A Velencei tó hazánk harmadik legnagyobb természetes állóvize a Balaton és a Tisza-tó után. A Velencei-hegység közvetlen szomszédjában található 26 km² területű víz átlagos mélysége 1,5 méter. Alacsony mélységének köszönhetően tökéletes nyári fürdőzésre, és strandolásra gyerekekkel. A víz hőmérséklete eléri az átlag 27 °C-ot is, amivel Európa egyik legmelegebb vizű tava.

Mostani összefoglalónkban amellett, hogy röviden bemutatjuk a tavat, a látnivalókat és a tó körül található városokat is.

Gyors áttekintés

Velencei tó Tudnivalók
Elhelyezkedés Mezőföld, Velencei-medence
Terület 26 km²
Átlagos mélység 1,5 méter (legmélyebb: 2 méter)
Paraméterei 10,8 km hossz | 1,5 - 3,3 km szélesség | 28,5 km parthossz
Központja Velence
Távolság Budapesttől 45 perc / 50 km
További népszerű városok Gárdony és Agárd, Sukoró
Honlap Honlap

Térkép - Hol van a Velencei tó?

A Velencei-tó a Velencei-medencében található (kistáj), Mezőföldön (középtáj). A tó nagyjából félúton van Székesfehérvár és Budapest között. A látképről a Velencei-hegység gondoskodik, mivel a tó a hegység lábánál található. A tó központi és legnagyobb városa Velence.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Távolság Budapesttől: 40 perc / 50 km
  • Távolság Székesfehérvártól: 25 perc / 30 km
Velencei tó térkép - Budapest táv
Velencei tó térkép
Velencei tó térkép
💡
Tipp: Ha Budapestről megyünk, útba ejthetjük az Alcsúti Arborétumot. Ha pedig Székesfehérvár felé tartunk, látogassuk meg a pazar Bory várat.

Rendezvények

Agárd (és a Velencei-tó környék) legnagyobb és leghíresebb rendezvénye kétségkívül a Velencei-tavi Hal-, Vad-, Bor- és Pálinkafesztivál. A rendezvénysorozat minden év májusában megrendezésre kerül. A pákozdi Szüreti fesztivált és bált, valamint a huszárfelvonulást többnyire szeptember végén szokták megrendezni.

Érdekelnek a hazai tavak? Akkor ezt Neked ajánljuk: Tavak Magyarországon

A Velencei tó városai

Ha szigorúan vesszük, akkor a Velencei tóhoz tartozó városokhoz a part mellett található települések tartoznak. A valóságban természetesen ide értjük azokat a településeket, amik nagyon közel találhatóak.

A Velencei tó városai Városok
Part menti települések Velence, Gárdony és Agárd, Pákozd, Sukoró
Települések a tó közelében Kápolnásnyék, Dinnyés, Nadap, Pázmánd
Települések 15 perces autózásra Pátka, Lovasberény, Zichyújfalu, Seregélyes, Börgönd, Vereb, Pusztaszabolcs

Velence

Velence egykor a halászat központja volt, amikor még vízre futó udvarok, bárkatárolók és jégvermek voltak minden háznál. Ám mára a város átalakult, és a gazdaság elsőszámú bevételét a turizmus adja. Az üdülőváros kiépülése a '30-as években kezdődött meg. Azóta Vitorlázó Jacht Club nyílt, számtalan strand épült, vasútvonal épült Budapestről, és a szőlőtermelés és a borászat is kiépült a Bence-hegyen, ahol hagyományosan fehérszőlőt termelnek.  

Velence térkép
Velence térkép

Agárd és Gárdony

Velence táv: 15 perc / 7 km

Agárd egykor önnálló település volt, ma viszont már Gárdonyhoz tartozik. Népessége nagyjából 4400 fő. Írásos emlékek legelőször a 12. században említik. A város Gárdonnyal együtt viszonylag jelentéktelen volt a 20. századig. Amikor viszont a hazai turizmus berobbant a Velencei-tó körül, úgy lett egyre népszerűbb a két város. A folyamatosan fejlődő városrész egyre szebb utcákat és látnivalókat tud felmutatni.

A településről az irodalomórán is tanulhattunk, hiszen neves írünk, Gárdonyi Gáza is itt született. Pontosabban Agárdpusztán, ami Agárd legöregebb része. Zichyújfalu felé autózva találjuk. Ha pedig megéheztünk, térjünk be az Agárdi Pálinkafőzdébe és vendéglőbe.

Velencei-tó térkép - látnivalók és városok
Gárdony térkép - látnivalók és városok | Forrás
Gárdony - Agárd térkép
Gárdony - Agárd térkép

Sukoró

Velence táv: 10 perc / 5,5 km

Velence és Pákozd között, a tó északi partjánál találjuk a bájos és rendezett Sukorót. A városból szuper kiránduló útvonalak kezdődnek. Áttúrázhatunk Pákozdra is, de akár a környék forrásait is felfedezhetjük. Csendes környezetben az aktív és a passzív pihenés garantált. Akik szeretnék a Velencei tó értékeit és kincseit is felfedezni, de nem szeretnének olyan népszerű helyre menni, mint Velence vagy Gárdony, nekik itt a helyük!  

Sukoró térkép
Sukoró térkép

Pákozd

Velence táv: 15 perc / 17 km

Pákozd a Velencei tó nyugati oldalán, Székesfehérvártól mindössze 11 km-re fekszik. A Mészeg hegyen találjuk azt a katonai emlékhelyet, ami a pákozd-sukorói csatáról emlékezik meg.  A Velencei-tó legnépszerűbb látnivalót itt találjuk, hiszen Pákozdhoz tartozik:

  • A Pákozdi Ingókövek természetvédelmi terület, valamint
  • A Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum is
Pákozd térkép
Pákozd térkép

Nadap

Velence táv: 10 perc / 5 km

Nadap nemcsak a Velencei hegység egyik legjobban fekvő városa, de a Velencei tótól is csupán 2 km-re fekszik. A város mégsem erről híres, hanem arról, hogy itt található Magyarország szintezési alappontja.

Nadap videó
Nadap térkép
Nadap térkép

Pázmánd

Velence táv: 10 perc / 8 km

Most már a Velencei tótól messzebb járunk. Pázmánd már nem a tó partján, hanem attól nagyjából 15 percre található. Itt járva érdemes felkeresni a Tájházat, a Vízimalmot és megnézni a Jankovich kúriát. Akik szeretnek kirándulni, nekik a Zsidó-hegyet és a Kálvária-hegyet, ahol a területre jellemző különleges köveket lehet látni.

Pázmánd térkép
Pázmánd térkép

Kápolnásnyék

Velence táv: 7 perc / 3 km

A Velence városa mellett található Kápolnásnyék számtalan látnivalót rejt. Itt található az országos védettség alatt álló Vörösmarty Mihály Emlékmúzeum, Balassa Antal síremléke, és egy Trianon emlékmű is. Akiket pedig inkább az építészet és nem a történelem vonzz, nekik figyelmükbe ajánljunk a Dabasi Halász-Kastélyt.

Kápolnásnyék térkép
Kápolnásnyék térkép

Zichyújfalu

Velence táv: 20 perc / 17 km

Zichyújfalu korábban Gárdonyhoz tartozott, ám ma már különálló településnek számít. 13. századi fennmaradt írásos emlékek alapján a Csákok vértesi birtokaihoz tartozott. Nevét a török időkben megjelent Zichy család után kapta. A település a Velencei-tótól 10 km-re délre fekszik. Legjelentősebb látnivalója a Zichy-kastély, amiben ma a polgármesteri hivatal működik.

Zichyújfalu térkép
Zichyújfalu térkép

Látnivalók a Velencei tó körül

Csokorba foglaltuk a tó és a körülötte található legjobb programokat és látnivalókat. Minden helynél megadjuk, hogy az hány percre van Velence városától.

Pákozdi Ingókövek Természetvédelmi Terület

A Pákozdi Ingóköveket Pákozd és Sukoró között találjuk. A természetvédelmi terület igen ritka kincseket rejt magában, amiket Magyarországon szinte sehol máshol nem láthatunk. A hatalmas, különleges formájú kőalakzatok védett területnek számítanak.

Pákozd - Sukorói Ingókövek videó
Pákozdi-Ingókövek térkép
Pákozdi-Ingókövek térkép

Pákozdi Pagony Vadaspark és Arborétum

Bájos és izgalmas program elé néznek azok, akik felkeresik az Arborétumot, aminek az egyik fele vadasparkként is működik. A parkban nem csak fákat, cserjéket és fás szárú növényeket láthatunk, hanem a környékről begyűjtött köveket, és még egy halászati kiállítást is. A vadaspark érdekessége, hogy fából épített "szafari" stílusú lesről figyelhetjük meg a kerítés mögött élő állatokat. Szarvasok, őzek, vaddisznók és különböző madarakat tudunk megfigyelni.

Pákozdi Pagony Arborétum és Vadaspark | Forrás: honlap
Figyelem! A park szerepel a Magyarország összes vadasparkja listán is.

Dinnyés Fertő Természetvédelmi Terület

A természetvédelmi terület egy vizes, nádas térség, ami a Velencei-tóról kiszorult madárfajoknak ad védelmet és otthont. Az 529 hektáros park a Dinnyés-Kajtor csatorna két oldalán található. Több mint 50 éve - 1966 óta védett.

Dinnyés-Fertő videó
Dinnyés Fertő természetvédelmi terület | Forrás: Duna-Ipoly NP

Bence-hegyi kilátó (Velence)

A Bence-hegyi kilátóról már külön írtunk, ezért itt most röviden csak annyit árulnánk el a fehérre festett toronyról, hogy esténként különböző színekben pompázik a mesés kivilágításnak köszönhetően. Nyáron este 8 óráig lehet felmenni rá, ezt követően pedig már a távolból lehet a színjátékot megfigyelni.

Bence-hegyi kilátó - Velencei-tó
Bence-hegyi kilátó - Velencei tó

Velencei-sziget

A Velencei-tónak két mesterséges szigete is van, amik közül az egyik az azonos nevű kiemelkedés. A sziget a tó mederszabályozása során jött létre a '70-es években. A felgyűlt iszapból alakították ki a Cserepes-szigettel együtt.

Gárdonyi Emlékház (Agárd)

Szülőházában berendezett múzeum. Az egri Gárdonyi Géza Emlékmúzeum mellett az ország jelentős Gárdonyi-emlékhelye.

Gárdonyi Emlékház - Velencei tó látnivalók

Gárdonyi Rönkvár

Az agárdi rönkvár az Egri csillagok című regényéből megismert egri vár kicsinyített mása. Az író szülőháza mellett találjuk.

Gárdonyi Rönkvár - Velencei tó
Gárdonyi Rönkvár - Velencei tó

Agárdi Madárvárta

Az Agárdi Madrávárta (másnéven Chernel István Madárvárta) a Velencei-tó egyik öblében helyezkedik el. Az eldugott ösvény végén egy nádfedeles házikó várja az idelátogatókat, hogy megfigyeljék a környék madarait.

Cserepes-sziget (Gárdony)

A Velencei-szigettel együtt, mesterségesen került kialakításra a Gárdonyhoz tartozó sziget. A sziget iszapból és nádból "készült", amit betoncölöpök tartanak össze mind a mai napig.

Agárdi Parkerdő Sport- és Szabadidőközpont

Ha szeretnénk egy kellemeset sétálni, akkor látogassunk el az ingyenes Agárdi Parkerdőbe, ahol sportpályát, teniszpályát, játszóteret, focipályát, mini gyerekvasutat, és hőlégballon felszállót is találunk.

Agárdi Parkerdő és Sportközpont
Agárdi Parkerdő és Sportközpont

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