A Triglav Nemzeti Park Szlovénia észak-nyugati részén terül el, az osztrák és az olasz határ közelében. A Nemzeti Park Európa legrégebbi parkjai közé tartozik, a 840 négyzetkilométeres terület Szlovénia 4%-át elfoglalja. A park elsődleges fókusza a kulturális örökségek és a természet szépségének megőrzése, aminek eredményeképp a Triglav Nemzeti Park látnivalókban rendkívül gazdag.

A parkban rengeteg csodaszép túraútvonal közül választhatsz. Ezek közül öt könnyebb, vagy közepesen nehéz, látnivalókban gazdag útvonalat mutatunk be bejegyzésünkben. Szlovénia maga a paradicsom azoknak, akik szeretik a természetet. Ha nem tudsz betelni mostani írásunkkal, itt megtalálod Szlovénia 70 legszebb látnivalóját.

Triglav Nemzeti Park túraútvonalak és túrázás

Soca út Hét tó völgye Mostnica szurdok Triglavska Bistrica út Tolmin szurdok
Kiindulópont Menedékház az Isonzó folyó forrásánál / Bovec Savica vízesés parkolója Stara Fužina Mojstrana Zatolmin
Túra hossza 25 km egy irányba 15 km 12 km 12 km 4 km
Időtartam 7-8 óra egy irányba 6-7 óra 4 óra 6-7 óra 2 óra
Szintemelkedés 433 m 1384 m 250 m 375 m 100 m

Soca út

A festői szépségű útvonal a közepes nehézségű túrák közé tartozik. Az Isonzó (Soca folyó) folyó forrásától egészen Bovec városáig sétálhatunk rajta, a túra teljes hossza 25 km. Tempótól függően 7-8 óra alatt teljesíthető, de érdemes hosszabb idővel számolni, hogy a táj élvezésére és fényképezésre is jusson elegendő idő – kelleni fog!

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Az útvonal során több meredek szurdokra is ráláthatunk (Mlinarica szurdok, Soca völgy és a Krsovec közeli szurdok), azonban a túra legnépszerűbb részei kétségkívül az Isonzó smaragdzöld vize felett húzódó fahidak.

A Soca út tökéletes a Triglav Nemzeti Park kalandokkal teli felfedezésére, hiszen a turistautakon információs táblák biztosítják az új ismeretek megszerzését. Ha a természeti látványosságok mellett kulturális ismereteket is szeretnénk szerezni, megállhatunk a Trenta Házban (Dom Trenta) hogy többet megtudjunk a Nemzeti Park történetéről.

Kirándulás a Soca völgyében
Az útvonal az Alpe Adria, egy népszerű három országon átívelő (Olaszország, Szlovénia és Ausztria) túraútvonal része. Sokak szerint a Soca út a teljes Alpe Adria legszebb szakasza.

Hét tó völgye

A Hét tó völgye egy 8 km hosszú völgy Bohinj és Trenta között. A név ellenére a völgyben több, mint hét tó található, de a kisebb tavak év közben többször kiszáradnak. A túra során nem ritka, hogy hegyikecskéket, mormotákat vagy sasokat láthat a kiránduló.

A túraútvonal a Savica vízesés parkolójától indul, Ukanc városából és ha valaki a teljes útvonalat körbe szeretné sétálni, akkor legalább egy teljes napot érdemes rászánni. Az alkalmi túrázóknak viszont érdemes a Crno jezero tó (Fekete tó) felé kezdeni az utat, majd átsétálni a Dvojno jezero ikertóhoz (ha a vízszint elég magas, a két tó összeolvad). Innen a Planina pri jezeru tó felé visszaindulva 6-7 órás körtúra után érkezhetünk vissza a parkolóhoz.

Triglav Nemzeti Park túraútvonalai: Hét tó völgye
A Hét tó völgyében található tavakban a fürdés nem megengedett, de a közeli Bohinji tóban felfrissülhetünk a túra után.

Mostnica szurdok

A Mostnica szurdokot legkönnyebben Stara Fuzina településről lehet megközelíteni. A Mostnica folyó által kivájt, nagyjából 2 km hosszú szurdok időnként nagyon szűk, alig egy méter, legmélyebb része pedig 20 méter. A parkolótól nem messze található az Ördög hídja, ahonnan rálátunk a Mostnica folyó türkiz vizére a szurdok alján.

A túra során megcsodálhatjuk a folyó által kialakított különleges sziklákat, mélyedéseket és medencéket. A leghíresebb ilyen sziklaalakzat egy elefántfejre hasonlít. A szurdok után az út a napfényes Voje völgyön keresztül vezet tovább, egészen a Voje vízesésig (Mostnica vízesésként is ismert).

Az útvonal könnyűnek tekinthető, de óvatosan érdemes közlekedni a szurdok keskenyebb, csúszósabb részein. Oda-vissza négy óra alatt teljesíthető a 12 kilométeres táv. A téli hónapokban a szurdok ingyenesen látogatható, március közepétől október végéig kisebb összegű belépődíj fizetendő.

Mostnica szurdok Bohinj mellett, a Triglav Nemzeti Parkban - Látod az elefánt alakú sziklát? ?
Szereted a szurdokokat? Olvass tovább: Szurdokok Szlovéniában

Triglavska Bistrica út

A túraútvonal a Triglavska Bistrica folyóról kapta a nevét, a teljes útvonal a folyó medrét követi (néha keresztezi is) egészen a Vrata völgyig. Az út erdős részen kezdődik, de rövid séta után kiérünk az erdőből és csodálatos kilátás tárul a Triglav hegyre.

A túra során érdemes kitérőt tenni a Pericnik vízesésnél is, a 30 perces körtúra során besétálhatunk az alsó vízesés mögé is. Nyáron a tiszta víz látványa és a hűsítő vízcseppek, télen a megfagyott jégcsapok miatt érdemes meglátogatni.

Ha érdeklődsz a hegymászás iránt, útba ejtheted a Szlovéniai Hegymászó Múzeumot is. A Triglavska Bistrica út a Vrata völgynél ér véget, ahol élénkzöld füves mező és a mögötte tornyosuló hegyek látványa fogad minket. A túra oda-vissza 6-7 óra alatt teljesíthető, könnyű terepen. A vízesésnél azonban a kövek csúszóssá válhatnak, fokozott figyelemmel sétáljunk ezeken a részeken.

Pericnik vízesés és a Triglavska Bistrica útvonala
Szereted a vízeséseket? Itt találod Szlovénia 13 legszebb vízesését

Tolmin szurdok

Ha csak egy rövidebb túrázáson gondolkozol, a Tolmin szurdok tökéletes választás lehet. Az út 4 km hosszú és nagyjából 2 óra alatt teljesíthető. Habár az útvonal nem túl hosszú és egyszerűnek mondható, néhány helyen elővigyázatosságból érdemes óvatosan közlekedni. A szurdok 180 méter tenger feletti magasságával a Triglav Nemzeti Park legalacsonyabb pontja. Autóval Zatolmin felől lehet megközelíteni a szurdok bejáratát.

A Tolminka folyó szurdoka mindig is népszerű vonzerő volt. Egy monda szerint Dante Alighieri szintén idelátogatott, a rejtélyes szurdok pedig annyira lenyűgözte, hogy az Isteni Színjáték Pokol énekét a Tolminka folyó emlékéről írta.

Tolmin szurdok a Soca völgyben (Triglav Nemzeti Park)
Tolmin szurdok a Soca völgyben (Triglav Nemzeti Park)

Mangart nyereg

A Magnart nyereg magassága 2679 méter, így ezzel a szlovének harmadik legmagasabb hegysége (a Triglav és a Škrlatica előzi meg). A hegy oldalában szuperül leaszfaltozott kanyargós útvonalat hoztak létre, így nyugodtan közlekedhetünk rajta. Plusz pont, hogy innen is elképesztő a kilátás a környékre, amit külön fotózásra/nézelődésre kialakított helyeken tekinthetünk meg. Fontos azonban, hogy ezt az utat a kirándulókon (gyalogos/kerékpáros) felül motorosok és autósok is használják, emiatt kiemelten fontos figyelnünk, vigyáznunk magunk és mások épségére is!

Ne felejtjük ki a felsorolásból azonban az itt futó Via Ferrata útvonalat sem. Ha a Nogara-tól (1800 méter) indulunk, akkor először meredeken felfelé fogunk haladni. Később visszatérünk lefelé, és itt folytatódik az út a Mangart-szorosban. Innen fogjuk elérni a csúcsot, amely 2679 méteren található.

Mangart: A teljes időtartam 6-7 óra, kb. 800 méteres szintemelkedéssel. Ez azonban lerövidíthető 3 óra környékére, ha más kiindulópontot választunk. Fontos, hogy útközben nincsen menedékház!

Krn tó

Itt a túránk a Lepena völgyből indul el és egy szuper kis erdei ösvényen indulunk tovább a tó felé. Ez egy körülbelül 1,5 órás sétát jelent az erdőben, ami után az ösvény megnyílik és 1 órás séta után megérkezünk egy turistaházhoz. A turistaházhoz vezető turistaösvény könnyű és jól jelölt. Mindenki meg tudja csinálni a gyönyörű erdei túrát. A tavat nyugodtan körbe sétálhatjuk, az élmény így lesz teljes.

Kicsit meredek a túraút, de nem kell aggódni. Sok gyerekes család jár ide túrázni nagyobb gyerkőcökkel. 
💡
Tipp: A Krn tótól nem messzire, körülbelül negyed órányi túrára van egy másik tó is amelyet kevesen ismernek csak, ez a Dupljesko tó. Amennyiben van még energiánk és kedvünk, akkor mindenképp látogassuk meg.

Lepena völgy

A Lepena völgy a Triglav Nemzeti park területén található, és leginkább vízeséseiről híres. A völgyben folyik végig a Lepena nevű folyó (amely a terület egyetlen városát, az azonos nevű települést érinti csak), aminek legszebb része a Sunik vízesések szakasza. Ez a zuhatagos rész közkedvelt a túrázók, de a horgászok körében is. Ennek oka, hogy csodálatos türkiz színű vize mellett gazdag halállománnyal rendelkezik.

A túra a terület elején található parkolótól (Soca falu előtt) indul és innen a völgy felé kell indulnunk. Körülbelül egy-két kilométeres sétaút után meg is érkezünk a különböző zuhatagokhoz.

Itt találjuk a híres Sunik vízesést. A zuhatag érdekessége, hogy nem egy, hanem számos kisebb vízesés alkotja, ezáltal angolul 'Sunik grove'-nak, vagyis vízesés ligetnek nevezik.

Zelenci rezervátum

A rezervátum területe 1992 óta áll védettség alatt. Pár évvel korábban teljesen felújították a területet, ekkor kapta meg kilátója mellet a fapallókat és stégeket is. Gyakori kirándulóhely az idősebbek és a családosok körében is, mivel sík területen fekszik és szuper ki is építették. Területéhez tartozik egy tó is, amely környékén találunk még erdőt is. Ezen az erdőn kell áthaladnunk a pallókat követve. Ezen felül végig karbantartott, kitáblázott vonalon haladhatunk.

Fontos! Az útról letérni, valamint a Zelenci rezervátum tavában fürdeni és horgászni is tilos!

Pisnica völgy

Ez a Triglav Nemzeti park 5 kilométer hosszú völgye, amelyet csodaszép hegyek vesznek körbe. Sokak szerint a park egyik legszebb kirándulóhelye. Bár a terep kissé nehéz a törmelékek miatt, a látvány és a tiszta, friss levegő kárpótol minket. Felső részén találhatunk egy őserdőt is, melynek mára már csak maradványai vannak meg sajnos, azonban itt van Európa egyik legrégebbi (de legerősebb) vörösfenyője is.

A völgy Kranjska Gora mellett van, ami az ország egyik legfelkapottabb üdülővárosa. Útközben több apróbb vízesést láthatunk, a völgy végében pedig egy vadászházat és a 30 méteres Mala Pisnica vízesést találjuk.

A Triglav Park egyik legismertebb hegycsúcsa, a Pirsojnik is jól látható a Pisnica völgyből.

Vintgar szurdok

Szlovénia egyik legfelkapottabb és legsűrűbben látogatott szurdoka a Bled mellet taláható Vintgar szurdok. A szoros hatalmas sziklafalaival és a Radovna folyó türkizkék vizével vár minket, kirándulókat. A szurdok 1600 m hosszú, amit körülbelül 1-1,5 óra alatt be lehet járni. Aki nem fotóz sokat, és nem is nagyon áll meg, rövidebb idő alatt is végezhet a bámulatos kanyonban.

Pallókon, hidacskákon túrázhatunk át, így ezt nehéz lesz megállni. Helyenként kisebb vízesésekkel találkozhatunk a folyó mentén, aztán van egy hosszabb nyugodtabb szakasz. Ezt követően a szurdok végén 16 méter magasról zubog le a Šum vízesés. A visszafelé vezető út (attól függően, hogy merről haladunk vissza), szintén kb. 1 órát vesz igénybe. Az egyéni tempónktól függ, hogy milyen gyorsan végzünk.

Összességében (parkolással, jegyvásárlással, kényelmes sétával, szuvenír vásárlással együtt), kb. 4 órát számoljunk rá a teljes programra.

Martuljek vízesések

A két zuhatagból álló vízesésnek a 110 méteres felső és a 30 méteres alsó szakasza tekinthetó meg, amelyet rúrázva lehet csak megközelíteni. A Triglav Nemzeti Park egyik legszebb vízese. A túra teljes hossza 8,4 km, időtartama körülbelül 4 óra. A szintemelkedés a túra során 546 méteres, tehát közepes nehézségű, mert meredek és a térd ízületeinket sem kíméli. A túra kiindulópontja: Gozd Martuljek falu. Gyerekeknek 12 éves kortól ajánlott a túra.

Az utat lerövidíthetjük, ha csak az alsó vízesést nézzük meg, így a túra hossza 5 kilométerre, időtartama pedig 2 órásra rövidül. A szintemelkedés is kedvezőbb – mindössze 200 méter.

Pokljuka fennsík

Az erdővel borított fennsík a Triglav Nemzeti Park egyik legszebb területe, ami több könnyebb és nehezebb kiránduló és biciklis útvonalat is kínál. Tavasztól őszig az egyik legnépszerűbb túrázó, kiránduló és kerékpáros célpont. Rengeteg hegyi legelőt láthatunk itt, melyek a maguk hangulatával csodás látnivalók, akárcsak a vidékies, hagyományos stílusú parasztházak.

Koprivnik egy apró település a Pokljuka fennsíkon, aminek központjában hagyhatjuk az autónkat, méghozzá egy pompás fehér templomnál. A 11A úton gyalogolva, nagyjából 20 perc alatt tudjuk elérni a Vodnikov razglednik-t, vagyis a Vodnikov kilátópontot.

Ha egy pici adrenalinra vágyunk és szeretnénk hegyet mászni, akkor válasszuk a Viševnik-et (2050 méteren). Ez Szlovénia egyik legkönyebben bevehető 2000+ méteren található csúcsa. A túraútvonal Rudno Polje-ből indul, és kb. 2 órába telik egy irányba az út.

Pokljuka legismertebb pontja a Planina Zajamniki, ahol egymást követik a hangulatos hegyi házikók. 

Vrsic hágó

A hágó a hegymászók körében a legelterjedtebb. Ennek oka hogy többnapos túráknak is kiindulópontja, számos hegycsúcsot innen indulva lehet megközelíteni. Nézzük is, melyek ezek:

  • Mala Mojstrovka (2 332 m) - via Ferrata útvonal: A Vrsic hágó körüli hegyek közül a Mojstrovka az egyik legnépszerűbb csúcs. Izgalmas és érdekes hegy, amin több via Ferrata útvonal is helyet kapott. Itt vezet az ismert, de kihívásokkal teli Hanzova útvonal is. A hegymászók előszeretettel keresik fel a hegy északi falát. Mala Mojstrovka a Velika Mojstrovka és Zadnja Mojstrovka közös, gyönyörű gyermeke. Helyzete miatt szeretik a legtöbben, hiszen a Vrsic út felett helyezkedik el, ezáltal könnyű és kényelmes a megközelítése délről. Az egyik legtöbbször megmászott csúcs Szlovéniában.
  • Velika Mojstrovka (2 366 m): A Mala Mojstrovka „nagytestvére”.
  • Planja (2 453 m): Számos sípálya indul a környékről, többek között egy, a csúcson kialakított négycsillagos hotel mellől.
  • Prisojnik, vagy Prisank (2 547 m) - via Ferrata útvonal: A környék második legmagasabb hegye a 2 547 méter magas Prisank, amelyet Prisojnik néven is ismerhetünk. Igazi top listás élmény a hegymászók, via Ferratázók és túrázók körében is. Északi oldalán feljutni a legnehezebb, míg a délin a "legkönnyebb". Két híres látnivaló is, a „Pogány lány” (szlovénül: Ajdovska deklica) és a Prisank ablak is itt található. Előbbihez egy jövőmondő óriáslány legendája fűződik, míg utóbbi a hegy északi falának felső szélén található, és a Júliai Alpok legismertebb sziklaablaka, Szlovénia egyik legnagyobb természetes nyílása. Az ablak 80 m magas és körülbelül 40 m széles. Összeomlás képezte, amely az időjárás hatására a jelenlegi nyílásba tágult.
  • Razor (2 601 m): A legmagasabb pontja a környéknek, és egy igen megerőltető túrával érhető el, amely minimum 6 órát vesz igénybe. Jó tudni, hogy annak ellenére hogy számos túraút vezet felfelé, közülük egyik sem könnyű. Mind technikás, tapasztalatot igénylő és hosszú. Ez többek között azért van, mert a hegy omladozó és kavicsos. Sisak használata erősen ajánlott. A Razor érdekessége, hogy bár a csúcsa aprócska, minden évben olyan sok hegymászó hódítja meg, hogy folyamatosan csökken a magassága, de szuper kilátás nyílik a Triglav hegyre.
  • Šitna glava (2 087 m): A Šitna glava egy kicsit kevésbé ismert hegy, Mala Mojstrovka közelében. A tetején egy szép füves terület vár minket, ahonnan csodálatos kilátásunk van a környékre. Az emelkedés 476 méternyi, a túraidő kb. másfél óra. Gyerekek is meg tudják tenni azt az utat kb. 5 éves kortól, de csak ha jó idő van és nincsen hó, mert ezek kritikus nehezítő tényezők.
  • Slemenova špica (1 911 m): A Slemenova Špica-hoz vezető túra hossza körülbelül 4 kilométer. Az emelkedése 630 méternyi és nagyjából 4 óra megtenni az utat. Maga a túra könnyűnek minősül. Szintén egy pazar kis rétre érünk fel, ahonnan csodás kilátás tárul elénk a Tamar völgyre.
  • Sovna glava (1 750 m): A Vršič völgyből indulva a feljutási idő nagyjából fél óra, a kijelölt úton pedig könnyű haladni. A túra meghosszabbítható két hegycsúcs felé is. A Planja további 5 óra 15 perces, a Prisank/Prisojnik és Razor pedig 5 óra 30 perc és 6 óra tempótól és körülményektől függően.
Vrsic hágó
A híres Hanzova útvonal Mojstrovka és Prisojnik között. 

Ha hasznosnak találtad a listát, kérlek oszd meg másokkal is.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?