Traunsee egy igazi turistalátványosság Felső Ausztriában, a Salzkammergut történelmi tájegység. A tó és környéke számtalan látnivalót és nevezetességet kínál, így közkedvelt úticél tavasztól őszig. Az osztrák tó legismertebb városai Gmunden és Traunkirchen. Legismertebb látnivalója pedig a szigeten található Ort kastély.

A tó vize helyenként 190 méter mélységet is eléri, míg felülete körülbelül 24,5 km². Népszerű turisztikai célpont. A tó északi végén Gmunden, a déli végén az Ebensee található. A tó sokféle tevékenységet kínál, és számos érdekes és hangulatos falu is meglátogatható partvidékén, például Traunkirchen és Ebensee. A tó fő turisztikai célpont, és remek lehetőségeket kínál csónakázásra, vízi sportokra és étkezésre. Komppal is tudsz utazni a tavon, ami egyik partról a másikra visz át.

Gyors áttekintés

Traunsee, Ausztria Részletek
Ország Ausztria
Tartomány Felső-Ausztria
Miért híres? Salzkammergut tóvidékének egyik tava
Távolság Budapesttől 5 óra / 500 km
Legnépszerűbb városa Gmunden
Látnivalók Gmunden, lombkorona sétány, Ort kastély, Traunkirchen, Traunfall (Roitham-ban)
Van strandja? igen, a kialakított strandokon lehet fürödni a tóban

Térkép - Hol van Traunsee?

Cím, távolság, megközelítés, elérhetőség

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Traunsee Ausztriában, azon belül is Felső Ausztia tartományában található. Az Alpok csúcsai között járunk. A tó Salzkammergut része, a hozzá eső legközelebbi nagyváros Salzburg. Budapesttől csaknem 5 óra alatt érhető el autóval.

Traunsee térkép - Budapest távolság
Traunsee térkép - Budapest távolság 
Traunsee térkép
Traunsee térkép

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Traunsee városai

  • Gmunden: a tó északi partján fekszik, ahol a Traun folyó kilép a tóból. Legmagasabb pontja az 1691 méteres Traunstein. Népszerű kirándulóhely a 934 m-es Grünberg is, amely csúcsára felvonó visz. Gmunden leghíresebb látványosságai Ort két - tavi és szárazföldi - kastélya.
  • Traunkirchen

Videók

Traunsee videó

#1 Ort kastély

Schloss Ort

A tóban található kastély a vidék legrégebbi épületei közé tartozik, hiszen már 909-ben megemlítették. A várat 1080 körül Hartnidus alapította. Az alapítást követően a fejlesztések egészen a 13. századig tartottak. A kastély sokáig a család tulajdonában volt, ám a 14. században elkerült tőlük. Később, 1483-ig a Wallsee család birtokában volt a birtok, amikor is III. Frigyes szent római császárhoz került.

A kastélyt a parttól 123 méter hosszú fahídon keresztül tudod megközelíteni. Az öt szintes, kupolás vár igazi csemege a szemnek. Kívülről nem látszik, de belső udvarral is rendelkezik ahol múzeumot és éttermet is találsz. Az étteremnek terasza is van, így a mesés panoráma adott. Az épület gótikus stílusú. Az említett udvaron szoktak koncerteket is rendezni, míg kápolnájában házasságkötést is tartanak.

  • Cím: Ort 1, 4810 Gmunden, Austria

Nyitvatartás

A kastély minden nap 10:00 - 17:00-ig tart nyitva.

Ort kastély, Gmunden, Traunsee
Ort kastély, Gmunden, Traunsee

#2 Lombkorona sétány

Baumwipfelpfad Salzkammergut

Az 1,4 km hosszú, 21 méter magas lombkorona ösvényről fantasztikus kilátásban lesz részed. A tanösvény csúcspontja a 75 méter magas kilátó torony.

A gyerekeknek feladatfüzetet tudtok venni, amikben kérdésekre tudnak válaszolni. Izgalmas kérdésekre kell válaszolniuk, vagy feladatokat megoldaniuk a természettel és a tájjal kapcsolatban. Azok a gyerekek, akik minden feladatot elvégeztek, a lombkorona sétány végén ajándékot kapnak.

Elérhetőség, cím

A sétány és kilátó Gmunden városában van a tó északi pontján.

  • Cím: Auf dem Grünberg, 4810 Gmunden, Austria
  • Honlap

Árak, belépők, jegyek

  • Felnőtt belépő: 12 euro
  • Gyerek belépő: 10 euro

Nyitvatartás

A kilátó minden nap nyitva tart. A kapukat 09:30-tól nyitják, a zárás pedig szezonfüggő. Nyáron tart a leghosszabba nyitva, 19 óráig. A csúszda később nyit, és korábban zár be, mint a sétány.

Lombkorona sétány Traunsee, Gmunden | Forrás: Baumwipfelpfad Salzkammergut 
Lombkorona sétány Traunsee, Gmunden | Forrás: Baumwipfelpfad Salzkammergut

#3 Traunkirchen

Traunkirchen a tó nyugati oldalán fekszik a középvonaltól valamivel délebbre. Gmundentől autóval alig 15 perc alatt elérhető. A település két legismertebb látnivalói a Johannesberg kápolna és a Koronázási templom.

A kápolna és a templom egymás mellett helyezkednek el, egy félszigeten.

Johannesburgi kápolna, Traunkirchen, Traunsee
A koronázási templom, és a mögötte lévő Johannesberg kápolna

#4 Traunfall, Roitham

Traunseetől északra nagyjából 25 percre találd (autóval) Roitham nevű falut. A község érdekessége a Traunfall névre hallgató vízesés. Ne számíts hatalmas zuhatagra, a vízesés bájos és apró. Azért a környéken járva érdemes útba ejteni.

  • Távolság Traunseetől: 25 perc /
Traunsee - Traunfall távolság

#5 Kleiner Sonnstein csúcs

Kleiner Sonnstein egy hegycsúcs Ebenseenél, ami kíváló alkalmat ad egy kis túrázásra, mesés panorámával a tóra. Ebensee a tó déli oldalán terül el.

A túra távolsága nagyjából 4 km, szintkülönbsége 440 m. Nagyjából 1,2 - 2 óra alatt teljesítető. Az útvonal kavicsos és törmelékes részeket is tartalmaz, ezért túracipő mindenképpen ajánlott.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?