A belülről is látogatható erdélyi Törcsvári kastélyt nem csak a történelem kedvelői, hanem a filmek és regények szerelmesei is ismerhetik, hiszen a vár neve egybefonódott Drakula gróf nevével is. Habár a helyiek sokat dolgoznak azon, hogy a popkultúra mellett a várat annak valós történelme határozza meg, azért mostani cikkünkben ki fogunk térni a vámpírok fejedelmére is. 🌲🧛‍♂️🏰🦇

Egyetlen erdélyi utazásból sem lehet kihagyni a híres Törcsvári kastélyt, amely ma már múzeumként üzemel. A belső helyiségekben az egykori román királyi család emléktárgyaiból állandó kiállítás tekinthető meg.

A vár Erdély egyik legépebben megmaradt, középkori kastélya. Törcsvár az évek során többször felújítás alatt állt, ám a közelmúltban is teljes mértékben restaurálták.

A 100 m magas dombon található vár egyetlen bejárattal rendelkezik, amit a déli várfalon találsz. Törcsvárnak egy elővára is volt a völgyben. Az elővár lőréses falaiból még napjainkban is állnak részek, melyek jól érzékeltetik egykori kiterjedését.

Ez az elővár zárta le a szorost, így itt ellenőrizték és vámolták az országba érkezőket. Gazdasági-, és lakóépületek is álltak benne, mivel a felsővár (Törcsvár) túl kicsi volt ezek elhelyezésére.

Törcsvári kastély - Történelem

A várat I. Lajos magyar király építette, hogy védelmezze az egyik legfontosabb kereskedelmi útvonalat a havasalföldi vajdák támadásaitól. Ezért magát a várat az út mellé építtette 1377-ben.

A vár egyik legjelentősebb csatája a törökökkel szembeni védelmi harc volt 1441-ben, amikor a törökök végigportyázták Erdélyt.

Évekig nem lehetett a várról hallani, mígnem később, Hunyadi János oklevelében fel nem tűnt 1448-ban. A várat később Ulászló királyunk Brassónak adta zálogba azzal a kitétellel, hogy az élére kinevezett várnagy csakis magyar lehet. 1568-ban Brassó végleg megkapta a várat 200 forint adó fejében János Zsigmond fejedelemtől.

A vár ezek után 1651-ben II. Rákóczi György vásárolta meg a várat Brassótól. A vár szép lassan elveszítette védelmi szerepét, olyannyira, hogy az 1830-as években már csak adminisztratív helyként funkcionált.

A brassói polgármester a Törcsvári kastélyt 1920-ban Mária román királynénak ajándékozta. A királyné átépítette és romantikus kiegészítésekkel restauráltatta, majd leányának, Ilona hercegnőnek hagyta örökségül, aki 1931. július 26-án ment férjhez Habsburg Antalhoz. 1948-ban – a királyi család száműzetése után – a törcsvári kastély a román állam tulajdonává vált.

Drakula gróf 🧛‍♂️

A leghíresebb vámpír

Magyarország több királya is birtokokat adományozott Havasalföld fejedelmi családjának, hogy szükség esetén védelmet biztosítsanak az uralkodónak és családjának. 1431-ben így nevezte ki Luxemburgi Zsigmond II. Vladot, vagyis Vlad Dracul-t a Havasalföldi Vajdaság uralmába.

A kinevezéssel együtt Zsigmond a fejedelmet a Sárkány Lovagrend lovagjává is kinevezte, innen származik Dracul neve. 🐉

Egy másik forrás szerint a fejedelem gúnynevet kapott oláh alatvalóitól kegyetlen jelleme miatt - minthogy a dracul szó jelentése románul nem csak sárkányt, de ördögöt is jelent.

Később Hunyadi János a törökök elleni számos győztes csata után 1456-ban Havasalföld vajdai székébe nevezte ki II Vlad fiát, III. Vladot (Vlad Tepes). A Karóbahúzó Vlad néven ismertté vált kegyetlen fejedelem később a könyvekben Drakula gróf néven jelenik meg. Kegyetlenkedéseinek következtében végül Hunyadi Mátyás Brassóban elfogadta a grófot és Visegrádban bebörtönöztette.

A trónjától megfosztott Drakula gróf 12 évig raboskodott Visegrádon, mígnem 1476-ban elengedték és visszakerült a Havasalföldi trónra. 3 hónappal később saját alattvalói ölték meg.

III. Vlad fejedelem volt az alapja annak a karakternek, amit Bram Stroker írt meg 1897-ben. A könyv Drakula címmel látott napvilágot, amiben naplószerű bejegyzéseken, és leveleken keresztül kerül elmesélésre a történet. Habár a vámpír karaktert nem Stoker alkotta meg (létezett már előtte is), kétségkívül létrehozta a világ leghíresebb vámpír alakját.

Halloween a Törcsvári kastélyban

A Törcsvári várban minden évben rendeznek Halloween-t október 31-én. Ha épp a környéken jársz ne hagyd ki a nem mindennapi élményt! 🎃 🧙‍♀️ 🧛‍♂️


Hol van a Törcsvári kastély?

Budapest - Törcsvár távolság

A várat Erdélyben, Romániában találod, Brassó megyében. A vár Törcsvárban (románul Bran), Brassó városától 27 km-re fekszik.

A Törcsvári szorosnál található települést nagyjából 1500 fő lakja, a 2011-es népszámláláskor 5 magyar lakos élt itt.

A szoros és az itt épült vár a Déli Kárpátok egyik legfontosabb védelmi pontja volt.  

