A Zelenci tájvédelmi terület (szlovénul Naravni rezervat Zelenci) Kranjska Gora része. A Podkoren falu közelében található bájos rezervátum Európa szerte híres ikonikus tóvidékéről. Az átlagosan 2 méter mély víz színe zöld, innen is kapta nevét, hiszen a zelenci szó szlovénul "zöldet" jelent.

Könnyű kirándulóhely családoknak babakocsival és idősebbeknek is, minthogy a nemzeti park sík terepen helyezkedik el. Pár évvel ezelőtt a terület teljes felújítás alatt állt. Ekkor kerültek lerakásra a fapallók, a stégek és a kilátó is. A legtöbben szlovén síelés, a Triglav Parkban eltöltött nyaralás, vagy egy bledi hétvége alkalmával keresik fel.

Áttekintés

Zelenci rezervátum Részletek
Ország Szlovénia
Lokáció Triglav Nemzeti Park, Kranjska Gora
Cím Podkoren 75, 4280 Kranjska Gora, Slovenia
Távolság Budapesttől 5,5 óra / 550 km
Nyitvatartás 00:00 - 24:00, minden nap
Felnőtt belépő 0 euro (ingyenes)
Bejáráshoz szükséges idő 1 óra
A park olyannyira mesés, hogy felkerült a Szlovénia Top 70 látnivaló közé is.

Képek és videók

A mesés Zelenci rezervátumban rengeteg gyönyörű kép született már

Hol van a Zelenci rezervátum?

Megközelítés, cím, távolság, elérhetőség

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Zelenci az olasz határhoz közel helyezkedik el, és Kranjska Gora része. Budapesttől megálló nélkül mintegy 4,5 óra az út autóval. Kranjska Gorából a #202-es utat kell követned Olaszország felé (kb 4,5 km). Podkoren falt elérve balra lesz a park.

  • Cím: Podkoren 75, 4280 Kranjska Gora, Slovenia (Google térkép)
  • Távolság Bovectől: 45 km /  kb 60 perc
  • Távolság Bledtől: 43 km / 40 perc
  • Távolság Budapesttől: 530 km /  kb 5,5 óra
Zelenci térkép - Budapest távolság
Zelenci térkép - Budapest távolság

A szlovén autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

Parkoló van a bejáratnál, ahonnan kb. 5 perc az út a tóig - kényelmes tempóban. A parkoló ingyenes, nem kell fizetni.

Nyitvatartás

A park 0-24 órában, az év minden napján nyitva áll. Szabadon látogatható. A park nem csak nyáron, télen is várja a látogatókat.

Belépő, árak, jegyek

Zelenci-be a belépés ingyenes, nem kell fizetni.

Videó

Zelenci park videó, Szlovénia

Zelenci - a parkról

A Zelenci rezervátum nem más, mint egy felszínre törő folyó, ami tavat alkotva elmocsarasította a területet. Az 1992 óta rezervátumként nyilvántartott Zelenci tó a forrása a Duna egyik mellékfolyójának, a Sava Dolinkának. A park a tó ökoszisztémájának védelmére céljából jött létre.

A víz színe az algásodástól vált zölddé, ami gazdag tápanyagt kínál az itt élő állatoknak. A védett területen különleges gyíkok és madarak élnek, továbbá a tó otthont ad számos hüllőnek, bogárnak és halnak is.

?
A lápi terület mintegy 1,2 km hosszú és 150 - 200 méter széles. A terület 42 hektáros. A tó vize nem mély, az átlagos mélység kb. 2 méter.

Érdekesség, hogy a víz sosem fagy be, még télen sem. A tó átlagos hőmérséklete 6 °C körül van egész évben. Így ha síelés miatt jársz a környéken, mesés képeket tudsz Te is készíteni a tóról.

A rezervátum része a tó körüli terület is, így az azt körülvevő erdő és füves terület is. A tavat az erdőn keresztüli gyalogúton tudod megközelíteni, majd a gyalogos forgalomnak kialakított pallókon. A karbantartott nyomvonalak információs táblákkal, valamint stégekkel és egy madármegfigyelésre alkalmas toronnyal is rendelkezik.

Ha jól emlékszem, babakocsival is és kerekesszékkel bejárható a terület.

A park 1992 óta védett terület.

Az útról letérni, valamint fürdeni és horgászni tilos a tóban! 

A zöldes kék tavat körülvevő mészkő csúcsok (Júliai Alpok) és az érintetlen víz látványa magával ragadó. A tóban hatalmas pisztrángok úszkálnak, míg a vízpart mellett gyökerező páfrányok és fenyők között még hűs árnyékot is találsz.

A táj annyira tiszta és természetes szépségű, hogy mindig visszavágysz majd ide.  

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?