádza z Ameriky, si môžu teraz vyskúšať aj turisti začiatočníci v určených kaňonoch.

Rodinny kanoning
Rodinny kanoning

Podstatou kaňoningu je snaha o prejdenie (mokrých) roklín. Väčšinou sa postupuje chôdzou, skákaním, zostupom, kĺzaním alebo dokonca aj plávaním. To všetko by sa malo samozrejme robiť s prilbou, v neoprénovom oblečení, s pomocou zabezpečených lán a iba s profesionálnym sprievodcom.

V okolí Bledu si môžete vybrať z niekoľkých kaňoningových výletov! Staršie deti (vo veku 10 - 12 rokov) sa tiež môžu pridať. Pre menšie deti odporúčame splavovanie (rafting) alebo lanový park.

#12 Vodopád Peričnik

Vodopád Peričnik s výškou 52 metrov je jedným z najvyšších a najznámejších vodopádov v Slovinsku. Tento vodopád, ktorý sa nachádza v údolí Vrata pozostáva z dvoch vodopádov.

  • Horný vodopád Peričnik: 16 metrov
  • Dolný vodopád Peričnik: 52 metrov
Vodopád Peričnik
Vodopád Peričnik

K miestu vedie označená turistická trasa. Je dobré vedieť, že sa dá ísť ísť aj za vodopád Dolný Peričnik, a po prechádzať sa okolo vodopádu - je to úžasný a vzrušujúci zážitok!

  • Adresa: 4281 Mojstrana, Slovinsko (Google Mapy )
  • Vzdialenosť z Bledu: približne 30 minút
  • Parkovanie: € 3
  • Túra: približne 15 minút
  • Obtiažnosť : 2/5

Turistický chodník na vodopád Peričnik

Zamierte do mesta Mojstrana, odkiaľ sa začína táto trasa. 4 km od mesta nájdete chatu Koca pri Peričniku, kde môžete zaparkovať. Obrovský vodopád je vidno už z parkoviska. Nezabudnite pred odchodom v chate zaplatiť parkovací poplatok. Vypýtajú si od vás asi 3 - 4 eurá za parkovanie. Vezmite si hotovosť.

Turistický chodník sa začína pri drevenom moste. K vodopádu sa dostanete asi za 15 - 20 minút a prvá polovica trasy vedie po strmej ceste. Ale kým si to uvedomíte, už budete pri vodopáde. Ťažko by ste sa pomýlili, pretože budete vidieť vodopád.

Po malej cestičke sa môžeme dostať za vodopád a po druhej strane sa môžeme vrátiť späť na cestu. Za vodopádom sa určite sa namočíte, takže si pripravte sveter alebo pršiplášť.

Ak chcete, môžete sa odtiaľto dostať ešte ďalej, k skalnej stene vrchu Triglav a k chate Aljažev dom (1015 m). Toto je asi 5,5 kilometrová túra. Ak budete pokračovať v túre popri vodopáde (asi 5 km), dostanete sa na väčšie parkovisko. Keď prejdete cez parkovisko, už zostáva len pár minút chôdze. Samozrejme, môžete túto túru vynechať, ak sa vrátite a prejdete na toto parkovisko autom.

#13 Roklina Pokljuka

Roklina Pokljuka je od Bledu vzdialená iba 15 minút (8 km). Turistická trasa v rokline je známa svojou jaskyňou s otvormi a panoramatickým mostom. Obidve atrakcie sa oplatí navštíviť a vydať sa na túto poldennú prechádzku.

Roklina Pokljuka

Najslávnejším priechodným tunelom v rokline Pokljuka je obrovská dutina v jaskyni nazvaná Diera Pokljuka. Okrem dvoch vstupov, má Diera tiež tri prírodné otvory (okná), vďaka čomu je skalný útvar zaujímavý.

Drevený most nazvaný „Galéria Princa Andrewa“ je pripojený k jednej zo skalných stien rokliny. Môžete prejsť galériou a trasa vás sem dovedie.

  • Adresa: 4247 Zgornje Gorje, Slovinsko (Google Mapy)
  • Vzdialenosť z Bledu : 8 km, autom približne za 15 minút

#14 Prírodná rezervácia Zelenci

Prírodná rezervácia Zelenci je súčasťou Kranjska Gora. Táto očarujúca rezervácia, ktorá sa nachádza neďaleko dediny Podkoren, je známa svojou ikonickou jazernou oblasťou, známou v celej Európe. Farba vody, ktorá je v priemere 2 m hlboká, je zelená, odtiaľ jej názov (zelenci v slovinčine znamená zelená).

Prírodná rezervácia Zelenci

Je to tiež jednoduchý výlet pre rodiny s deťmi a pre seniorov, pretože národný park sa nachádza na rovnom teréne. Asi 30 minút jazdy autom od jazera Bled po ceste E61.

  • Adresa: Podkoren 75, 4280 Kranjska Gora, Slovinsko (Google Mapy)
  • Vzdialenosť od Bledu: 42 km / približne 35 minút autom
  • Webová stránka

#15 Baňa Mezica: Podzemná jazda na kajaku

Prehliadka bane Mezica na kajaku je vzácnym a ojedinelým zážitkom. Prekvapivo, vo vnútri bane, ktorá sa nachádza asi 1,5 hodiny jazdy od Bledu, sa dá kajakovať vnútri jaskyne - samozrejme iba pri prehliadke so sprievodcom.

V rámci programu vás prevezú z Bledu do jaskyne a bane Mezica. Baňa teraz funguje iba ako múzeum. Budete si tu môcť vyskúšať vlak, ktorý používali v bani, pozrieť si výstavu a plaviť sa na kajaku po podzemných kanáloch. Je treba poznamenať, že múzeum je v pondelky zatvorené.

Celodenný program so sprievodcom aj s odvozom z Bledu stojí asi 100 EUR na osobu. Bohužiaľ, tento výlet nie je jedným z najlacnejších programov, za túto cenu môžete mať aj 3 splavy, alebo výlety do kaňonov. Preto odporúčame tento program tým, ktorí už iné športy vyskúšali a chcú vyskúšať niečo nové.

Počasie jazero Bled

Jazero Bled a jeho okolie sú v letných mesiacoch pomerne teplé. Môžete si zaplávať v jazere a takmer všetky turistické atrakcie sú otvorené. Očakávajte, že sa naskytnú aj kratšie dni s búrkou.

V jesenných mesiacoch je teplota príjemná a farba jesenných listov je krásna. Na vrcholoch hôr sa občas objaví aj sneh, aj keď v posledných rokoch je v meste a jeho okolí menej snehových zrážok. Počet turistov je nižší ako v letných mesiacoch.

Bledské informačné centrum

Uložte si adresu informačného centra pre váš pobyt v Blede. Ak nebudete počas pobytu vedieť čo ďalej, môže sa vám zísť na objasnenie detailov.

  • Adresa informačného centra: Cesta slobode 10, SI - 4260 Bled
  • Telefónne číslo: +386 (0) 4 574 11 22
  • E-mailová adresa: info@visitbled.si
  • Otváracie hodiny : každý deň od 8:00 do 16:00

Dúfame, že v našom príspevku nájdete vhodné výlety a atrakcie v okolí jazera Bled. Povedzte nám, kam ste šli, čo ste vyskúšali.

Prajeme vám bezpečný výlet a zábavnú turistiku!