Avagy hogyan válasszunk bakancsot, és miként gondoskodjunk róla, hogy hosszú időn át hűséges társunk legyen.

Ha megérett Benned a vágy, és az elhatározás, hogy nekiindulj felfedezni a világot; keresed a kalandot, és a természet közelségét akár futva, biciklizve, vagy túrázva, a lábbeli lesz a legfontosabb felszerelésed. Védenie kell a lábat, megfelelően alátámasztani a testet, tartani a bokát és mindemellett ugyanilyen fontos a kényelem és a tartósság is.

Ezért egy jó lábbeli választásához sok szempontot kell szem előtt tartanod.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Tevékenységi kör kiválasztása

A technikai sportokhoz kötődő egyedi lábbelik teljes mértékben a választott sporthoz, és az egyéni igényekhez igazodik (milyen magas vagy, mekkorát lépsz, stb.), így ezek speciális kellékeit most nem tárgyaljuk; a túrázásra helyezzük a fókuszt.

Miután eldöntöttük, hogy sportcipő helyett egy jó minőségű túrabakancsban szeretnénk élvezni a túrázás szépségeit, akkor már csak azt érdemes átgondolni, hogy milyen időjárási körülmények között és milyen terepen fogjuk használni a bakancsot. Ha sokat túrázol sziklás terepen, magas hegyekben, vagy többnapos vándortúrára készülsz, akkor csakis egy strapabíró, zömök, és erős túrabakancs lehet jó választás. Amennyiben a túráid többségét 1000 méter alatt, jellemezően völgyekben tervezed, nem annyira nehéz terepen, akkor megfelelő lesz egy hasított bőr vagy textil betétes bakancs is.

Használat módja, gyakorisága, ár/érték arány

Egy sziklákkal, kövekkel teli ösvényen haladva, vagy épp egy sziklafalon kapaszkodva, nagyon fontos, hogy a cipőnk talpa ne hajoljon, ne legyen nagyon rugalmas, mert azzal a haladásunkat nehezítené, és biztonságunkat csökkentené. Viszont gyaloglásnál senki sem szeretne egy deszkalappal a talpán nekiindulni a csúcsnak, így az ideális kombinációt kell megtalálni.

A cipők talpát A-B-C-D kategóriákba sorolják a komolyabb gyártók. Az “A” talp puha, hajlékony, míg a “D” teljesen merev. Az “A” kategóriás bakancsok a könnyebb túrákra tökéletesen alkalmasak. A “D” merevségű talp az igazi hegymászó bakancsok védjegye, jellemzően a talp ki van alakítva már a hágóvas illesztésére. A talp olyan merev, hogy az ilyen bőrbakancsok nem gyűrődnek, ezért jól karbantartva rendkívül tartós darabok. Ha a hegymászást komolyan gondolod, csakis ilyen bakancsot válassz!

Agresszív talpmintázat is lényeges szempont, hisz azok tartják majd bakancsunk, és azzal együtt minket is ott, ahova tervezzük épp a lépést. Fontos megjegyezni itt, hogy a puhább összetételnek köszönhetően ezek a talpazások nem szeretik az aszfalton, betonon való hosszú gyaloglásokat, mert itt gyorsan kopnak, ugyanakkor a sarat kiválóan kipergetik egy idő után talpról, így nem lesz mázsás cipő rajtad.

Felhasznált anyagok

A szabadidős tevékenységekhez készített lábbeliknél nem pusztán egész méreteket találunk, hanem felezett, sőt harmadolt méreteket, hogy leginkább lábadra illő eszközt tudd megvenni. Tehát a megfelelő méret nagyon lényeges.
Ugyanakkor nagyon fontos, hogy a tevékenységhez illő, megfelelő anyagokból készült lábbelit válassz magadnak.

A talp anyagösszetétele sokat elárul annak minőségéről. Ma már a túrabakancsok többsége VIBRAM® talppal rendelkezik, amely egy magas teljesítésű anyag, csúszásmentes, kopásálló és tartós. Kiemelkedően jó lépésbiztonságot ad, a legjobb túrabakancsoknál és túracipőknél alkalmazzák.

Felsőrész

A textil és hasított bőr kombinációjával készült modellek a legnépszerűbbek. Jól szellőznek, kiválóan alkalmasak meleg és mérsékelt időjárási viszonyok közötti viselésre kora tavasztól késő őszig. Kényelmesek, és általában könnyebbek, mint a teljes bőrbakancsok. A teljesen bőr felsőrészű, klasszikus bakancsok sokkal tartósabbak mint a textil-bőr lábbelik, bár valamivel nehezebbek és nyáron melegebbek. A bőrbakancsokat huzamosabb használat előtt be kell járatni, az ápolására, vízhatlanítására időt kell fordítani, viszont a törődést meghálálják és hosszú időre a túratársaddá szegődnek.
Kompozit anyagokat – poliészter, üvegszál vagy karbon erősítések és szigetelő elemek – ultrakönnyű trekking- és hegymászó bakancsok gyártásánál használnak. A teljesen vízhatlan és rendkívül igénytelen, szinte elnyűhetetlen sítúracipők alapanyaga poliuretán.

Belső rész, bélés

Példaképeim, tapasztalt, öreg vándorok többsége a bőrre esküszik, amely természetesebb érzést és hosszabb élettartamot nyújtott nekik, azonban napjaink kínálata valamilyen ultrakönnyű membrános anyag (pl. a Gore-Tex®), mely vízálló és lélegző is egyben, azonban tapasztalatom szerint az élettartama rövid (5-7 év).
Napjainkban a túracipők gyártása során jó nedvességelvezető tulajdonságú, többnyire műszálas szöveteket alkalmaznak bélésanyagként. A cipők kellemetlen szagosodásának megakadályozására sok modellben találsz antibakteriális kezelést. A klasszikus bőrbakancsok és egyes mászóbakancsok bélése kiváló minőségű, kopásálló és tartós, krómmentes cserzésű finom bőr.

Vízálló, páraáteresztő membránok

A technikai ruházatoknál már jól bevált vízhatlan, de páraáteresztő membránokat egyre több cipőbe és bakancsba építik be. A legismertebb márka, a Gore-Tex mellett számos, hasonló tulajdonságú anyagot (MerTex, KeenDry stb.) és technológiát használnak a cipőgyárak. A membrános bélés megóvja a lábadat a külső anyagon átszivárgó nedvességtől, ugyanakkor elég jól szellőzik, komfortos viseletet biztosít.

Vásárlási tippek

  • a legfontosabb tanácsom: csak olyan lábbelit vegyél, ami KÉNYELMES: igazodik a lábad formájára (pl.: különböző gyártók készítenek jellemzően szélesebb/keskenyebb lábfejre, magas/alacsony rüsztre
  • boka védelme (a száron hány sor fűzésátmenet helyezkedik el)
  • egy számmal nagyobb mértet kérj, mint az utcai cipőd
  • magas szár és hosszú fűzhetőség elengedhetetlen, mivel a magas szár stabilan fogja bokánk, míg a hosszú fűzéssel megfelelően lábunkra szabhatjuk a bakancsot.
  • próbazokni (használatnak megfelelő viselet – pl. túrázáskor vastagabb, technikai zokni viselésével próbáld)
  • mindkét cipőt (tehát párban próbáld!) vedd fel, járj benne, sétálj lépcsőn fel-le, a boltban minél több, különböző „terepmódot” próbálj ki-kő, padló, fém, vizes felület.
  • sarok fixen álljon. Ha úgy érzed, hogy mozog a cipőben a sarkad, kérj fél számmal kisebbet.
  • jó szolgálatot tehet, ha a bakancs nyelve össze van varrva a felsőrésszel, mert így megakadályozza a víz bejutását a bakancs belsejébe.
  • súly – manapság kiemelkedő minden felszerelés kiválasztásakor az eszköz súlya, ugyanakkor veszélyes játék ez, mert egy nagyon könnyű lábbelinél felmerülhet bennünk az anyag megfelelő minőségének gyanúja. A robosztus felépítés miatt egy ilyen ultrakönnyű bakancs súlya legalább másfél kilónál indul párban (ez soknak tűnik egy túracipőhöz képest, de teljesen normális ebben a kategóriában).
  • megfelelő modell – ha az elsőre próbált modell egyik mérete sem tűnik komfortosnak, próbálj fel egy másik szabású modellt vagy egy másik gyártó hasonló kategóriájú cipőjét.
  • miután megvásároltad új bakancsodat, az első éles bevetés előtt minél többet használd otthon, hogy kiderüljön a túrák előtt, tényleg kényelmes-e neked. Ha szobai használat során kiderül, hogy mégsem ő az igazi, még visszaveszik a boltban.

Ápolás, karbantartás

  • A bakancsunk kezelésénél a használt anyagokra nagyon figyelni kell, mert nem mindegy milyen waxszal, egyéb ápolószerrel kenjünk be kedvenc lábbelinket. Egy-egy rossz kezelés tönkreteheti a különleges szövetek egyedi tulajdonságait.
  • A túranap végén vedd ki a talpbetétet, és tedd ki száradni a levegőre.
  • A felsőrészre rakódott sarat, szennyeződést kíméletesen távolítsd el, a talpat is vakard tisztára.
  • A nedves cipőt lehetőleg szellős helyen szárítsd ki, és ne siettesd a száradást úgy, hogy sugárzó hőforrás közelébe teszed. Légy szemfüles, nézz körül a turistaházban és ha van bakancsszárító, használd ki a lehetőséget!
  • Ha csaknem teljesen kiszáradt a cipő, kezeld a felsőrészt a gyártó által ajánlott textil- vagy bőr impregnálószerrel.
  • A vízhatlan membrános, a gyártó által előzetesen impregnált vastag bőrcipőket is ápolni kell, a kiszáradás elkerülése érdekében.

Plusz egy jó tanács:

A bakancs akkor ér valamit, ha azt megfelelően használjuk, tartja a bokát, lábfejet.
Érdemes a túra során többször ellenőrizni a cipőfűző feszességét, lefele haladva kiváltképp ügyelni, hogy tartsa a bokát (esetleg a lejtő előtt szorosabbra állítani a felső részt). Ezt a célt segíti a bakancsokon a cipófűző elvezetése (jellemzően ezzel a fűzéssel van a bakancs a dobozban), illetve a több helyen kialakított ún. D-gyűrűvel való feszesség tartása.
Abban az esetben, ha erősebb tartású fűzést szeretnénk, keresztezés után felülről lefelé bújtassuk, így a fűzők oldalt is egymásra fekszenek, a felül lévő pedig leszorítja az alsó fűzőt, így adva extra tartást, még kevésbé csúszkálnak el.

Ha tehetitek, vásárlás előtt próbáljatok ki minél több megoldást és előbb vagy utóbb eljuttok a legmegfelelőbb lábbelihez. Majd a legkényelmesebb bakancsban induljatok neki a természet felfedezésének. Sok élmény dús kilométert kívánunk!

Végül itt egy videó a már említett cipőkötési technikáról, melyet az Overland Active tett közzé:

Neked milyen bakancs jött be? ? ?

Milyen szempontok alapján választottál? ?