Tata köztudottan a vizek városa, azonban sokan amikor odalátogatnak, nem  is gondolják, hogy az Öreg-tavon kívül más, hasonlóan szép és kalandos tó is van a város határain belül. Pedig nem is egy, hanem több másik tó is díszit a település látképét és gazdagítja a programok és a látnivalók számát.

A Tatai tavak közül négyet fogok kiemelni (plusz a Fényes tanösvényt), hogy akkor is ki tudd választani a számodra legszimpatikusabbat, ha romantikus andalgásra, a vidékies horgászélményre, vagy tanulásra vágysz.

Gyors áttekintés

Tatai tavak Távolság a város központjától
Öreg tó 0,08 km
Derítő tó 3 km
Cseke tó 1,4 km
Réti tavak 3,4 km
Fényes halastó 3,7 km

A tavak többsége közel helyezkedik el egymáshoz, ebből kifolyólag olyan állat és növényvilág alakult ki, ami az egész város hangulatára hatással van. Nyáron madarak százai raknak fészket, vagy csak hűsölnek a tavak partján magasodó fák tövében és lombjain. Télen pedig vadkacsák és vándormadarak százezrei fordulnak meg a vizek városában.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

A mesés Tatai tavak láltképe elől a Derítő tó
A mesés Tatai tavak látképe elől a Derítő tó

Térkép - Hol vannak a Tatai tavak?

Térkép, cím, távolság, megközelítés, bejárat, parkolás, elhelyezkedés: Tata Komárom-Esztergom megyében, a Kisalföld keleti részén fekszik, és a Győr-Tatai teraszvidék területéhez tartozik. A város Budapesttől autóval 70 km-re van, ami egy szűk 1 órás kocsikázással megtehető. Szerencsére tömegközlekedéssel is igen egyszerű eljutni Tata városába. Elég felülnöd egy Sopron irányba tartó vonatra a Keleti-pályaudvaron és nagyjából 1 óra alatt meg is érkezel a városba.

Tatán a tavak többsége, úgy mint az Öreg-tó, a Cseke-tó és a Derítő-tó a belvároshoz közel helyezkedik el, így gyalog is könnyen elérhetőek. Azonban, ha a Réti-tavakhoz is szeretnénk eljutni vagy a híres Fényes-tanösvényhez, akkor érdemes az autót vagy a biciklit választanod.

  • Távolság Budapesttől: 1 óra / 70 km
  • Távolság Győrtől: 45 perc / 60 km
  • Távolság Esztergomtól: 1 óra / 45 km
  • Távolság Komáromtól: 30 perc / 20 km
Tata térkép - Budapest távolság
Tata térkép - Budapest távolság

Tatai tó - Az Öreg tó

A város központja. Az Öreg-tó Magyarország legrégebbi halastava, amely a 18. században nyerte el nagyjából a végleges formáját. A tó körül egy jól sétálható, 7,2 km hosszú parti utat hoztak létre, amilyen könnyedén felfedezheted a tó menti látnivalókat, többek között a Tatai várat, vízimalmot és az Ördög-sziklát. Távolság Tata központjától gyalog: 0 km.

Tatai tavak: az Öreg-tó és környéke, valamint a Tatai vár

A tó kulturális értékei mellett, hatalmas és varázslatos állat és növényvilággal is rendelkezik. Az Öreg-tó több tízezer madárnak nyújt menedéket, még télen is, amikor is a vadludak a hideg északról ide érkeznek telelni. A vadludak vonulásához kapcsolódóan több eseményt is rendeznek, ahol a sötét téli esték előtt még egyszer kint lehet lenni a szabadban és élvezni a nyüzsgést, napsütést és a madarak migrálását.

Látnivalók az Öreg tónál

  • A tó körüli látványosságok közül a legnépszerűbb a Tatai vár, amelyet még Luxemburgi Zsigmond építtetett a 14. század végén.
  • A vártól és a tóparttól eltávolodva helyezkedik el az Eszterházy-kastély.
  • Majd visszatérve a tavi ösvényre és délfelé tovább haladva találod az Ördög-sziklát, amit Halálsziklának is neveznek.
  • A tó déli partjánál az Által-ér torkolatánál érdemes kicsit elidőzni, és gyönyörködni az enyhén fodrozódó vízben.
  • A keleti part felé tovább haladva egyre több kávézó, étterem és panzió jön szembe, ahol a vacsora elfogyasztása mellett végig gyönyörködhetsz a tavon tükröződő naplementében.
Szeretet a tavakat? Neked ajánljuk: Tavak Magyaroszágon

Tatai tó - Derítő tó

A különleges. A Derítő-tavat Tata keleti csücskében találod, amit más néven Által-éri ülepítőnek is neveznek. A tavat eredetileg azért hozták létre az 1960-as években, hogy védjék az Öreg-tavat a szénbányák úszó üledékétől. Távolság Tata központjától gyalog: 3 km / 35 perc.

Tata központjától, vagyis az Öreg tótól a Derítő tó mindössze 3 km-re található
Magyarország egyik legszebb tóképe a Derítő-tó. Tata központjától, vagyis az Öreg tótól a Derítő tó mindössze 3 km-re található

A bányák egy ideje nem üzemelnek már, azonban a sok természeti üledék, ami lerakódott kiváló élő és búvóhelyet biztosít a halak számára, akik azóta átvették a hatalmat a tó felett. Ezzel pedig megindult a tó horgászparadicsommá válása. A Derítő-tó körül rengeteg hétvégi ház áll, ahová horgászni és pihenni járnak ki az emberek. Ebből kifolyólag, ha felkeresed ezt a tavat, teljesen más élményben lesz részed, mint az Öreg-tónál.

Látnivalók a Derítő tó körül

Nincsenek hatalmas látványosságok, cserébe viszont biztosan számíthatsz nyugodt, vízparti sétára, hangos madárcsicsergésre és gágogásra, és a tó körüli egyetlen büfében pedig valami egyszerű nassolni valót is beszerezhetsz a sétára.

Tatai tó - Cseke tó

A romantikus. A Cseke-tó talán méretéből adódóan, vagy a műromok látványa okán, de a legromantikusabb tó Tatán. Az Öreg-tótól mindössze alig 1 kilométerre északkeleti irányba találod a kis tavat, ahol a séta alatt úgy érezheted magad, mintha visszajutnál a 18. századba. Távolság Tata központjától gyalog : 20 perc / 1,6 km.

A tó körüli útvonal nagyjából 3 km hosszú, ami alatt a hozzá tartozó két kis szigetecskét is bejárhatod. Maga a Cseke tó, hasonlóan a Derítő-tóhoz horgászparadicsommá nőtte ki magát. A parton végig hatalmas szomorúfüzek és platánfák állnak, ami ebből kifolyólag a madarak közkedvelt telelőhelye is.

Az Öreg tóval szemben, 20 pecre találod a Cseke tavat
A Tatai tóvilág egyik újabb gyöngyszeme a Cseke tó. Az Öreg tóval szemben, 20 percre találod a Cseke tavat

Látnivalók a Cseke tónál

  • 2 apró sziget a tóban
  • Az Öreg tó és a Cseke tó közötti úton találod az Angolkertet, ami Magyarország első angol típusú kertje. A 18. században az Eszterházy család megbízásából készítettek. Az angolkertek különlegessége, hogy a franciakertek szabályos vonalaival és éles formáival szemben az angolkerteknél arra törekedtek, hogy minden oldalról szép látványt nyújtson, így csoportokban ültették a fákat és bokrokat. A park ingyenesen látogatható.
  • A tó felé tovább haladva találod a Műromokat, amit a 19. század első évében készítettetek, igazi romok felhasználásával.

Tatai tó - Réti tavak

Az eldugott és csendes. A Réti-tavak a város nyugati részében fekszik, az Öreg-tótól alig 2 kilométerre. A tavak helyén eredetileg saras, mocsaras vidék volt, amíg az Eszterházy család kezdeményezésére a 19. század végén le nem csapolták a területet. Távolság Tata központjától gyalog : 35 perc / 2,8 km.

A Fényes tanösvény az Öreg tótól északra található, kb 30 percre
A Réti tavak vidéke, és a közelben található Kálvária, Tata. A tanösvény az Öreg tótól északra található, kb 30 percre

A lecsapolás után kilenc tó keletezett, melyek közül több már a kiszáradás szélén állt, amikor is mesterséges rehabilitációnak köszönhetően visszaállították mindet. Ilyen volt például a 8. tó is, amelyet 2015-ben rehabilitáltak. A folyamat során egy 2,5 km hosszú tanösvényt is létrehoztak a tavon, ahol 17 információs tábla segítségével jobban megismerhesd a környék állat és növényvilágát. Ráadásul az ösvény elején egy kilátótorony is áll, ahonnan az egész területre rálátni.

A tó fantasztikus látvány az év minden szakaszában, mivel nem csak halászati szempontból jelentős, hanem a növényvilágát tekintve is. Több dísznövényt is termesztenek a tó mentén, melyek közül sok nem élne meg máshol, szabadon.

