Mindenkinek ismerős Tirol neve, hiszen a terület talán egész Európa leghíresebb tartománya. Az Ausztriában található régió a síelés egyik fellegvára, míg nyáron az aktív pihenésre vágyók utaznak át, hogy túrázzanak az Alpokban. Ha pedig nem is hegycsúcsokat támadnak meg a gyermekes családok, de ők is szívesen szurdoktúráznak, raftingoznak, vagy kirándulnak a zöld völgyeiben.

Korábban már olyan sok cikket írtunk a környékről - lásd Tirol legszebb szurdokai, Innsbruck látnivaló, vagy Innsbruck bicikli parkjai, hogy már épp itt volt az ideje, hogy részletesen bemutassuk Nektek Tirolt. Tirolt németül ugyanúgy írják, mint mi; míg angolul Tyrol, olaszul pedig Tirolo néven találod meg a térképen.

Tirol története

A vidék a nevét az olasz Tirol grófjairól kapta, akik a mai Tirolo településről származtak. A hatalmas terület 1919-ig egy teljes egészet alkotott Ausztriában. Később a Saint-Germain-i béke során kettéosztották, és a tartomány déli részét Olaszországhoz csatolták, az északit egy kisebb, különálló (keleti résszel) meghagyták Ausztiának.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Észak Tirol (Nordtirol)
  • Kelet Tirol (Osttirol)
  • Dél Tirol (Südtirol), Olaszország -> erről itt olvashatsz

Észak - és Kelet-Tirol együttesen alkotják az osztrák Tirol tartományát, ami Ausztria 9 tartománya közül az egyik. Székhelye Innsbruck városa.

Tirol és Kelet-Tirol a térképen (Ausztria)
Tirol és Kelet-Tirol a térképen (Ausztria)
Ausztria tartományai térkép
Ausztria tartományai | Forrás: Ausztria 7 hasznos térképe
A köznyelvben, amikor valaki Tirolra hivatkozik, általában az Ausztriában található Észak-Tirol vidékére gondol. Ha az olasz Tirolról van szó, azt szinte mindig Dél-Tirolnak hívjuk.

Kelet-Tirol (Östtirol)

A déli rész elcsatolása azt eredményezte, hogy az osztrák oldalon leszakadt egy kis terület, amik nem határosak egymással (lásd a térképen). Ezt a részt nevezzük Kelet-Tirolnak, és hivatalosan része Tirolnak, tehát nem különálló terület.

?
Közigazgatásilag Kelet-Tirol (Östtirol) mindig is Tirol része volt. Székhelye szintén Innsbruck.

Dél Tirol, Olaszország

Hivatalosan az olasz részt Dél-Tirolnak hívjuk, míg a megmaradt északi és keleti részeket egyszerűen csak Tirolnak (Tirol vagy Nordtirol németül). Néha Észak-Tirolként is halhatod, ha valaki pontosítani szeretné, hogy melyik Tirolról van szó.

Tirol Budapest távolság

Budapest és Tirol között végig autópályán tudsz haladni, így autóval nagyjából 7-8 óra alatt lent vagy Innsbruckban (megállók nélkül).

  • Budapest - Innsbruck távolság: 720 km / kb. 8 óra
Innsbruck - Budapest távolság
Innsbruck - Budapest távolság 

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Tirol autópálya térkép és városok

Tirol régiói

A tartományban 9 járást vagy régiót találunk

Tirol régiói
Tirol régiói
  1. Innsbruck
  2. Innsbruck-Land
  3. Imst
  4. Kitzbühel
  5. Kufstein
  6. Landeck
  7. Lienz (Kelet Tirol)
  8. Reutte
  9. Schwaz

Alpok

Tirol teljes egészében az Alpokban fekszik, így a látképet a hegylánc csúcsai határozzák meg. Ausztria legmagasabb pontja, a Grossglockner is itt található.

Tirol lakossága

Tirol legjelentősebb folyója az Inn, leglakottabb városa annak partján található - Innsbruck.

A lakosság jelentős része az Inn és az Adige völgyekben lakik. 

Autópálya

Tirol mindig is nagy szerepet játszott a szállítmányozásban az olasz, a német és az osztrák területek között. Ezért az autópálya rendszer kiépített, és forgalmas.

A lenti térkép Tirol területén mutatja be az autópálya utat.

Tirol autópálya térkép
Tirol autópálya térkép

Ha szeretnél tájékoztatást kapni a legfrissebb írásokról, kövess minket a Facebookon, ahol minden héten kiposztoljuk a legújabb írásunkat. ?

➡️ ➡️ Facebook link ?