Szlovénia egyik legtöbbet megmászott hegye a Bohinji tó mellett található Vogel. Az 1922 méteres hegyre nem csak túrázva lehet feljutni - kabinos felvonó és lift is közlekedik - amivel akár bárki sétálgathat a füves fannsíkokon, lankákon.

A felvonó egészen 1 537 méterig szállítja fel a lelkes turistákat, ahonnan folytathatjuk utunkat felfelé is - ha túrázni szeretnénk. Amennyiben viszont lazább és könnyebb kirándulásra vágyunk, akkor sétálgathatunk a számos turistaúton egyikén.

Gyors áttekintés

Vogel hegy Tudnivalók
Ország Szlovénia
Magasság 1 922 méter
Parkolás Ingyenes
Felvonó 08:00 - 16:00 / 18:00 (szezonban minden nap)
Szezon Tavasztól őszig
Túraútvonalak nehézsége Könnyű - nehéz
Kiindulópont Ukanc
Kutyabarát? Igen
Terület Triglav Nemzeti Park, Bohinji tó
Hegycsoport Júliai-Alpok
Távolság Budapesttől 7 óra / 580 km
Honlap vogel.si

Képek és videók

Vogel méltán népszerű azok között, akik szeretnek kirándulni, túrázni - vagy csak a természetben andalogni. A kialakított túraútvonalak páratlan szépséggel bírnak, míg a környékre a panoráma szintén egyedülálló.  

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Vogel hegy képekben - Szlovénia

Térkép - Hol van a Vogel hegy?

Térkép, távolság, megközelítés, parkolás

Vogelt a Bohinji tó mellett találjuk, a Triglav Nemzeti Park szélén. A hegy része a Júliai Alpoknak, ezáltal a Szlovén Alpoknak is (Karavankák, Júliai Alpok, Kamniki-Alpok).

  • Bled távolság: 2,5 óra / 90 km
  • Ljubljana távolság: 1,5 óra / 100 km
  • Budapest távolság: 7 óra / 580 km
Vogel térkép
Vogel térkép

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás, kiindulópont

Parkolni ingyenesen a "Vogel Cable Car" völgyében tudunk. Érdemes korán érkeznünk, mert nyáron nagyon népszerű a Vogel, és hamar betelhetnek a helyek.

Felvonó és lift

A felvonó a nyári csúcsidőszakban félóránként közlekedik reggel 8 és este 6 óra között. Tavasszal és ősszel rövidített nyitvatartással, 4 órakor jön le az utolsó lift.

A felvonó az év minden napján közlekedik, hiszen a Vogel elsősorban Szlovénia egyik legkedveltebb síterepe. Felső állomása 1 535 méteren van. Naponta nagyjából 900 embert képes felvinni és lehozni a hegyről.

Vogel hegy - felvonó videó
A felvonót kerekesszékkel és kerékpárral is lehet használni! 

Nyitvatartás

  • Szezon: Jan - dec
  • Nyitvatartás nyáron: 08:00 - 18:00, félóránként minden nap
  • Nyitvatartás télen: 08:00 - 18:00, félóránként minden nap
  • Téli és tavaszi nyitvatartás: 08:00 - 16:00, félóránként minden nap
  • Beülős lift (Orlove Glave): 08:00 - 16:00 minden nap - kivéve rossz idő esetén

Árak

  • Felnőtt jegy: 20 euró
  • Felnőtt retúr jegy: 24 euró
  • Gyermek jegy: 10 euró
  • Gyermek retúr jegy: 12 euró
  • Kerékpár jegy: 4 euró
  • Kutya jegy: 4 euró

Tipp: A felvonó felső állomásánál találjuk a Viharnik Café-t, ahol érdemes elmenni mosdóba, és meginni egy pohár bambit.

Túrázás

A kabinos felvonó nem visz fel bennünket a csúcsig. A túra kiindulópontja Rjava Skala lesz, ami a felvonó felső állomása - 1 535 méteren.

Érdemes tudni, hogy a csúcs és a felvonó között mindössze 380 méter a különbség, a túra alatt nagyjából 750 méteres szintkülönbséget kell leküzdeni! A túra nehézsége közepesnek mondható, a jó fizikai erőnlét elengedhetetlen.

Vogel túra Részletek
Kiindulópont Rjava Skala (a felvonó felső állomása)
Túra típusa Körtúra
Túra hossza 11,4 km
Legmagasabb pont 1 922 m - Vogel csúcs
Szintkülönbség 750 méter
Túra nehézsége Közepes
Időtartam 6 óra

A terep technikás - a talaj kavicsos, köves. Kizárólag túracipőben induljunk neki a csúcstámadásnak. Érdemes fejben tartani, hogy nincs árnyék a nap elől. Sapkát, és fejenként legalább 2 liter vizet vigyünk.

Útvonal és túraleírás

Rjava Skala (1 535 m) - Vogel Ski Hotel (1 800 m) - Orlove Glave (1 682 m) - Šija nyereg - Vogel (1 922 m) - Zadnji Vogel fennsík (1 413 m) - Vogel Ski Hotel (1 800 m) - Rjava Skala (1 535 m)

A túrát érdemes rögtön azzal kezdeni, hogy megcsodáljuk a fantasztikus panorámát - amikor kilépünk a kabinból - ami a Bohinji-tóra tárul. Később mér nem fogjuk látni, csak amikor visszaérkezünk ide.

A túra során a Vogel Ski Hotel felé kell venni az irányt, ahonnan nagyjából 2,5 óra az út a csúcsig.

Amennyiben nyitva van, használjuk a második liftet is, mert nagyjából 1,3 km-t lefarag az út hosszából. Érdemes viszont észben tartani, hogy a lift nem közlekedik mindig (nyáron főszezonban szinte mindig szokott). A beülős lift az Orlove Glave-ra visz fel minket, ahol egy harangot is találunk. Ezt érdemes meggongatni - ugyanis az itt kívánt vágyak teljesülnek.

Az Orlove Glave csúcsáról a Sija nevű táblát kell követnünk, ami "csúcsot" jelent. Itt már nemsokára elérjük a Vogel Ski Resort-ot, ahonnan belemegyünk a Sija nyeregbe. Innen nagyjából 1 órára van a csúcs, amit tábla is fog jelezni.

Érdemes közben figyelni a környező hegyeit a Júliai Alpoknak, mert a Triglav hegyre is rálátunk majd (Szlovénia legmagasabb pontja).

Hamarosan elérjük azt a szakaszt, ahol már láncok segítik az előrejutást. A terep és a látvány is egyre izgalmasabb...

Visszaút

Ereszkedve nem a Sija, hanem a Zadnji Vogel Planina felé kell majd venni az irányt. Itt főszezonban találhatunk legelésző teheneket és farmházat ahol a barátságos gazdáktól kérhetünk egy kis sajt kóstolót.

Vogel hegy - túrázás

Bringapark és ejtőernyőzés

A Vogel nemcsak túrázásra, de ejtőernyőzésre is tökéletes. Ha a Bohinji tónál felnézünk az égre, rengeteg ejtőernyőst láthatunk - akik szinte egytől egyig innen indultak - persze szakemberrel - azaz helyi túravezetővel.

A biciklizés szerelmeseinek azt is érdemes tudni, hogy a Vogelen nyáron bringapark is üzemel.

A kerékpár és az ejtőernyő szállítása is engedélyezett felvonóval - mindkettő 4 euróba kerül. 

Akadálymentes?

Igen, a felvonó alkalmas kerekesszékkel történő használatra is. A lift viszont nem, és a túraútvonalak sem akadálymentesek.

Kutyabarát?

Igen, a Vogelre sokan viszik kedvencüket. A kutyajegy a felvonóra 4 euróba kerül.  

➡️ ➡️ Facebook link ?