Hľadáte nápady na zimné outdoorové aktivity v Slovinsku? Tu je 11 lacných aktivít v zimnej ríši divov, všetko na dosah od Ľubľany.

Ja už dlhodobo žijem v Ľubľane, a som milovníkom prírody. Zima v Slovinsku je snáď moje najobľúbenejšie ročné obdobie. Od decembra do apríla, ma obvykle môžete nájsť ako objavujem svahy Slovinska na snowboarde, snežniciach, bežkách, splitboarde - alebo len pešo.

Vďaka mnohým horským lyžiarskym strediskám, ľadovým jazerám, zamrznutým vodopádom a zasneženým lesom, planinám a vrcholom je v Slovinsku počas zimy k dispozícii obrovské množstvo aktivít pre aktívnych návštevníkov, ktorí si chcú vychutnať zimné divy tejto drobnej krajiny.

Prihláste sa, aby ste si mohli vychutnať zážitok bez reklám a byť informovaní o našich najnovších funkciách.

Ponúkam vám môj osobný výber nápadov na vynikajúce zimné aktivity v Slovinsku, od pár hodín sánkovania až po výstup na vrchol najvyššej slovinskej hory. Poznámka: niektoré aktivity, ktoré sú tu uvedené, závisia od snehu, preto sa pred rezerváciou obráťte na operátora.

#1 Snežnice v Bohinj (s výbornou večerou v miestnom hostinci)

2 hodiny, 40 €

Prechádzky na snežniciach sú jednou z mojich obľúbených zimných aktivít. Umožní vám to dostať sa na krásne svahy a chodiť s ľahkosťou po hlbokom snehu. Je to jednoduché a nevyžaduje si to žiadne predchádzajúce skúsenosti. Ak viete chodiť, viete aj používať snežnice, takže je to ideálne pre všetky vekové kategórie.

Tento výlet na snežniciach v Bohinj vás zavedie do jedných z najkrajších častí Slovinska, cez tiché lesy, cez planiny, do jemne zvlneného terénu. Ukončíte svoj deň na večeri v 'gostilna' ('miestny hostinec' po slovinsky) a užijete si chutné miestne výrobky, s výhľadom na Triglav - Slovinská najvyššia hora.

#2 Zimná prechádzka a sánkovanie v Blede

3 hodiny, 85 €

Zábava pre rodiny a páry. Prejdite sa po zimnej krajine s tradičnými drevenými sánkami v záprahu, a potom zažite vzrušujúcu jazdu dole kopcom. Je to hravý zážitok, ktorý budú deti milovať (a dospelí tiež!).

Kombinuje zimnú prechádzku s nádherným výhľadom a vzrušujúce sánkovanie sa späť na základňu. Cena zahŕňa prenájom saní a obojsmernú prepravu z Bledu.

#3 Naučte sa lyžovať alebo snowboardovať

8 hodín, 160 €

Ak ste sa nikdy predtým nelyžovali, alebo nesnowboardovali, Slovinsko je skvelým miestom, kde sa to môžete naučiť. Keďže si môžete vybrať z desiatok lyžiarskych stredísk, je to ideálne miesto na to, aby ste si našli pokojné, jednoduché zjazdovky, ktoré sú ideálne na prvé pokusy.

Deti aj dospelí sa môžu v malých skupinách (max. 4) učiť od skúsených miestnych sprievodcov, ktorí plynule hovoria po anglicky a zabezpečia, že si rýchlo osvojíte lyžiarske zručnosti.

Tento jednodňový lyžiarsky výlet je buď skvelou ukážkou pre úplných začiatočníkov, alebo pre každého, kto si chce oprášiť svoje lyžiarske zručnosti, alebo aj pre tých, ktorí chcú posunúť svoje lyžovanie na vyššiu úroveň.

#4 Zimná turistika na náhornej plošine Pokljuka

1 deň, 80 €

Skvelý jednodňový výlet pre turistov, ktorí milujú zimu. Toto dobrodružstvo vás zavedie na krásnu náhornú plošinu Pokljuka. Začnete vo výške asi 1400 metrov, váš miestny sprievodca vás prevedie čarovným zimným lesom, nad líniou stromov. Prejdete po zamrznutých lúkach a okolo pastierskych chát, a až na vrchol hory.

Odtiaľ budete mať neuveriteľný výhľad na Triglav - najvyšší vrchol Slovinska, a jeho úžasné priľahlé údolia. Táto trasa je považovaná za jednoduchú, takže nebudete potrebovať žiadne špeciálne horolezecké vybavenie, len turistické topánky, palice a primeranú fyzickú kondíciu.

#5 Hodiny lezenia po ľade v Národnom parku Triglav  

5 hodín, 69 €

Chceli ste niekedy vyliezť na zamrznutý vodopád? Toto je vaša šanca sa to naučiť. Tento päť hodinový kurz vás naučí, ako používať cepíny a ako uspokojivo zakopnúť mačky do masy zamrznutého ľadu a dostať sa na vrchol. Kurz je určený pre úplných začiatočníkov (aj keď sa dá prispôsobiť pre skupiny skúsených lezcov na ľade) a cena zahŕňa inštruktora, dopravu z Bledu a všetko vybavenie na lezenie po ľade.