 • Cím: Strada General Traian Moșoiu 24, Bran 507025, Romania
 • GPS koordináták: N 45.515178°, E 25.367044°
 • Távolság Budapesttől: 670 km / 9 - 10 óra
 • Távolság Bukaresttől: 180 km / 3 óra
 • Távolság Brassótól: 30 km | 30 perc

A román autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Törcsvári kastély - Budapest távolság
Törcsvári kastély térkép - Budapest távolság

Törcsvár - szállás

A környéken megszállva már 10.000 forinttól kaphatóak szállások (éjszakánként).

Booking.com

Nyitvatartás

A főszezon alatt a vár hosszabb nyitvatartással operál. Szerencsére a kastély minden nap nyitva van (ünnepnapok kivételével).

Főszezon

 • Április 1. - szeptember 30.
 • Minden nap, 09:00 - 18:00 (hétfőnként 12:00 - 18:00)

Utószezon

 • Október 1. - március 31.
 • Minden nap, 09:00 - 16:00 (hétfőnként 12:00 - 16:00)

Árak és belépők

A kastélyba tudsz online jegyeket vásárolni. A jegyeket nem kell kinyomtatnotok, mert a szkennel felszerelt kapu mobilon is be tudja olvasni a QR kódokat.

 • Felnőtt belépő: 9 euro / 45 lei
 • Gyerek belépő: 2 euro / 10 lei
 • Gyerek belépő 7 éves kor alatt: ingyenes
 • Diák belépő: 5 euro / 25 lei
 • Nyugdíjas belépő: 7 euro / 35 lei
 • Mozgáskorlátozott belépő: ingyenes

A belépő mellé magyar nyelvű audio-guide is kérhető, így meg tudod hallgatni magyarul is a vezetést. Illetve az árban benne van a fotózás díja is (amatőr fotók készítése).

Látnivalók a környéken

Törcsvár környékén járva van néhány olyan látnivaló, amit érdemes akár egy egynapos tartózkodás során megtekinteni. Ezek közül a legszebb és legközelebbi nevezetességet most egyesével bemutatjuk. 👉

#1  Törcsvári Skanzen

Muzeul Satului Brănean

A Törcsvári kastély mellett található falusi múzeum a szentendrei Skanzen hangulatát idézi. A bájos házakból álló szabadtéri múzeum remek program gyerekekkel is, hiszen itt megnézhetik a kicsik, hogyan éltek a vidéki emberek, és addig is mindenki a szabadban van.

Évente megrendezésre kerül a helyi őszi vásár, amit a Törcsvári múzeum szervez. 2019-ban ez az esemény szeptember utolsó hétvégéjére esett.

A skanzen zárva van hétfőnként, de ezt leszámítva 09:00 - 16:30 között várja a többi napon az érdeklődőket (télen is).

 • Cím: Strada General Traian Moșoiu, Bran 507025, Romania
 • Távolság a Bran kastély parkolójától: 5 perc gyalog

#2 Nemzeti Múzeum

Muzeul Național Bran

Az út másik oldalán, a kastéllyal szemben találod a Nemzeti Múzeumot. A múzeumban megtalálod a már korábban említett román Mária királynőről szóló (tárgyi) kiállítást. Ezen felül pedig ideiglenes kiállításokat is megtekinthetsz.

A múzeumot keddtől vasárnapig tudod megtekinteni 09:00 - 18:00 között. A múzeum hétfőnként zárva tart. A múzeum weboldalát itt találod.

 • Cím: Strada Doctor Aurel Stoian 14, Bran 507025, Romania
 • Távolság a Bran kastély parkolójától: 5 perc gyalog

#3 Medve Rezervátum 🐻

Rezervația De Urși Zărnești

A múzeumokhoz képest egy kicsit messzebb, kb 20 perces autóútra találod a Zarnesti Medve Rezervátumot. A park érdekessége, hogy a világ legnagyobb medve rezervátuma, ahol nagyjából 90 - 100 közötti medve él. 🍯 ❤️

A szabadtéri macipark hétfő kivételével minden nap nyitva van télen, nyáron. A park csak vezetett túra keretében látogatható.

Hétköznapokon 10 és 11:15 kor indul vezetett túra, hétvégén pedig 09:30, 10:00 és 11:00 órakor.

⚠️ A parkban 5 évnél fiatalabb gyerekek nem léphetnek be! A napi jegyek pedig korlátozottak, mindössze 40 látogatót engednek be naponta, így a park is csak napi 2-3 óra hosszan fogad látogatókat.

A park kutyamenhelyként is üzemel.
 • Távolság a Bran kastély parkolójától: 22 perc autóval / 13 km

#4 Chisatoare vízesés

Cascada La Chișătoare

Az autóval mindössze 15 percre található Chisatoare vízesést érdemes útba ejteni minden évszakban. A parányi zuhatag nem tud versenyezni a Niagarával, de a friss levegő és a rövid séta garantáltan programnak ígérkezik a vár látogatás után kicsiknek és nagyoknak egyaránt. 👨‍👩‍👧‍👦

A vízesés 0-24 órában minden nap szabadon látogatható ingyenesen.

 • Távolság a Bran kastély parkolójától: 15 perc autóval / 10 km

Folyamatosan írjuk a várakról szóló sorozatunkat, csakúgy, mint a Románia és Erdély látnivalók sorozatunkat. Kövess minket Facebookon, ahol kiposztoljuk a legújabb írásokat. ❤️

További cikkek Romániáról

Kövess minket a Facebookon is! 👍