Szeretnéd a szabadidődet a szabadban eltölteni: friss levegőn mindeközben különböző élményeket szerezni? Szeretnél megszabadulni a város nyüzsgő zajától? Esetleg nem vagy benne biztos, hogy milyen programot válasz magadnak?

Melyik kifejezést használnád? Túráznék, trekkelnék vagy indulnék hegyet mászni…Mindegyik a szabadban történik, de mégis legtöbben összekeverjük, vagy felváltva használjuk ezeket a kifejezéseket. A felvetés jogos lehet. Valóban szinonimái egymásnak vagy van közöttük különbség? Természetesen van, így segítünk tisztázni őket!

Mit fogsz tanulni a következő cikkből?

Kicsit jobban megismerjük és átrágjuk az előző kifejezéseket. Miután elolvastad, megtudod a következőket:

  • Mi a különbség a három kifejezés között?
  • Hogyan kezdj nekik?
  • Milyen felszerelésre van szükséged hozzájuk?
  • Mik az előnyök és a kihívások?
  • Milyen kompetenciákra van szükséged?
  • Mit tanulhatsz és tapasztalhatsz az út során?
  • Melyiket válaszd tapasztalataid alapján?
hiking mountains
A kaland kezdete

Túrázás

Túrázni egyszerű. Definíciója alapján ez egy hosszabb utazás, amely során sok helyet megnézhetsz, például körutazás formájában. Egy másik értelmezés szerint nem túlzottan hosszú idejű, de megerőltetőbb kirándulás, általában gyalogosan.

A kirándulás időtartama és hosszúsága változhat. Lehet nagyon rövid (pár kilométer) vagy akár egész napos is, sok-sok kilométert megtéve. A túrázók általában jelzett utakon sétálnak, egy utat követnek így kevesebb esélyt adnak az eltévedésre, azonban érdmes figyelni, mert gyakran a jelzett úton való haladás sem egyértelmű, tehát térképpel mindig készüljünk. Álltalában a kezdő és a végpont ugyanaz, így vagy visszafordulunk félúton, vagy pedig egy körtúra megtételével érhetünk célba.

Az útvonal szintemelkedés, esetleg lejtése is különböző, sétálhatunk a teljesen lapostól a nagyon meredekig, változó útvonalakon, ugyanúgy ahogy a nehézség is különböző kategóriák szerint csoportosítható. (A bonyodalom ott kezdődik, hogy nem olyan egyszerű az útvonalak osztályozása, mint könnyű, közepes vagy nehéz).

hiking in the forest
Melyik utat válasszuk?

A kezdeti lépések

Van, aki azt mondja, a túrázáshoz egyáltalán nem szükséges hosszú előkészület. Ez ilyen formában nem teljesen igaz.

Kezdő túrázóknak semmiképpen sem tanácsos elindulni mindenféle felkészülés (átgondolás) nélkül. Egy nem, vagy rosszul megtervezett kirándulás negatív élményekkel zárulhat, kimerítő lehet fizikailag, túl hosszú és megterhelő lehet az út, ami pedig azt eredményezi, hogy soha többet nem megyünk a természet közelébe. És természetesen nem ez a cél. A legfontosabb, hogy megtaláljuk örömünket a kinti csodák között.

A legjobb túra kiválasztásához érdemes átgondolni a következőket:

Időtartam: Mennyit időt szeretnél a szabadban tölteni? Mennyi időd van összesen?

Kondíció: Általánosságban mindenki tisztában van azzal, hogy a teste mire képes. Felesleges túlterhelni magunkat, és akár balesetet is szenvedni. Nagyon gyorsan és könnyen tudunk erőnlétünkön javítani, azonban az aktuális kondíciónkhoz kell igazítani a kirándulásainkat.

Távolság és szintemelkedés: 5-10 km séta nem hangzik megerőltetőnek, ugye? A tervezésnél azonban fontos figyelembe venni a szint változásokat. Emelkedők, lejtők és különböző a természetben fellelhető akadályok nehezíthetik utunkat. Érdemes megnézni a szintemelkedés, illetve lejtés adatokat, amelyet ma gyakorlatilag minden túratervező program, vagy épp túrakiírás feltűntet, megmutat.

