A mai romániai Hunyad megyében található Vajdahunyadi vár egy olyan történelmi múlttal rendelkező látnivaló, amelyről túlzás nélkül azt mondhatjuk, hogy kihagyhatatlan ha Erdélyben jársz. A helyszín nem csak azért érdekes, mert itt láthatod a budapesti Vajdahunyad vár eredetiét, hanem azért is, mert Románia legnagyobb vára. Érdekes az is, hogy számtalan horror filmet forgattak már itt, sőt még egy mobiljátékba is bekerült a kastély.

Gyors áttekintés

Mielőtt megismerkednénk Európa egyik legnagyobb kastélyával nézzünk néhány tényszerű adatot, amely hasznos lesz, ha fel szeretnéd keresni a várat.

Vajdahunyadi vár, Románia Tudnivalók
Cím Curtea Corvineștilor nr. 1-3, Hunedoara 331141, Romania
Hol található? Vajdahunyad, Hunyad megye, Erdély
Távolság Budapesttől 460 km (4-5 óra)
Szezon Egész évben (kiv. ünnepnapokon)
Nyitvatartás 09:00 - 17:00 (hétfőn 12:00 - 17:00)
Belépő árak 31 lei - 7 lei
Honlap http://www.castelulcorvinilor.ro/
Akadálymentes? Nincs információnk
Kutyabarát? Nem

Képek

Romania: Vajdahunyadi vár
Hunyad városa és a Vajdahunyad vár

Hol van a Vajdahunyadi vár?

A várat Erdélyben, Vajdahunyad városában találod (Hunedoara), Hunyad megyében. Maga a vár a város délnyugati részén fekszik - már már majdnem a város szélén. Maga a kastély és a város központja kb 40 - 50 perces sétára fekszik egymástól.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Strada Castelului 1-3, Vajdahunyad, Románia
  • Telefonszám: +407 860 48 718
  • Email cím: contact@castelulcorvinilor.ro
  • A Vajdahunyadi vár honlapja

A várhoz eső legközelebbi park a Gredistye-Csoklovina Nemzeti Park (Grădiștea Muncelului-Cioclovina). A várat Castelul Corvinilor néven találod meg románul, angolul Corvinás Castle-ként. Mindkettő annyit tesz, hogy Corvin kastélya, ami miatt van aki magyarul is így hívja.  

  • Budapest távolság: 5 óra / 460 km
  • Brassó távolság: 3,5 óra / 275 km
  • Temesvár távolság: 2,5 óra / 170 km
  • Arad távolság: 2,5 óra / 200 km
Vajdahunyadi vár térkép - Budapest távolság
Vajdahunyadi vár térkép - Budapest távolság

A román autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

A kastély történelme

A kastély öt fő etapban nyerte el a mai formáját. Először a 14. században kezdtek el épületeket felhúzni a vár helyén. Az első kezdetleges kastélyt 1440 és 1446 között fejlesztették tovább, ekkor már Hunyadi János közreműködésével. Hunyadi János halálát követően a kastélyon való munkálatokat szüneteltették és ezek után 1458 és 1480 között láttak neki a további munkálatoknak.

A 16. század során sokat nem dolgoztak a kastélyon, ám a vár a 17. században a Bethlen család tulajdonába került, akik megerősítették azt és további díszítéseket helyeztek el rajta. Ezek után még a 19. században dolgoztak a mesterek a kastély épületén.

Az épület Hunyadi János élete folyamán hatalmas átalakuláson ment keresztül és végül a stratégiai fontosságú erődből egy korabeli luxuslakosztályt varázsoltak. Ekkor építették a tornyokat, a folyosókat és a vendégszobákat is. A vár ma már a román állam tulajdona, és az múzeumként üzemel.

Szereted a várakat? Akkor olvass tovább: Románia legérdekesebb várai, Magyarország legszebb várai

A várról bővebben...

A Vajdahunyadi várat reneszánsz-gótikus stílusban építették a korábban felépített kezdetleges épületek maradványain. Ez évek során számtalan toronnyal és épülettel egészítették ki a kastélyt. A tornyok közül néhányat, mint a Kapisztrán tornyot, az Elhagyatott tornyot és a Dobosok tornyát börtönként is használták, de ezeknek inkább védelmi funkciója volt és támadások idején fegyverekkel szerelték fel őket.

A vár egyébként már messziről is elég mélyreható látvánnyal szolgál és főleg ködös időben a legszebb. A kicsit hűvösebb hónapokban gyakoriak a párás reggelek, amikor is az egész épületet sejtelmes köd övezi.

Ilyenkor talán még nagyobb kihívást jelent a bejáratot jelentő főhidat megtalálnod. Itt kell majd egyébként kifizetni a belépőjegyed árát is. A fából épült híd 4 hatalmas kőpilléren áll. A híd az egyik legnépszerűbb selfie pont.

