A lengyel Tátra és Zakopane neve szinte egybeolvadt. A rengeteg látnivalót és kirándulóhelyet kínáló hegyi várost körülvevő hegyek festői környezetet varázsolnak az idelátogató szeme elé. Zakopane kétség kívül az egyik legideálisabb város, ha a Tátra Nemzeti Park felfedezésére készülünk.

Legyen az egy téli síelés (a Kasprowy Wierch és Gubalowka sípályákon), vagy nyaralás, itt senki nem fog unatkozni. A környék legnépszerűbb programja nyáron a túrázás. Bár számos nehéz túraútvonal van a Tátárában, több látványos hegyre felvonóval is feljuthatunk - ami jó hír a gyerekekkel érkező családoknak.

Miért különleges Zakopane?

Zakopanét gyakran a lengyel hegyvidék kulturális fővárosának tekintik. Gazdag művészeti, zenei és irodalomtörténettel rendelkezik, amelyet a Tátra és a helyi kultúra ihletett. A városnak sajátos építészeti stílusa van, ahol a faépületek bonyolult, hagyományos népi ihletésű dekorációval rendelkeznek. Ez az építészeti stílus az egyik ok, amiért Zakopane egyedinek számít még a régión belül is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

Térkép - Hol van Zakopane?

Zakopane a szlovák-lengyel határ közelében fekszik, a Tátra Nemzeti Park lábánál. A lengyel oldaláról, Zakopane a legfontosabb város, míg a szlovákról Poprád. Délről a hatalmas erdő, északról a Gubalowka hegyvonulata zárja.

Zakopane a legmagasabban fekvő lengyel város, a tengerszinttől számítva 838 méter magasan van. Központja a Ksrupowki és a Kosciuszko utca kereszteződése. A városba amúgy három főutat találunk, valamint egy vasútvonalat. Magyar testvérvárosa nincs, Szlovákiában pedig Poprád az.

Budapest - Zakopane távolság
Budapest - Zakopane távolság

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Zakopane autóval

Budapestről Zakopanéba autóval jutunk el legegyszerűbben. A 320 kilométeres távolságot nagyjából 5 óra alatt tudjuk megtenni – Szlovákián keresztül.

Zakopane busszal

A Flixbus kínálatában találhatunk Budapest-Zakopane járatot, mely egy átszállással 9-12 óra alatt éri el Zakopanét. A jegyárak átlagosan 10000 forintba kerülnek oda-vissza.


👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Zakopane látnivalók

Zakopane kiváló kiindulópont túrázásokhoz és kiránduláokhoz a Tátrába. Számos túraútvonal a közelbő indul, amikkel olyan látnivalókat tudunk megcsodálni, mint alpesi tavak, mély völgyek, szurdokok, hegycsúcsok vagy épp vízesések. Nézzük is ezek listáját:

Tengerszem tó (Morskie Oko)

Lengyelül Morskie Oko, azaz Tengerszem-tó egy csodálatos hegycsúcsok közé ékelt tó, amely 1400 méteres magasságban fekszik és 2000 méteres csúcsok veszik közre. A Tengerszem tó az egyik legnagyobb tó a Tátra lengyel oldalán. Mélysége eléri az 51 métert.

Gyalog 10 kilométer felsétálni a tóhoz, de ebből 8 kilométert lovaskocsival is megtehetünk. Ezzel jelentősen le tudjuk rövidíteni a közel 3 órás gyaloglást. A lovaskocsi ára 90 zloty felfelé és 50 lefelé. Amennyiben gyalog tesszük meg az egész utat, úgy 18 kilométer és nagyjából 6 óra túrázással számoljunk. A Tengerszem tó az egyik legnépszerűbb kiránduló célpont. A nyári szezon alatt akár 50.000 látogató is megcsodálja a mesés tavat.

  • A minibusz ára Zakopane központjából Lysana Polanaba: 15 zloty/fő/útirány
  • Parkolás 35 zloty
  • Belépő a nemzeti parkba 10 zloty
Zakopane látnivalók: Morskie Oko
Morskia Oko tó Zakopane mellett. Figyelem! A tó szépsége hívogató, de annak megőrzése érdekében a tóban tilos a fürdőzés!

Tengerszem csúcs (Rysy)

A 2499 méter magas Tengerszem csúcs a hasonló nevet viselő tó felett magasodik, mely egyben Lengyelország legmagasabb pontja is - a Tátra magasabb pontja már a szlovák országhatáron túl esik. Bár a csúcs könnyebben megközelíthető a szlovák oldalról, a tó felől is felmászhatnak a tapasztaltabb túrázók.

A menedékház bal oldalán vezető ösvény kezdetben lapos, majd meredek és kitett útvonallá válik, láncokkal segítve a túrázókat. A csúcshoz vezető út Zakopane városából egy irányban 12-15 kilométer, oda-vissza közel 13 óra időtartammal kell számolni. A költségeket tekintve ugyanannyiból kihozható, mint a Tengerszem-tó.

Zakopane látnivalók - Rysy csúcs
Rysy csúcs a Morskie Oko tó felett - Zakopane 
A panoráma csodás a csúcsról, ráadásul rendkívül tiszta időben egészen a Kékesig elláthatunk.

Gáspár csúcs (Kasprowy Wierch)

Az 1987 méter magas Gáspár csúcs (lengyelül Kasprowy Wierch) a Tátra lengyelországi oldalán található, ahova akár gyalog, túrázva, vagy felvonó segítségével is feljuthatunk. A lanovka Európa egyik legrégebben kiépített felvonója, amely 1936 óta működik.

A felvonó Kuznice-ből indul és nagyjából félúton át kell szállni egy másik kabinba. Az egész út 20 percet tesz ki. A felvonó környékén nem lehet parkolni, így vagy gyalog, vagy busszal tudunk ide érkezni, míg az autót távolabb hagyjuk. Érdemes előre online jegyet váltani - amit már 30 nappal korábban megtehetünk. Így elkerüljük a hosszú sorban állást a helyszíni jegyek megvásárlásához. A felvonóra kedvezményes jegyet válthatnak a 26 év alattiak és a 65 év felettiek.

  • Jegy árak oda-vissza: 130 - 110 zloty
  • Jegyérak egy útra: 110 - 90 zloty
Gáspár csúcs (Kasprowy Wierch) - Zakopane
Fontos tudni, hogy a Kasprowy csúcsra szóló libegő (lanovka) jegye már tartalmazza a belépő árát a Tátra Nemzeti Parkba. Így annak blokkját mindenképpen őrizzük meg, ha aznap még szeretnénk visszamenni a parkba.

Siklawica vízesés (Wodospad Siklawica)

A 23 méter magas vízesés Zakopane délnyugati részén, a Starzyska völgyben helyezkedik el. A gyönyörű természeti látnivaló a környék egyik legszebb zuhataga, amit ráadásul egy könnyű és rövid túrával el is érünk. A könnyű kirándulás a völgy végében elhelyezkedő vízeséshez idősebbekkel és kisgyermekkel is ideális lehet. A kirándulás kezdőpontja az Ulica Strazyska végében található parkoló.

  • Távolság: kb. 2,5 km
  • Szintemelkedés: kb 200m
  • Időtartam: 2 x 50 perc (oda-vissza)
  • Belépő: Tátra Nemzeti Park belépő szükséges (napi vagy heti)
A Siklawica vízesés túrája könnyű, emiatt szezonban sok turistára kell számítani!
  • Utunkat az Ulica Strazyska parkolóban fogjuk megkezdeni, és a Siklawica vízesésnél fogjuk befejezni (majd vissza a parkolóba).
  • Túránk során többféleképpen is eljuthatunk a vízeséshez, amit "Wodospad Siklawica" néven találunk meg lengyelül a táblákon.
  • Haladhatunk a piros majd a sárga jelzéseken is, de ha szeretnénk, itt -ott kombinálhatjuk a fekete útvonallal is (ha több látnivalót is meg szeretnénnk nézni).
  • A túra során a Palánkos rétig (Strazyska Polana) vezető gyalogos út (piros) egyszerű, széles és kiépített.
  • Az innen vezető sárga út valamivel meredekebb, és egy kicsit szűkebb. A sárga jelzésen nagyjából 15 perces séta vár ránk, majd elérjük a Siklawica vízesést.
  • A Palánkos rétig babakocsival, vagy MTB biciklivel is könnyen lehet közlekedni.
  • Ha le tudjuk kötni a kocsit vagy a biciklit, innen folytathatjuk gyalog az utat.

