A Bledi tótól mindössze 5 km található Vintgar szurdok, Szlovénia és talán egész Európa egyik legkiemelkedőbb látványossága. A még Budapesttől is kényelmes távolságra található szurdok a magyar kirándulók, családok és csoportok egyik kedvenc úti célja.

A 3 km hosszú (egyik irányba), meredek falú szurdokot a Radovna folyó vájta ki. A szurdok szintemelkedése csupán 80 méter, nagyjából 1,5 óra szükséges a bejárásához irányonként. A benne található fapallók igazán élvezetessé és vadregényessé teszik a kirándulást.

Áttekintés

Sajnos magyarul nem létezik mindent összefoglaló oldal és tudástár a szurdokról, így összefoglaltuk a legfontosabb tudnivalókat. Minden, ami Vintgar szurdok: nyitvatartás, belépő, időjárás, kirándulás, odajutás, parkolás, térkép, stb.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Vintgar szurdok Részletek
Hossz, távolság, túra hossza 1600 m hosszú / 3 óra oda-vissza
Távolság Bled-től 4 km
Cím, bejárat Vintgar Fortuna, 4247 Zgornje Gorje, Slovenia
Parkolás Helyszínen 5 euro - 15 euro
Nyitvatartás Április - November (nyáron 07:00 - 19:00)
Zárvatartás December - Március
Időjárás, hőmérséklet pár fokkal hűvösebb, mint Bled-ben
Szintkülönbség 80 méter
Nehézség Nagyon könnyű
Akadálymentes Nem (kerekesszékkel, babakocsival nem ajánlott)
Kutyabarát Igen (pórázon)
💡
Habár a szintemelkedés alacsony és a táv könnyű, sajnos a szurdok nem akadálymentes, így babakocsival és kerekesszékkel nem bejárható. 

Képek

Vintgar szurdok, Szlovénia | Forrás: Szlovénia összes szurdoka

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Hol található a Vintgar szurdok?

Vintgar szurdok, A szurdok Zgornje Gorje városában található, Bledtől 4 km-re. Szlovénia egyetlen nemzeti parkjában, a Triglav Parkban járunk az Alpok csúcsai között. A szurdokot “Blejski vintgar” vagy “soteska Vintgar” néven találod meg kitáblázva.

  • Cím: Soteska Vintgar, Turistično društvo Gorje, Podhom 80, 4247 Zgornje Gorje, Slovenia
  • Budapest táv: 5,5 óra / 550 km
  • Ljubljana táv: 1 óra / 65 km
  • Bohinji tó táv: 45 perc / 35 km
  • Bledi tó táv: 15 perc / 6 km
Vintgar szurdok térkép - Budapest táv
  • Közvetlen MÁV nem közlekedik Bled-be. Magyar vasúttal Ljubljana-ba tudtok elutazni. A retúr jegy kb €30 fejenként. MÁV menetrend.
  • Busszal az út valamivel hosszabb, mint kocsival. A menetidő kb. 8 óra. A Getbybus oldalán lehet találni napi járatot Budapestről Bled városába. Egy menetjegy a mai napon 17 euróba kerül.

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

A szurdok bejárata előtt egy, a környéken pedig több parkolót is lehet találni. A szurdokhoz tartozó parkoló fizetős és kb 80-100 férőhelyes (lentebbi képen lásd kék jelzéssel). Előfordulhat, hogy főszezonban kevés a parkolóhely itt. Ebben az esetben találsz több közelebbi parkolóhelyet is, ám azok kicsit messzebb vannak a bejárattól.

  • A parkolásért kizárólag készpénzzel lehet fizetni!
  • A parkoláshoz ezt a címet használd: 4247 Zgornje Gorje, Slovenia
  • Személygépkocsi: 5 euró

Belépő

A jegyiroda a bejáratnál található. Lehet fizetni készpénzzel és bankkártyával is. Akik a Bohinji tónál szállnak meg és kaptak a szállásuktól Bohinj kártyát, kedvezményesen tudnak jegyet venni a szurdokba (5-10% kedvezmény).

