A Trencséni várra (Trenčiansky hrad) pillantva az ember azt hihetné, hogy egy képeslapot néz. Nem csoda, hiszen minden adott, ami egy tökéletes portréhoz kell: erdővel borított sziklaszirt, azon délcegen áll egy fehérre meszelt - kissé romos - középkori vár, ami mögött gombnyomásra megy le a nap. Mégsem festményről van szó, hanem Csák Máté székhelyéről van szó.

Az erőd a Várhegy (Mária-hegy) mészkőszirtjén emelkedik Trencsén falu szívében, a Vág völgye fölött. A fehér falú, fatető szerkezetű vár jó nemrég felújításra került. A vár a Vág vidék jelképe. A 25 percre lévő Beckó várával együtt kihagyhatatlan látnivaló a környéken járva.

Áttekintés

Trencséni vár Részletek
Ország Szlovákia
Lokáció Vág völgye
Cím Matúšova 75/19, 912 50 Trenčín, Slovakia
Távolság Budapesttől 3 óra / 250 km
Nyitvatartás 09:00 - 16:45 / 09:00 - 19:00 nyáron
Felnőtt belépő 7,5 euro ( gyerek: 4,5)
Bejáráshoz szükséges idő 2 óra
Látnivalók a környéken Beckó vára
Honlap http://www.muzeumtn.sk/

Hol van a Trencséni vár?

Cím, távolság, elérhetőség, megközelítés

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A vár Szlovákia északnyugati felén helyezkedik el, nem messze a cseh határtól. Az erődnek a Vág völgye ad otthont. Pozsonytól csupán 1,5 órára, Budapesttől 3 óra autóútra fekszik. A vár a Fátra nyugati vonulatától nem messze található.

  • Cím: Matúšova 75/19, 912 50 Trenčín, Slovakia
  • Távolság Budapesttől: 3 óra / 260 km
  • Távolság Beckó várától: 25 perc / 21 km
  • Távolság Pozsonytól: 1,5 óra / 132 km
  • Távolság Kassától: 4 óra / 330 km
Trencséni vár térkép - Budapest távolság
Trencséni vár térkép - Budapest távolság 

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A várról

A szikla három oldalról is meredek, így tökéletes védelmet nyújtott a vár számára. Csupán a déli oldal lankásabb.

A várban mindent meg lehetett találni, amit egy középkori várnak tartalmaznia kellett. Ugyan ma már nem látható minden egykori épület, azért bőven akad majd látnivaló.

Trencsén vára a 19. sz.-ban, valamint 1930-ban | Forrás: wikipedia
  • Külső várfal, összekötő várfal
  • Első és a második kapu, függőhíd és várárok
  • Bástyák, torony (négyszög alakú)
  • Kápolna, malom
  • Várkút, ciszterna
  • Laktanya, várudvar

A várban múzeum működik, mely a várban bemutatja a középkori nemesség életét, bútorait, az akkori fegyvereket a Borbála-palotában, a környék őskori leleteit és néprajzi múltját a Lajos-palotában. A gazdasági épületben galériát rendeztek be.

A Trencséni vár 3 részre osztható

  1. Elővár (alsó kép: 1 - 20)
  2. Második kapualj (alsó kép: 20 - 28)
  3. Felső vár (alsó kép: 29 - 45)
A Trencséni vár alaprajza | Forrás: Wikipedia

A vár története

A 11. században már állt a vár helyén egy bástya, ami védelmi célokat látott el. A 13. században az akkorra már nagyobb vár ellenállt a tatárjárásnak, ám IV. Béla tovább szorgalmazta a fejlesztéseket.

Az Árpád-ház kihalásával Csák Máté rendezte be a székhelyét a várban. Az itt álló bástyát megerősítette és étnevezte Máté-bástyának, és egy palotát is építtetett.

Halála után Károly Róberté lett a vár és az azon álló birtok. Őt követte Nagy Lajos, aki a felső várat megerősíttette és a várpalota is átépítetésre került.

Több tárgyalást is folytattak a várban. Károly Róbert a cseh és lengyel királlyal 1335-ben folytatott itt tárgyalást, Nagy Lajos pedig Luxemburgi Zsigmonddal.

A vár később Zsigmond birtokába jutott, aki cseh királyként ellentétbe került a huszitákkal, ezért Trencsén várát megerősítette, számítva egy magyarországi támadásra. A husziták meg is támadták a várat, ám az kitartott.

Ekkor épült a Borbála-palota és a várkápolna, jelezve, hogy Luxemburgi Zsigmond a várat feleségének, Borbálának ajándékozta.

A 15. században a vár egy rövid időre kikerült az uralkodói kézből, ám Hunyadi Mátyás 1462-ben visszaszerezte azt (tárgyalás útján). Ő később zálogba adta Szapolyai Jánosnak. A Szapolyai család a lövési technika fejlődése miatt megerősítették a várat. Három új falat emeltek és kialakították a kettős árkot.

1663-ban a törökök felgyújtották Trencsént, azonban a várat nem kísérelték megostromolni. Az árokrendszernek és a három falnak köszönhetően a várat soha nem tudta senki bevenni.

A vár egykori gótikus stílusát több helyen is reneszánsz stílusra váltották fel.

Trencséni vár, Szlovákia

Nyitvatartás

A vár minden nap nyitva van, ám a napi nyitvatartás már szezononként eltér. Májustól szeptember végéig tart a nyári főszezon, a téli az ezen kívüli hónapokban.

  • Május - szeptember: 09:00 - 19:00
  • Október - április: 09:00 - 16:45

Belépő és árak

A várba online nem tudsz venni belépőt, csak a helyszínen. A bejárás során van lehetőséged a "Grand tour"-on vagy a "Basic tour"-on részt venni.

Trencséni vár Felnőtt Diák Gyerek (3 - 6 év) Nyugdíjas
Basic tour 6 euro 3,5 euro 1,5 euro 5 euro
Grand tour 7,5 euro 4,5 euro 1,5 euro 5,5 euro
Szereted a várakat? Olvass tovább: a legszebb szlovák várak

A Trencséni vár legendája

Hogyan épült fel a Trencséni vár?

A legenda szerint élt a környéken egy gazdag ember, aki - ahogy az lenni szokott - olyan büszke volt pénzére, hogy hencegésből kőházat akart építtetni magának. Ahogy közeledett az építkezés pillanata, a gazdag parasztember úgy döntött, hogy mégsem kőházat építtet magának, hanem kővárat! A munkálatokhoz 12 ácsot, és 12 kőművest fogadott fel.

Igen ám, de büszkeségében azt kezdte terjeszteni a faluban (amit aztán az egész vidék szájára kapott), hogy akkora várat épít, hogy azt még az Ördög sem fogja tudni bevenni. Az Ördög nem felelt erre, így hát Gazdag Jakab elkezdte az építkezést.

Az éjszaka leple alatt azonban az Ördög elhordta a felépített köveket. Reggelre senki nem értette, mi történt az alappal, így hát ismét felépítették azt. Így ment ez 12 napon keresztül, mire Jakab az őrület szélére került. Egy sánta juhász szólt végül Gazdag Jakabnak, és megsúgta neki, hogy az ellopott köveiből 12 napja a Mária hegyen épül egy vár minden este. Így épület hát fel a Trencséni vár.

Hasznos linkek

  • Vár telefonszáma: +421 32 / 743 56 57
  • Mobil: +421 901 918 825
  • E-mail: hrad@muzeumtn.sk
  • Honlap

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?