A tavaszi hóolvadás következtében nyáron a legbővízűbb a zuhatag. De ha télen járunk a Tátrában és Zakopane közelében, akkor is érdemes ide ellátogatni. A vízesés ugyan ilyenkor kisebb valójában csordogál, de még az is lehet, hogy azt befagyva találjuk. Ha készen állunk arra, hogy megküzdjünk a téli hideggel, a jutalmunk a kevés turista lesz.

Siklawa vízesés (Wielka Siklawa)

Valamivel távolabb a Siklawica vízeséstő helyezkedik el a 65 méter magas Siklawa vízesés. Habár nevüket könnyű összetéveszteni, a két vízesés nem ugyanaz, és nem is ugyanott található. A Siklawa vízesés Lengyelország legmagasabb vízesése, és egyben az egyik legszebb. És ha mindez még nem elég, a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye is.

Siklawa vízesés ( Wielka Siklawa): A vízesés érdekessége, hogy lépcsőzetesen, több ágban hömpölyög le a sziklafalon.

Palánkos völgy (Dolina Strazyska)

A 3 km hosszú Palánkos völgy a környék egyik legnépszerűbb kirándulóhelye. A völgyben - vagy azon keresztül haladva - fekszik több ismert túraösvény is, amik közül az egyik legnépszerűbb a korábban már említett Palánkos réten keresztül vezető útvonal a Siklawica vízeséshez. Nem megerőltető, könnyed kirándulásokhoz gyerekekkel ideális.

A Palánkos völgy fenyőkkel tarkított látképe mindenkit elvarázsol. Míg mindehol erdő borítja a völgyet, itt-ott különböző magasságú hegyek emelkednek ki. Lábunk mellett olyakor patak csörgedezik, míg a völgy végében vízesés a jutalmunk. Parkoló GPS: 49.28186,19.941853.

Tökéletes választás, ha egynapos kirándulásra vágyunk, de nem akarunk túl messzire utazni. A völgy híres vadregényes szépségéről. Egy keskeny, erdős szurdok, gyors folyású patakkal. A buja növényzet és a kristálytiszta víz csak hab a tortán. A leggyakoribb és viszonylag egyszerű túraútvonal a völgy bejáratánál kezdődik, és egy „Dolina za Bramką” néven ismert tisztáshoz vezet.

A völgy felfedezésére szánjunk legalább egy fél napot, és járjuk be a nevezetességeket!
Zakopane látnivalók: Dolina Strazyska - Palánkos völgy
Top látnivalók a Palánkos völgyben: Őzike szikla, Siklawica vízesés, Gombás nyereg (Przelecz w Grzybowcu), Giewont hegy. 

Giewont hegy

Az 1895 m magassGiewont, Lengyelország egyik leghíresebb hegye. A hegynek három hegcsúcsát is meg tudjuk mászni:

  • Kis-Giewont (Maly Giewont 1728m)
  • Nagy-Giewont (Wielki Giewont 1895m)
  • Hosszú-Giewont (Dlugi Giewont 1867m)

Nagy-Giewont és Hosszú-Giewont csúcsait a mély, 1823 méter hosszú Csorba-nyílás (lengyelül Szczerba) választja el egymástól. A Giewont észak oldala egy nagyon meredek, szinte függőleges 600-650 méter magas mészkőfal, mely a Tátrai Nemzeti Park szabályozása miatt se turisták, se hegymászók által nem látogatható.

Giewont hegy: A hegyre tekintők egy alvó lovagot vélnek felfedezni, kinek a feje a Nagy-Giewont, teste pedig a Hosszú-Giewont.

Őzike szikla (Sarnia Skala)

Az Őzike sziklát (1377 m) legkönnyebben a Palánkos völgyön keresztül lehet megközelíteni, majd a Fehér völgyön keresztül elhagyni. Az út eleinte lankásabb, könnyebb - később az emelkedő nehezebbé válik. A Palánkos réten található elágazásnál a fekete túrajelzésű útvonalat kell választanunk, és azon folytatnunk a túrázást felfelé. A környező nagyobb hegyeket ha nem is szeretnénk megmászni, a Sarina Skalaról megtekinthetjük őket:

