A Triglav Nemzeti Park Szlovénia észak-nyugati részén terül el, az osztrák és az olasz határ közelében. A Nemzeti Park Európa legrégebbi parkjai közé tartozik, a 840 négyzetkilométeres terület Szlovénia 4%-át elfoglalja. A park elsődleges fókusza a kulturális örökségek és a természet szépségének megőrzése, aminek eredményeképp a Triglav Nemzeti Park látnivalókban rendkívül gazdag, rengeteg csodaszép túraútvonal közül választhatnak az odalátogatók. Ezek közül öt könnyebb, vagy közepesen nehéz, látnivalókban gazdag útvonalat mutatunk be blogbejegyzésünkben.

Soča-út

A festői szépségű útvonal a közepes nehézségű túrák közé tartozik. Az Isonzó (Soča) folyó forrásától egészen Bovecig sétálhatunk rajta, a túra teljes hossza 25 km. Tempótól függően 7-8 óra alatt teljesíthető, de érdemes hosszabb idővel számolni, hogy a tájkép élvezésére és fényképezésre is jusson elegendő idő – kelleni fog! Az útvonal során több meredek szurdokra is ráláthatunk (Mlinarica szurdok, Soča-völgy és a Kršovec közeli szurdok), azonban a túra legnépszerűbb részei kétségkívül az Isonzó smaragdzöld vize felett húzódó fahidak.

Soca-völgy túraútvonal
Soča-út│© sophs123. /Flickr

A Soča-út tökéletes a Triglav Nemzeti Park kalandokkal teli felfedezésére, hiszen a turistautakon információs táblák biztosítják az új ismeretek megszerzését. Ha a természeti látványosságok mellett kulturális ismereteket is szeretnénk szerezni, megállhatunk a Trenta Házban (Dom Trenta) hogy többet megtudjunk a Nemzeti Park történetéről.

Az útvonal az Alpe Adria, egy népszerű három országon átívelő (Olaszország, Szlovénia és Ausztria) túraútvonal része. Sokak szerint a Soča-út a teljes Alpe Adria legszebb szakasza.

A nagyobb kihívásokat keresőknek is van egy jó ajánlatunk: három nap alatt három különböző, csodaszép helyen túrázhatnak. A Soča-völgy mellett a Vogel-hegyet és az UNESCO világörökség részét képező Skocjan-barlangot is bejárhatják túravezetéssel, illetve idegenvezetéssel a barlangban.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: Letöltés

Hét-tó völgye

A Hét-tó völgye egy 8 km hosszú völgy Bohinj és Trenta között. A név ellenére a völgyben több, mint hét tó található, de a kisebb tavak év közben többször kiszáradnak. A túra során nem ritka, hogy hegyikecskéket, mormotákat vagy sasokat láthat a kiránduló.

Hét-tó völgye túraútvonal
Hét-tó völgye│© Peter Stastny /Flickr

A túraútvonal a Savica vízesés parkolójától indul és ha valaki a teljes útvonalat körbe szeretné sétálni, akkor legalább egy teljes napot érdemes rászánni. Az alkalmi túrázóknak viszont érdemes a Črno jezero tó (Fekete-tó) felé kezdeni az utat, majd átsétálni a Dvojno jezero ikertóhoz (ha a vízszint elég magas, a két tó összeolvad). Innen a Planina pri jezeru tó felé visszaindulva 6-7 órás körtúra után érkezhetünk vissza a parkolóhoz. A Hét-tó völgyében található tavakban a fürdés nem megengedett, de a közeli Bohinji-tóban felfrissülhetünk a túra után.

Mostnica szurdok

A Mostnica szurdokot legkönnyebben Stara Fužina településről lehet megközelíteni. A Mostnica folyó által kivájt, nagyjából 2 km hosszú szurdok időnként nagyon szűk, alig egy méter, legmélyebb része pedig 20 méter. A parkolótól nem messze található az Ördög-hídja, ahonnan rálátunk a Mostnica folyó türkiz vizére a szurdok alján. A túra során megcsodálhatjuk a folyó által kialakított különleges sziklákat, mélyedéseket és medencéket. A leghíresebb ilyen sziklaalakzat egy elefántfejre hasonlít. A szurdok után az út a napfényes Voje völgyön keresztül vezet tovább, egészen a Voje vízesésig (Mostnica vízesésként is ismert).

Mostnica szurdok túraútvonal
Mostnica szurdok│ Triglavski Narodni Park

Az útvonal könnyűnek tekinthető, de óvatosan érdemes közlekedni a szurdok keskenyebb, csúszósabb részein. Oda-vissza négy óra alatt teljesíthető a 12 kilométeres táv. A téli hónapokban a szurdok ingyenesen látogatható, március közepétől október végéig kisebb összegű belépődíj fizetendő.

Ha a Mostnica szurdok mellett a Vintgar szurdokot és a Bledi-tavat is szívesen meglátogatnátok, akkor nézzétek meg a kétnapos túraajánlatunkat és töltsetek el egy mesés hétvégét a vízesések és a hegyek birodalmában.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: Letöltés

Triglavska Bistrica út

A túraútvonal a Triglavska Bistrica folyóról kapta a nevét, a teljes útvonal a folyó medrét követi (néha keresztezi is) egészen a Vrata-völgyig. Az út erdős részen kezdődik, de rövid séta után kiérünk az erdőből és csodálatos kilátás tárul a Triglav hegyre.

Triglavska Bistrica út túraútvonal
Triglavska Bistrica túra│ Triglavski Narodni Park

A túra során érdemes kitérőt tenni a Peričnik vízesésnél is, a 30 perces körtúra során besétálhatunk az alsó vízesés mögé is. Nyáron a tiszta víz látványa és a hűsítő vízcseppek, télen a megfagyott jégcsapok miatt érdemes meglátogatni. Ha érdeklődünk a hegymászás iránt, útba ejthetjük a Szlovéniai Hegymászó Múzeumot is. A Triglavska Bistrica út a Vrata-völgynél ér véget, ahol élénkzöld füves mező és a mögötte tornyosuló hegyek látványa fogad minket.

A túra oda-vissza 6-7 óra alatt teljesíthető, könnyű terepen. A vízesésnél azonban a kövek csúszóssá válhatnak, fokozott figyelemmel sétáljunk ezeken a részeken.

Tolmin szurdok

Ha csak egy rövidebb túrázáson gondolkozol, a Tolmin szurdok tökéletes választás lehet. Az út 4 km hosszú és nagyjából 2 óra alatt teljesíthető. Habár az útvonal nem túl hosszú és egyszerűnek mondható, néhány helyen elővigyázatosságból érdemes óvatosan közlekedni.

Tolmin szurdok túraútvonal
Tolmin szurdok│© MarySloA /Flickr

A szurdok 180 méter tenger feletti magasságával a Triglav Nemzeti Park legalacsonyabb pontja. Autóval Zatolmin felől lehet megközelíteni a szurdok bejáratát.

A Tolminka folyó szurdoka mindig is népszerű vonzerő volt. Egy monda szerint Dante Alighieri szintén idelátogatott, a rejtélyes szurdok pedig annyira lenyűgözte, hogy az Isteni Színjáték Pokol énekét a Tolminka folyó emlékéről írta.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: Letöltés

Túrainformációk

Soča-út Hét-tó völgye Mostnica szurdok Triglavska Bistrica út Tolmin szurdok
Indulás Menedékház az Isonzó folyó forrásánál / Bovec Savica vízesés parkolója Stara Fužina Mojstrana Zatolmin
Túra hossza 25 km egy irányba 15 km 12 km 12 km 4 km
Időtartam 7-8 óra egy irányba 6-7 óra 4 óra 6-7 óra 2 óra
Szintemelkedés 433 m 1384 m 250 m 375 m 100 m
Látnivalók Isonzó forrása, Mlinarica szurdok, Trenta ház, Juliana botanikus kert Fekete-tó, Dvojno jezero, Planina pri jezeru, hegyikecskék, mormoták Ördög-hídja, Mostnica szurdok, Mostnica vízesés, Voje völgy Peričnik vízesés, Vrata-völgy, Hegymászó Múzeum Tolmin szurdok, Dante barlangja

Ha még több túraútvonal, hegymászás, kaland is érdekel Szlovéniában, ezen az oldalon megnézheted további ajánlatainkat is.


Ha hasznosnak találtad a listát, kérlek oszd meg másokkal is: