Az Erdélyben található Tordai hasadék (Cheile Turzii) az egyik legszebb szoros egész Romániában. Habár hírneve nem akkora, mint a Békás szorosé, vagy a Kazán szorosé, nem szabad megfeledkezni róla. Ugyan a szurdok látványa magáért beszél, azért nem árt többet megtudni a vidékről és magáról a hasadékról is.

A környéken találod a Tordai sóbányát és a Turi hasadékot is. Ezért mostani cikkünkben szemügyre vesszük mindhárom látnivalót.

A mészkő szurdok Torda városa mellett találod Erdélyben, Romániában - a Torockói hegységben. Torda városa egykoron sóbányászattal foglalkozott, lakossága kb. 40 000 fő. A Kolozs megyében található szurdok neve az ősi magyar Turda személynévből ered, ami a török turdi (megmaradt) szóból származik.

A Tordai szakadékban túrázás közben a Hesdák patakot fogod látni, míg a körbevevő 200 - 300 méter magas sziklafalak a Peterdi és a Kövesbérc-Szindi mészkő gerincek.

Területe 170 hektár, kis híján két kilométer hosszú, a szintkülönbség pedig csaknem 350 méter.

A hasadékban több kisebb - nagyobb barlangot is találsz, amik a karsztosodás egyik hatásának köszönhetően jöttek létre a jurakorban. A belső üregek idővel beszakadtak és mély dolinákat formáltak. Ezt a mélyedést formálta tovább a Hesdák folyó vize.

A Tordai hasadék kialakulása igazán érdekes. Erről bővebben Veres Zsolt írásából is tájékozódhatsz. 📖

Budapest távolság

A hasadékot és Budapesttől kb. 500 km választja el, ami nagyjából 6-7 óra alatt tehető meg. Az út megtételéhez a román autópályát kell használnod.

 • Cím: Turda DJ103I, Romania
 • Távolság Budapesttől: 6 óra / 500 km

A román autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Tordai hasadék térkép - Budapest távolság autóval
Tordai hasadék térkép - Budapest távolság autóval

Tordai hasadék - Parkolás 🚗

Útvonal autóval: Torda (Turda) -> Mészkő (Cheia) egy kavicsos-földes úton kell haladnod.

A hasadéknál 2 parkolót is találsz, egy felső, és egy alsó parkolót. Mindkettőnél otthagyhatod a kavicsos, füves parkolóban az autót. A nagyobbik parkolóban mindig van hely, illetve itt találsz piknik asztalokat és egy menedékházat is.


A szurdok vidékén kb. 1 000 növényfaj él, akad közöttük veszélyeztetett faj is. Madarakból és lepkékből több, mint 60 különböző fajt lehet is fellelni. A szurdoktól messzebb farkas és vaddisznókat is lehet látni.


Tordai hasadék túra

A majd 2 km hosszú Tordai hasadékot nem csak belül érdemes végigjárni (a szurdok belsejében), hanem az afelett futó túraútvonalakat is, ahonnan a szoros belsejébe remek kilátás nyílik. Maga a hasadék hossza 1270 m, de amíg a parkolóból oda és vissza sétálsz, rászámolhatsz nagyjából plusz 1-2 km-t.

A szurdoktúra során számos barlang mellett el fogsz haladni, hiszen a hasadékban összesen 32 barlangot tártak eddig fel, amiből kb. az egyharmada nagyobbacska mélyedés.

A legnagyobb barlang a 75 m hosszú, és 19 m széles Porlik barlang. A bejárathoz legközelebb eső látnivaló az úgynevezett sárga torony,  majd később egy tavacskába is, a Danila tóba ütközünk.

A hasadékban hol a patak melletti kavicsos ösvényeken, hol azon átkelve fahidakon vezet az utad. a napsütéstől alig kell tartanod, hiszen a magas falak árnyékot adnak, valamint a szorosban élő gazdag növényzet is. Itt - ott szűkül a sziklafal melletti ösvény - ebben az esetben drótkötélbe tudsz kapaszkodni, és úgy továbbhaladni.

⚠️ Figyelem! A Tordai hasadékban szembeforgalomra is kell számítanod! Az útvonal nagyjából 1 - 1,5 óra egy irányba.

A szurdok végén még megtekinthetünk 2 barlangot is, ami után a hasadékból kiérve vagy visszafordultok és azon az úton haladtok a parkoló irányába ahonnan jöttetek, vagy felkapaszkodtok a piros jelzésű útvonalon a szoros fölé.

Mindenképpen javaslom a bokát fogó, zárt cipő viselését a túra során, főleg ha úgy döntesz, hogy visszafelé a fenti útvonalon haladsz tovább. 🥾

A Tordai hasadék nem akadálymentes. Én úgy tudom, hogy kutyával be lehet menni a szurdokba, de erről hivatalos információt nem találtam.

Tordai hasadék - útvonalak

Forrás: Sóbánya
 1. A gerincen haladó útvonal, mindkét oldalon – 4-5 óra (piros pont jelzésű)
 2. Tordai-hasadék menedékház – Buru menedékház – 12,5 km – 4-5 óra (piros háromszög jelzésű)
 3. Tordai-hasadék – Papok forrása – Éger-völgy – Csukás – 6 km – 2-3 óra. A Csukás-vízesés, a Tordai-hasadék kijáratánál, rendkívül népszerű a turisták körében. Piknikezés, napozás, fürdés a Hesdát-patak vizében (sárga csíkkal jelölve) vagy Tordai-hasadék – Ciuma Goala-domb – Csukás (sárga háromszög jelzésű)
 4. Tordai-hasadék – Szind-domb – Autópálya-híd – Tordatúr falu – kijárat az E60-as útra – 10 km – 4 óra (kék csíkkal jelölve)
 5. Tordai-hasadék – Tordatúr falu – Mikesi-házak – Bükk-erdő menedékház – Bükk-forrás menedékház – Unirea sportkomplexum (Monostor negyed), Kolozsvár – 29 km – 10 óra (piros sáv jelzés)
 6. Tordai körforgalom (Romana tér) – Hodinis-domb – Tordai-hasadék menedékház – 2-3 óra – (piros kereszt jelzés)
 7. Tordai-hasadék – Kolostor-domb (jobb lejtőn) – Petridului kolostor – Aranyos-patak a Plăiești-híddal – Várfalva falu – Torockói-hegység – Torockó falu (piros sáv jelzés)

Torai hasadék - via Ferrata

a szorosban még via Ferratazni is tudsz, hiszen az Éles torony és a Hili barlangjánál egy erre kialakított vasalt útvonal található. A via ferrata út elvezet a Vár sarokhoz, a Sárga torony és a Bors-toronyhoz is.

Legendák 🧚‍♂️🤴

A barlangról több legenda is szól. A kicsik kedvence a Tündérvárról szóló, miszerint a Tündérvár nevű barlangot apró tündérek lakják, akik Szent György napján kihordják a kincseiket a barlangból.  

A történelem kedvelői pedig azon töprenghetnek, hogy vajon igaz-e az a legenda miszerint Szent László királyunk a kunok elől menekülve- Istenhez fohászkodott, aki kettéhasította a földet, így nem csak létrehozta a Tordai hasadékot, de a magyarok is elmenekültek. A király lovának patkónyomai mind a mai napig láthatóak a hasadék felett (állítólag).

Szent László kútját amúgy nem messze találod a szorostól, ahová 107L-es úton autóval jutsz el.

Tordai hasadék - Belépő

Mi nem találkoztunk belépőszedéssel, de több forrásban is azt olvastuk, hogy kb. 5 lei a belépő a szakadékba.

Tordai hasadék időjárása

A hasadék időjárása megegyezik a környező vidékével, ám hasznos tudnod, hogy a szurdokban mindig pár fokkal hűvösebb van.

👉 Tipp: A korábban a román nemzeti parkokról írt átfogó posztunkba a szakadék azért nem került bele, mert a terület ugyan védett, de nem nemzeti park, hanem natúrpark (kisebb védettségi besorolású). 🌲🌲

👉 Tipp2: Románia megyéiről írt cikkünket itt találod.


#2 Tordai Sóbánya

Salina Turda

A Tordai Sóbánya igazi, kihagyhatatlan élmény a család összes tagjának. A 120 m mély bányában évente 38 millió tonna sót bányásznak ki. Hogy hogyan, azt Te is megnézheted vezetett túra keretében!

A tordai sóbánya történetének első lapjait állítólag Dacia római megszállása alatt írták, amikor a város a latin Potaissa nevet viselte – ez az időszak Erdélyben egybeesett a vas, az érc, az arany, az ezüst és a só szisztematikus kitermelésének kezdeteivel.   Forrás: Sóbánya

Árak

A bányába már online is tudsz jegyet váltani a sóbánya honlapján keresztül. a napra szóló jegyeket bankkártyával tudod megvenni.

 • Felnőtt belépő: 40 lei
 • Gyerekek és nyugdíjas belépő: 20 lei

Nyitvatartás, távolság

 • Távolság a Tordai-hasadéktól: 25 perc autóval, 14 km
 • Cím: Aleea Durgăului 7, Torda 401106, Románia

#3 Túri hasadék

(Cheile Turenilor)

A Tordai hasadék nem összekeverendő a nála kisebb, és kevésbé ismert Túri-hasadékkal. A két szoros egymástól mindössze 20 percre van autóval, így ha meglátogatod a Tordai szurdokot, beütemezheted a Túri szorost is.

A Túri hasadék is a Torockói hegység része, méghozzá annak legészakibb részéhez, a Peterd-Szind gerinchez.

A Rákok-patak által kialakított és formált Túri-hasadék nagyjából 25 hektáros területen terül el, hossza pedig 2 km. A körülölelő sziklafalak nagyjából 150 m magasak, tehát valamivel kisebbek, mint a szomszédos "nagy testvéré".

A Túri szorosban 29 barlangot találsz, mely közül a legnépszerűbb a Tündérek barlangja. 🧚‍♂️

Magas vízállás esetén csak tapasztalt túrázóknak ajánljuk a szakadék bejárását, megfelelő túrafelszerelés viselése mellett. 🥾 💪

Tipp: mivel a Túri hasadékot kevesebben ismerik, így nem olyan népszerű és zsúfolt, mint a Tordai hasadék. Ha el akarsz tűnni a világ szeme elől kicsit, jó választás lehet a kisebb szurdok. 😉

Túri hasadék videó

Köszönet a fantasztikus videóért Bogdan Vornicu-nak.

Túri hasadék videó

Oda-vissza kb. 2-3 óra alatt be tudod járni a hasadékot.

Megközelítés: Tordatúr felől ajánlott

Tordai hasadék és a Túri hasadék távolsága
Tordai hasadék és a Túri hasadék távolsága