A hídról a belső udvarra visz az utad és innen lehet megkezdeni a legendás épület felderítését is. A vár nem minden szobája bejárható, de még így is nagyjából 2 órára van szükséged ahhoz, hogy kívül belül jól megnézd az egykori erődöt. A vár egyik legszebb szobája a lovagterem és a várkápolna. A belső udvaron találsz egy kutat (amit legenda is övez), valamint itt találod a Mátyás és a Steindl boltíves tornácokat is.

Lovagterem a várban

A vár egyik leghíresebb terme ez talán, ahol ma középkori fegyverekből álló kiállítást láthatunk. Az egyik sarokban feltűnik Hunyadi János életnagyságú szobra is, s az egész terem nagyon elegáns. Harminc méter hosszú és tizenkét méter széles, hálóboltozatos felosztású, valamint nyolcszögletű, vörösmárvány oszlop választja két részre az egész helyiséget. Felette található az Országház terem, ahol Hunyadi János idejében országos jelentőségű gyűlések folytak.

Látogatás

Nyitvatartás

A vár nyitvatartása szezononként (téli és nyári) eltérhet, ezért érdemes indulás előtt leellenőrized azt a honlapon. A vár amúgy esténként ki van világítva, így egy vacsora utáni kellemes sétát is érdemes tenned. A vár bejárásához nagyjából 1-2 órára van szükséged.

  • Hétfő: 12:00 - 17:00
  • Keddtől vasárnapig:  09:00 - 17:00
  • Ünnepnapokon: zárva

Árak és belépők

A belépőjegy ára szezonfüggő. Nyáron 31 román lejbe kerül és ez csökkenhet 5-10 lejjel az őszi és a téli hónapokban. A fényképek és a filmek készítésért külön kell fizetni. Ha diák vagy, érdemes lehet elhozni a diák igazolványodat, mert kedvezményt adnak rá.

Vajdahunyadi vár - Legendák

Az egyik leggyakrabban elmesélt legenda a kastéllyal kapcsolatban, az amely III. Vlad havasalföldi fejedelmet övezi. A fejedelmet a román nép Karóbahúzó Vlad-ként ismeri, a világ pedig Drakula grófként (a könyv megjelenése után). A legenda szerint a grófot Hunyadi János ebben a kastélyban tartotta fogva. A Törcsvári kastélyról (Bran kastély), és Drakula grófról ebben az összefoglalónkban olvashatsz.

A várkertben található kút története

Várkertben található 30 méter mély kút a 15. századi kápolna mellett helyezkedik el. A legenda szerint ezt a kutat három török ásta ki, akiknek azt ígérték hogy felszabadítják őket ha vizet találnak a kút ásása során. 15 évvel később, amikor a kút elkészült és a fogvatartók mégsem teljesítették az ígéretüket a 3 török a következőt írta a kőt falára: “vizetek van, de lelketek nincs”.

A holló és a gyűrű

Luxemburgi Zsigmond király egyszer Vajdahunyad környékén járt. Rövid románc alakult ki közte és egy helyi lány között, amiből egy János nevű kisfiú született. A királynak hamar elvitték hírét, hogy fia van, aki a kor szelleme ellenére nem tagadta meg a gyereket, hanem egy gyűrűt küldött neki ajándékba, ami azt jelentette, hogy elismeri őt fiaként.

A kis János egy napon az udvaron játszott az ajándékba kapott gyűrűvel, amikor azt kiszúrta egy éppen arra járó holló. Kikapta a kisfiú kezéből a gyűrűt és el akart szállni vele. János ekkor már jól értett a céllövéshez, gyorsan felkapta az íját és lelőtte a kis tolvajt. Felnőttként a király Jánosnak adományozta Hunyadot, s ezzel együtt nemesi cím is járt. Ekkor János felvette a Hunyadi nevet és családja címerállatának a hollót választotta, mely a gyűrűt tartja a csőrében.

Tv, mozi, és mobiljáték

  • 2001 októberében a Vajdahunyadi vár a Fox Family tv adón (Scariest Places on Earth) is megjelent, mint a földön található egyik legrémisztőbb helyszín, és ide küldtek egy amerikai családot, kamerák társaságában éjszakázni.
  • 2007 februárjában a Vajdahunyadi várat az angliai televízió programok (Most Haunted Live!) is megjelenítették, és három éjszakán keresztül folytattak nyomozást a várban állítólag elrejtőzött szellemek után. Azt hogy mit találtak, a mai napig sem tudjuk...
  • Vajdahunyadi várat Age of Empires II HD The Forgotten számítógépes játékban is ábrázolják, mint egy civilizációs csodát.
  • A 2015-ös indiai film, a Singh Is Bliing is a Vajdahunyad várat választotta utolsó jelenetének helyszínéül. 2016 áprilisának elején a Dragonheart: Battle for the Heartfire bizonyos jeleneteit is a Vajdahunyadi várban forgatták. A 2018-as amerikai horrorfilm, “Az apáca” színhelyét a Vajdahunyadi vár adja.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️ Ha szeretnél értesülni a legújabb írásokról like-old ? Facebook oldalunkat, ahol rendszeresen posztoljuk az újabb helyszín ismertetőket.

➡️ ➡️ Facebook link ?