Iščete aktivnosti na prostem, izlete in oglede po Sloveniji?

Medtem ko sem Slovenijo obiskoval več kot desetletje in tu živim od leta 2017, sem raziskal to majhno, a lepo državo in lahko potrdim, da je za ljubitelje aktivnosti na prostem Slovenija raj. Tukaj je moj priporočeni seznam stvari, ki jih lahko počnete na prostem v Sloveniji - od nekaj ur do celega dneva, spomladi, poleti in jeseni.

1. Kolesarsko sirna tura

Slovenija ima močno tradicijo sirarstva in visoko na gorskih planotah boste našli majhne skupnosti rejcev, ki izdelujejo okusen sir; med sosednjimi dolinami se vsaka vrsta sira razlikuje.

Na tej turi po čudoviti dolini Soče boste s kolesom raziskovali čudovit gorski teren, spoznali življenje pastirjev, pojedli tradicionalno pastirsko kosilo in seveda dobili vzorce slastnih sirov za pokušino - vse v enem dnevu. Več podrobnosti o slovenski kolesarski turi pokušine sirov najdete tukaj.

2. Uvodno potapljanje na Bledu

Naučite se potapljati z raziskovalno izkušnjo potapljanja v Blejskem jezeru

Blejsko jezero je otrok plakatov Slovenije, ki slovi po slikovno popolni postavitvi in majhnem otoku, ki ga krasi cerkev. Manj znano pa je, da je zaradi izjemno bistre vode in obilja rib odličen kraj za potapljanje.

Ta dvourni uvodni 'raziskovalni potop' vas bo naučil osnov varnosti potapljanja pred predstavitvijo podvodnega sveta Bleda in njegovih čudovitih vodnih prebivalcev. Več o dogodivščini uvodnega potapljanja na Bledu si preberite tukaj.

3. Soteskanje Sušec

Zmočite se in se zdivjajte v kanjonu Sušec

Zmočite se in se zdivjajte v sklopu te zabavne triurne aktivnosti v kanjonu Sušec. Primerno oblečeni in obuti se boste spustili po naravnih spustih, skočili v bistre bazene, plavali pod slapovi in raziskovali čudovito reko, ki teče po svoji čudoviti pokrajini.

Odlična za skupine in družine je ta kanjoning avantura navdušujoča, praktična izkušnja za ljubitelje vode. Več podrobnosti o kanjoningu Sušec najdete tukaj.

4. Tura z e-kolesom Bled

Ni lepšega od tega; Blejsko jezero, Slovenija

Ta poldnevna tura je nadvse zabaven način za ogled znamenitosti Bleda s kolesom in ena najbolj priljubljenih stvari v Sloveniji. E-kolesa so na voljo za vsakogar, ki se lahko vozi z običajnim kolesom, da sledi v lagodnem tempu vožnje, zato so idealni za katero koli starostno skupino.

Vaš vodič vas bo vodil okoli jezerskega območja, ta izlet pa vključuje vožnjo s tradicionalnimi čolni Pletna do Blejskega otoka in kratek pohod na čudovito razgledno točko (neobvezno), preden ga zaključite z rezino znamenite blejske kremšnite. Več podrobnosti o Blejski turi z e-kolesom si preberite tukaj.

5. Kajak ali rafting na Soči

Rafting na reki Soči, zabava in pokrajina v enem

Reka Soča je v zahodni Sloveniji ena najlepših rek v Evropi. Njena turkizno modra barva vode in belo apnenčasto dno dajeta videz Maldivov bolj kot Alpske reke. Rafting in vožnja s kajaki sta odličen način, da uživate v razgledih in adrenalinu, ko se podate na brzice te najbolj čudovite reke.

Za tiste, ki se še nikoli niste podali v čoln, je rafting najboljša možnost, saj vas bo vaš vodič vodil in poučeval vse do konca. Za bolj izkušene kajak poskrbi za bolj individualno vožnjo po reki. Preberite vse podrobnosti o rafting na Soči tukaj - ali kajakaštvu na Soči tukaj.

6. Ogled rudnika Mežica s kajakom

Raziščite poplavljene, zapuščene rudniške jaške z ladjico v Mežici

Eno najbolj edinstvenih doživetij v Sloveniji - ta celodnevni izlet vas bo popeljal globoko pod zemljo do poplavljenih ravni zapuščenega rudnika Mežica v severni Sloveniji. Tu vas bo vaš vodič vodil skozi tunele in predore s kajakom, medtem ko vam bo razlagal o zgodovini rudnika in življenju rudarjev, ki so nekoč delali tam.

Ta ogled je edinstveno doživetje in vključuje prevoz do rudnika iz Ljubljane ali Bleda (približno 2 uri), pa tudi okusno rudarsko kosilo. Oglejte si podrobnosti ali rezervirajte izlet s kajakom v rudniku Mežica tukaj.

7. Pohod po Triglavskem narodnem parku

Raziščite travnike, pašnike in gozd v Triglavskem narodnem parku 

Slovenski Triglavski narodni park je čudovit kraj nedotaknjene naravne lepote, na stotine visokogorskih vrhov, pašnikov, travnikov, jezer, rek in dolin. Celodnevni pohod vas bo popeljal do nekaterih najlepših delov parka, kjer vas bo vaš vodič poučil o rastlinah, živalih, zgodovini in kulturi te osupljive lokacije.

Poti so individualno prilagojene glede na zmožnostno raven vsake skupine, tako da je to idealna dejavnost za družine ali izkušene pohodnike, ki se želijo podati po težjem terenu. Več o vodenem ogledu Triglavskega narodnega parka si preberite tukaj.

8. Poldnevni izlet v Postojnske jame

Neverjetne kaverne v postojnskih jamah

Kljub temu, da sem Postojnske jame obiskal že večkrat (vsakič, ko prijatelj obišče Slovenijo, jih odpeljem tja), vizualni učinek tega spektakularnega kraja nikoli ne zbledi. Medtem ko so Škocjanske jame prav tako neverjetne - Postojno priporočam za družine z majhnimi otroki ali starejše obiskovalce, saj je v jamo majhen vlak, ki vas popelje v jamo, kar je zabavno samo po sebi (pomeni pa tudi malo manj hoje nasploh).

Ogromne podzemne kaverne v Postojni so res vredne ogleda, biomorfni stalaktiti in stalagmiti pa so kot nekaj z drugega planeta. Ta tura je na voljo skozi celo leto in vključuje prevoz in vodenje. Rezervirajte ali preberite več o ogledu Postojnske jame tukaj.

9. Škocjanske jame in ogled lipicanskih konj

Ta enodnevni izlet združuje dva najboljša slovenska bogastva v enem samem izletu: najprej znana kmetija Lipizzaner (najstarejša stalno delujoča kobilarna na svetu) za rejo konj, cenjenih po vsem svetu zaradi svoje moči, okretnosti in inteligence, da ne omenjam njihove lepote.

Nato boste obiskali Škocjanske jame, resnično spektakularen sistem z ogromnimi podzemnimi votlinami, neverjetnimi apnenčastimi formacijami in podzemno reko, ki teče skozi jame (pomislite na rudnike Morije iz Gospodarja prstanov, prav takšne so). Cena vključuje vašega vodiča, prevoz in kosilo. Več podrobnosti o jami in ogledu kmetije Lipizanner najdete tukaj.

10. Jame v Srnici

Če vas je obisk čudovite Postojnske ali Škocjanske jame navdušil za podzemlje, pojdite še globlje na triurni jamarski izlet blizu Bovca v zahodni Sloveniji. Tu boste raziskali 'labirint' z izkušenim lokalnim vodičem in uživali v čudesah tega neverjetnega jamskega sistema - zapletenega sistema predorov in dvoran s prikritim vhodom, ki ga poznajo le domačini.

Ta triurni izlet vključuje prevoz, vodiča in vso opremo, ki jo boste potrebovali, da postanete jamar za ves dan. Več o jamarskem ogledu Srnice si preberite tukaj.

11. Mini pustolovski pohod na Bohinjsko jezero

Bohinjsko jezero je večji, manj zaseden in verjetno lepši brat Blejskega jezera. Na tem poldnevnem izletu boste raziskali območje okoli jezera in doživeli najboljše strani ponudbe, vključno s slapom Savica, razgledom na Vogel (z vzpenjačo Vogel), čudovito reko Mostnico s čisto modro vodo, planoto Pokljuko, skalo Slonček in seveda jezero samo. To zmerno, a zabavno potovanje je idealna tura za družine, pare ali skupine prijateljev. Več o  bohinjskem mini pustolovskem pohodu si preberite tukaj.Če želite več idej za aktivnosti na prostem v Sloveniji in še več, preverite na www.Trekhunt.com. ❤️🌲😉