  • Giewont északi fala (1895 m)
  • Száraz hegy (Suchy Wierch)
  • Kéményes hegy (Kominiarski Wierch)
Kirándulás Zakopane környékén - Sarnia Skala
Zakopane kirándulás és túrázás: Az Őzike szikláról mesés látvány tárul elénk. Érdemes időnket úgy tervezni, hogy megpihenünk itt akár 60 percet. 
Túraútvonal az Őzike szikla tetejére

Fehér völgy (Dolina Bialego)

A Fehér völgyet az Őzike szikla - Palánkos völggyel ellentétes oldalán található. Ha szeretnénk egy körtúrát tenni, érdemes az Őzike sziklára a Palánkos völgyön kirándulni felfelé, majd lefelé a Fehér völgyben ereszkedni. A sziklák között fekvő völgy igazi vadregényes vidék egy izgalmas túraúttal. Az olykor kiálló fák gyökereit élmény lesz kerülgetni. Hol a lábunk elé kell néznünk, hol a szűkülő sziklafalakra kell figyelni.

Fehér völgy (Dolina Bialego), Zakopane kirándulás
A Fehér völgyben folyik a Fehér patak (Biały Potok), amely a vízállástól függően változtatja méretét. A Fehér és a Palánkos völgyet egy könnyed, erdei út köt össze, így egyikből könnyen átjutunk a másikba. 
A völgy télen talán még szebb is, mint az év többi napján. 

Gubalowka

Ha fantasztikus kilátásra vágyunk, akkor irány az 1123 méter magas Gubalowka hegy, ahonnan mind Zakopane, mind a Tátra hegyeire pazar kilátás nyílik. A hegy tetején áll egy tévétorony is. A tetőre kényelmesen és kisgyerekekkel siklóval - mindössze 3 és fél perc alatt tudunk feljutni.

A hegyre a számos túraútvonal valamelyikén is felmászhatunk. Innen pedig megy kiránduló útvonal Poroninba, Zabba, és a Koscieliska völgybe is. Ha nagyobb túrára nem vágyunk, érdemes sétálni egy kicsit a tetőn, és visszafelé gyalog megtenni az utat, vagy a környék valamelyik másik programját, mint például a nyári bobot is kipróbálni.

  • Jegy árak: oda-vissza: 21 zloty (kedvezményes jegy) és 25 zloty
  • Jegy árak: egy útra: 16 zloty (kedvezményes jegy) és 19 zloty
A Gubalowkán sípálya is van, amelyen egészen Zakopanéig le tudsz csúszni télen. A síelőket a siklón kívül három húzólift juttatja fel a havas csúcsra.

Kościeliska völgy (Dolina Kościeliska)

A Kościeliska-völgy egy gyönyörű terület a városon kívül. Túraútvonalairól és lenyűgöző tájáról híres, beleértve a mészkőképződményeket és a barlangokat. Zakopanétól nyugatra található, de könnyen megközelíthető a városból, mert a völgy bejárata viszonylag rövid autóútra van.

Dús erdőket, réteket és a rajta átfolyó Kościeliski Potokot (Kościeliska-patak) találjuk majd. A völgyet a Tátra magasodó csúcsai veszik körül, benne pedig számos túraútvonalat tudunk bejárni. Útközben hangulatos fakunyhókat, mészkősziklákat és barlangokat fogunk látni. Az egyik leghíresebb része a Wąwóz Kraków (Krakkó-szurdok), amely a főútról leágazó külön ösvényen járható be.

A főút egy jól karbantartott, viszonylag könnyű ösvény, amely a patakot követi a völgyön keresztül. 

Kościelisko és Witów

A Zakopane mellett található Kościelisko egy bájos, sajátos karakterű falu. Csendesebb légköre van, és hagyományos hegyvidéki faházairól ismert. Sokan kirándulni jönnek ide. Witów egy másik közeli falu, amely remek kiindulópont túrázáshoz a Tátrába.

Egy kis kedvcsináló Kościelisko és Witów falvakról

Nosal hegy

Bár Zakopane ismertebb nyári programjairól és túraútvonalairól, nem fogunk unatkozni, ha az év hóval borított időszakában látogatunk ide. A Nosal Síközpont elsősorban kezdő pályákkal rendelkezik, valamint egy külön, a gyerekek számára is élvezetes szánkópályával kedveskedik. A napi jegy 110-130 zloty a lengyel Tátra sípályáira, és felszerelés bérlésére is van lehetőség.

Nosal hegy nyáron - Zakopane látnivalók
Nosal hegy nyáron - Zakopane látnivalók

Gasienicowa és Goryczkowa

Ha nehezebb sípályákra vágyunk, akkor érdemes egy másik síközpontot is felkeresni, ahol több piros és fekete pályát találni. Ilyen például a Gasienicowa és Goryczkowa síközpontok, amik a Kasprowy Wierch (Gáspár csúcs) és a lanovka mellett található Kuznicében vannak. Ez a nagyobb régió 14 kilométernyi sípályával rendelkezik. A napi jegy 110-130 zloty és itt is tudunk felszerelést bérelni.

Zakopane látnivalók Gasienicowa
Zakopane látnivalók Gasienicowa ősszel

Zakopane látnivalók - Pihentető programok

➡️
Ha pedig kevésbé aktív pihenésre vágyunk, nézzük meg az alábbi programokat és látnivalókat, amik jó időtöltésnek tűnnek gyerekekkel, vagy esős napokon.

Zakopane stílusú építészet

A város egyedi építészeti stílusa önmagában is jelentős vonzerő. Sétálunk az utcákon, hogy megcsodáljuk a bájos faépületeket, amelyeket bonyolult népi ihletésű dekoráció díszítenek.

Krupówki utca

A nyüzsgő Krupówki Zakopane szíve, ahol üzletek, éttermek és kávézók sorakoznak. Ideális hely a hagyományos lengyel konyha kipróbálására és ajándéktárgyak vásárlására.

Zakopane piac

Ha kézműves termékekre, bőr és fa ajándéktárgyakra, esetleg finom sajtokra vágyunk, akkor a piacon a helyünk. A helyi "market" Krupówki utcából indulva egészen a gubalówkai sikló állomásáig tart. A piac az ünnepnapokat leszámítva szinte mindig nyitva van, de rossz időben kevesebb árust találni a helyszínen. Mindenképpen érdemes kipróbálni a helyi sajtkülönlegességeket - és hozni haza szuvenírnek.

Zakopane látnivalók - piac, vásárfia és szuvenírek

Tátra múzeum

Bár a sétálóutcán a piacon nézelődve is kapunk egy képet a lengyel kultúráról, a Tátra Múzeum tökéletes lehetőség, hogy tüzetesebben is megismerkedjünk a régióval. A főépületet a Krupówki utca 10-ben találjuk. A Tátra bemutatására szolgáló múzeum a vidék múltját, történelmét, etnográfiai és természeti értékeit vonultatja fel. Már az épület is fontos műemlék, mely a 20. század eleji építészet stílusát őrzi emlékül.

  • Múzeum címe: 34-500 Zakopane, Krupówki u. 10 [Google térkép]
  • Nyitvatartás: 9:00 - 16:00
  • Jegyár: 8 zloty (kedvezményes jegyek ára: 6 zloty)

Villa Koliba múzeum

A főépület mellett számos másik épületet is meg tudunk tekinteni. Ilyen például a Villa Koliba is. A faépület a Zakopane-stílus múzeuma, mely szintén a Tátrai Múzeumokhoz tartozik. Lengyel műemlék 1983 óta. Az impozáns villa 1892 és 1893 között épült, és az építészeti stílus egyik legelső épülete volt. A házat Zygmunt Gnatowski számára épült, akinek hely kellett a néprajzi gyűjteményének tárolására. Stanislaw Witkiewicz építész meggyőzte, hogy egy egyszerű kunyhó helyett inkább ezt az épületet építse meg.

  • Nyitvatartás: 9:00 - 16:00
  • Jegyár: 10 zloty, a kedvezményes jegy ára: 6 zloty
Zakopane múzeumok
Zakopane múzeumok: A környék gazdagabb lakosainak is megtetszett ez a stílus, és egyre több ilyen svájcias stílusú épület jelent meg az elkövetkező időben a környéken, melyek közül néhányat mi is megnézhetünk.

Jaszczurówka templom

A Jaszczurówka fatemplom – vagyis a Jézus Szent Szíve kápolna nemcsak a helyi vallási élet egyik központja, de még a szemet is gyönyörködteti. A hangulatos templom kiváló példája a Zakopane stílusú építészetnek, amelyet fahasználat, hagyományos népi motívumok és finom díszítések jellemez.

A történelmi fatemplom az azonos nevű Jaszczurówka kerületben található.

Zakopane síugrósánc

Nem csak a téli sport szerelmeseinek nagy élmény meglátogatni a helyi síugrósáncot a Krokiew hegy oldalában (Wielka Krokiew). Az 1925-ben épült sánc a mai napig is rendszeres állomása a Síugró Világkupának, és amikor nincsenek versenyek, akkor a turisták is megézhetik ezt a nevezetes látnivalót. Felvonóval lehet felmenni a sánc tetejére, ahonnan nem csak a 40 ezer fős stadionra, hanem az egész völgyre szép kilátás nyílik.

  • Cím: ul. Bronisława Czecha 1, 34-500 Zakopane, Poland
  • Ár: 15 zloty
A sáncot angolul "The Great Krokiew" néven találjuk meg a térképen, lengyelül pedig "Wielka Krokiew".

Termálfürdők: wellness és spa

Egy túrázással vagy síeléssel töltött nap után lazítsunk egyet Zakopane termálmedencéiben. Erre tökéletes választás például a Terma Białka vagy a Termy Chochołowskie. Áztassuk fáradt végtagjainkat az ásványi anyagokban gazdag vízben, hogy kipihenjük a nap fáradalmait. Megérdemeljük.

Zakopane gyerekekkel

Nyári bob pálya

A nyári bob pálya szintén a Gubalowka hegyen működik. Ha kalandvágyó kedvünkben vagyunk, akkor lecsúszhatunk a kanyarokkal tűzdelt 692 méter hosszú bob pályán, mely 52 méteres szintkülönbséget tesz meg. Egy menet körülbelül 5 perc hosszú és 10 zloty, de ha több menetre fizetünk be, akkor jelentős kedvezményt kapunk: 10 menet csak 45 zlotyba kerül.

  • A bob pálya áprilistól októberig üzemel
  • Nyitvatartás: reggel 9 és este 7 között
  • Árak: 1 menet 10 zloty / 10 menet 45 zloty
Zakopane gyerekekkel - Bob pálya
Zakopane gyerekekkel - Bob pálya

Aqua Park Zakopane

A zakopanei élményfürdőben számos medencét és csúszdát találunk, ahol kipihenhetjük a túrázás fáradalmait. A fürdő reggel 9 és este 22 között minden nap nyitva van. Ha szaunázni is szeretnénk, mindenképpen hozzunk saját törülközőt, mivel azt pluszba felszámolják. A jegyár időtartam függvénye, 1 órára 40 zloty míg egész napra 100 zloty, de a családi csomaggal további kedvezményt is igénybe vehetünk.

  • Cím: Jagiellońska 31, 34-500 Zakopane, Poland
  • Jegyár: 40 – 90 zloty (3 éves kor alatt ingyenes a belépés

Videó

Belépő

A Tátrába történő belépéskor belépődíjat kell fizetnünk. Tudunk napi jegyet is venni, vagy heti belépőt. Ha több, mint 5 alaklommal szeretnénk elmenni a parkba egy héten belül, a heti jegy jobban megéri. A kedvezményes jegyek kizárólag érvényes igazolvánnyal együtt vásárolhatóak meg.

  • Teljes árú napi jegy  - 6,00 zloty
  • Kedvezményes napi jegy  - 3,00 zloty
  • 7 napos teljes árú jegy  - 30,00 zloty
  • 7 napos kedvezményes jegy  - 15,00 zloty
  • Csoportos teljes árú jegy (min. 10 fő)  - 54,00 zloty
  • Csoportos kedvezményes jegy (min. 10 fő)  - 27,00 zloty
  • Kedvezményes jegyre jogosultak: diákok, egyetemisták, nyugdíjasok, mozgássérültek

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Zakopane télen

Zakopane rengeteg látnivalót és programot biztosít a téli szezonban is. Sok magyar turista is karácsony környékén megy. Íme néhány látnivaló, amit ki tudunk próbálni:

  • Síelés és snowboardozás: Zakopane síközpontjairól ismert, köztük a Kasprowy Wierch, Nosal és mások. Kezdők és tapasztalt síelők vagy snowboardosok egyaránt találnak meguknak tetsző pályát. A legtöbb sípálya felszereléskölcsönzést és síiskolát is biztosít.
  • Sífutás: Zakopane és környéke számos sífutó pályával is rendelkezik. Ha még nem próbáltuk ki, most lesz lehetőség belekóstolni ebbe a nem éppen könnyű sportba.
  • Téli túrázás: Bár egyes túraútvonalak télen kihívást jelenthetnek, a Tátrai Nemzeti Parkban még mindig sok elérhető útvonal van. Ügyeljünk viszont arra, hogy ellenőrizzük az ösvény állapotát, és csak olyan túrára menjünk, ami nyitva van télen is.
  • Korcsolyázás: Zakopanéban lehet korcsolyázni is. A téli hónapokban szabadtéri jégpályák állnak rendelkezésre, ahol élvezhetjük ezt a hagyományos téli programot.
  • Snow Tubing és szánkózás: Sok üdülőhely kínál snowtubing és szánkózási lehetőségeket. A gyerekek kedvence, amit az egész család ffog élvezni – és nem igényel különösebb előkészületeket.
A hótalpazás is népszerű a téli hónapokban, hiszen a Tátrában ilyenkor rendszerint van hó. 

Karácsonyi vásár

Ha Zakopanéba utazunk az ünnepi szezonban, ne hagyjuk ki a híres karácsonyi vásárt! A standoknál helyi kézműves termékeket, finom falatokat, karácsonyi díszeket és dekorációkat vásárolhatunk.

  • A zakopanei karácsonyi vásár egy varázslatos esemény, amely az ünnepi szezonban tart (jellemzően december elejétől a karácsonyi és újévi időszakig).
  • Általában a város központjában, a Krupówki utcában alakítják ki. Ilyenkor az egész utcát színes fények, dekorációk és standok díszítik.
  • A vásár hangulatos és hagyományos dekorációiról ismert. Az egész várost ünnepi fények világítják be, a piaci standokat pedig karácsonyi témájú dekorációk díszítik, beleértve a karácsonyfákat, a betlehemeket és a fából készült díszeket.
  • A piacon különféle standok találhatók, amelyek kézműves ajándékokat, hagyományos felvidéki mesterségeket, fajátékokat, dísztárgyakat, meleg ruhákat, valamint helyi ételeket és italokat árulnak.
  • A vásár egyik csúcspontja a hagyományos felvidéki konyha regionális finomságai. Kósoltjuk meg az oscypek-et (füstölt sajt), a kielbasa-t (kolbász), a pierogi-t (knédli) és az aromás forralt bort.
  • A piacon gyakran hallani élő zenét, énekeseket és kulturális előadásokat. Forraltborral a kezünkben élvezhetjük a hagyományos hegyvidéki zenét, és még az éneklésben és a táncban is részt vehetünk.
  • A gyerekek találkozhatnak a Mikulással (lengyelül Święty Mikołaj), és megoszthatják karácsonyi kívánságaikat. Sőt, lehetnek olyan porgramok is, mint a kézműves műhelyek és egy kis vásártér, ahol pónik és játékok is várják a gyerekeket.
  • A piacon gyakran szerepelnek olyan programok, amik a helyi hagyományokat és szokásokat mutatják be. Ilyen például az oscypek sajt készítése vagy a hagyományos hegyvidéki mesterségek bemutatója.
  • A Szenteste (Wigilia) az egyik legfontosabb nap a lengyel ünnepnaptárban. Zakopane számos étterme különleges Wigilia vacsorát kínál, és a helyi templomokban is találhatunk ünnepi szolgáltatásokat.
  • A karácsonyi vásár általában késő délután nyílik meg, és késő estig ott találni az árusokat.
💡
Ha Zakopanéban tartózkodunk szilveszterkor, csatlakozhatunk a városközpontban zajló ünnepségekhez, beleértve a tűzijátékokat és a szabadtéri ünnepségeket.

Időjárás

A Tátra hegység időjárása szélsőséges egész évben. Még a legmelegebb nyári napokban is számíthatunk csapadékra vagy erős szélre. Május és szeptember vége között a legkellemesebb időjárás, július és augusztus az ideális nyári hónapok.

Az ősz és a tavasz szeszélyes, a hegyekben az első hó már akár szeptember végén is leeshet és májusban is találhatunk még a télről megmaradt havat. Az október és április közötti időszakban hidegre, esőre és hóra is számítani kell. Ha túrázni indulunk megfelelő túraruha, réteges, meleg öltözet és zárt lábbeli kötelező.

Helyi ételek

Íme néhány a legnépszerűbb és legismertebb hagyományos hegyvidéki ételek közül, amelyeket Zakopanéban és a Tátra régióban ehetünk:

  • Oscypek: Az Oscypek talán a leghíresebb étel, és Lengyelország-szerte kedvelt. Füstölt juhtejből készült sajt, amelyet jellegzetes orsó alakú tömbökké formálnak. A grillezett oscypek, amelyet gyakran áfonyaszósszal tálalnak, kötelező csemege.
  • Kwaśnica: A Kwaśnica egy kiadós savanyú káposztaleves erjesztett káposztával, füstölt húsokkal és különféle fűszerekkel. Csípős, meleg és tökéletes kényeztetés – különösen télen.
  • Kielbasa: Lengyel kolbász ami különféle ízekben kapható. A hegyvidéki stílusú kielbasa különösen népszerű, gyakran fokhagymát és borsot tartalmaz a robusztus és füstös íz érdekében.
  • Pierogi: A Pierogi egy gombóc étel különféle töltelékekkel, beleértve a burgonyát és sajtot, húst, gombát és gyümölcsöt. Jellemzően tejföllel és sült hagymával tálalják. A pierogi-t Lengyelország-szerte kedvelik, és a helyi konyha egyik alappillére.
  • Bryndza: A Bryndza juhtejből készült krémes sajt. Gyakran használják pierogi töltelékként, vagy kenyérre kenik.
  • Bigos: A Bigos, más néven "vadászpörkölt" egy hagyományos lengyel étel, amelyet savanyú káposztával, friss káposztával és húsok keverékével, például sertéshússal, kolbásszal és néha vadhúsokkal, például szarvashússal készítenek. Ez egy kiadós és ízletes étel, amelyet különleges alkalmakkor gyakran fogyasztanak.
  • Placki ziemniaczane: Burgonyás palacsinták, melyek köretként vagy akár főételként is tálalhatók. Kívül ropogósak, belül lágyak, gyakran tejföllel vagy almaszósszal kerül az asztalra.
  • Makowiec: A Makowiec egy mákos sütemény, amelyet ünnepek és különleges alkalmakkor fogyasztanak.
  • Tea: A téli hónapokban a tea népszerű meleg ital. Jellemzően forró vízből, gyümölcskonzervekből, és néha egy kevés hegyvidéki szeszes italból készítik (például a nalewka, ami egyfajta gyümölcslikőr).

Zakopane kerületei

Zakopane több kerületre és részre oszlik, amelyek közül mindegyiknek megvan a maga egyedi jellemzője és látnivalói. Íme az ismertebb részek:

  • Krupówki: A Krupówki utca Zakopane nyüzsgő központi területe, és gyakran a város szívének tekintik. Üzletek, éttermek, kávézók találhatók rajta. Ez a terület mindig élénk, így a helyiek és a turisták kedvelt találkozóhelye.
  • Jaszczurówka: Jaszczurówka gyönyörű fa építészetéről ismert, és itt található az ikonikus Jaszczurówka-templom (Szent Kereszt-templom). Zakopane csendesebb és lakóövezetibb része.
  • Antałówka: Antałówka festői környezetéről és a Tátrára nyíló gyönyörű kilátásról ismert városrész. Népszerű szálláshelyei miatt, ahol szállodák, vendégházak és nyaralók váltják egymást.
  • Gubałówka: Gubałówka egy domb és egy városrész Zakopanéban. Siklóvasúttal juthatunk fel a Gubałówka-hegy tetejére, és élvezhetjük a mesés kilátást Zakopanéra és a környékre. Gubałówka alsó része egyébként egy lakónegyed
  • Olczan-Ski: Ez a kerület téli sportolási lehetőségeiről és síterületeiről ismert, így népszerű választás a sízés szerelmesei között.

Kevés olyan meseszép vidék van ennyire közel, mint a Tátra, és benne Zakopane. A hegyekkel, fenyőerdőkkel tarkított vidéket a lengyel kultúra teszi igazán egyedivé. Utunk tervezése során nem az lesz a legnehezebb, hogy eldöntsük, hogy mit nézzünk meg, hanem az, hogy mit ne. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️