Látnivalók a környéken

Fényes tanösvény

A tatai-tavakhoz hozzátartozó tanösvény, ami a várostól északra található, a Fényes patak partján kialakított halastó. A tanösvény Magyarországon is szinte egyedülálló kalandra hív.

Az úton a mocsaras vidéken, festői hidakon, láperdőkre épített pallókon keresztül kell haladnod, miközben az ökoturisztikai útvonal mind a 18 állomását megismered. A tavon van lehetőség csónakázni, bámészkodni, és egy-egy kötélhídon pedig akár piknikezni is lehet. Távolság Tata központjától gyalog : 40 perc / 3,4 km

Fényes tanösvény a Fényes patak mellett, Tatai tó
Fényes tanösvény a patak mellett, Tatai tó
A Fényes tanösvény az Öreg tótól északra található, kb 40 percre
A tanösvény az Öreg tótól északra található, kb 40 percre

Vadlúd Sokdalom

Minden év november utolsó szombatján rendezik Tata városában a Vadlúd Sokadalom elnevezésű fesztivált. Több ezer vendég érkezik ide ilyenkor télköszöntésre és ezeknek a különleges madaraknak a megfigyelésére. A tundrák üzenetét hozzák a kétszárnyúak, és mivel az ő megfigyelésük a fő cél, így ne hangos fesztiválra és egymást érő koncertekre számítsunk elsősorban. Családias, halkszavú összejövetel ez inkább, hiszen az Öreg-tó a környék legértékesebb madár élőhelyének számít. Az év azon szakában, amikor a madarak vonulnak, naponta akár 40-50 ezer vízimadár is megpihenhet itt. Miután átszelik Skandináviát és Szibériát, érintik Hollandiát és Németországot, az Öreg tavon szusszannak egy nagyot.

Európában egyedülló, hogy kvázi egy város partjáról, teljesen testközelből lehessen megfigyelni vadludakat. A madárlesen túl hab a tortán, hogy a város történelmi barokk hangulatát is élvezhetjük. A program mindig nagyon színes, többféle tudományos előadással, csillagászati megfigyeléssel, sok sok gyerekprogrammal. Még madármegfigyelő versenyt is rendeznek és kisállatbemutatót, valamint évről évre nagy kedvenc a solymászbemutató.

💡
Mivel nem sokkal karácsony előtt tartják a Vadlúd Sokadalom Fesztivált, ezért adventi részleg is mindig van, ahol különleges kézműves termékekhez juthatunk és vihetünk haza vásárfiát. 

Esterházy-kastély

2018 és 2020 között óriási beruházással épült át és szépült a Tatai Esterházy kastély főépülete és parkja, így igazán impozáns külsőt és belsőt öltve vár mindannyiunkat. A falakon belül a valaha itt élt Esterházy család nemzetközi szerepét és a város fejlődésére gyakorolt hatását mutatja be a "Béke szigete” elnevezésű tárlat.

Láthatunk majd sátorszobát, biliárdszobát és a grófi írószoba is megtekinthető. Gyönyörű díszebédlőt nézhetünk meg, ahol a teljes faburkolatot restaurálták, így láthatóak az Esterházy ősök képmásai. Ha megcsodáltuk a könyvtárszobát, utána következhet a kislányok nagy kedvence, a grófnői lakosztály, ahol egy kicsit hercegnőnek képzelhetik magukat és láthatják a grófnő mindennapjaihoz tartozó tárgyakat.

Különösen ritka és értékes a kastély kitűnő állapotban fennmaradt két fürdőszobája, márvány illetve holland csempe borítással. Szintén nagy kedvenc a két játszószoba, ami a kiállítás végét is jelenti. Az itt található babaház a kastély makettje, az ólomkatonák pedig a Tatán zajlott császári hadgyakorlatot bemutató terepasztalán díszelegnek.

Öreg-tavi halászfesztivál

A Halászfesztivál története több évtizedre nyúlik vissza. Így természetes, hogy a rendezvényt időről időre újragondolják, viszont mindig igyekeznek a gyökerek mellett haladni. Így a látványhalászat és a halvásár kihagyhatatlan minden évben, a frissen kifogott halból készült halászlé-készítés pedig  a legfontosabb hagyományok egyike. A környék fenséges borai igazi kísérői a menünek minden évben, így azokból sincs soha hiány. Újdonság, hogy külföldi halgasztronómiai különlegességeket is kóstolhatunk, és horgászatismereti tanfolyamon is részt vehetünk.

💡
Természetesen tömve van a program kulturális elemekkel, a színpadon egymást váltják a fellépők, akik napközben az idősebb, este pedig a fiatalabb korosztálynak muzsikálnak. 

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?