Kis területe ellenére Szlovénia nem szűkölködik látnivalókban, természeti kincsekben. Ha szlovéniai nyaralásban gondolkozunk, a tavakat mindenképpen érdemes felvenni a meglátogatni valók listájára. Szinte bármerre elindulhatunk az országban, egészen biztos, hogy a tavak, folyók kristálytiszta vize és a környezet atmoszférája minden látogatót le fog nyűgözni.

Akár vízi sportok kipróbálása, akár romantikus helyszínek felfedezése, vagy csak a fürdőzés és pihenés vonz, mindenre találhatunk megfelelő helyszínt.

Sőt, éppen az ország méretéből adódóan több tavat is fel tudunk keresni egy utazás alkalmával, hiszen nincsenek jelentős távolságok közöttük. Tovább olvasva megnézheted, hogy szerintünk melyek Szlovénia legszebb tavai, illetve, hogy az adott tó környékén milyen programlehetőségeid vannak.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Természetesen a lista közel sem teljes, de így is garantáljuk, hogy találni fogsz olyan helyszínt, ami elnyeri a tetszésed. És ne feledd: élőben még lélegzetelállítóbb a látvány, mint a fotókon.

Imádod a természetet és elvarázsol a tavak smaragd zöld színe? Akkor ne hagyd ki ezt a posztunkat a Legszebb szlovéniai vízesésekről vagy a Triglav Nemzeti Park túráiról.

#1 Bledi tó

Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb és legikonikusabb tó Szlovéniában. Minden évszakban számos turista látogatja meg, hiszen minden adott egy mesés kiránduláshoz: egy kis sziget a tó közepén, amit meglátogathatsz, csodaszép túraútvonalak, kastély a hegyoldalon és fürdési lehetőségek.

Romantikus pihenéshez, családi nyaraláshoz, vagy aktív programok kipróbálásához is tökéletes helyszín. A sötétkék vizű tavat hegyek ölelik körbe, így fantasztikus élményben lehet részed, ha csónakáznál, vagy kipróbálnád a SUP-ot.

Bled és a Bledi tó

A tó teljesen körbejárható, az ösvény hossza 6 km, nagyjából másfél-két órás séta. Az ösvényről kicsit letérve látogasd meg Szlovénia legrégebbi kastélyát, a Bledi kastélyt is. A kilátás megcsodálása után benézhetsz a múzeumba is, vagy megkóstolhatsz néhány helyi bort a borospincében.

A Bledi-szigetre eljuthatsz evezős csónakon vagy a tradicionális helyi készítésű hajón, a pletnán. Ha pedig ott jársz, ne felejtsd el megkongatni a templom harangját, hogy teljesüljenek a kívánságaid!

#2 Bohinji tó

Ha vérbeli kalandturista vagy és imádod a természetet, vagy kevésbé zsúfolt helyszínt keresel a szlovéniai nyaraláshoz, akkor a tó tökéletes választás lehet. A Bohinji tó Szlovénia legnagyobb természetes tava, sokak szerint a legszebb is.

Bohinj tó és környéke

A tavat a Júliai-Alpok ölelik körbe, a kristálytiszta vízen a hegyek tükröződése valóban varázslatos látvány. Emellett a környező faluk fa gerendás házikói, hagymakupolás templomai és kőhídjai között könnyen úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesébe csöppentünk volna.

Rengeteg fürdési lehetőség adódik a tó körül, így, ha zsúfoltnak találsz egy adott partszakaszt és több magányra vágynál, érdemes kicsit tovább sétálni a parton. Ha a teljes tavat körbe szeretnénk sétálni, akkor érdemes legalább 4 órát rászánni, az út hossza 12 km.

Ahogy már említettük, ha kalandokat keresel, a Bohinji-tónál biztosan nem kell sokáig várnod. A közeli Bohinji-Száva folyón lehetőséged van kajakozásra, canyoningra és raftingra is.

A vízi sportok helyett inkább a szárazban mozognál? Így is számos lehetőség közül válogathatsz: kipróbálhatod a sziklamászást, részt vehetsz vezetett biciklitúrán, túrázhatsz a Vogel hegyen, vagy akár siklóernyőzhetsz is a tó felett. Aki nem autóval érkezik Szlovéniába, annak jó hír, hogy nyáron viszonylag gyakran jár busz is Ljubljanából Bleden keresztül Bohinjba.

#3 Jasna tó

Ez a festői alpesi tó Kranjska Gorától csupán 2 kilométerre található. A tó partja fehér homokos és a Júliai-Alpok magasodnak körülötte éles kontrasztot adva.

Jasna tó, Szlovénia északi részén

A Jasna név szlovénül tisztát jelent, a tó vizét látva egyértelművé válik, miért ezt a nevet kapta. Napos, tiszta időben a víz olyan, mint egy tükör, ami tökéletesen veri vissza a tó körüli hegyek vonalait.

A bejáratot Zlatorog, a mitikus arany szarvú kecskebak őrzi, akinek a legendák szerint a Triglav magaslataiban volt birodalma. A tó teljesen kiépített stranddal, mosdókkal és öltözőkkel rendelkezik, tökéletes napozáshoz és fürdőzéshez is. Egy háromszintes, bástyára hasonlító fa ugrótorony is épült, a strandolók nagy örömére. Ha elfelejtenénk olvasnivalót vinni magunkkal, egy pici tóparti könyvtárból válogathatunk az elérhető könyvekből.

Nyaranta hétköznap szinte alig van tömeg, hétvégénként viszont kicsit zsúfolttá válhat, mivel a Jasna-tó a helyiek körében is nagyon népszerű úti cél. A tó körül és a környéken is gyönyörű túraútvonalak közül válogathatunk, a túrázás után bizonyosan jól fog esni egy gyors csobbanás a tó tiszta vizében. A környék emellett igazi horgászparadicsomnak számít, így a horgászat szerelmesei sem fognak unatkozni.

#4 Hét tó völgye

A Triglav Nemzeti Parkban található Hét-tó völgye egy csodás túraútvonal a hegyekben. A névvel ellentétben több, mint 10 kisebb-nagyobb tó található völgyben, ezekből néhány időszakosan kiszárad a nyári hónapokban, emiatt a táj összképe szinte folyamatosan változik. A tavak mind méretben, mind színben egészen különbözőek.

Hét tó vidéke, Trigláv Nemzeti Park - Szlovénia

Néhány tó színére a nevéből következtetni lehet, pl. Zöld-, Barna-, Fekete-tó. A teljes völgy a nemzeti park része, emiatt a tavakban fürdeni, illetve más sportot űzni tilos, azonban a látványért így is érdemes ellátogatni a tavakhoz.

A teljes völgy bejárása egy egész napos túrát jelentene, de választhatunk rövidebb túraútvonalak közül is állóképességhez mérten. Az útvonal mellett rengeteg különleges növényt csodálhatunk meg. A kisebb faluk közelében tehenekkel, a sziklásabb helyeken pedig mormotákkal is találkozhatunk.

#5 Krn tó

A Krn-tó Szlovénia legnagyobb alpesi tava, 1 391 méter magasan fekszik, közvetlenül a Krn-hegy lábánál. A tó gazdag vízi ökoszisztémával rendelkezik, 40 növény- és 24 állatfajta található meg itt, köztük veszélyeztetett fajokkal. Az ökoszisztéma megőrzése érdekében a fürdés nem megengedett a tóban.

Krn tó, Triglav Nemzeti Park, Szlovénia
Szlovénia legmagasabban fekvő tava a Krn tó

A ma csendes és békés Krn tó környékén egykor az Isonzói csaták eseményei zajlottak, az árkok, üregek és szögesdrótok maradványai még ennek emlékeit hordozzák magukban.

A tóhoz vezető ösvény a Lepena völgyből indul és nagyjából 2,5 óra alatt lehet a tóhoz elsétálni. Útközben helyileg készített aludttejet, sajtot vagy túrót is vásárolhatunk, de ha laktatóbb élelmiszerre vágyunk, a tó közeli panzióban nagyszerű helyi fogásokat szolgálnak fel.

#6 Zelenci rezervátum

A Zelenci rezervátum egy, a felszínre törő forrás körül kialakult tó, és annak mocsaras továbbterjedése. Az 1,2 km-es terület Kranjska Gorától szinte karnyújtásnyira terül el. a parkolótól mindössze 5 perces sétával, akadálymentesen megközelíthető.

Zelenci rezervátum
Zelenci rezervátum

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?