Szlovénia egy látnivalókkal és élménylehetőségekkel teli fantasztikus ország. Az ország fővárosa, Ljubljana könnyedén elbűvöli az oda látogatókat. Ugyanakkor a szlovén főváros mellett számos egyéb gyönyörű kisebb szlovén város és nemzeti park található a látnivalók között, amelyet mindenképpen érdemes legalább egyszer meglátogatni.

Gyűjtögettünk, gyűjtögettünk és egyszerűen nem tudtunk megállni. Szlovénia ugyanis elképesztően sokszínű és gyönyörű. Összeállítottunk tehát egy 50-es listát, amik tartalmazzák a legérdekesebb nevezetességeket. Tudj meg mindent a szlovén városokról, hegyekről, tavakról, szurdokokról, barlangokról és sok minden másról.

Nézzük tehát mik is azok a helyek, amelyek egy remek szlovén utazás, vagy kirándulás célpontjai lehetnek. 🌲❤️


Szlovénia négy nagy területi egységre bontható:

 • Ljubljana és Közép-Szlovénia (középen)
 • Alpesi Szlovénia (északi, hegyes vidék: Trigláv Nemzeti Park, Júliai Alpok)
 • Termál Szlovénia (kelet)
 • Mediterrán és Karszt Szlovénia (nyugati, tengerparti vidék)

Szlovénia térkép

Mostani Top50 összeállításunkban mindegyik területről válogattuk nevezetességeket, látnivalókat.

szlovénia térkép
Szlovénia Magyarországtól délnygatra helyezkedi el
Szlovénia térkép domborzat
Szlovénia térkép: domborzat | Szlovénia 7 hasznos térképe

Szlovénia legismertebb 3 területe a következő:

 • sA Triglav Nemzeti Park és a Júliai Alpok (Goriska és Gorenjska területek),
 • Ljubljana és környéke
 • A tengerparti vidék

A Trigláv Nemzeti Parkon belül az olasz határhoz közel eső Soca völgye számít kiemelkedő úticélnak, míg a park másik oldalán Bled és Bohinj vonzza a legtöbb turistát.

Triglav Nemzeti Park

Ha a Triglav Nemzeti Parkba tervezed az utazásodat, és itt is szeretnél megszállni, választanod kell, hogy Bled és Bohinj környékén, vagy Bovec (vagyis a Soca völgyében) környékén szállsz meg.

Ennek oka, hogy a Trigláv Park közepén ékeskedik Szlovénia legmagasabb hegye, a Trigláv - ami mondhatni kettéválasztja a parkot, így Bled és Bovec városait elválasztja egymástól ez ékeskedő óriás. A két város majd két órás távolságra esik egymástól.  

A legszebb útvonalakat a Trigláv Nemzeti Parkban itt találod.

A Trigláv Nemzeti Park 3 legjelentősebb városa

 • Bled, ahol a Bledi-tó, a Bledi sziget, valamint a Bledi vár található
 • Bohinj, ami Bledtől alig 30 percre található
 • Bovec - ami az aktív sportok fellegvára (rafting, canyoning, stb.)

#1 Szlovén tengerpart: Piran, Izola, Kopper, Portoroz

Ha pedig a tengerpart miatt mész Szlovéniába, így Piran, Koper, Izola és Portoroz városaiban érdemes megszállni. Innen olyan nevezetességek vannak karnyújtásnyira, mint a Skocjan barlang, a Vipava borvidék, vagy a Lipicai ménes.  

A szlovén tengerpartról írt összefoglalónkat itt találod.

A szlovén tengerpart legszebb és talán leghíresebb városa Piran. Elsősorban a Velencei Köztársasági idejéből származó óváros építészeti stílusa miatt magával ragadja az embert. Sokan látogatják nyáron a remek strandolási lehetőség miatt.

Piran - Top 3 Látnivaló és program

 • Tartini tér: Piran legfőbb, legnagyobb tere. A híres hegedűművészről Giuseppe Tartiniről nevezték el, akinek a szobra a tér közepén található.
 • Pirani vár és várfal: A VII. századtól épített impozáns várfal, amit a XVI. században kibővítettek, hogy a teljes félszigetet védje.
 • Szent György templom: római katolikus templom, ami a Piran fölött húzódó hegyen található.

Piran - Megközelíthetőség

 • Autóval Budapestről: 584 km (~ 5-6 óra)
 • Budapestről indulva Piranig lényegében pár 10 km-től eltekintve végig autópályán haladhatunk
Szlovén tengerpart: Piran, Portroz, Izola és Koper
Ugyan Szlovénia nem a tengerpartjáról híres, hanem sokkal inkább Bled[/blog/hu/bledi-to-bledi-var-bled-latnivalok/] vagy Bovec[/blog/hu/bovec-minden-amit-erdemes-tudni-a-szloven-varosrol/] városokról, aszomszédos ország tengerpartja mesés. A szlovén riviéra majdnem 47 km hosszú, ésolyan hangulat…

#2: Bledi tó

A Bledi tó Szlovénia egyik legnépszerűbb látványossága. A világ minden pontjáról számos látogató érkezik ide, hogy megcsodálja a kristálytiszta vizet, az ódon várat és a tóban található kis szigetet, ami Szlovénia lényegében egyetlen szigete.

Bledi-tó - Top 3 látnivaló és program

 • Bledi sziget: A tóban található aprócska sziget a rajta található XVII. századi Nagyboldogasszony búcsújáró templommal. Csónakkal vagy bárkával (pletnával) megközelíthető.
 • A Bledi vár: Az egyik legrégebbi szlovén vár a tó partján magasodó sziklák tetején. Gyalog megközelíthető. Fantasztikus kilátás nyílik róla a tóra és a Júliai-Alpokra. A Bledi várról bővebben itt tudsz olvasni.
 • Búvárkodás, siklóernyőzés, e-bike-ozás és sok egyéb lehetőség: A Bledi-tó és környéke az aktív kikapcsolódást kedvelők paradicsoma. Számos dolgot lehet itt csinálni. Ki tudja, talán könnyűbúvárként megtaláljátok a híres harangot is a tó mélyén. 😀

Bledi-tó - Megközelítése

 • Autóval Budapestről: 516 km (~ 5 óra)
 • Budapestről indulva Ljubjanán keresztül pár km-től eltekintve végig autópályán haladhatunk

🔎 Kirándulási lehetőségek a Bledi-tónál

👉 Bővebb információ a Bledi tóról.


#3: Vintgar szurdok

A Bledi-tóhoz nagyon közel, a Triglav Nemzeti Parkban található a vadregényes Vintgar szurdok (vagy Bledi szurdok), amely kétség kívül az egyik legkülönlegesebb és egyben leggyönyörűbb szlovéniai látnivaló.

A vadregényes Vintgar szurdok
A vadregényes Vintgar szurdok

A Radovna folyó által vájt szurdok nagyjából két óra alatt végigjárható a kijelölt úton, amelynek a végén a gyönyörű Šum vízesés várja a túrázókat. A vízelképesztően tiszta, a halacskákat is lehet látni benne. A Vintgar szurdok egy szlovéniai kirándulás kihagyhatatlan része.

Tipp: a szurdokba már online is meg tudod venni a belépőt, melyről itt találod a legfontosabb tudnivalókat.

Vintgar szurdok - Top 3 látnivaló és program

 • Šum vízesés: A szurdok legfőbb látványossága a 15 méter magasról lezúduló vízesés. Leginkább tavasszal, esőzés után érdemes látogatni, hiszen a vízmennyiség ekkor a legnagyobb.
 • Szurdoktúra: A Vintgar szurdok könnyedén végigtúrázható a kialakított fahidakon sétálva.
 • Bohinji vasúti híd: 1906-ban épített kőhíd az út felett 33.5 méterrel. Ha szerencsések vagytok pont láthatjátok az áthaladó vonatot.

Vintgár szurdok - Megközelíthetőség

 • Autóval Budapestről a Bledi-tó: 516 km (~ 5 óra)
 • A Bledi-tótól 4km-re található a szurdok bejárata
 • Busszal vagy taxival is el lehet jutni. A pontos menetrendért a bledi turisztikai információs irodában érdemes érdeklődni.

👉 Bővebb információ a Vintgár szurdokról.


#4: Bohinj tó

Szlovénia legnagyobb természetes tava a Júliai-Alpok szívében található gleccservájta Bohinj tó. Három fő dolog, ami miatt a tó és környéke egyszerűen kihagyhatatlan látnivalónak minősül.

 1. Szlovéniában általában két tavat szoktak kiemelni: a Bledi- és a Bohinj tavat. Mindkettőt rengeteg turista látogatja, de a talán a tömeg kisebb a Bohinj tónál.
 2. A helyet számos legenda övezi. A látogatást nagyon romantikussá tudja tenni, ha ezeknek a legendáknak kicsit utána olvastok és így járjátok végig ezt a fantasztikus helyet.
 3. A tó és környéke igazi túra- és sportparadicsom. Számtalan program van itt, amit érdemes kipróbálni (pl. rafting, e-bike-ozás, lovaglás, rafting, kajakozás, sziklamászás, csónakázás). Ezek még izgalmasabbé érdekesebbé teszik az ittlétet és a végén az ember haza se akar majd menni erről a csodás helyről.

Bohinj tó - Top 3 látnivaló és program

 • A tó: A tóban lehet csónakázni, kajakozni vagy körbe lehet sétálni és akár biciklizni is.
 • Savica-vízesés: A Száva-folyó egyik forrása a több 100 méter magasból alázúduló vízesés. Ukancig (zsákfalu) kell elmennetek a Száva menedékházig, ahonnan a parkolótól sok-sok lépcsőn keresztül elértek a kilátóig, ahonnan nem csak a vízesést, hanem a tavat is megcsodálhatjátok.
 • Zlatorog (Aranyszarv), a kecskebak szobra: Mindenki vele fotózkodik. A legenda szerint a tó partján élt és vérétől gyógyító virág terem, illetve a szarva a völgy titkos kincsesládájának a kulcsa.

Bohinj tó - Megközelíthetőség

 • Autóval Budapestről: 545 km (~ 5-6 óra)
 • Bohinjba sok apró falun keresztül juthatunk el, tipikusan Bled irányából, ahova pár km kivételével végig autópályán keresztül vezet az út
 • Nem érdemes rohanni, mert a környék elképesztően szép a környező hegyek miatt

👉 További információk a Bohinj-tóról és környékéről.


#5: Mostnica-kanyon és Voje-völgy

A Mostnica-kanyon egy 2 km hosszúságú elképesztően gyönyörű alpesi folyó vájta szurdok a Bohinji-tó közelében. A kristálytiszta víz, a néhol akár 20 méter mély és 1 méter széles kanyon magával ragadó. A mélyben zöld színű patak zubog. Furcsa formájú sziklákkal találkozhattok az úton, és ha szemfülesek vagytok akár egy kiselefánttal is 🐘.

Mostnica-kanyon - Top 3 látnivaló és program

 • A "kiselefánt": Egy üreges szikla, amely szemből vagy oldalról nézve egy kis elefántra emlékezteti az embert.
 • Voje-völgy: A szurdok végénél továbbtúrázva a Voje völgybe jutunk. A völgyben számos kis idilli házikó található, és bárányokkal is összeakadhatunk, ha szerencsénk van. A könnyed, nem megerőltető túra zárásául a völgy végénél található alpesi hüttében igazán remek helyi ételeket és italokat lehet fogyasztani.
 • Mostnica-vízesés: Közvetlenül az utolsó alpesi hütte elhagyása után található a szépséges Mostnica-vízesés. A Voje-völgyön át vezető könnyed túra itt ér véget. Innentől akár neki is lehet indulni a Triglav megmászásának.

Mostnica-kanyon - Megközelíthetőség

 • Autóval Budapestről: 546 km (~ 5-6 óra)
 • Érdemes a Bohinji-tóig elmenni autóval Bled irányából, majd onnan eltúrázni Stara Fuzinába, ahonnan már nagyon közel van a szurdok

Biciklivel egy igazi élmény végigtekerni a völgyben és egy jót ebédelni, vacsorázni az utolsó alpesi hüttében. Ehhez érdemes akár elektromos biciklit bérelni vagy akár egy helyi túravezető szolgáltatását igénybe venni. Rengeteget tud adni az élményhez.

🔎 Kirándulási lehetőségek a Bohinji-tó és Mostnica-kanyon környékén


#6: Triglav

A Triglav Szlovénia és a Júliai-Alpok legmagasabb pontja (2864 m) és egyben Szlovénia nemzeti jelképe is. Ez utóbbi nem kis jelentőségű, hiszen a szlovénok azt szokták mondani, hogy minden "igaz szlovénnak" legalább egyszer állnia kella Triglav csúcsán.

Természetesen a Triglav megmászása nem a legkönnyebb feladat. Ugyanakkor, aki feljut a csúcsig, elmondhatja, hogy belátta egész Szlovéniát.

Többféle útvonalon lehet megmászni, amelyek változó nehézségűek. A megmászásával kapcsolatban részletesebben írtunk korábban, ahol összegyűjtöttük a legfontosabb információkat. Érdemes ezzel kezdeni, aki szeretné megmászni azt.

Irány a Triglav: Amit tudni kell#7: Bovec

Bovec Szlovénia kaland paradicsoma. Európa egyik legszebb völgyében, a Soca folyó völgyében található. Ha ide ellátogattok, úszni fogtok az olyan különböző outdoor sportlehetőségekben, mint a rafting, kajakozás, canyoning és sok minden más. 💦 🌲 🥾

Történelmileg is van pár kifejezetten érdekes vonatkozása a városnak, mivel a Trieszt és Bécs közötti kereskedelmi útvonal része volt, illetve az első világháborúban Bovec az Isonzó-front részben itt húzódott.

🔍 Hosszabb írásunkat Bovecről itt találod.

Bovec - Top 3 látnivaló és program

 • Rafting, canyoning, síelés, hótalpazás, zip lining és sok egyéb outdoor program: Az egész város lényegében egy kaland - és sportközpont. Aki ide jön sok száz program közül válogathat. Kötelező kipróbálni legalább hármat közülük.
 • Ravelnik és Čelo szabadtéri múzeumok: A 230 km hosszú I. világháborús Isonzó-front örökségét, intézményeit ott élő embereket összekapcsoló Béke Ösvényén található szabadtéri múzeumokban kerülhettek közelebb a történelem ezen időszakához.
 • Soča-folyó: A fentebb említett programok többsége a smaragdszínű Soča-folyónál, vagy folyóban történnek. Viszont ha mégse olyan jellegű programra vágytok, akkor is mindenképpen érdemes meglátogatni a folyó egyes szakaszait, hiszen elképesztően gyönyörű.

Bovec  - Megközelíthetőség

 • Autóval Budapestről Ausztrián keresztül: 565 km (~ 6 óra)
 • Autóval Budapestről Szlovénián keresztül: 591 km (~ 6.5 óra)

Bledből érkezve két lehetőségetek van:

 1. Autóval a Triglavot kerülve Kranjska Goranal Olaszországba majd visszaautózva (1.5 óra). Ez a sok szerpentin miatt fárasztó lehet, ugyanakkor nagyon látványos.
 2. Bohinjska Bistricából indul a Motorail, ami vonaton elviszi az autósokat Most na Sočiig. Onnan pedig autóval gyorsan el lehet jutni Bovecbe. (1.5 - 2 óra)


#8: Soca völgy (Isonzó völgy)

A Soca folyó Európa egyik legszebb folyója. Víze kristálytisza smaragd színű és számos vízesésen és szurdokok keresztül vájta útját az évezredeken keresztül. A folyó egyik élővilágbeli különlegessége a Soca pisztráng, amely horgászok ezreit vonzza a világ minden tájáról.

