A Triglav Nemzeti Park Szlovénia észak-nyugati részén terül el, az osztrák és az olasz határ közelében. A Nemzeti Park Európa legrégebbi parkjai közé tartozik, a 840 négyzetkilométeres terület Szlovénia 4%-át elfoglalja. A park elsődleges fókusza a kulturális örökségek és a természet szépségének megőrzése, aminek eredményeképp a Triglav Nemzeti Park látnivalókban rendkívül gazdag, rengeteg csodaszép túraútvonal közül választhatnak az odalátogatók. Ezek közül öt könnyebb, vagy közepesen nehéz, látnivalókban gazdag útvonalat mutatunk be blogbejegyzésünkben.

Mentsd el Pinterest oldaladra az alábbi képek bármelyikét, hogy később meglegyen a poszt.


Soča-út

A festői szépségű útvonal a közepes nehézségű túrák közé tartozik. Az Isonzó (Soča) folyó forrásától egészen Bovecig sétálhatunk rajta, a túra teljes hossza 25 km. Tempótól függően 7-8 óra alatt teljesíthető, de érdemes hosszabb idővel számolni, hogy a tájkép élvezésére és fényképezésre is jusson elegendő idő – kelleni fog! Az útvonal során több meredek szurdokra is ráláthatunk (Mlinarica szurdok, Soča-völgy és a Kršovec közeli szurdok), azonban a túra legnépszerűbb részei kétségkívül az Isonzó smaragdzöld vize felett húzódó fahidak.

A Soča-út tökéletes a Triglav Nemzeti Park kalandokkal teli felfedezésére, hiszen a turistautakon információs táblák biztosítják az új ismeretek megszerzését. Ha a természeti látványosságok mellett kulturális ismereteket is szeretnénk szerezni, megállhatunk a Trenta Házban (Dom Trenta) hogy többet megtudjunk a Nemzeti Park történetéről.

Az útvonal az Alpe Adria, egy népszerű három országon átívelő (Olaszország, Szlovénia és Ausztria) túraútvonal része. Sokak szerint a Soča-út a teljes Alpe Adria legszebb szakasza.

A nagyobb kihívásokat keresőknek is van egy jó ajánlatunk: három nap alatt három különböző, csodaszép helyen túrázhatnak. A Soča-völgy mellett a Vogel-hegyet és az UNESCO világörökség részét képező Skocjan-barlangot is bejárhatják túravezetéssel, illetve idegenvezetéssel a barlangban.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: Letöltés

Hét-tó völgye

A Hét-tó völgye egy 8 km hosszú völgy Bohinj és Trenta között. A név ellenére a völgyben több, mint hét tó található, de a kisebb tavak év közben többször kiszáradnak. A túra során nem ritka, hogy hegyikecskéket, mormotákat vagy sasokat láthat a kiránduló.

Hét-tó völgye túraútvonal
Hét-tó völgye│© Peter Stastny /Flickr

A túraútvonal a Savica vízesés parkolójától indul és ha valaki a teljes útvonalat körbe szeretné sétálni, akkor legalább egy teljes napot érdemes rászánni. Az alkalmi túrázóknak viszont érdemes a Črno jezero tó (Fekete-tó) felé kezdeni az utat, majd átsétálni a Dvojno jezero ikertóhoz (ha a vízszint elég magas, a két tó összeolvad). Innen a Planina pri jezeru tó felé visszaindulva 6-7 órás körtúra után érkezhetünk vissza a parkolóhoz. A Hét-tó völgyében található tavakban a fürdés nem megengedett, de a közeli Bohinji-tóban felfrissülhetünk a túra után.

Mostnica szurdok

A Mostnica szurdokot legkönnyebben Stara Fužina településről lehet megközelíteni. A Mostnica folyó által kivájt, nagyjából 2 km hosszú szurdok időnként nagyon szűk, alig egy méter, legmélyebb része pedig 20 méter. A parkolótól nem messze található az Ördög-hídja, ahonnan rálátunk a Mostnica folyó türkiz vizére a szurdok alján. A túra során megcsodálhatjuk a folyó által kialakított különleges sziklákat, mélyedéseket és medencéket. A leghíresebb ilyen sziklaalakzat egy elefántfejre hasonlít. A szurdok után az út a napfényes Voje völgyön keresztül vezet tovább, egészen a Voje vízesésig (Mostnica vízesésként is ismert).

