A Mátrában található Tarjánka szurdok az ország legszebbnek tartott szorosa. Sokan, még a Rám szakadéknál is mesésebbnek, vadregényesebbnek tartják. Népszerűségéhez nagyban hozzájárul, hogy a szorosba csak a Bükki Nemzeti Park által vezetett, szervezett túrával lehet bemenni.

A 750 méter hosszú szurdok ugyan nem áll nyitva a nagyközönség előtt szabad látogatás formájában, megmutatjuk mi vár Rád, ha úgy döntesz, hogy befizetsz egy vezetésre.

Áttekintés

Tarjánka szurdok Részletek
Lokáció Mátra, Domoszló
Budapest távolság 2 óra / 100 km
Nyitvatartás Csak vezetett túrával (Ősszel és télen havi 1 alkalom)
Árak 1 000 - 2 000 Ft között
Szurdok hosssza 750 méter
Szurdok mélysége 15 - 20 méter
Legszűkebb szakasz 3 méter
Túra nehézsége Könnyű
Min életkor? 14 év
Kutyabarát? Nem
Akadálymentes? Nem

Ho van a Tarjánka szurdok?

A Mátra déli oldalán, a Bükkben találjuk a szurdokot, a Berek-patak mentén. A szurdok Gyöngyöstől nem messze található, és Domoszlóhoz tartozik. Domoszló és Markaz felőli országútról a Tarjánka-hídnál befordulva, indul egy földút északnyugat felé.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Budapest távolság: 2 óra / 100 km
  • Gyöngyös távolság: 20 perc / 20 km
  • Eger távolság: 40 perc / 34 km
Tarjánka szurdok térkép
Tarjánka szurdok térkép 

Találkozó, bejárat

A túrára a találkozó nem messze a szurdok bejáratánál szokott történni:

  • GPS: 47.834100, 20.084240

Szervezett túra a szurdokban

Ahogy azt már korábban írtuk, a szorost kizárólag szervezett túra keretében lehet megtekinteni. Nem indul minden nap vezetés, ezért érdemes előre megtervezni az utat.

Tarjánka szurdok túra Részletek
Dátumok Ősszel és télen - havonta egyszer
Időtartam kb. 3 óra
Min életkor 14 év
Kapott felszerelés Bukósisak
Szükséges felszerelés Zárt, vízhatlan túracipő, megfelelő öltözet
Találkozó A szurdok bejárata (47.834100, 20.084240)
Csoport létszám max 2 x 20 fő
Online foglalás Bükki Nemzeti Park

A Bükki Nemzeti Park oldala alapján havonta csupán egy alkalommal kerül sor idegenvezetésre. Ezek többnyire ősszel és télen indulnak. A vezetésre nagyjából 3 óra hosszát számoljunk.

A szervezett túrára maximum 40 fő tud jelentkezni, ők két csoportban, 2 x 20 fős csoportban tudnak bemenni a hasadékba.

A túra során a bukósisak használata kötelező, arról a programszervezők gondoskodnak. Minden egyéb felszerelést nekünk kell vinni: túracipő, túranadrág, ivóvíz, és egy kamásli is jól jöhet.

Habár a szurdoktúra könnyű, az nem akadálymentes. Babakocsival, mankóval, és kerekesszékkel nem járható. A magabiztos mozgáskoordináció elengedhetetlen.

A szintemelkedés nem jelentős, viszont az egyenletlen talaj miatt előfordulhat, hogy kezünket kell használni. A szorosban kellő odafigyelésre van szükség.

Továbbá fontos tudnunk, hogy a vezetésen 14 éves kor alatti gyermekek nem vehetnek részt. 

Az egykori vulkán helyén álló szorosban a vezetés során nem csak úgy át fogunk szaladni. Vezetőnk megosztja velünk a szurdok kialakulásának "titkait", és tanulmányozhatjuk a hegység változatos kőzettípusait és kőzetváltozatait is.

Tarjánka szurdok | Forrás: Bükki Nemzeti Park

Bővebben a szurdokról

A szurdokvölgy területén 13 - 20 millió évvel ezelőtt vulkán működött, ami formálta, alakította a Mátrát. A hegységbe éles szorost vájt magának a ma már csak szerényen csörgedező Berge patak, amit leginkább csak tavasszal tudunk megcsodálni. A szoros kíváló program azok számára is, akik kevésbé szeretnek túrázni, viszont szeretik a kőzeteket és érdeklődnek a geológia iránt.

A szurdokon nem vezet át semmilyen turista útvonal, és jelzés felfestést sem találunk, mivel a hasadék és környéke fokozottan védett területnek számít 1985 óta.

A szurdok 700 méter hosszú, és nagyjából 15 - 20 méter mély, vagyis ilyen magas sziklák vesznek körül bennünket. A szurdok átlag szélessége 3 - 4 méter között van.

A szurdok növényvilága figyelemre méltó. Páfrányok, mohák és további dzsungel-szerű növények kísérik utunkat. Számos, védett növényt is meg tudunk figyelni áthaladás közben.

Védett állatokat valószínű, hogy nem fogunk látni, hiszen hangunkra fedezékbe fognak bújni, de ha elmentünk előbújnak jól bevett rejtekhelyükről.

Védett állatok a szurdokban

  • Madárfajok: uhu, fehérhátú fakopáncs
  • Állatok: vöröshasú unka, fali és zöld gyík, folyami rák, nappali pávaszem, lapos kékfutrinka, kisasszony szitakötő, lándzsás karimáspoloska, mannakabóca
  • Növények: gérbics, bársonyos kakukkszegfű, magyar perje, macskahere, epergyöngyike, házi berkenye, selymes boglárka, magyar bogáncs, hosszúlevelű árvalányhaj

A hasadékban felválta párás meleg, és hűvös időre számíthatunk, amiről egyrészt a lábunk alatt zubogó Berek-patak a felelős.

A patak a környék esővizét gyűjti össze, ám nyáron a kevés csapadék miatt vize alacsony. Akik télen járnak a szorosban, még jégcsapokat is láthatnak, akik pedig tavasszal, ők gondoskodjanak a megfelelő zárt és vízhatlan lábbeliről, minthogy a patak ilyenkor a legbővízűbb.

?
A terület a Mátrai Tájvédelmi Körzet része, kezelője pedig a Bükki Nemzeti Park.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?