Szomolány vára a Kis-Kárpátokban, Pozsonytól alig 1 órára fekszik. A Felvidék legromantikusabb várának tartott épület a 15. században épült a mezőgazdasággal foglalkozó Szomolány falu felett (Smolenice). A várat csak vezetett túra keretében tudjuk bejárni. Ezt követően pedig andalogni is tudunk az angolkertben, vagy épp a várat körülölelő festői vidéken tehetünk egy sétát.

Áttekintés

Szomolány vára Részletek
Ország Szlovákia
Terület Kis-Kárpátok
Szlovék név Smolenice
Távolság Budapesttől 3 óra / 210 km
Távolság Pozsonytól 1 óra / 60 km
Cím 18, Zámocká 1, 919 04 Smolenice, Slovakia
Szezon Júli - Aug
Nyitvatartás 10:00 - 17:00 / 18:00
Árak 1 -3 euro
Látogatás Vezetetés (1 órás)
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Nem
Honlap Honlap
?
Tipp: A környéken több erődöt és kastélyt is találunk, amik közül a leghíresebb talán a Vöröskő vára. 

Képek

Szomolány - a vár felülnézetből

Videó

Szomolány videó

Térkép - Hol van Szomolány?

Térkép, cím, távolság, parkolás, bejárat, megközelítés

A várat Szomolány falu felett találjuk, Pozsonytól 1, Budapesttől 3 órás autóútra. A falutól közvetlenül északra emelkedő hegy tetején kapott helyet a kastély. Ide a Zámocká utca vezet fel. Természetesen Szlovákiában járunk.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Budapest távolság: 3 óra / 210 km
  • Pozsony távolság: 1 óra / 60 km
Szomolány térkép
Szomolány vára térkép - Budapest táv

Parkolás

A vár mellett találunk ingyenes parkolót, ám érdemes tudni, hogy a hétvégi és a nyári forgalmat a parkoló nem képes kiszolgálni, így előfordulhat, hogy várunk kell, vagy alternatív megoldást találni.

Bővebben a várról

A várat egyes források szerint a 14. században, mások szerint a 15. században emelték. Célja a Kis-Kárpátok hágójának védelme volt - amit nehéz elhinni mai díszes formáját elnézve. A vár eredetileg királyi kastélyként épült.

A történelem során több nemesi családis birtokolta, leginkább említésre méltó gazdái a 18. században a Pálffy grófok voltak. Ekkoriban a vár már igen romos állapotban volt, amikor Hubert József építész kezelésbe vette a várat.

Ő építtette át a kastélyt a ma látható romantikus és neogótikus stílusban. A munkálatok 1900-ban kezdődtek, és 45 évig eltartottak. Sajnos a vár építésének befejezésére már csak akkor került sor, amikor azt a Pálffy családtól elvették, és államosították.

A várkastélynak magas, karcsú, kerek tornyai vannak, és impozáns palotaépülete. a kastélyhoz tartozik egy angolkert is tóval. Jelenleg az épület a Szlovák Tudományos Akadémia tulajdonában van, ezért a várat csak nyáron, 2 hónapon keresztül lehet látogatni.

Szomolány vára - Szlovákia, Felvidék

Nyitvatartás

A vár kizárólag a nyári főszezonban, azaz júliusban és augusztusban látogatható. Ebben a két hónapban a kastély minden nap nyitva van. A parkot és az angolkertet viszont egész évben meg lehet tekinteni.

  • Zárva: Szept - Jún
  • Szezon: Júl - Aug
  • Nyitvatartás: minden nap 10:00 - 18:00 (vasárnap: 10:00 - 17:00)

Látogatás

A kastély látogatása kizárólag vezetetés mellett lehetséges, ami mindig pontban egészkor indul. A vezetések szlovák nyelven zajlanak, ám magyar, német vagy angol nyelvű tájékoztatót kehet kérni.

  • Vezetés kezdete: minden óra egészkor
  • Vezetés hossza: kb. 1 óra
  • vezetés nyelve: szlovák

Érdemes tudni, hogy akik már jártak a kastélyban, arról számolnak be, hogy a belső terek nem túl turista csalogatóak. Ha a várat nézzük meg, lássuk meg a szépet a vidékben - amit a vártoronyból lesz lehetőségünk megcsodálni, illetve a vár külső szépségében.

Árak és belépők

A várba online nem lehetséges jegyet venni, Készpénz legyen nálunk!

  • Felnőtt jegy: 2 euro
  • Gyerek jegy: 1 euro
Szereted Szlovákiát? Akkor olvass tovább: Szlovákia válogatás

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook oldal ?