Időjárási viszonyok: sétálni télen vagy nyáron, forróságban vagy szélben nem ugyanaz. Vannak ösvények amelyeket lezárnak, vagy épp különböző biztonsági intézkedések tesznek, hiszen a hóval  fedett út vagy áradás után vízzel borított terep nem lenne biztonságos.

Az útvonalak jelölése országonként eltérhet, és csak részben hasonlóak. Az egyik lehetséges felosztás lehet a gyalogos járhatósági és nehézségi besorolás a Magyar Természetjáró Szövetsége szerint.

Terep járhatósága szerint: útszakaszhoz köthető. Az útvonal járhatósága mindig a legnehezebben járható szakasza lesz:

Egy másik csoportosítás lehet a túra nehézsége szerint , figyelembe véve a hosszúságot és a szintváltozás (lefelé, felfelé menet) nagyságát is:

○     Séta: könnyű 1-2 órás séta, legfeljebb enyhe emelkedővel
○     Kirándulás: 3-4 órás félnapos kirándulás, kevés megerőltető emelkedő, vagy rövidebb, de erős szintkülönbséggel
○     Túra: 5-7 órás egész napos túra, akár nagyobb emelkedőkkel vagy rövidebb, de folyamatos nehéz emelkedő
○     Nehéz túra: 8-11 órás egész napos nehéz, hosszú út, vagy fárasztó túra sok emelkedővel
○     Teljesítménytúra: 12 vagy több órás extrém hosszú út, teljesítménytúra

A túrázás előnyei

Szabadidőnk eltöltése a természetben egészségünkre is pozitív hatással van:

●  Boldogabbak leszünk, ha rendszeresen eljárunk kirándulni - a túrázás segíti a mentális jólétet

Javítja az átlagos erőnlétünket. A friss levegőn az új kalandokat megélve nem szabad elfelejtenünk, hogy a túrázás egyébként egy sport. Ez a típusú mozgásterápia segít a túlsúly, és a stressz csökkentésében, javítja az alvást és, mindemelett tökéletes kardió mozgásforma. Egy óra túrázással már 400-500 kalóriát is el tudunk égetni!

●  Segíti a magas vérnyomás csökkentésében és csökkenti a koleszterint. Rendszeres testmozgással a diabétesz jobban kordában tartható. Csökken a stroke kialakulásának esélye.

● Nem csak az egészségünkre van nagyszerű hatással az, ha kint töltjük el a szabadidőnket, de szociálisan is hamar érezhetjük pozitív hatását. Az út során folyamatosan hasonló gondolkodású emberekkel találkozhatunk, mosolygunk egymásra, és egy köszönéssel üdvözöljük (fáradt) társunkat. Mindenkinek megvan a saját története hétfőtől péntekig, de miközben túrázunk, egy csapattá alakulunk, összeverődünk és segítünk, hogy elérjük céljainkat.

Mikor nem mondjuk, hogy túrázunk?

Akkor, ha:

●     Nem sétálunk
●     Nem a természetben vagyunk - lehetetlen lenne túrázni a városban
●     Nem egy “hosszabb” ideig sétálunk- A ház bejárata és a kert között megtett távolság nem minősül túrázásnak

memorable moments
Emlékezetes pillanatokat szerezhetünk túrázás közben

Trekking

Kezdjük ismét a trekking definíciójával. Ez alapján, trekking az, ha egy hosszabb, kihívásokkal teli utat teszünk meg, gyalog. A magyar nyelvben a trekking szót akár gyüjtőnévként is használhatjuk a különböző hegyekben folytatott aktív tevékenységekre vonatkozóan, mint terepen való kerékpározás, vagy hegymászás.

A trekking nem kezdőknek való. Egészen a pár napos sétától a hónapokon át tartó folyamatos túrázásig már egy haladóbb szintet igényel. Mind fizikálisan mind pedig mentálisan kitűnő formában kell lenni, hiszen a cél elérése előtt egy igencsak hosszú út megtétele szükséges.

Ez a fajta sport, valahol félúton található a túrázás és a hegymászás között. (azonban akár egy “egyszerű” túrázás is rejthet ugyanannyi kihívást és lehet ugyan annyira megterhelő mint egy pár napos könnyű trekking)

Trekkelni nem csak fizikálisan, és mentálisan megterhelő, de emelett rendelkeznünk kell speciális képességekkel, és felszerelésekkel a több napos “kimozdulásunk” alkalmával.

trekking is challanging
Sokszor nehéz megtalálni a "kijelölt" utat

Tudás, képesség amelyre szükségünk lehet az út során, hogy túléljük a vadonban, elengedhetetlenek a következők:

Navigáció: Kalandunk nem mindig a jól kikövezett úton vezet, nem feltétlenül lesz minden kijelölve a legjobban látható útjelzésekkel. Fontos, hogy jól tudjunk tájékozódni (mielőtt még leesnénk egy szikláról). Megtalálni a helyes utat, térképet olvasni, és azon elhelyezni magunkat  elengedhetetlen, és az egyik legfontosabb része utunknak

Tábor állítás: Egy több napos út során az éjszakákat a csillagok alatt fogjuk tölteni, ezért a jól bevált tippek trükkök megkönnyítik és meggyorsítják az életünket a szabadban.

Vezetői képességek: Napok, hetek telhetnek el úgy, hogy a természetben vagyunk, ezért fontos, hogy felelősséget tudjunk válalni minden döntésünkért. Az erőforrások beosztása, stratégiai gondolkodás, problémamegoldó képesség elengedhetetlen a sikeres úthoz. Összességében hasonló képességekre lehet szükségünk, mint egy szervezet vezetéséhez.

trekking with backpacks
A csomagjaink végig társaink lesznek az úton 

Előnyök:

Hosszú távú sétáról beszélünk, amikor a trekkingre gondolunk, ezért hasonló előnyei  vannak, mint a túrázásnak. Segít egészségesnek maradni, egy remek közösség tagjai lehetünk, és megismételhetetlen, egyedi pillanatokkal ajándékozzuk meg önmagunkat utunk során.

Megszámlálhatatlan oka van annak, hogy ki, miért vág bele egy ilyen kalandba. Van aki az új kihívásokat kutatja vagy belső, megválaszolatlan kérdésekre keresi a választ. Bármi is legyen, az út lehetőséget ad, hogy egyedülálló természeti jelenségekkel találkozzunk miközben különböző kultúrákkal ismerkedhetünk meg. Távoli, rejtett helyeket fedezhetünk fel. Megismételhetetlen, és ritka lehetőség arra, hogy kulturális különbségeket személyesen megtapasztalhatjuk, megismerhetjük és megértsük. Mindeközben az érintetlen, kevesek által járt úton ritkaságokat láthatunk, páratlan flora és fauna, kristálytiszta folyók , türkizkék tavak, és egyedülálló forma világgal rendelkező kísérnek minket.

Trekking a világ körül

Ha eddig még nem teljesen sikerül megérteni, hogy mi is az a trekking, a következő két példa után minden tisztázódik.

Everest Alaptábor- Nepál

everest base camp
Bakancslistás kihívás

Az egyik leghíresebb trekking útvonal a világ legmagasabb csúcsa körül található Nepálban. Egy haladó trekkelőnek Nepál egy ideális “kirándulási” helyszín.

Szerencsére rengeteg útvonal közül lehet válogatni, így annak sem kell megijedni aki még csak pár több napos, egybefüggő túrán van túl, de megfelelő erőnléttel rendelkezik. Az útvonal már önmagában is kihívás, de ami az egyik legnagyobb nehezítő tényező, az a magasság (magassági betegség). Segíthet a megelőzésében, ha lassabban változtatjuk a szintet, lassabban mászunk, emelkedünk, azaz akklimatizálódunk.Bárkivel megtörténhet azonban, hogy emiatt kell visszafordulni és feladnia a túrát , tekintet nélkül korra, fizikai erőnlétre vagy előzetes tapasztalatokra. Az egyik tanács ennek megelőzésére, hogy lassabban meneteljünk felfelé, a másik nagyon fontos, a megfelelő hidratálás, folyadékpótlás.

A klasszikus 12 napos útvonal Lukából indul és ott is ér véget.

● 1 nap: Kathmandu- Lukla- Phakding (2562 m) repülő út, 8 km, trek 4 óra
● 2 nap: Phakding- Namche Bazaar (3440 m) 10 km, trek 7 óra
● 3 nap: Namache Bazaar – akklimatizációs nap
● 4 nap: Namache Bazaar- Tengboche (3870 m) 8 km, trek 6 óra
● 5 nap: Tengboche- Dingboche (4360 m) 10 km, trek 6 óra
● 6 nap: Dingboche- Lobuche (4940 m) 7 km, trek 6 óra
● 8 nap: Lobuche- Gorak Shep (5160 m) – Base Camp (5364 m) Gorak Shep, 15 km, 8-10 óra
● 9 nap: Gorak Shep- Kala Patthar (5545 m)- Pheriche (4280 m): 15 km, 8-10 óra
● 10 nap: Pheriche- Namche Bazaar (3440 m): 15 km, trek 8 óra
● 11 nap: Namche Bazaar- Lukla (2780 m): 18 km, trek 8 óra
● 12 nap: Lukla- Kathmandu (1300m) repülő út

everest
szintemelkedés az út során

Az útvonal változhat. A fentebb említett az egyik leghíresebb trekking túra, hiszen a nehézség nem az útvonalban rejtőzik, hanem az egyedi magaslati viszonyokban, amelytől jogosan félnek az emberek. Semmiképpen nem javasolt gyorsabban megcsinálni a túrát.

tibetian flags
A jelkép- Tibeti imazászlók

A Himalája nagyon ritkán lakott, és ennek köszönhetően hatalmas különbségekkel találkozhatunk az ott élő kultúrák között, akik alkalmazkodtak az extrém körülményekhez, megtanulták a legtöbbet kihasználni a környezet adta nem mindig tökéletes élet viszonyokhoz.

Az útvonal népszerűségének oka kétségtelen. Egyedülálló élmény a világ legnagyobb hegyei között sétálni, emellett az út során érdekes kultúrákkal találkozhatunk. Minden utazónak a bakancslistáján szerepel a Himalájai trekking útvonal!

Laugavegur Trek- Iceland

Lélegzetelállító táj, Izland leghíresebb útvonala a Laugavegur Trek. Hossza 55 km, és kevesebb mint egy hét alatt meg lehet tenni. Az egyedülálló út során láthatunk glecsereket, lávamezőket színes hegyeket, és lehetőségünk van kipróbálni a természet adta forró “ fürdőket “.

iclendic highlands
Az izlandi felföld

Általánosságban elmondható, hogy legalább 4 napot érdemes rászánni az útra, hogy kényelmes tempóban, legyen lehetőségünk mindent szemügyre venni.

Az útvonal: (gyorsabban is meg lehet csinálni)

● 1. nap: Landmannalaugar to Hrafntinnusker, 12 km, 5 óra
● 2. nap: Hrafntinnusker to Álftavatn, 12 km,  5 óra
● 3. nap: Álftavatn – Emstrur (Botnar), 15 km, 7  óra
● 4. nap: Emstrur (Botnar) to Þórsmörk, 15 km, 6-7 óra
● 5. nap: Porsmork to Skogar, 20 km,  7-9 óra

Szintemelkedés az úton

Sajnos csak pár hónapig járható végig, jellemzőem minden év június végétől szeptemberig. A pontos dátumot nem lehet előre tudni az izlandi időjárás változékonysága miatt.

Az egyik legnagyobb kihívás talán, hogy az izlandi felvidék távol van minden lakott területtől. Az időjárás eelőrejelezhetetlen, és a terep is folyamatosan változik (akár havazhat is a nyár közepén).

A megfelelő, összeszedett, és átgondolt felkészülés az izlandi utazás alapfeltétele, annak a tudatában, hogy az időjárás a bolondját járatja velünk, és meleg élelmet sem fogunk találni a színes hegyek között.

Rengeteg információt találhatunk a hivatalos túra útvonalán. (Iceland Touring Association)

Izland varázslatos. Ha kedvet kaptál ,hogy nekivágj, nézz szét az oldalunkon.

A felsorolt két útvonal Nepálban, és Izlandon adhat egyfajta ötletet azzal kapcsolatban, hogy mi is a trekking. Mindkettő egyedülálló a maga nemében, hasonlóságot nem igazán találunk a kettő között, de egy biztos, mindkettő kihívás, és lehetetlen egy nap alatt végig “túrázni”.

Trekkingről röviden:

●  Hossza: minimum két nap, és bármennyi ideig tarthat (hetek, hónapok)
●  Nehézség: kihívás, mindenképpen haladó túrázóknak javasolt, akik már túl vannak egy néhány napos hátizsákos kiránduláson
●  Felszerelés: Ország és útvonala válogatja, de egy kényelmes bakancs és hátizsák azonban az alapja minden kirándulásnak….

Hegymászás

A trekkelés, és a túrázás megismeréésvel kapcsolatban még mindig lehet egy olyan érzésünk, hogy valami még mindig nem teljes, valami hiányzik. Hegyek, sziklák, gleccserekről még nem volt szó eddig. A hegymászás, vagy alpinizmus az a sport amikor a hegyek meredek, köves, esetenként havas, jeges részei kerülnek előtérbe.

A legnagyobb kihívás itt rejtőzik. Egy sokkal technikásabb fajtája a trekkingnek (gyakran 5000 m felett történik), és a szükséges eszközök tekintetében is van eltérés.

Fizikailag a legnagyobb kihívást jelentő sport a három közül. A hosszúsága változhat a pár órástól a többnapos expedícióig, havas területeken átvágva. Jellemzően gleccsereken közelíthető meg a csúcsmászás. Folyamatos küzdelem zajlik a terep és az időjárás nyújtotta viszontagságokkal: lavinákkal, sziklákkal, jéggel, hóval, gleccserekkel találkozhatunk utunk során, de nem szabad megfeledkezni a magas tengerszint feletti magasság sajátosságairól sem.

Alapvető fontosságú a személyes felkészülés, és a készségek fejlesztése. Ilyenek lehetnek például a fizikai kondíció, az akklimatizáció, technikai képességek, felszerelések, tájékozódás vagy épp a találékonyság, felkészülni mindenre és megoldani a felmerülő problémákat. A hegymászás mindig csapatmunkát igényel, egymás támogatása és segítése kulcsfontosságú része a sportnak.

Az első két kirándulási formánál nem feltétlenül szükséges egy szakszerű vezető, azonban a hegymászásnál a magas kockázatok miatt egy profi túravezető elengedhetetlen. Egy tapasztalt vezető segítségével rengeteg baj elkerülhető. A területet általában nagyon jól ismerik, tisztában vannak a helyi sajátosságokkal, és felelősséggel tartoznak a csoport biztonságáért.

Fontos az időzítés. Általánosságban elmondható, hogy kora nyártól, kora őszig a legmegfelelőbb. Az időjárás stabilabb, előrejelezhetőbb az év ezen szakaszában, és nagyobb az esély , hogy elkerüljük a hóesést, az erős szeleket és a fagyos időjárást.

Csúcstámadás. A mászás népszerűsége megnő, mindenki szeretne egyedülálló élményben részesülni. Az útvonalak nyitva vannak, a hegyeken a szolgáltatások működnek. Ez nem csak az elképzelhető legjobb időjárást jelenti, de azt is a hegyeken nagy forgalom alakul ki, zsúfoltak, főleg a hétvégén és ünnepnapokon.

A téli mászás sem elképzelhetetlen, de ehhez már az előzetes gyakorlat mellett különböző technikai tréningekre és speciális felszerelésre is szükség van. A lavinák kockázata az év ezen szakában a legmagasabb, rengeteg biztonsági előkészületre van szükség

Szükséges eszközök

Ahogy arról már szó volt korábban is, a hegymászás az egyik legtechnikásabb sport a három közül. A hegymászóknak tudniuk kell, hogyan kell előrébb jutni a jeges felületeken, és átjutni a repedéseken. A hóviharokat hogyan éljék túl, a gleccsereken hogy jussanak át, vagy például hogyan állítsák meg a csúszást egy csákánnyal.

Legfontosabb eszközök, a teljesség igénye nélkül: (nem érdemes egyiket sem otthon hagyni):

●     Kötél
●     Hegymászó beülő
●     Hegmászó sisak (a szikla esésektől, vagy a kőomlás ellen való védelem érdekében)
●     Karabiner
●     Biztosító lapkák
●     Hegymászó bakancs
●     Kemping felszerelés: sátor, hálózsák, hátizsák
●     Hágóvas
●     Jégcsákány

mountaineering gear
Hegymászó felszerelések

A legjobb helyek hegymászásra:

A világ legnagyobb csúcsainak megmászása óriási kihívást jelentő álom a hegymászók között. Havas hegycsúcsokról szemlélve , szinte madártávlatból szemlélni a világot egyedülálló lehetőség. Rengeteg kockázati tényezőről beszélhetünk azonban egy mászás alkalmával, minden egyes alkalommal más, és más veszélyek leselkedhetnek ránk, és nem szabad elfelejteni, hogy akár a legkisebb hiba is halálosan végződhet.

Rengeteg hegy és hegycsúcs van a világon, mi a következő 5-öt ajánljuk:

1.   Mount Everest, Nepál – A legmagasabb hegycsúcs a világon Csomolungma, 8848 m magas Kína és Nepál között található. Nem is kell tovább magyarázni miért is került a listánkra. A kockázat hatalmas, előrejelezhetetlen extrém időjárás. Rengeteg féle útvonal található itt, főszezonban nagyon sokan teszik próbára önmagukat, a hegyre felfelé akár “ forgalmi dugó” is kialakulhat.

mount everest

2.   Matterhorn – A svájci Alpokban található, az egyik legtöbbet mászott hegy a világon. Tapasztalattól függően rengeteg útvonal közül tudnak választani a mászók. Rengetegen itt kezdik mászó karrierjüket, azonban nem szabad alábecsülni a kockázatokat.

Matterhorn
Matterhorn, Switzerland

3. Kilimanjaro, Africa - A legmagasabb hegy Afrikában, 5895 m magas. Egyedülálló, ahogyan egy hóborította vulkán emelkedik ki a szavannákból. Az utat nem csak a kilátás teszi emlékezetessé, de az egyedülálló növény és állatvilág is amellyel találkozhatunk.

Kilimanjaro
Kilimanjaro, Africa

4. Mount Elbrus, Oroszország - Az 5642 m magas csúcs Ázsia és Európa között helyezkedik el, sokan Európa kilátójának is hívják. Közepes nehézségű mászás jellemzi, az út során különböző népekkel találkozhatunk, mint a törökök, grúzok vagy oroszok.

Mount Elbrus
Mount Elbrus, Russia

5.Mount Aconcagua, Argentina- Az ázsiai hegyek után a legmagasabb hegyvonulat Dél-Amerikában található. Nem a legnehezebb útvonal (azért a könnyűtől elég messze áll) , de az extrém időjárás és a magas tengerszint feletti magasság még így is kihívássá teszi ennek a csúcsnak a megmászását.

Aconcagua
Highest mountain outside Asia- Mount Aconcagua, Argentina

A választás a miénk

Túrázni, trekkelni vagy hegyet mászni. Mindegyik mást jelent, de valahol mégis kapcsolódnak egymáshoz. A természetben lenni, ámulni, hogy a föld mennyire csodálatos, és különleges hely. Egy biztos, megmagyarázhatatlan nyugalom árad át rajtunk, ha lehetőségünk van kint lenni a szabadban. Nem csak egészségünkre van csodás hatással, de nagyszerű, érdekes, egyedülállóan barátságos emberekkel találkozhatunk utunk során.

A természet hív. A kihívások előttünk. Mi legyen a következő cél?

legjobb túraútvonalak
Kedvet kaptál, csak nem tudod mi legyen az úti cél? Nézz szét az oldalunkon, biztosan találsz magadnak valami kedvedre valót!