Mostnica szurdok túraútvonal
Mostnica szurdok│ Triglavski Narodni Park

Az útvonal könnyűnek tekinthető, de óvatosan érdemes közlekedni a szurdok keskenyebb, csúszósabb részein. Oda-vissza négy óra alatt teljesíthető a 12 kilométeres táv. A téli hónapokban a szurdok ingyenesen látogatható, március közepétől október végéig kisebb összegű belépődíj fizetendő.

Ha a Mostnica szurdok mellett a Vintgar szurdokot és a Bledi-tavat is szívesen meglátogatnátok, akkor nézzétek meg a kétnapos túraajánlatunkat és töltsetek el egy mesés hétvégét a vízesések és a hegyek birodalmában.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: LetöltésTriglavska Bistrica út

A túraútvonal a Triglavska Bistrica folyóról kapta a nevét, a teljes útvonal a folyó medrét követi (néha keresztezi is) egészen a Vrata-völgyig. Az út erdős részen kezdődik, de rövid séta után kiérünk az erdőből és csodálatos kilátás tárul a Triglav hegyre.

Triglavska Bistrica út túraútvonal
Triglavska Bistrica túra│ Triglavski Narodni Park

A túra során érdemes kitérőt tenni a Peričnik vízesésnél is, a 30 perces körtúra során besétálhatunk az alsó vízesés mögé is. Nyáron a tiszta víz látványa és a hűsítő vízcseppek, télen a megfagyott jégcsapok miatt érdemes meglátogatni. Ha érdeklődünk a hegymászás iránt, útba ejthetjük a Szlovéniai Hegymászó Múzeumot is. A Triglavska Bistrica út a Vrata-völgynél ér véget, ahol élénkzöld füves mező és a mögötte tornyosuló hegyek látványa fogad minket.

A túra oda-vissza 6-7 óra alatt teljesíthető, könnyű terepen. A vízesésnél azonban a kövek csúszóssá válhatnak, fokozott figyelemmel sétáljunk ezeken a részeken.

Tolmin szurdok

Ha csak egy rövidebb túrázáson gondolkozol, a Tolmin szurdok tökéletes választás lehet. Az út 4 km hosszú és nagyjából 2 óra alatt teljesíthető. Habár az útvonal nem túl hosszú és egyszerűnek mondható, néhány helyen elővigyázatosságból érdemes óvatosan közlekedni.

Tolmin gorge, Slovenia

A szurdok 180 méter tenger feletti magasságával a Triglav Nemzeti Park legalacsonyabb pontja. Autóval Zatolmin felől lehet megközelíteni a szurdok bejáratát.

A Tolminka folyó szurdoka mindig is népszerű vonzerő volt. Egy monda szerint Dante Alighieri szintén idelátogatott, a rejtélyes szurdok pedig annyira lenyűgözte, hogy az Isteni Színjáték Pokol énekét a Tolminka folyó emlékéről írta.

Töltsd le az útvonalat GPX fájlként: Letöltés

Túrainformációk

Soča-út Hét-tó völgye Mostnica szurdok Triglavska Bistrica út Tolmin szurdok
Indulás Menedékház az Isonzó folyó forrásánál / Bovec Savica vízesés parkolója Stara Fužina Mojstrana Zatolmin
Túra hossza 25 km egy irányba 15 km 12 km 12 km 4 km
Időtartam 7-8 óra egy irányba 6-7 óra 4 óra 6-7 óra 2 óra
Szintemelkedés 433 m 1384 m 250 m 375 m 100 m
Látnivalók Isonzó forrása, Mlinarica szurdok, Trenta ház, Juliana botanikus kert Fekete-tó, Dvojno jezero, Planina pri jezeru, hegyikecskék, mormoták Ördög-hídja, Mostnica szurdok, Mostnica vízesés, Voje völgy Peričnik vízesés, Vrata-völgy, Hegymászó Múzeum Tolmin szurdok, Dante barlangja

Ha még több túraútvonal, hegymászás, kaland is érdekel Szlovéniában, ezen az oldalon megnézheted további ajánlatainkat is.


Ha hasznosnak találtad a listát, kérlek oszd meg másokkal is: