Szlovénia változatos tájai, valamint a természeti és kulturális látnivalók tömege tökéletes célponttá teszik az országot, ha kerékpáros nyaralásban gondolkozunk. Rengeteg kerékpárút közül válogathatunk, így biztosan találni fogsz olyat, ami felkészültségi szintben passzol hozzád. Akár kezdőknek, akár haladóknak, vagy éppen gyermekeknek megfelelő utat keresel, Szlovéniában mindhez találsz lehetőséget.

Posztunkban 5 olyan varázslatos kerékpárutat mutatunk be, amik biztosan meghozzák a kedvedet ahhoz, hogy te is nekiindulj két keréken felfedezni Szlovénia csodáit.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Soca völgy biciklivel

Egynapos útvonal

Ez a nagyon látványos bicikliút a Júliai-Alpokból a Soca völgyön keresztül visz Bovecig - Szlovénia kalandokkal teli hegyi városáig. Kranjska Gora-ból érdemes indulni, majd a Jasna-tó mellett elhaladva tovább folytatni az utat a Vrsic-hágóig.

Soca völgye biciklivel
Soca völgye biciklivel - kétkeréken gyorsabb...

Ha van időd, állj meg egy kis időre a Jasna-tónál is - nem fogod megbánni! A Vrsic-hágó 1611 méter magasan található a Júliai Alpokban, és fantasztikus kilátást biztosít a környező hegycsúcsokra. A hágót elhagyva a lejtős szakaszon gurulj le egészen a Trenta völgyig - egy újabb gyönyörű terület a Triglav Nemzeti Park szívében.

‌Az út innen tovább követi a Soca folyót Bovecig. A Socat sokan a legszebb európai folyóként tartják számon. A folyó smaragdzöld vize és a folyót körülvevő a hatalmas hegycsúcsok valóban lélegzetelállító látványt nyújtanak.

A teljes út lebicikilizésére érdemes egy teljes napot rászánni (különösen, ha az összes fényképezős pihenőt beleszámoljuk). A következő napon fedezd fel Bovec környékét, és a rengeteg kalandot, amit a régió kínál. Próbáld ki a zipline-t, a canyoningot, a raftingot vagy a siklóernyőzést - bármit is választasz, biztosan nem fogod megbánni.

Biciklis nyaraláshoz jól jöhet: Szlovénia kempingjei

Bela Krajina

Félnapos útvonal

Bela Krajina változatos tájai rengeteg szuper bicikliutat kínálnak. Választhatsz rövedebb körtúrák közül (amik tökéletesek kezdőknek, vagy családoknak is), vagy nekivághatsz egy nagyobb kihívást jelentő útvonalnak. Tekerj fehér nyírfák és szőlőültetvények között, vagy ússz egyet a Kolpa folyó meleg vizében nyáron.

Szlovénia kétkeréken - Bela Krajina kerékpár útvonal
Szlovénia kétkeréken - Bela Krajina kerékpár útvonal

A Lebica Krupa bicikliút egy könnyű, kellemes útvonal sok-sok természeti és kultúrális látnivalóval. A bicikliút Semic kultúrális központjától indul, ahol megnézheted a helyi múzeumot, a bíróság épületét és a Szent István templomot. Az út Vinji Vrh településen visz keresztül Krupa irányába, ahol megcsodálhatod a Krupa folyó forrását. Vízállás tekintetében ez Bela Krajina régió legnagyobb folyója. A folyó vize egy 30 méter magas sziklafal alól tör fel a felszínre.

‌Ezután körbebiciklizheted a Krupa folyó egy rövidebb szakaszát a sekély karsztterületen. A folyó forrása és a folyómeder is varászlatos helyszín, valamint a fényképeken is szuperül mutat.

A teljes körtúra nem vesz igénybe túl sok időt (összesen nagyjából 3 óra), úgyhogy nyugodtan szánj elég időt a gyönyörű terület felfedezésére. Végül a túrát a Vinji Vrh – Brstovec – Trebnji Vrh – Semič útvonalon fejezd be.

Még több érdekes bicikliútról olvashatsz Bela Krajina turisztikai weboldalán.

Solcava Panorámaút

Félnapos útvonal

Ezen a rendkívül festői útvonalon felfedezheted Solčava régió természeti, kulturális és etnológiai örökségeit. A Kamnik Savinja Alpok fehér csúcsai és a Logar völgy élénkzöld mezői egy igazán egyedi élményt nyújtanak a Solcava Panorámút minden látogatójának.

Az útvonal tökéletes kerékpáros és gyalogos túrákhoz is, de autóval és motorral is végigjárható az útvonal legnagyobb része.

A Logarska Dolina meseszép Panoráma útja - biciklivel a legjobb
A Logarska Dolina meseszép Panoráma útja biciklivel a legjobb

‌A panorámaút teljes hossza 37 km, de egy rövidebb egynapos túra megtétele is lehetséges, ha csak a központi 21 km-es szakaszon biciklizel végig (zölddel jelölve a lenti térképen). Csak ezek a szakaszon 12 érdekes látnivalót nézhetsz meg. Solčava ősi hegyi falucskája, egy ásványvízforrás, Klemenče kilátópontja és farmja, Lamotje szurdok és a Logar-völgy - csak néhány kiemelt látnivaló az útvonalról.

Ha megéhezel a túra során, kóstolj meg néhány házilag készített helyi különlegességet a turisztikai farmok egyikében útközben. Ha több napos túrát tervezel, szállásként is ajánljuk a farmokat - Szlovéniában nagyon népszerű szállásforma, mindenképp egy új élmény kipróbálni ezt is.

Ha még több természetközeli, falusi turizmust előtérbe helyező lehetőség érdekel, olvasd el a szlovén falusi turizmusról írt posztunkat is.

Hosszabb időtöltéshez is tökéletes kiindulópont lehet a Solčava Panorámút, hiszen rengeteg túraútvonal és hegymászási lehetőség van a közelben. Vagy folytathatod kerékpáron a panorámautat a Matkov kot felé (kékkek jelölve a térképen), ahol csodás kilátás tárul majd a gleccservölgyre.

Vagy a másik irányban a Bukovc farm felé is érdemes elindulni. Ez az útvonal egy 30 perces gyalogtúrával végződik a Grohot fennsíkhoz (narancssárgával jelölve).

Parenzana bicikli útonal

Többnapos útvonal

Bringázz egy régi vasútvonal mentén Trieszt és Porec között, és fedezd fel az olasz, szlovén és horvát tájakat és tengerparti városokat. A régi sínek helyét ma már egy gyönyörű kerékpáros útvonal váltotta fel.

Parenzana kerékpár útvonal
Parenzana kerékpár útvonal

Az út teljes hossza 130 kilométer és nagyjából 10 órát vesz igénybe. Aki csak az edzés miatt választja ezt az utat, akár egy nap alatt is végigbiciklizhet rajta. Mi azonban azt javasoljuk, hogy ne rohanj végig az úton, tarts pihenőket és élvezd a csodás tájat. Látogass meg minél több mediterrán városkát, mártózz meg a tengerben, gyönyörködj a természeti kincsekben és próbáld ki a helyi finomságokat.

Az útvonal nem különösebben megterhelő, családok számára is tökéletes választás lehet. A legjobb élmény érdekében 2-5 nap alatt javasolt megtenni az utat. Választhatsz, hogy egy aktív hétvégét szeretnél csak itt eltölteni, vagy esetleg egy hosszabb nyaralást, több látnivaló megtekintésével. Dönthetsz úgy is, hogy csak egy szállásodhoz közeli, rövidebb szakaszon kerékpározol, ha nem szeretnél hosszabb távot megtenni.

‌Ha mégis a hosszabb távot választanád, akkor sem kell félned attól, hogy elunnád magadat. A bájos szlovén és horvát városkák (Koper, Izola, Piran, Umag, Novigrad és Porec) mind megérnek egy utat. A természeti látnivalók közül a Škocjanski zatok természetvédelmi területet, a Forma Viva kőszobor gyűjteményt és a Sečovlje Salina természetvédelmi parkot érdemes felkeresni.

A részletes napi útitervekért látogasd meg a Parenzana út hivatalos weboldalát.

Dráva kerékpárút

Többnapos útvonal

A Dráva kerékpárút négy országon (Olaszország, Ausztria, Szlovénia és Horvátország) vezet keresztül és a teljes hossza több, mint 700 kilométer. A kerékpárút Toblachban, Olaszországban indul a Dráva forrásánál.

Dráva bicikli út Szlovénián keresztül
Dráva bicikli út Szlovénián keresztül

Innen Ausztria és Szlovénia felé folytatódik, majd Horvátországban ér véget (az útvonal itt még nem teljesen kiépített). Az bicikliútvonal Vič-nél keresztezi a szlovén határt, majd 145 kilométerig kanyarog még az országban mielőtt átlépné a horvát határt Središče ob Dravi-nál.

‌A Dráva kerékpárút szlovéniai szakasza többségben kevésbé forgalmas vidéki aszfalt utakon halad, csak rövidebb szakaszokon tér le az útról, hogy föld- vagy kavicsos utakon folytatódjon. A változó útburkolatok és egy megterhelőbb emelkedés miatt Podvelka és Lovrenc na Pohorju között, a kerékpárút tökéletes választás a tapasztaltabb biciklisek számára. Az útvonalhoz trekking, vagy hegyi kerékpár ajánlott. Ha inkább elkerülnéd az emelkedőt, vonatra is szállhatsz  Podvelka és Fala között.

A haladó kerékpárosok akár két nap alatt végig tudják tekerni a Dráva kerékpárút szlovéniai szakaszát. Ehhez azonban bírni kell a hosszabb távok megtételét és az emelkedőket is. Ha ez a cél, az első nap Dravogradtól Mariborig érdemes eljutni (68 km). Majd másnap Mariborból folytatva az utat, 58 km biciklizés után Ormožnál fejeződik be a túra.

‌A túra 3-4 napos változata már hobbi kerékpárosoknak is ideális. Ha útközben szeretnéd megismerni a szlovén tájakat és pihenni, várost nézni egy kicsit, akkor válaszd ezt a verziót. Az első nap, Dravogradtól Maribor felé szállj fel a vonatra Podvelka és Fala között.

Így csak 52 kilométert kell megtenned, és a nehéz emelkedőt is el tudod kerülni. Ha ezt a távot is soknak tartanád, az első napot fejezd be Radlje ob Dravi-nál, majd innen folytasd az utat másnap Mariborba (szintén vonatra szállva Podvelka és Fala között).

Ha szereted a finom borokat, akkor tegyél egy látogatást Mariborban az Öreg Szőlő Házába. Itt megtekintheted a világ legrégebbi, még ma is termő szőlőtőkéjét, majd érdemes meg is kóstolni néhány borkülönlegességet a helyi pincékben.

‌A következő nap, miután felfedezted Maribor utcácskáit, folytasd az utat Ptuj felé. Ptuj a legrégebbi szlovéniai város és egy igazi kis rejtett kincs. Ne felejtsd el meglátogatni a kastélyt, és tegyél egy sétát Ptuj óvárosában. Az utolsó napon pedig fejezd be a kerékpártúrát Ormožnál (28 km).

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?