#6 Škocjanské jaskyne a lipicanské kone

1 deň, 79 €

Tento výlet kombinuje dve najcennejšie aktíva Slovinska v jednom výlete: Po prvé, slávny žrebčín Lipica (najstarší nepretržite pôsobiaci žrebčín na svete), ktorý vychováva kone ocenené po celom svete za ich silu, obratnosť a inteligenciu, nehovoriac o ich kráse.

Potom navštívite Škocjanské jaskyne, naozaj veľkolepý jaskynný systém (bol som tam niekoľkokrát a mágia nikdy nevyprchá). Spoznajte obrovské podzemné jaskyne, neuveriteľné útvary stalaktitov a stalagmitov, a podzemnú rieku, ktorá tadiaľ preteká (predstavte si to ako Bane Moria  z  Pána Prsteňov  - a vy ste úplne v centre). Cena zahŕňa sprievodcu, dopravu a obed (ale nezahŕňa vstupné do žrebčína a do jaskýň).

#7 Zimná jazda na koni okolo Bledu

2 hodiny, 49 €

Je veľmi romantické cválať po zamrznutom lese na koni, takže je to skvelá aktivita pre páry (rovnako ako pre rodiny). Dvojhodinová varianta pre začiatočníkov vás naučí základy jazdy na koni, a potom vás sprievodca povedie po chodníkoch okolo Bledu. Preskúmate lesy, kopce a výhľad na toto kultové jazero.

Skúsenejší jazdci sa môžu rozhodnúť pre šesť hodinový výlet, kde pôjdete hlbšie do okolitej zimnej krajiny divov Národného parku Triglav. Poklusom ďalej!

#8 Jednodňový skialpinizmus okolo Bledu

1 deň, 90 €

Čoraz populárnejší skialpinizmus vám umožní uniknúť davom lyžiarskych centier, a vytvoriť si vlastné trate na horách ďaleko od más ľudí. Slovinsko je fantastická krajina na skialpinizmus a tento jednodňový výlet v horách okolo Bledu vás zavedie do neuveriteľného terénu Júlskych Álp.

Musíte byť kompetentný lyžiar (alebo snowboardista), ale výlet a terén sa dá prispôsobiť aj tak, aby vyhovovali schopnostiam celej skupiny, od začiatočníkov, až po skúsených backcountry lyžiarov. Vysvetlia vám všetko o bezpečnosti a technike výletu. To je skvelý jednodňový výlet, ktorý vám umožní preskúmať krásny terén, kam sa dostane len málo iných ľudí.

#9 Freeride lyžovanie alebo snowboardovanie vo Vogli

8 hodín, 60 €

Skúsení lyžiari a snowboardisti, ktorí chcú nájsť tie najlepšie slovinské nevychodené trasy, by mali ísť na tento freeriding výlet vo Vogli v Júlskych Alpách.

Najprv pôjdete lanovkou Vogel a užijete si úžasné výhľady na jazero Bohinj, potom sa budete lyžovať preč z lyžiarskeho strediska, kde vám váš miestny sprievodca ukáže tajné miesta a podelí sa s vami o tie najlepšie snehové oblasti mimo bežných trás. Ak si chcete vyskúšať najlepší sneh v Slovinsku - toto je výlet pre vás.

#10 Lavínový workshop v Kanin

5 hodín, 80 €

Pre skúsenejších lyžiarov a snowboardistov, ktorí chcú ísť von a preskúmať aj terén mimo lyžiarskych stredísk, je znalosť horskej bezpečnosti životne dôležitá. Získajte zručnosti, ktoré potrebujete na tomto lavínovom workshope v Kanine na západe Slovinska.

Vedú ho kvalifikovaní miestni horskí sprievodcovia. Počas tohto päťhodinového kurzu sa naučíte ako používať lavínový vyhľadávač a sondu, porozumieť snehovej pokrývke, predpovediam a terénu. Odídete so sebaistotou a vedomosťami, aby ste mohli ísť mimo označených trás a užili si nedotknutý sneh.

#11 Zimný výstup na Triglav

1 deň, 250 €

Tí, ktorí hľadajú poriadnu výzvu, by mohli vyraziť na Triglav. Najvyšší vrchol Slovinska s 2863 metrami, je symbolom krajiny. Je zobrazený na ich vlajke, a hovorí sa, že Slovinec nie je ozajstný Slovinec, kým nevyjde na Triglav.

Tento výlet trvá 11 hodín a je určený len pre skúsených horolezcov vo výbornej fyzickej kondícii. Bude vás sprevádzať miestny odborník, ktorý vám tiež môže poskytnúť horolezecké vybavenie. Tento výlet sa dá zmeniť na dvojdňový výlet tak, že cez noc prespíte na chate na kopci. Ak máte na to, aby ste sa dostali na vrchol, je to to ten neprekonateľný zimný zážitok v Slovinsku.