A Vintgar szurdokba már online is meg lehet venni a felnőtt jegyeket!

Időpont foglalás nincs, csak vásárlás. Javasoljuk, hogy előre vedd meg a jegyeket, hogy biztosan maradjon szabad időpont aznapra, amikor menni szeretnél. Természetesen a helyszínen is tudsz belépőt venni, de ebben az esetben azt a kockázatot futod, hogy elfogynak a szabad időpontok aznapra.

Online jegyvásárlás csak 30 nappal előre lehetséges, és időpontot, vagyis "slot-ot" kell választanod. Időpontok óránként indulnak reggel 9 és délután 5 óra között. Vigyázz, mert ha lekésed az időpontodat, nem fognak beengedni. Ha még van jegy aznapra, akkor új jegyet szükséges venned.  

Vintgar szurdok belépő Ár/fő Online jegyvásárlás Csoportos ár (min 10 fő)
Felnőtt 10 EUR igen 8 EUR
Diák 7 EUR nem 5 EUR
Nyugdíjas 7 EUR nem 5 EUR
Gyerek 6-15 éves 2 EUR nem 2 EUR
Gyerek 0-6 éves 2 EUR nem 1 EUR
Házziállat (kutya) 3 EUR nem 3 EUR

Sajnos azt nem tudjuk, hogy a többi jegyet (diák, nyugdíjas, gyerek és kutya) mikortól lesz elérhető interneten keresztül is.

Látogatható egyénileg?

Igen, lehet. A szurdokba tudomásunk szerint nincs csoportos vezetés. Az időpontokat a vezetőség azért találta ki, hogy ezzel próbálják eloszlatni a tömeget, és élvezhetőbbé tenni a kirándulást a kanyonban. Mindenki saját tempójában tudja felfedezni a szurdokot.

Nyitvatartás

A szurdok április elejétől november végéig tart nyitva. A főszezon június, július és augusztusban van. Ilyenkor a leghosszabban a nyitva tarás. Főszezonban reggel 7 és 19 óra között tart nyitva a Vintgár szurdok. Tavasszal reggel 8 és 18 óra között, míg késő ősszel (október, novemberben) 9 és 16 óra között fogadja a látogatókat a kanyon.

Vintgar szurdok nyitvatartás Nyitvatartás
Január zárva
Február Zárva
Március Zárva
Április 08:00 - 18:00
Május 08:00 - 18:00
Június 07:00 - 19:00
Július 07:00 - 19:00
Augusztus 07:00 - 19:00
Szeptember 09:00 - 16:00
Október 09:00 - 16:00
November Zárva
December Zárva

A szurdokról bővebben

A szurdok Szlovénia második legfelkapottabb látványossága Bled és a Bledi-tó után. A szurdok szépségét a Radovna folyó formálta, és formálja mind a mai napig. Habár Szlovénia leghíresebb folyója a Soca-folyó (azaz Isonzó), csak itt, a Radovna felett lehet fa pallókon, kényelmesen végigjutni - azaz, bemenni a szurdokba.

  • A magasan tornyosuló mészkőréteg falat alkot mindkét oldalról. A falakat idővel megerősítették, és az omlás elkerülése érdekében, hálókkal rögzítették. Hol jobb, hol a bal oldalra erősített fapallókon halad az utunk előre a szorosban. A fából készült "futószőnyeget" a sziklafalhoz erősítették, és/vagy pilléreken állnak. Az így kialakított járdát minden évben gondosan ellenőrzik, karbantartják és javítják.
  • Ritka és magával ragadó látvány tárul elénk a szurdokban. Hol a sziklafalakat csodáljuk, hol a szó szerint mindenhonnan növő növényvilágot, hol a fahidak és pallók fantasztikus látványát - na és persze a legtöbbet a hömpölygő, zúgó sebes patakot.
  • A Vintgar szurdokban a folyó vize káprázatosan tiszta. Még a folyó legmélyebb pontjain is lehet látni a víz alját, illetve a folyóban úszkáló halakat, pisztrángokat. A halakon és néhány rovaron kívül más vadállatra nem kell számítanod.
  • Levegője nagyon tiszta. A friss, alpesi levegőt igazi élmény lesz magadba szippantani. Nem csak az élmény miatt, egészségügyi célból is egy remek kirándulás és program a szurdoktúra.
  • A szurdok 1893 óta üzemel. A kiépítés veszélyes és nehéz feladat volt. A biztonsági kialakítások mellett, a kivitelezők és az illetékesek folyamatosan figyelemmel tartották, hogy olyan megoldásokat alkalmazzanak, a turista útvonal kialakításakor, hogy a szurdok minél tovább megőrizhesse eredeti állapotát és meseszép látványát.