Rengeteg minden szépséggel találkozhattok a völgyben, így pusztán erről össze lehetne állítani egy újabb ötvenes listát. Párat így is kiemeltünk most és beválasztottunk a legfőbb látnivalók közé.

Soca völgy - Top 3 látnivaló és program

 • Túrázás a Soca folyó mentén
 • Rafting és kanyoning Bovecben
 • Séta a Tolmin szurdokban

Soca völgy  - Megközelíthetőség

A Soca vidék 3 főbb városa: Bovec, Tolmin, Kobarid. Ezek közül bármelyikben érdeme lehet megszállni, hogy ki tudd hozni a maximumot a területből.

 • Távolság Budapesttől autóval: kb 5,5 óra /  623 km

#9: Tolmin szurdok

A Tolmin szurdok, ahogy a neve is mutatja, Tolmin város közelében található, alig 39 km távolságra Bovectől. A szurdok nevezetes a meseszép vízéről, valamint a szűk, kanyargós ösvényéről.

Tolmin szurdok
Tolmin szurdok

Olvass tovább: Tolmin szurdok kisokos

A szurdokba jegyet kell váltani, ahol ezt követően helyi túravezető fog bekísérni minket a kanyon belsejébe. Érdemes ezért előre kiváltani a belépőt neten.

 • Nyitvatartás: változó, de elmondható, hogy 9:00 - 17:00 között mindig nyitva van
 • Belépő: változó, 2 - 10 euró között
 • Online jegyvásárlás: itt
 • Nehézség: könnyű
 • Túratáv: 2km körtúra / 1,5 óra
 • Weboldal: Tolmin gorge

Tolmin szurdok - Top 3 látnivaló

 • Függőhíd
 • Medvefej és Dante barlang
 • Termál patak

Tolmin szurdok  - Megközelíthetőség

 • Cím: Zatolmin 66a, 5220 Tolmin, Slovenia (Google térkép)
 • Távolság Bovectől:  39 km / 40 perc

#10: Kobarid

Kobarid a Soca völgyének második legnépszerűbb városa (az első Bovec). A város alkalmas raftingozás, kajakozás, kanyoning, túrázás és biciklizésre is. Ha szereted a szabadtéri sportokat, itt bőven találsz programot.

Kobarid - Top 3 látnivaló

 • Napóleon-híd: a Napóleon-híd a törtenelmi tanösvény része. A tanösvényről pontosabb információkat a Bovec posztunkban találsz.
 • Kozjak-vízesés: a mesés vízesés igazi ékköve a Soca völgynek.
 • Sacrario dei Caduti di Caporetto templom (lásd képeken)

Kobarid - Megközelíthetőség

 • Cím: Kobarid 5222 Szlovénia
 • Távolság Budapestről: 587 km / 6,5 óra
 • Távolság Bovectől: 21 km / 23 perc

#11: Trenta völgy

A Trenta völgye egy gleccser által formálódott terület a Triglav Nemzeti Parkban, Szlovéniában. A völgyének a Soca folyó legészakibb részét képezi, valamint itt van a folyó forrása is. A völgy az egyik kiindulópontja a Trigláv hegyre vezető túraútnak.

Trenta völgy - Top 3 látnivaló és program

Trenta völgy - Megközelíthetőség

 • Cím: Trenta 5232 Slovenia
 • Távolság Budapesttől: 570 km / 6 óra

#12: Kozjak vízesés

A Kozjak vízesés Kobarid városa mellett található meseszép zuhatag. A Bovec városától nagyjából 27 kilóméterre eső vízesés népszerű kirándulóhely, fotópont és kanyoning útvonal is egyben. A vízesés Szlovénia egyik legismertebb és legtöbbet fotózott zuhataga. A vízesés látogatható minden nap, télen is.

Kozjak vízesés - Top 3 látnivaló és program

 • Kanyoning: ha nem csak kirándulva szeretnéd megnézni a vízesést, csatlakozz az egyik 👉 kanyoning túrához a szorosba, melynek a befejező pontja a Kozjak vízesés. A túra Bovecből indul transzferrel, majd Kobaridba érkezve a szorosban folytatódik.
 • Kirándulás: ha nem szeretnél végigmenni a szurdokon, látogasd meg a vízesés végpontját, az ikonikus szorosban (lásd fotókon)
 • Napóleon híd: A vízeséstől pár percre található a Soca völgy egyik legnépszerűbb hídja, a Napóleon híd, amit érdemes felkeresned, és átsétálni rajta.

Kozjak vízesés - Megközelíthetőség

 • Cím: Kozjak 5222 Kobarid, Slovenia
 • Távolság Bovectől: 27 km / 33 perc

#13: Boka vízesés

A Boka vízesésről már talán láttál fotókat. Habár nem Szlovénia legmagasabb vízesése, de mindenképpen az egyik leglátványosabb. A 106 méter magas vízesést több pontról is meg lehet tekinteni. Belépő nincs, ingyenes.

A boka vízesést megtekintheted az erre a célra készített kilátópontról. A túraútvonal kb 15 perces, és végig táblázott, így az eltévedéstől nem kell félned. A kilátóhoz vezető út nem nehéz, de a terep miatt viselj megfelelő, túrázásra alkalmas cipőt. Az út kavicsos, lépcsős, ezért a terep mindenképpen odafigyelést is igényel.

Boka vízesés - Top 3 látnivaló és program

 • Boka vízesés autóval: ha csak pár perced van, nem kell eltúráznod a kilátópontig. Parkolj le az út mellett, ás csodáld meg a vízesést az útról.
 • Boka vízesés a kilátópontról: az autóúttól nagyjából 20 perces túrázással eljutsz a vízesés hivatalos kilátópontjáig.
 • Boka vízesés meder túra: ha túlteng benned az energia, akár még a Boka vízesés medrében is fel tudsz túrázni egészen addig a pontig, ahol a vízesés belecsapódik a földbe.

Boka vízesés  - Megközelíthetőség

 • Távolság Bovec: 7 perc / 7.6 km
 • Cím: Podklopca 3, 5230 Bovec, Slovenia

#14: Lipica és a Lipicai ménes

Lipica egy falu a szlovén tengerparttól és a Skocjan barlangtól pár kilóméterre. A méneséről híres falu látnivalója maguk a lovak és a Lipicai farm, ahol az állatok élnek.

Lipica - Top 3 látnivaló és program

 • Lipicai farm: járd be a farmot, és less bele az állatok életébe
 • Lovaglás: a farom lehetőség van arra is, hogy felülj a híres Lipicai lovak hátára
 • Skocjan barlang: túl közel vagy ahhoz, hogy kihagyd Európa legnagyobb barlangrendszerét.

Lipica - Megközelíthetőség

 • Cím: Lipica 5, 6210 Sežana, Slovenia
 • Távolság Kopertől (szlovén tengerpart): 30 km / 32 perc
 • Távolság Budapesttől: 547 km / 5,5 óra

#15: Ljubljana

Ne tévesszen meg Ljubljana aprócska mérete! A szlovén főváros ugyanis amilyen kicsi, éppen annyi élményt rejt. Tökéletes úti cél egy hétvégi kiruccanásra, de akár egy egész hetet is könnyedén betáblázhattok a legkülönfélébb programokkal.

