A Dunakanyar egyik legizgalmasabb és egyben legelrejtettebb ékköve a Váci ártéri tanösvény. Az útvonalat járva, évszaktól függetlenül is úgy érezheti az ember, mintha egy képzeletbeli világba csöppent volna. És ha valakinek az 510 méter hosszú, fapallókból kialakított kirándulás nem lenne elég, átruccanhat a hasonlóan szép Sződligetre vagy a Vácrátóti Arborétumhoz is.

A tanösvény az ártérre épült, hogy a látgatók jobban megismerjék a terület bioszféráját. Az ösvényen madármegfigyelő helyek is kialakításra kerültek, ahonnan récét, jégmadarat és további - főleg - vízimadarakat láthatunk. Ha békákat és varangyokat nem is lesz szerencsék kiszúrni, hangjuk bizonyára fel fog tűnni.

Az ösvényt évente nagyjából 40 000 ember keresi fel, 2020-ban pedig ennek majdnem a duplája látgatta meg a Váci kincses dobozt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Gyors áttekintés

Váci ártéri tanösvény Részletek
Ország Magyarország
Lokáció Vác, Dunakanyar
Távolság Budapesttől 50 perc / 45 km
Tansövény hossza 510 méter
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Felnőtt belépő Ingyenes
Bejáráshoz szükséges idő 30 - 60 perc között
Látnivalók a környéken Vácrátóti Arborétum

Képek és videó

Vác legszebb látnivalója - A Váci Ártéri Tanösvény
Váci ártéri tanösvény - Dunakanyar látnivalók
A Váci tanösvény az egyik legnépszerűbb látnivaló Vácot
Szereted a tanösvényeket? Akkor ezt a cikket Neked ajánljuk: Magyarország összes tanösvénye egy helyen

Hol van a Váci ártéri tanösvény?

Cím, térkép, távolság, parkolás: Az árteret és a körülötte kialakított tanösvényt a Gombás patak mellett, a központtól 2 - 3 kilométerre délre találjuk. Budapesttől Vác nagyjából 45 - 60 percre fekszik. Parkolni a dunaparti sétánynál lehet.

  • Távolság Budapesttől: 50 perc / 45 km
  • Távolság Vác központjától: 6 perc / 2,7 km
  • Távolság a Vácrátóti Arborétumtól: 15 perc / 11,4 km
Váci ártéri tanösvény térkép

A tanösvény állapota

Érdemes tudni, hogy pár évvel ezelőtt a tanösvény rossz állapotban volt az időjárási viszonyok miatt. Azóta a pallókat lecserélték és karbantartáson esett át. Ettől függetlenül, kerekesszékkel és babakocsival nem szabad közlekedni rajta.

A Duna áradása és a viharok által kidőlt fák nagyban amortizálhatják az út állapotát. Az éves karbantartás alkalmával sokszor önkéntesek is segítenek a munkálatokban.

A váci látnivalót egyébként a Göncöl Alapítvány szokta karban tartani a már említett önkéntesek segítségével. Nincs könnyű dolguk, hiszen a területen folyamatos a változás, a mozgolódás. Kirándulás alkalmával felnőtt menjen előre, és figyelmeztessük a gyerekeket, hogy ne ugráljanak a sétányon, hogy az minél tovább fennmaradhasson.

💡
Habár a mini rezervátum egész évben, nap nyitva tart, szélsőséges időjárás esetén, vagy karbantartás miatt lezárhatják azt.

Útvonal

Az ösvény mentén információs képek vannak kifüggesztve a fákra, amelyek a helyi élővilágot mutatják be. A tanösvény pallós szakasza 510 m hosszú, szintkülönbsége jelentételen. Nagyjából 45 percre van szükség ahhoz, hogy bejárjuk - és elolvassuk a kihelyezett információs táblákat. Az útvonal gyerekbarát. A tanösvény szakvezetéssel is látogatható, ennek díja pár száz forint. A Göncöl alapítvánnyal kell egyeztetni a goncol@goncol.hu email címen. Ha az ösvényt végigjártuk, sétáljunk át a szomszédos Ligeti-tóhoz is.

💡
Kullancs és szúnyog spray mindenképpen legyen nálunk! 

Nyitvatartás és árak

A tanösvény az év minden napján, 0-24 órában nyitva van. Sötétedés után és rossz időjárás esetén az ösvény nem használható. A belépés díjtalan, fizetni a környéken parkolásért sem kell. Kutyabarát hely, így viheted kedvencedet is.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?