Vác és Göd között, a Dunakanyar bal oldalán találjuk Sződligetet, és a festői Sződligeti horgásztavat. A tó a Bokodi horgásztóhoz hasonlóan, bájos nádtetős kunyhóiról vált híressé. Nem is csoda, hogy az elmúlt években elöntötték az internetet az itt készült képek.

Az ember a tó körül járva úgy érezheti magát, mintha egy mesevilágba csöppent volna, és a faházak egy különálló világot, egy törtfalut alkotnak. Nem véletlen, hogy a tó beceneve a Mesetó.

Áttekintés

Sződligeti horgásztó Részletek
Ország Magyarország, Dunakanyar
Cím Sződligeti horgásztó, Sződliget, 2133
Nyitvatartás Változó (csak amikor engedélyezett)
Árak Ingyenes
Távolság Budapesttől 50 perc / 38 km
Kutya-barát? Nem
Akadálymentes? Nem
Honlap Facebook oldal

Térkép - Hol van Sződliget?

Térkép, távolság, megközelítés, parkolás

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Sződliget a Dunakanyar egy városa. Sződ mellett, Vác és Göd között található. A 4500 fős várossal szemben a Szentendrei-sziget egy lakatlan részét találjuk. Budapest központjától nagyjából 45 - 50 perc alatt érjük el a várost és a tavat.

A tavat a város központjától nagyjából 700 méterre találjuk. Megközelíteni a Liget utcából tudjuk, ahol le is tudjuk parkolni az autót.

  • Budapest távolság: 45 perc / 35 km
Sződligeti horgásztó térkép - Budapest távolság
Sződligeti horgásztó térkép - Budapest távolság
💡
Tudtad? A Váci Ártéri Tanösvény és a Vácrátóti Arborétum is a tótól mindössze pár kilométerre fekszenek, így érdemes a három programot összekötni, és máris egy teljes napos programot kapunk.

Képek

A mesés Sződligeti horgásztó télen és ősszel-

A tó kialakulása

A tó úgynevezett kubikgödrökből jött létre. Az egykori árterületen gátépítés folyt, amihez a földet a mai tó helyéről szedték ki. Az eltávolított föld helyén gödrök maradtak, amit szép lassan az eső és az áradások töltöttek fel. Idővel a kisebb - nagyobb vájatok vizei összeértek, és kialakult a tó.

  • Mesterségesen került kialakításra, bár nem szándékosans. A tóban található halak pedig telepítéssel kerültek ide.
  • A partmenti terület nem volt mindig csalogató úticél. Az elmúlt pár évtizedben azonban rengeteg munkával és szigorú szabályoknak köszönhetően ma már az ország egyik legszebb tava.
  • Az üzemeltető egyesület 1949-ben alakult, és rengeteget tettek az ide járó horgászközösségért. Akkoriban rendszeresen tartottak itt "partikat", bográcsozásokat és ünnepeket, hogy egy erős, és összetartó közösség jöjjön létre. Ma már ezek az események kikoptak (természetvédelmi okok miatt is), de a tó ökoszisztémája és halállománya csak gyarapodott.

Videó

Bővebben a tóról

A Mesetó egyik legszebb pontja egy kis sziget, amin egy aprócska nádfedeles házikó is áll. Természetesen ez is, mint minden házikó magánkézben van.

Minden tulaj maga építtette a házat, és fontos szempont volt, hogy az beleilleszkedjen a környezetbe. A mini falu szépségét a harmónia adja. E mögött nem a véletlen áll, hiszen az egyesület kizárólag a tájba illő anyagok használatát engedélyezi a területen.

Mégis, nincs két egyforma kunyhó. Ha megtaláltad a kedvencedet, ne felejtsd el lefotózni azt. Ezen felül a rendért, a házak és a hozzá tartozó porták tisztaságáért a tulajdonosok a felelősek.

A tó szabálytalan, kissé csipkézett alakja is hozzájárul annak bájához. Félszigetek és szigetek alakultak ki a tónál. Padok, stégek és fapallós hidak látványa gazdagítja tovább a látképet. Itt-ott pedig egy egy kiszuperált csónakot is láthatunk.

Sződliget - horgásztó

Viselkedési szabályok

Mivel a horgásztó a Duna-Ipoly Nemzeti Park része, így fontos, hogy betartsuk az előírt szabályokat. A tavat a Sződligeti Sporthorgász Egyesület tartja karban, és a terület is hozzá tartozik.

  • Kutyát, kerékpárt a területre vinni tilos
  • Szemetelni tilos
  • Hangoskodással nem szabad zavarni a horgászokat
  • Csak a kijelölt útvonalon lehet haladni
  • A hidakra felmenni tilos!
  • A tóban fürdeni, abba dobálni tilos
Sződligeti tó
Szereted a tavakat? Neked ajánljuk: Magyarország tavai

Nyitvatartás és látogatási idő

Sajnos a látogatást nehézkessé teszi az a tény, hogy a tó nyitvatartása változó. Van időszak, amikor egyáltalán nem lehet turistáknak a tóhoz menni. Ez volt a helyzet 2018 tavaszán is.

Habár sokan megnézik a tavat így is, tudni kell, hogy hivatalosan a tó csak látogatási időben nézhető meg. Most, a 2021 júniusi helyzet alapján a tavat minden szerdán, szombaton és vasárnap 9-17 óráig meg lehet tekinteni.

Az aktuális szabályzatról legfrissebb információt az egyesület Facebook oldalán kapunk.

A horgászat természetesen már engedélyhez kötött. 

Belépő és árak

A tó megtekintése ingyenes, tehát a látogatóknak nem kell fizetnünk semmit.

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