Ljubljana - Top 3 látnivaló és program

 • Ljubljana vár: szinte lehetetlen szem elől téveszteni a város fölé magasodó, több, mint 900 éves várat. Persze a kezdetek óta többször újjáépítették, ami csak hozzáad történelmi értékéhez.
 • Tivoli park: Ljubljana látnivalói közül nem egyet találhattok a város zöld oázisában, a Tivoli parkban. Tehát, ha erre indultok, ne csak heverészésre számítsatok!
 • Hajókázás: Ljubljana folyóján a Ljubljanicán páratlan városnéző túrában lehet részetek. Ljubljana leghíresebb hídjait, a Trnovo hidat, a Cipész hidat és a Hármas hidat is egyedi perspektívából, a folyóról láthatjátok.

👉 Ljubljanáról szóló hosszabb írásunkat itt találod.

Ljubljana - Megközelíthetőség

 • Távolság Budapesttől: 4,5 óra / 463 km

#16: Solcava Panoráma út

A Logár völgyénél található Solcava vidék izgalmas és magával ragadó panoráma úttal várja az arra kirándulókat, de főleg a biciklizőket! 🚴🏻‍♂️⛰

A meseszép útvonal legkönnyebben elektromos biciklivel teljesíthető, amiből a környéken bőven tudunk bérelni. Ha szeretsz biciklizni, ne hagyd ki a páratlan lehetőséget.

Solcava Panoráma út - Top 3 látnivaló

 • Alpesi legelők - száguldás közben csodáld meg a csodás vidéket
 • Szlovénia sárkányai - az útvonal különböző pontjain történetek és sárkányok várnak
 • Szlovén konyha - az út során több hüttével is találkozol majd, amik szezonban (májustól augusztus végéig) várnak a legfinomabb szlovén ételekkel.🧀🥞🥓

Solcava Panomára út - Megközelíthetőség

 • Távolság Budapesttől: 5,5 óra / 490 km

#17: Rafting a Soca folyón

Bovec környékén számtalan lehetőséged van, hogy a Soca folyón (ami a Trigláv Nemzeti Parkot szeli ketté) kipróbáld milyen a rafting. A már 6 éves kortól (némely szakaszon akár 4 éves kortól) ajánlott vadvízi evezés igazi adrenalin növelő program kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Soca rafting - Top 3 látnivaló és program

 • Mini-raft: 2 fős rafting
 • Nagy rafting: 6-12 fős
 • Gekkózás: 1 fős rafting

Soca Rafting  - Megközelíthetőség

Ha a Soca folyón szeretnél raftingozni, akkor Bovecben, vagy Kobaridben van a helyed.

 • Cím: Bovec 5230 Slovenia
 • Bovec távolsága Budapesttől: 605 km / 6,5 óra

#18: Júliai Alpok (Julijske Alpe)

A Júliai Alpok Olaszországon és Szlovénián átívelő hegyvonulat. A hegylánc nagyobb része a Trigláv Nemzeti Parkban található a szlovén oldalon. Legmagasabb pontja a Trigláv hegy (2864 m), amit minden évben több ezren másznak meg.

Júliai Alpok - Top 3 látnivaló

Júliai Alpok - Megközelíthetőség

 • Távolság Budapesttől: kb 6 óra / 586 km

#19: Postojnai cseppkőbarlang

A szlovén tengerparttól nagyjából fél órás autóútra található Postojnai cseppkőbarlang az UNESCO világörökség része.

A kisvasúttal rendelkező hatalmas földalatti képződmény nem csak magával ragadó program, de kiváló B terv is esős időre. Így javaslom, hogy mindenképpen vedd fel listádra, ha Szlovéniába mész.

A barlangot megtekintheted kombinált Predjama vár jeggyel is, ami közvetlenül a Postojnai cseppkőbarlang felett található.

🔍 A barlangról írt teljeskörű összefoglalónkat itt találod. 👀🦇

Postojnai cseppkőbarlang - Top 3 látnivaló és program

 • Vivarium: a barlangon belül található különleges lényeket bemutató akvárium. Olyan lényeket láthatsz itt, mint az albínó sárkányra hasonlító apró fehér teremtés.
 • Kisvasút: kényelmes módja, hogy körbejárd a barlangot.
 • Predjama vár: következő pont

Postojnai cseppkőbarlang - Megközelíthetőség

 • Cím: Jamska cesta 30, 6230 Postojna, Slovenia
 • Távolság Budapesttől autóval: kb 5 óra / 516 km

#20: Predjama vár

A 123 méter magasan fekvő Predjama vár közvetlenül a Postojnai Cseppkőbarlangot felett találod.

A több mint 800 éves vár, legromantikusabb története Erazem lovagról szól, aki több mint egy évig védte a várat a támadókkal szemben.

A vár honlapját itt találod, az arról írt teljeskörű összefoglalót pedig itt.

Predjama vár - Top 3 látnivaló és program

 • Vármúzeum
 • Postojnai barlang
 • Vivarium: a barlangon belül található különleges lényeket bemutató akvárium.

Predjama vár - Megközelíthetőség

A vár és a felette található barlang nagyjából 20 percre, vagyis 9 km-re található egymástól.


#21: Kranjska Gora

Kranjska Gora egy közepes méretű város Szlovénia északi határán. A város pont az olasz-osztrák-szlovén határok találkozásánál fekszik, tengernyi lehetőséget biztosítva ezáltal a határátlépéshez.

A hegyek között meghúzódó város télen igazi síparadicsom, így ha szeretsz síelni, ideális célja lehet a következő síelésnek is.

Kranjska Gora - Top 3 látnivaló

 • Jasna-tó: a mesés színjátékáról híres tó pihentető hangulattal vár
 • Kranjska Gora Bike Park: ha szeretsz biciklizni, látogass el a kerékpáros kalandparkba.
 • Síparadicsom: télen a város átadja magát a síelés örömének hófedte hegyeivel

🔍 Szlovénia sípályáiról írt összefoglaló cikkünket itt találod.

Kranjska Gora - Megközelíthetőség

 • Cím: Kranjska Gora 4280 Slovenia
 • Távolság Budapestről: kb 6 óra / 540 km

#22: Cerkno

Cerkno egy 2000 fős, parányi dombokkal, hegyekkel körbevett város - Budapesttől nagyjából 6,5 órára autóval. A társég télen síterepként működik, míg nyáron sok szeretettel várja a pihenőket, kirándulókat.

Cerkno - Top 4 látnivaló és program

 • Cerkno sírégió
 • Partizán kórház
 • Régészeti park (Archaeological Park Divje Babe)
 • Cerkno Bike Park - Cerkno Bicikli Park

A látványosságokról bővebben Cerkno oldalán találsz információt.

Ha szeretsz síelni, érdemes lehet következő úticélul Cerkno-t választani. Cerkno sípálya weboldala.

Cerkno - Megközelíthetőség

 • Cím: Cerkno 5282 Szlovénia
 • Távolság Budapestről autóval: 520 km / 5,5 óra

#23: Logár völgy (Logarska Dolina)

A Ljubljana városától északra található völgy átlagosan egy órával közelebb található Budapestről, mint Bled vagy Bovec. A térség nagyban hasonlít a Trigláv Nemzeti Parkhoz, bár területe jóval kisebb. A környéken a legnépszerűbb programok a biciklizés és a túrázás.

Logár-völgy - Top 3 látnivaló és program

 • Szőrös marha: Habár a szőrös marha Skóciából származik, ma már a szlovén legelőkön is találkozhatsz ezekkel a gyönyörű állatokkal.
 • Rinka vízesés: csodáld meg a völgy végében található hatalmas vízesést (a legfelső parkolóból kb 10 perces sétára található)
 • Jota: kóstold meg a környék egyik nevezetességét, a Jotát. A völgyben számos fogadó található, ami helyi finomságokkal vár.

A Logár-völgy weboldala itt található.

Logár-völgy - Megközelíthetőség

 • Cím: Logarska Dolina 9, 3335 Solčava, Slovenia
 • Távolság Budapesttől autóval: 454 km / kb 4,5 óra

#24: Hét tó völgye

Az Ukanc mellett elhelyezkedő Hét tó vidéke (vagy más néven a Hét tó völgye) a Szlovéniában található Júliai Alpok (A Triglav Nemzeti Park része) egyik legszebb és legismertebb kiránduló célpontja. A kisebb nagyobb tavakkal tarkított vidék ideális egynapos, vagy akár többnapos, úgynevezett "Hut to hut" túrákra is.

Az 1926 óta védett terület a nevével ellentétben nem 7, hanem összesen 10 tóból áll. Megtekintheted a Barna-tavat, a Nagy-tavat, vagy az Iker-tavakat is.

Hét tó völgye - Top 3 látnivaló és program

 • Hut to hut, többnapos túra a parkban: több napon keresztül (ideális a 2-3 nap) bejárhatod a környék összes tavát, és a legszebb vidékeket.
 • Egynapos kirándulás: ha nem szereted a többnapos, nagyzsákos túrázásokat, látogass el a park bármelyik pontjára, és tegyél egy pihentető, pár órás sétát.
 • Tradicionális hütte ebéd: bármekkora túrát is tervezel, érdemes kipróbálnod a környéken található hütték konyháját.

👉 Bővebb írásunkat a Hét tó vidékéről itt találod.

Hét tó völgye - Megközelíthetőség

 • Cím: Ukanc 149, 4265 Bohinjsko jezero, Slovenia
 • Távolság Bled-től autóval: 40 perc /34 km
 • Távolság Bovec-től autóval : 2 óra / 120 km
 • Távolság Budapesttől autóval: kb 6 óra / 585 km

#25: Mangart nyereg

A Mangart nyereg (Mangart pass) a Trigláv Nemzeti Park, és a Júliai Alpok része. A Bovec városától alig 50 percre elhelyezkedő hágó, arról híres, hogy ez Szlovénia legmagasabb hegyi autóútja. A képeket nézve, Te is meggyőződhetsz róla, hogy nem csak a legmagasabb, de talán a legszebb is. ⛰

Itt úgy érezheted, mintha a felhők között járnál...

Olvass tovább: Mangart nyereg

Mangart nyereg - Top 3 látnivaló és program

 • Biciklivel a Mangart nyergen: A fellegekben található út bizony kedvenc motoros úti célja a szabadság szerelmeseinek, a motorosoknak. Ugyanígy ajánljuk a mesés terepet kerékpárosoknak is. Természetesen csakis a megfelelő védőfelszereléssel! 🚴🏻‍♂️
 • Kirándulás: Az autó út mentén rengeteg könnyű, közepes, vagy akár és nehezebb kiránduló lehetőséget is adott.
 • Via Ferrata: A Mangart nyereg közelében via ferrata-ra is van lehetőség.

Mangart nyereg  - Megközelíthetőség

Cím a Google térképen.

 • Autóval Budapestről Szlovénián keresztül: 587 km / kb. 6 óra
 • Autóval Budapestről Ausztrián keresztül: 560 km / kb. 6 óra
Mangart nyereg Bovec távolság

#26: Pokljuka

Pokljuka Szlovénia egyik legikonikusabb jelképe. A hatalmas alpesi fennsík, melyet fenyőerdők díszítenek - ideális kirándulóhely, piknikező állomás, és biciklis túra célpont.

Az erdős fennsík Szlovénia északnyugati részén, 1300 méteres tengerszint feletti magasságban található. A vidék a Triglav Nemzeti Park részét képezi.

👉 Pokljukáról írt hosszabb összefoglalónkat itt találod.

Ha itt jársz, mindenképpen látogasd me a Planina Zajamniki-t. A bájos hegyi házikók, a friss levegő, és a legelésző tehenek világa garantáltan kikapcsol.

Top 3 látnivaló és program

 • Kirándulás a Planina Zajamniki-n: Fedezd fel az alpesi házikók különleges világát, miközben selfie-t készítesz az arra legelésző tehenekkel. 🐮 [Cím Google térképen]
 • Kirándulás Koprivnik-ben: Koprivnik egy kis település a fennsíkon.
 • Sajtkóstolás: mint a legtöbb vidék Szlovéniában, Pokljuka is híres sajtjairól és tejtermékeiről. Ha itt jársz, mindenképpen érdemes megkóstolnod a helyi különlegességeket.

Megközelíthetőség

 • Cím: Pokljuka, 4263, Slovenia [Google  térkép]
 • Távolság autóval Budapesttől: 7 - 8 óra

#27: Mezica bánya

A Mezica bánya egy  egyre népszerűbb belevaló programokat kínáló bányamúzeum. A ma már inaktív bánya a párok, és a belevaló családok közkedvelt célpontja lett. Népszerűségét három fő programjának köszönheti.

Mezica bánya - Top 3 látnivaló és program

 • Földalatti kajakozás: a felszíni kajakozással ellentétben, itt nincs szükség korábbi evezős tapasztalatra. Bárki kipróbálhatja a kb 1 órás evezős programot.
 • Földalatti biciklizés: a kerékpár szerelmeseinek bizony igazi gyöngyszem ez a program. Nem mindennap mehet az ember a föld alá úgy, hogy közben kerékpárral hajtja magát előre.
 • Bánya múzeum: minthogy a bánya ma már múzeumként üzemel, pillants bele az itt dolgozó bányászok életébe és mindennapjaiba.

⚠️ Figyelem! Minden programhoz meleg öltözet javasolt. Ha félsz a szűk helyektől és a bezártságtól, akkor egyik programot nem ajánljuk. A kajakozáshoz úszástudás elengedhetetlen.

Mezica bánya - Megközelíthetőség

 • Mezica bánya címe: Glančnik 6, 2392 Mežica, Slovenia [Google térkép]
 • Távolság autóval Budapestről: kb 4 óra  / 420 km

#28: Jasna tó

A Kranjska Gora-ban található (Trigláv Nemzeti Park része) Jasna tó egy igazi klasszikus alpesi gleccser tó. Szlovénia tavai és folyói mesés színükről híresek - és nincs ez másképp a Jasna tóval sem. A Bledi tó, vagy a Bohinj tónál sokkal élénkebb és világosabb a víz színe.

Habár maga a tó mérete kisebb mint a fent említett kettőé, ha nem akarsz Bledbe vagy Bohinjba elmenni, a Jasna tó remek alternatívát kínál. Kevésbé ismert a turisták körében.

Jasna tó - Top 3 látnivaló és program

 • Kirándulás a tó körül: a tavat nagyjából 20-30 perc alatt kényelmesen körbe lehet sétálni. Ideális program idősebbekkel, babakocsival, vagy akár egy kiadós ebéd levezetéseként bárkinek.
 • Biciklibérlés: ha szeretsz biciklizni, bérelj kerékpárt, és azzal tekerj körbe a tó körül.
 • SUP bérlés: az egyre többeket meghódító "Stand Up Paddle"-ra itt is van lehetőség a nyári szezonban májustól októberig. Ha még nem tetted meg, érdemes kipróbálni.

Jasna tó - Megközelíthetőség

 • Cím: 4280 Kranjska Gora, Slovenia [Google térkép]
 • Távolság Kranjska Gora-tól autóval: 5 perc / 2,2 km
 • Távolság Budapesttől autóval: 5,5 óra / 533 km

#29: Pericnik vízesés

A Peričnik vízesés 52 m-es magasságával Szlovénia egyik legmagasabb és legismertebb vízesése. A Vrata völgyében folyó zuhatag valójában két vízesésből áll.

 • Felső Pericnik vízesés: 16 méter
 • Alsó Pericnik vízesés: 52 méter

Mojstrana városából kijelölt túraútvonal vezet a helyszínre. Érdekessége, hogy az Alsó-Pericnik vízesés mögé be lehet sétálni, így a zuhatagot körbe lehet járni.

 • Túratáv: kb 20 perc (csak oda)
 • Nehézség: 5/2-es

Olvass tovább: Pericnik vízesés kisokos


Pericnik vízesés - Top 3 látnivaló és program

 • Túrázás: sétálj fel az 52 méteres, alsó vízeséshez
 • Kaland a vízesés mögött: természetesen ne felejts el bemenni a vízesés mögé. Ugyan garantáltan vizes leszel (vigyél esőkabátot), de cserébe biztosan egyedi élményben lesz részed.  
 • Aljažev dom (1015 m) menedékház: a vízeséstől autóval, vagy gyalogosan is eljuthatsz Szlovénia egyik leghíresebb hegyi kunyhójához.

Pericnik vízesés  - Megközelíthetőség

 • Cím: 4281 Mojstrana, Slovenia (Google térkép)
 • Távolság Bovectől: kb 70 perc / 65 km
 • Parkolás: 3 eurós

#30: Kluze erőd

Az 1472-ben épült erődítmény (eredetileg törökök elleni védelemként szolgált) a Napóleoni háborúk idején, és az első világháborúban is fontos szerepet játszott.

Az erődítmény a Koritnica folyó alkotta szoros felett található. A fantasztikus látvány miatt akkor is megéri ide ellátogatni, ha az erődítmények nem különösebben vonzanak.

 • Nyitvatartás: Májustól-Októberig, minden nap: 10:00 - 17:00 / 10:00 -20:00
 • Belépő: felnőtt 3 euró / gyerek, diák, nyugdíjas: 2 euró

Kluze erőd - Top 3 látnivaló és program

 • Kirándulás, túrázás
 • Kluze múzeum
 • Kilátópont

Kluze erőd  - Megközelíthetőség

 • Cím: Ravni Laz 16, 5230 Bovec, Slovenia
 • Távolság Bovectől: kb 5 perc / 4,5 km
 • Távolság Budapesttől: kb 6 óra / 580 km

#31: Virje vízesés

A Virje vízesés egy kevesek által ismert, parányi zuhatag Bovectől mindössze 3,7 kilóméterre. A bájos vízesés különleges formájáról nevezetes. Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő helyi különlegesség ideális úticél lehet ha egy könnyű sétára vágysz a közelben.

 • Nyitvatartás: Minden nap
 • Belépő: ingyenes
 • Távolság Bovectől: 8-10 perc / 3,7 km

Virje vízesés - Top 3 látnivaló és program

 • Selfie a vízesés előtt
 • Kirándulás a vízesés körül
 • Boka vízesés: A Boka vízesés alig pár percre található innen autóval. Ha időd engedi, vezess el oda is.

Virje vízesés  - Megközelíthetőség

 • Cím: Slap Virje, Glijun, Slovenia [Google térkép]
 • Távolság Bovectől: kb 9 perc / 4 km

#32: Vogel hegy

Ha Bled környékén jársz, és a hegyek fölé szeretnél emelkedni, menj fel a Vogel hegyre, amire felvonó közeledik. A télen sípályaként szolgáló Vogel felvonója nyáron sem áll le - 1535 méter magasságba szállítja az utasokat.

Az alpesi látvány szerelmeseinek mindenképpen ajánljuk, a Bledtől alig 30 perces autóútra található programot. Természetesen itt rengeteg lehetőséged nyílik túrázásra, kirándulásra, ha pedig csak pihennél, akkor eltölthetsz itt egy kellemes pikniket is egy jó könyvvel. Ideális napi program a hegyek szerelmeseinek.

Vogel hegy - Top 3 látnivaló és program

 • Kirándulás felvonóval: menj fel felvonóval a hegyre, hogy aztán ott kirándulással üsd el az időt.
 • Siklóernyőzés: a környék legtöbb ernyős ugrása a Vogel hegyről történik, ahová a túravezetők transzferrel visznek fel, majd a Bohinj-tó környékén érkezel le.
 • Bohinj-tó: A Vogel hegyről is látható Bohinj-tó remek kikapcsolódási pontja lehet utadnak. Itt főleg biciklizni, csónakázni, SUP-ozni tudsz.

Vogel hegy  - Megközelíthetőség

 • Cím: Ukanc 6, 4265 Bohinjsko jezero, Slovenia
 • Távolság Bled-től: 33 perc autóval / 30 km

#33: Skocjan barlang

Szlovénia leglátványosabb barlangrendszere a Postojnai Cseppkőbarlangtól nagyjából 40 percre található, Szlovénia déli részén. A szlovén karsztvidék szimbóluma az UNESCO Világörökség része.

A Skocjan falu alatti, hatalmas mélységű barlangrendszert az innen 55 km-re, a Reka-folyó alakította ki, mely a falu alatt tűnik el a föld alá. A barlangrendszer hossza összesen 6 km, legnagyobb magassága a bejárat és a legmélyebben fekvő, ismert szifon között 250 m.

A földalatti szurdok több helyen tágas csarnokokká szélesedik, melyek közül a legnagyobb, a 308 m hosszú, átlagosan 89 m széles Martel-csarnok, mely szédítő magasságával nyűgöz le, legmagasabb pontja 146 méter.

🔍 A barlang honlapját itt találod, az összefoglaló posztunkat pedig itt.

Skocjan barlang - Top 3 látnivaló és program

 • Velika Dolina - hatalmas nyitott kijárat a barlangból
 • Függőhidak a Reka folyó felett
 • Martel-csarnok (mészkőcsarnok)

Skocjan barlang - Megközelíthetőség

A szlovén tengerpart közelében található hatalmas Skocjan barlang remek program az esős napokra. Még akkor is, ha nem esik az eső, bátorítalak, hogy menjetek el megnézni akár hazafelé útba ejtve, mert a látvány tényleg megéri azt a kitérőt.


#34: Maribor

A Dráva partján fekvő szlovéniai Maribor alig több, mint 3 és fél óra autóútra található hazánktól. A városban és környékén számos látnivaló és program közül válogathattok, és bizony nem egyszerű feladat megtalálni a legjobbakat.

Maribor legfontosabb látnivalói az óváros környékén helyezkednek el, ahol rengeteg történelmi múlttal rendelkező épülettel találkozhattok.

Maribor - Top 3 látnivaló

 • Maribor főtere: a helyiek is által előszeretettel látogatott Főtér az óváros közepén található.
 • Maribor kastély: a kastély, amelyet minden Mariborba érkező turista meglátogat, a történelmi óvárosban található meg, néhány utcára a zsinagógától.
 • Városi park: nincs messze az óvárostól és a rengeteg zöld növény mellett találhattok itt halastavakat és akváriumot is.

👉 Maribor látnivalóiról szóló bővebb leírásunkat itt találod.

Maribor - Megközelíthetőség

 • Cím: Maribor 2000 Szlovénia
 • Távolság Budapesttől autóval: 340 km / kb. 4 óra

#35: Vipava völgy

A mediterrán hangulatú Vipava völgy Budapesttől nagyjából 6 óra, a szlovén tengerparttól csupán 1 óra távolságra van. a Toszkánára emlékeztető mediterrán vidék Szlovénia első számú szőlő és borvidéke.

Vipava völgy videó

Vipava völgy - Top 3 látnivaló és program

 • Bor kóstoló és bor túra
 • Biciklizés a szőlőligetek között
 • MTB túra a környező hegyeken

Vipava völgy - Megközelíthetőség

 • Távolság Budapesttől: 606 km / kb 6 óra
 • Távolság a szlovén tengerparttól: 60 km / kb 1 óra

#36: Kocevje régió

Kovecje régió Szlovénia déli, Horvátországgal határos területe. A terület a Trigláv parkhoz hasonlóan erdős és zöld, habár kisebb, és nem bővelkedik annyi szabadtéri sportban (rafting, kajak, zipline, stb.) mint az északi testvére.

Kocevje régió - Top 3 látnivaló és program

 • Kostel vár
 • Krokar őserdő (Rajhenavski Rog)
 • Kocevje városa

Kocevje régió - Megközelíthetőség

 • Távolság Budapesttől: 518 km / kb 5.5 óra

#37: Krokar őserdő

Az 51 hektáron elterülő őserdő Szlovénia egyik legdúsabb erdejének számít. A zöld vidék több túraútvonalnak is otthont ad, amit "rog hiking trail" néven találsz meg. A főleg bükk és fenyőből álló rengeteg átlagosan eléri az 50 méteres magasságot is, némelyik fa pedig több száz éves. A terület különlegessége, hogy annak 91%-a fával borított, ami világszerte nagyon magasnak (dúsnak) számít!

Krokar őserdő - Top 3 látnivaló és program

 • Hatalmas ezüstfenyő (Debela Jelka): az erdő legnagyobb fája
 • Túraútvonalak kisebb és nagyobb túrázásokhoz (Borovec natural trail)
 • Kostel vár (lásd lentebb)

Krokar őserdő - Megközelíthetőség

A Krokar őserdő a Kocevje régióban található (lásd előző pont).


#38: Kostel vár

A Kovecje régióban található Kostel vár egyike Szlovénia kevésnek mondható várának. A vár a Kolpa folyó vájta völgyben helyezkedik el. A legendákkal övezet várhoz még egy elhagyatott falu is tartozik.

A vár csak nyáron tart nyitva 11:00 - 18:00 között és csak szombaton és vasárnap. A vár honlapját itt találod.

Kostel vár - Top 3 látnivaló és program

 • Elhagyatott város
 • Múzeum a vár belsejében
 • Séta a vár körül

Kostel vár - Megközelíthetőség

 • Cím: Kostel 2, 1336 Kostel, Slovenia
 • Távolság Budapesttől autóval: kb 5,5 óra / 542 km

#39: Medve megfigyelés és fotós túra

Ha meg kellene nevezni egy állatot, mint Szlovénia jelképe, a választásom a barna medvékre esne. Az országban a medve populáció megőrzésére nagyon figyelnek, és egész Szlovénia szerte tisztelik az erdei állatokat.

A Kocevsko erdőben (Kocevje régió) található medvéket egyedülálló program keretében, lehet megfigyelni.

A megfigyelés csakis vezetett túra keretében engedélyezett, és csakis helyi szakképzett (államilag elismert) vezetővel. A megfigyeléshez rendelkezésre állnak védett fakunyhók, amik a biztonságos vizsgálódást teszik lehetővé.

A környéken a sloveniabears.com kínál fotós túrákat.  Medve megfigyelő programot itt találsz.

Medve megfigyelés - Top 3 program

 • Egynapos fotós megfigyelés
 • Anya-bocs megfigyelés nyáron
 • Őszi megfigyelés

Medve megfigyelés - Megközelíthetőség

 • Cím: Markovec 15, 1386 Stari trg pri Ložu, Slovenia (Notranjska régió)

#40: Bovec Kalandpark

A Bovecben található kalandpark igazi móka és kihívás az egész család részére. A park nyitva van minden nap, viszont azt csak vezetővel lehet látogatni. Ezért túravezető foglalására szükség van online. A kalandparkban nincs magyarul beszélő vezető.

Túravezetés a kalandparkban, nyitvatartás:

 • Március: 13.00
 • Április, május: 11.00 - 14.00
 • Jún júl, aug: 10.00 - 14.00 - 17.00
 • Szeptember, október: 11.00 - 14.00
 • November: 13.00

A program nagyjából 2 óra, a belépő csak 29 euró felnőtteknek, és 23 euró gyerekeknek. Főszezonban pár euróval drágább.

Bovec Kalandpark - Top 3 látnivaló és program

 • Kötélpálya: kalandozd át magad a smaragdzöld víz felett
 • Boka vízesés: látogasd meg a közelben lévő Boka vízesést
 • Virje vízesés: látogasd meg a közelben lévő Virje vízesést

#41: Zelenci Nemzeti Park

A Zelenci Nemzeti Park, vagy angolul Zelenci Nature Reserve; Kranjska Gora része. A Podkoren falu közelében található bájos rezervátum Európa szerte híres ikonikus tóvidékéről. Az átlagosan 2 méter mély víz színe zöld, innen is kapta nevét (a zelenci szlovénul zöldet jelent).

Könnyű kirándulóhely családoknak babakocsival és idősebbeknek is, minthogy a nemzeti park sík terepen helyezkedik el.

Zelenci Nemzeti Park - Top 3 látnivaló és program

 • Séta a tó körül: tegyél egy kényelmes sétát a tó partján.
 • Selfie a fapallón: ma már nem lehet úgy elhagyni a parkot, hogy ne távozz egy selfie-vel, amit a pallókon készítettél.
 • Piknik: a pallókon? Miért ne! A reggel becsomagolt szendvicseket, gyümölcsöt, fogyaszd el kényelmesen, romantikusan a tóparton.

Zelenci Nemzeti Park  - Megközelíthetőség

 • Cím: Podkoren 75, 4280 Kranjska Gora, Slovenia (Google térkép)
 • Távolság Bovectől autóval: 45 km /  kb 60 perc
 • Távolság Budapesttől autóval: 530 km /  kb 5,5 óra
 • Weboldal

Olvass tovább: Zelenci rezervátum


#42: Pustolovski Park Bovec

Bovecben, a Baza Sport Centerben található Pustolovski Park Bovec-ben próbára teheted ügyességedet és játékosságodat. A kötélpályákkal és felfüggesztett pallókkal felszerelt park már 3 éves kortól várja a gyerekeket.

A Pustolovski Park weboldalát itt találod.

A felnőtteknek a belépő kb 25 euró, a gyerekeknek 15 euróba kerül (12 éves korig). A park áprilistól szeptember végéig tart nyitva.

Pustolovski Park Bovec - Top 3 látnivaló és program

 • Kötélpálya (zipline): próbáld ki az 53 méter hosszú csúszó szakaszt.
 • Mini kötélpálya: a legkisebbeket a "Bee", vagyis méhecske pálya várja sok szeretettel. 🐝
 • Extrém pálya: ha szereted a magasságot, akkor itt a helyed. 2 sikló kötélpálya vár, 26 m hosszal, 20 méter magasságban.

Pustolovski Park Bovec  - Megközelíthetőség

 • Cím: Dvor 43x, 5230 Bovec, Slovenia
 • Távolság Budapesttől autóval: kb 6 óra / 567 km

#43: Kranjska Gora Bike Park

Az áprilistól november közepéig, végéig nyitva tartó bicikli park nyitott kapukkal vár a hét minden napján. A parkban nem csak különböző nehézségű és technikájú pályák közül választhatsz, hanem bicikli bérlésre is van lehetőség. Így ha nem viszed a saját biciklidet, még akkor is tudod élvezni a park kínálta utakat.

Kranjska Gora Biciklipark

Egy napi belépő kb 27 euró, az egész napos biciklibérlés pedig 55 euró körül mozog.

A bicikli park weboldalát itt találod.

Kranjska Gora Bike Park - Top 3 látnivaló és program

 • Family-trail: vagyis családi út
 • DH: klasszikus downhill pálya
 • Luft Waffel: ami főleg akrobatikus elemeket tartalmaz, így a lehető legtöbb időt tudod a levegőben tölteni bicikliddel.

Kranjska Gora Bike Park  - Megközelíthetőség

 • Cím: Borovška cesta 107, 4280 Kranjska Gora, Slovenia
 • Távolság Bovec-től: 46 km / kb. 60 perc
 • Távolság Budapesttől: 645 km / 5,5 óra

#44: Susec szoros - kanyoning

Bovec bővelkedik a szebbnél szebb szurdokokban és kanyonokban. a legnépszerűbb és legkönnyebb kanyon a Susec, amit a Susec patak vájt és formázott mai formájára. A vizes szurdok meseszép világát viszont csakis túravezetővel (a szlovén állam által elismert hivatásos kanyonvezetővel) lehet meglátogatni.

👉 Susec kanyon túrákat itt találod

Susec szoros - Top 3 látnivaló és program

 • Ugrás a medencékbe: csobbanj bele a patak által vájt medencékbe.
 • Kötélereszkedés (abseiling): ha nem mersz ugrani, válaszd az ereszkedést. Ereszkedj le, mint a profik az alattad lévő kis tavakba.
 • Csúszás: csússz bele a kanyonba! A víz által kialakított csúszdák számtalan lehetőséget nyújtanak arra, hogy belecsússz a meseszép tavakba. Próbáld ki mindenképpen!  

Susec szoros  - Megközelíthetőség

 • Cím: Sušec, 5224 Srpenica, Slovenia
 • Susec kanyon bejárat távolság Bovectől: kb 11 perc / 9 km

#45: Zipline park: Bovec és Bled

Mind Bovec, mind Bled lehetőséget biztosít a kötélpálya szerelmeseinek. A zipline parkban, vagyis kötélpálya parkban - különböző magasságokban elhelyezett acélköteleken keresztül vezet az utad.

Mindkét parkba csak és kizárólag helyi túravezetővel lehet bemenni. Habár a túrák naponta 2-5 alkalommal is indulnak, foglalnod előre szükséges online! Gyerekek már 6 éves kortól jöhetnek.

👉 Bovec zipline kötélpálya foglalás

👉 Bled zipline pálya foglalás


#46: Ojstrica kilátópont, Bled

Az Ojstrica kilátópont a Bledi tó felett egy nagyjából 20 perces sétára található. Az ikonikus pados pihenőhely számos fotó szülőhelye - mivel innen a legjobb a látkép a Beldi tóra. Ha a környéken jársz, érdemes innen is lepillantani a tóra.

Ojstrica kilátópont, Bled - Megközelíthetőség

 • Cím: Ljubljanska cesta 8, 4260 Bled, Slovenia
 • Távolság a Bledi tótól: 20 perc

#47: Spicnik: A Szív alakú út

Szlovénia északi részén található Spicnik városában, Maribortól nem messze a híres (és romantikus) helyi nevezetesség, a szív alakú út. Ha Maribor közelében jársz, tegyél egy rövid kitérőt, és hajts vagy sétálj át a bájos kis úton.

Top 3 program

 • Sétálj át pároddal: és készítsetek egy közös seflie-t
 • Bor kóstoló: a környéken járva érdemes kipróbálni helyi borokat
 • Ausztria: ha már csak pár kilóméter választ el az osztrák határtól, nézz át a szomszédba!

Megközelíthetőség

 • Cím: Špičnik 2201 Slovenia
 • Távolság Budapesttől: 348 km / 3,5 óra
 • Távolság Maribortól: 20 km /  30 perc

#48: Vrsic-hágó

A Júliai Alpokban található Vrxic hágó (1611 m) Szlovénia legmagasabb autóval is áthajtható hágóútja. A Kranjska Gora és Trenta települések közti 25 km-es útszakasz 50 kanyarból áll. A legegyszerűbb ha saját kocsival hajtasz végig rajta, és a szebb kilátópontoknál kialakított parkolókban megállsz a pompás panoráma kedvéért.

A hágóút Kranjska Gorától Bovecig

Vrsic-hágó - Top 3 látnivaló és program

 • Autózás: hajts át kocsiddal a hágón
 • Kilátópontok az autóút mentén: húzódj le a parkolóknál és tekints le a hágóról
 • Piknik elképesztő magasságokban: Miért ne? Vigyél fel egy kis csemegét, és fogyaszd el a hágón ülve.

Vris-hágó - Megközelíthetőség

 • Cím: 5232 Soča, Slovenia
 • Távolság Budapesttől: 5,5 óra / 550 km

#49: Cerknica-tó

A Cerknica-tó egy időszakos képződmény Szlovénia déli részén. A tó változó nagyságáról híres. Amikor egész terjedelmében díszeleg, akkor Szlovénia legnagyobb tavának számít. Máskor annyira kevés vize van, hogy szinte észre sem lehet venni.

Cerknica-tó - Top 3 program

 • biciklizés a tó körül
 • kenuzás a tóban
 • kirándulás a tó körül

Cerknica-tó - Megközelíthetőség

 • Cím: Q937+PC Cerknica, Slovenia
 • Távolság Budapesttől: 6 óra / 520 km
 • Távolság Cerkno városától: 1,5 óra / 68 km

#50: Lovrenska tó vidéke

Ha még soha nem hallottál Lovrenska-ról, ne ess kétségbe, szerintem sokan vannak így ezzel. A bűbájos helyi gyöngyszemet nem láthatod óriásplakátokon, hiszen egy féltve őrzött természeti kincsről beszélünk.

A Mislinja vidéken található tó és tórendszerre egy fapalllókból álló ösvényt építettek, hogy azon a kirándulni vágyók minden gond nékül át tudjanak sétálni, évezve ezzel a természetet.

Útközben nem csak a kisebb-nagyobb tavakban és az erdőben tudsz gyönyörködni, de a madárcsicsergésben is. 🌲🦆

Lovrenska 0-24 órában nyitva van minden nap - télen érdemes megkérdezned a helyiektől, mert előfordulhat, hogy télre lezárják a területet.

Lovrenska tó - Megközelítés

 • Cím: Lovrenska jezera, 2382 Mislinja, Slovenia
 • Távolság Budapesttől: 4 óra / 400 km
 • Távolság Roglától: 1 óra / 50 km
 • Távolság Maribortól: 1,5 óra / 76 km
Lovrensa jezera (tó) - Buuddapest távolság 

Lovrenska - Top 3 program

 • Kirándulás a mocsaras fekete tavak felett a fapallókon
 • A terület körbepásztázása a kilátóból
 • Természet és madár fotózás
Lovrenska tó vidéke, Szlovénia
Lovrenska tó vidéke, Szlovénia | Forrás: Lovrenska Facebook fotóalbum

#51 Rogla lombkorona ösvény

Rogla síterepétől nem messze találod a Pohorje névvel ellátott lombkorona ösvényt. Pohorje egy fiatal hegység, aminek legmagasabb tagja a Rogla hegy. Itt kapott helyet Szlovénia legnagyobb lombkorona sétánya.

Ezeknek köszönhetően kicsit közelebb kerülhetünk a fákhoz, és a madarak életébe is jobban betekintést nyerhetünk. Persze, a többsége kilátóként üzemel, így a környéket is könnyen be tudod pásztázni szemeddel. 🌲🦉🦇

Az 1 km hosszú Rogla lombkoronaösvény különlegessége, hogy egy kör alakú, 37 m magas panoráma kilátó is tartozik hozzá. Ide csigalépcsőn tudsz feljutni.

 • Cím: Pohorje lombkorona sétány, 3214 Rogla, Slovenia
 • Honlap
 • Nyitvatartás: minden nap (napi nyitvatartás évszakonként változik)

Olvass tovább: Rogla (Pohorje) lombkorona sétány


Reméljük sikerült mindent összefoglalnunk, és most már teljes képet kaptál Szlovéniáról. ❤️🌲 Ha még van időd, olvasd el mit érdemes tudni a szlovén autópályamatricáról, vagy nézd meg a szlovén térképek összefoglalónkat.

Dóri és Laci

Ha szeretnél minket Facebook-on is követni minket, itt megteheted: