Jaskyňa Postojna je najväčšia a najnavštevovanejšia jaskyňa v Európe. Celý jaskynný systém je dlhý 24 kilometrov a bol objavený pred 200 rokmi. Preskúmajte čarovný podzemný svet a objavte nádherné stalagmity a stalaktity v slovinskom podzemnom raji.

Jaskyňa Postojna je jediná krasová jaskyňa so železnicou, ktorá bola postavená pred viac ako 140 rokmi. Tento unikátny turistický vláčik vás odvezie do podzemnej siete krasových chodieb, galérií a siení.

Počas hodiny a pol dlhej prehliadky so sprievodcom sa naučíte o všetkých najdôležitejších krasových prvkov: najväčší, 16 metrov vysoký stalagmit známy ako Mrakodrap; krištáľovo biely symbol jaskyne Postojna - Brilant; najstaršia podzemná pošta na svete a najslávnejšie podzemné zviera - Jaskyniar vodný alebo "ľudská ryba".

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.


Teplota jaskyne Postojna

Jaskyňa má stálu teplotu okolo 8 - 10 stupňov Celzia. To znamená, že v zime tam nebudete mrznúť, ale počas letných mesiacov by vám tam mohlo byť chladno.

Aká dlhá je prehliadka v jaskyni Postojna?

Celá prehliadka trvá asi 90 minút a pokrýva 5 kilometrov jaskyne. Začína sa zábavnou 3,5 kilometrov dlhou jazdou vlakom do jaskyne. Strop je občas dosť nízky, takže ak ste vysokí ... dávajte si pozor na hlavu. Taktiež sa počas jazdy vláčikom nestavajte, nevykláňajte sa a nevystupujte z jaskynného vlaku - môže to byť nebezpečné.

Po jazde vlakom budete môcť jaskyňu preskúmať aj pešo. Táto časť má síce iba 1,5 kilometra, ale veľkosť a rozmanitosť jaskyne je neuveriteľná. Môžete tiež využiť audio sprievodcov (v 17 jazykoch!), aby ste sa dozvedeli všetko, čo treba vedieť o jaskyni a jej formáciách.

Trasa je vhodná pre všetkých, vrátane rodín s malými deťmi a návštevníkov s obmedzenou pohyblivosťou.


Čo si obliecť do jaskyne Postojna?

Najmä počas letných mesiacov môžete ľahko zabudnúť čo si zabaliť a obliecť na výlet do jaskyne. Kvôli teplote v jaskyni a trvaniu prehliadky sa odporúča si obuť uzavreté topánky a teplejšie oblečenie.

Nezabudnite si preto zabaliť aspoň bundu alebo sveter, ktorý si môžete neskôr v jaskyni obliecť. Ak si chcete byť istí, že vám nebude zima, dajte si dlhé nohavice. Nie je tu však žiadna šatňa, takže to majte na pamäti, ak chcete po návšteve jaskyne pokračovať vo vašom výlete.

Ak by ste zabudli na teplé oblečenie a potrebujete ho, majú tu k dispozícii plášte do dažďa, ktoré si môžete požičať za 4 Eurá.