Mi a szurdok?

A szurdok általában egy mély, völgyben elhelyezkedő szakadék, amit folyó vagy folyók vájtak ki. Legtöbbször az eróziót, vagyis munkálatot végző folyó aktív, így az sebes folyásával folyamatosan alakítja a hasadékot. A Vintgar szurdokot is, mint a legtöbb szorost, több ezer év alatt vájta ki folyója, a Radovna.

A szurdok története

A Vintgar-szurdokot 1891-ben fedezte fel Benedikt Lergetporer fényképész és Jakob Žumer polgármester és térképész. Természetes formájában járhatatlan és megközelíthetetlen volt, de Bled turisztikai fejlődésének és sok ember összefogásának köszönhetően 1893-ban hidat kezdtek el építeni területén. Ezután megkezdődött a ma is látható fapadlózat elődjének kiépítése és a szurdok szabályozása. Azt a részt, amin ma is sétálhatunk, Žumer polgármesterről nevezték el.

Bohinj nosztalgia vonat

A szurdokból látható síneken a Bohinji nosztalgia vonat közlekedik. A vasút Nova Gorica városánál lép ki Szlovéniából, és halad tovább Olaszországba, Trieszt felé. A vonat összesen 31 megállóhelyen áll meg, és mintegy 130 km-es távot küzd le.

Bohinj nosztalgiavonat

Kirándulás és túraútvonal

A koronavírussal kapcsolatban több óvintézkedést is hozott a szurdok vezetősége. Ezek közül az egyik, hogy megváltoztatták a szurdok útvonalát. Megszűntették a kétirányú közlekedést a kanyonban, így már nem lehet a pallókon keresztül visszamenni a bejárathoz (vagyis nem ott megyünk ki a szurdokból, ahol bementünk).

Figyelem, változás az útvonalban! A Vintgar szurdok kiránduló vagy túraútvonala a korona vírus miatt megváltozott!

Korábban a szoros mindkét végén be lehetett jutni, és ki is lehetett menni. Visszavonásig megszűntették a kétirányú közlekedést, és már csak az egyik végpontban lehet bemenni és a másikon kimenni a szorosból.

  • Bejárat: Podhom 80, 4247 Zgornje Gorje, Slovenia
  • Kijárat: Šum-vízesés (Blejska Dobrava-ban)

Még mielőtt a szurdokba érünk, már ízelítőt kapunk a Radovna mesés világából. A szurdok bejáratánál található fa házikóban meg tudjuk venni a jegyet is (ha online nem vettük meg), illetve a szuveníreket is. Javaslom, hogy a szuveníreket vegyétek meg itt bemenetkor, mivel a kijárat és a bejárat nem ugyanott van, így előfordulhat, hogy már nem jöttök vissza a kiindulási ponthoz.

A kiránduló útvonal első fele maga a szurdoktúra. Itt egy nagyon könnyű és látványos kirándulással lehet előrehaladni a szorosban. A szoros végét kb 1,5 óra alatt éritek majd el, és mindössze csak 80 métert emelkedik az út. A túra végén található a Sum-vízesés, ami méltó lezárása a szurdoktúrának.

Sum vízesés a Vintgar szurdok végén (Bled, Szlovénia)
Sum vízesés a Vintgar szurdok végén (Bled, Szlovénia)

Innen kettő, a szurdokon kívüli útvonalon lehet kijutni a parkolóhoz. Mindkét útvonal jól kitáblázott, és jelzéssel ellátott. Nagy különbség nincs a két útvonal között sem emelkedőben, sem távolságban.  Hogy melyik útvonalat választjátok, egyéni preferencia.

💡
Tipp: Érdemes kiválasztanotok a visszautat rögtön miután leparkoltatok, főleg ha nem a szurdok előtti parkolóban sikerült megállnotok. Így fogjátok látni, hogy az autóhoz melyik út visz közelebb vissza.

Útvonal 1: Szent Katalin templom irányába

Az erdőn átívelő túra kb 1.2 km hosszú, kb 90 m szintemelkedéssel jár.

  • A kiinduló pont a zöld pont a térképen
  • A túra végpontja a kék pont a térképen

Útvonal 2: Blejska Dobrava

Ez az útvonal, csakúgy mint az egyes, kb 20 perces könnyed kirándulás. Ez az útvonal a szoros másik oldalán halad végig. A túra vége egy parkoló a Blejska Dobrava temetőnél. Innen már tudod használni a mobiltelefonodat, hogy visszatalálj a parkolóhoz.

  • A kiinduló pont a zöld pont a térképen
  • A túra végpontja a kék pont a térképen
Előfordulhat, hogy a szurdokban ismételten megnyitják a kétirányú közlekedést, amennyiben az illetékesek úgy ítélik meg, hogy a veszély már nem áll fenn. Ebben az esetben, a szurdokban visszafelé ugyanott tudsz majd közlekedni, ahol végigmentél. 

Időjárás

Az időjárás előrejelzéséhez a legjobb, ha a telefonodon lévő időjárás alkalmazást használod. A szurdok minden nap nyitva tart még esőben is - kivétel ez alól, ha az időjárás szélsőséges lenne. A szurdok sajátossága, hogy néhol szűkebbek, máshol pedig szélesebbek a járatok. Ahol beszűkül a szoros, ott a nap hiánya miatt, és a folyamatosan zúgó patak kicsapódó vize miatt a hőmérséklet alacsonyabb.

Vintgar szurdok időjárás Átlag hőmérséklet Esős napok száma
Január 6° / -3° 6 nap
Február 8° / -2° 6 nap
Március 13° / 2° 7 nap
Április 17° / 6° 10 nap
Május 22° / 11° 10 nap
Június 26° / 14° 11 nap
Július 28° / 16° 10 nap
Augusztus 28° / 16° 9 nap
Szeptember 23° / 12° 8 nap
Október 17° / 8° 9 nap
November 11° / 3° 8 nap
December 7° / -1° 7 nap

Nyitva van a Vintgar szurdok esőben?

A szurdok esőben is nyitva van. Ezért ha borúsabb időben mész, kisebb tömegre kell számítanod. Habár a fapallók nem lakkozottak vagy fényesre csiszoltak, és van némi tapadásuk ugyan, de esőben csúszóssá válhatnak! Ezért a cipőd legyen bordázott talpú, zárt cipő ami nem csúszik! Eső esetén vigyél magaddal esőkabátot is!  

Ha csapadékos napon szeretnéd megnézni a szorost, április, május én júniusban van a legnagyobb esélyed mesés esős fotókat készíteni. Ha az esőt pont el akarod kerülni, akkor szeptember lehet a legjobb választás, hiszen ekkor esik legkevesebbet az eső és az iskolakezdés miatt nagy tömegre sem kell számítani.

A Vintgar szurdok ősszel talán még szebb is, mint nyáron. Ne felejtsd el, hogy a szurdok látogatása télen nem lehetséges!

A szurdok télen

Sajnos a szurdok télen zárva van. December 1-től, március végéig nem tudod meglátogatni a szurdokot. Hófedte látványára így nagyon kevés esély van, mióta nem esik a hó novemberben. A szurdok télen biztonsági okok miatt van zárva. A jég és a fagy miatt télen előfordulnak omlások a szurdokban. Az emiatt keletkező hibákat szezon előtt felmérik és kijavítják a szakértők, hogy áprilistól a szoros ismét járható legyen.

Vintgar szurdok télen

Gyerekekkel, babakocsival

A szurdok kifejezetten alkalmas kirándulási lehetőség kisebb gyerekekkel. Habár a kipallózott útvonalon könnyen lehet előrehaladni, előfordulnak magasabb lépcsők, fellépők, amik miatt babakocsival nem ajánlott a szurdokba menni. A szorosban a pallózott utak hol szélesebbek, hol keskenyebbek. Ezért azt tanácsoljuk, hogy a babakocsit hagyjátok a kocsiban, és a kisgyermekeket kézben vigyétek a szorosba.

Kutyabarát?

Igen. A szurdokba lehet kutyát bevinni pórázon! A biztonság kedvéért legyen nálatok szájkosár is, hátha azt is kérik a nagyobb kutyáknál.

Akadálymentes?

Sajnos a szurdok nem akadálymentes, ezért kerekesszékkel nem lehet a szurdoka bejutni.  

Vintgar szurdok túra Bledtől nem messze

Mennyi idő bejárni a szurdokot?

A szurdok 1600 m hosszú, amit körülbelül 1-1,5 óra alatt be lehet járni. Aki nem fotóz sokat, és nem is nagyon áll meg, rövidebb idő alatt is végezhet a bámulatos kanyonban. A visszafelé vezető út (attól függően, hogy hol jössz vissza), szintén kb 1 órát vesz igénybe. Mint mindig, az egyéni tempódtól függ, hogy milyen gyorsan végzel. Összességében parkolással, jegyvásárlással, kényelmes sétával, szuvenír vásárlással együtt, kb. 4 órát számolj a teljes programra.

Elérhetőségek

A Vintgar szurdok hivatalos oldalát itt találod. Habár Szlovénia határos ország Magyarországgal, az oldal még sem elérhető el magyar nyelven. Angol, német vagy olasztudás szükséges az oldal megértéséhez.

Hogyan jutok el Bledből?

Bled városából többféleképpen is eljuthatunk a Vintgár szurdokba. Lehetőség van saját kocsival menni, és a bejárat előtt parkolni, sétálni, biciklit bérelni, shuttle járattal menni a Bledben található főállomásról (busz állomás), vagy helyi buszra szállni, ami letesz a szurdok bejáratánál. A lentebbi táblázatban összefoglaljuk, mi mennyibe kerül és hány percig tart odajutni.

Bled - Vintgar szurdok Időtartam Ár/fő
Autóval 8 perc 0 euro
Gyalog 60 perc 0 euro
Helyi busszal 15 perc 1 euro
Shuttle busszal 12 perc 10 euro (retúr)
Biciklivel (6 óra bérlés) 40 perc 5-10 euro
Elektromos biciklivel (6 óra bérlés) 30 perc 30-40 euro

Bled - Vintgar szurdok busz (Shuttle bus)

A buszjáratokról a szállodák recepciósai biztosan tudnak információt adni. Bledben közlekedik a "shuttle bus" ami dedikáltan a helyi látványosságokhoz szállítja a turistákat,  így a Vintgar szurdokba is elvisz.

A Shuttle bus két útvonalon közlekedik: kék és zöld. A vintgar szurdokba ugyan mindkét vonal jó, az útvonal leírás és a térkép alapján a kék útvonalon gyorsabban eljutsz a szurdokba, mivel a zöld vonalon kitérőt tesz a busz. Erről érdemes a szálláson vagy a turista irodában érdeklődni.  

A jegyet a buszon tudod megvenni. "Julian Alps card"-dal ingyenesen használhatod a buszt. Enélkül kb. 1 euróba kerül a menetjegy. Javasoljuk, hogy legyen nálad kártya és készpénz is, mivel nem tudjuk, hogy a buszon mivel lehet fizetni.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