A Szlovák Paradicsom kétségkívül Európa egyik legszebb, legvadregényesebb szurdoka, sőt az egyik legnépszerűbb is a magyar turisták körében. Ha kinőttük a Rám szakadékot, és már a Diery szurdok sem elég, akkor ne habozzunk felkeresni Szlovákia első számú kiránduló helyét. Felejthetetlen élmény, egy igazi kaland vár ránk, amit nem fogunk könnyen elfelejteni.

Minden évben rengetegen kirándulnak, túráznak a szurdokban, mégis az utazáshoz szükséges információkat nagyon nehéz összeszedni az interneten. Ezért készítettünk egy mindent átfogó segédletet. Jó olvasást!

Áttekintés

Szlovák Paradicsom Fontos információk
Nyitvatartás Minden nap
Belépő 1-2 euro / nap
Szurdokok száma 7 szurdok
Szurdokok Zejmarská roklina, Suchá Belá, Piecky, Veľký Sokol, Malý Sokol, Kyseľ, Kláštorská roklina
Egyéb látnivalók Prielom Hornádu (Hernád áttörés), Dobsinai jégbarlang, Tamásfalvi kilátó, Palcmanska Masa tó
Ajánlott min életkor 8 éves kortól
Akadálymentes? Nem (kerekesszékkel, babakocsival nem járható)
Kutyabarát? Nem (a szurdokok)
Hegyimentők száma +421 18 300
Cím 049 71 Stratená, Slovakia
Távolság Budapesttől 4 óra, 270 km

Meredek sziklafalak, lélegzet elállító vízesések, sötét, titokzatos erdők mélye, barlangok, napsütötte, színes rétek, a csodák világa, egyfajta Paradicsomi hangulat, ahol minden szépség megtalálható.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Képek

Szlovák Paradicsom Nemzeti Park - Slovensky Raj: Aki már járt itt, annak nem kell bemutatnunk, aki pedig még nem látta, annak csak javasolni tudjuk, hogy feltétlen látogasson el Szlovákiának ebbe csodálatos, izgalmakkal teli nemzeti parkjába.

Bővebben a Slovensky Raj-ról

A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park közel 20 000 hektáron elterülő védett (kétharmada fokozattan védett) terület Szlovákiában a Gömör–Szepesi-érchegység részeként a  Káposztafalvi-karsztba ágyazódva.

  • A vidéket a Hernád folyó, és számos patak medrei szelték fel néhány kisebb és nagyobb területre, amely az évezredek során alakította ki a Szlovák paradicsom jellemző völgyszakadékokkal és vízesésekkel tűzdelt mesebeli káprázatait.
  • Az itt található gerincek és a fennsíkok átlagos magassága 800-1000m. Legalacsonyabb pontja ott van, ahol a Hernád elhagyja a területet (466m), legmagasabb pontja pedig a Holló-szikla 1157 méteres csúcsa.
A fennsíkokon több mészkőképződmény – szurdokok, felszín alatti barlangok (pl: Dobsinai jégbarlang), illetve kilátópontok (pl: Tamásfalvi kilátó) is fellelhetőek, amelyek színesítik ottlétünket.

  • A Szlovák Paradicsom igazi gyöngyszem a vadregényt kedvelő, bakancsos túrázók között. A viszonylag kis alapterületű ( pontosan 19 763 hektár) nemzeti park érintetlen vidékeiről, szurdokrendszeréről, a Hernád áttörésről és dús erdeiről híres. A terület 1988-ban kapta meg a nemzeti park besorolást.  
  • A vízesésekkel csipkézett szurdokok fantasztikus látványt nyújtanak. A meredek szurdokvölgyek többségének meghódításához szükség van némi túrázási tapasztalatra, de szerencsére vannak könnyebben bejárható szorosok is. Bármilyen szintű túrázó is vagy, unatkozni nem fogsz, és otthon sem kell maradnod. Biztosan találsz a szintednek megfelelő kihívást.
Figyelem! Szeretnénk felhívni a figyelmedet, hogy a szurdok csak megfelelő, csúszásmentes bakanccsal vagy túracipővel ajánlott - a száraz, esőmentes napokon is! A komoly tériszonnyal rendelkezőknek nem ajánljuk a szurdoktúrákat, hiszen mindegyik tartalmaz pallón történő járást vagy létrahasználatot.

Térkép

Szlovákia nemzeti parkjainak térképe
A Szlovák Paradicsom térképe

Hol van a Szlovák Paradicsom?

A Budapesttől csupán 4 órára elhelyezkedő nemzeti park ideális megoldás akár egy hosszúhétvégére is. A választott útvonaltól függően, kb 270 km távolságra van Budapesttől. Habár sokan tévesen tudják, a Szlovák Paradicsom nem a Tátra Nemzeti Park része. A félreértést az adhatja, hogy a két terület valóban nagyon közel van egymáshoz, mindössze 30 kilométerre. A Tátrát a lengyel határ közvetlen közelében találod, míg a Szlovák Paradicsomot annál beljebb.

  • Távolság Budapesttől: 4 óra / 360 km
  • Távolság Kassától: 1 óra 10 perc / 107 km
  • Távolság Poprádtól: 15 perc / 15 km
Szlovák Paradicsom térkép (Slovensky Raj), Szlovákia
Szlovák Paradicsom térkép (Slovensky Raj), Szlovákia

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Videó

Szlovák Paradicsom videó
Szlovák Paradicsom videó (Slovensky Raj), Szlovákia

A szurdokok nehézsége

A park területén 6 szurdokvölgy, a Hernád áttörés és a Dobsinai jégbarlang található. Túraútvonaladat ezek közül tudod kiválasztani.

  • A Klastorska, Zejmarska, Velky szurdokok és a Dobsinai-jégbarlang bejárásához különösebb túrázási tudás nem szükséges, átlagos fizikummal (fitt) teljesíthetőek.
  • A Sucha Bela, Piecky, Velky Sokol, Sokolia és a Hernád áttörés (Prielom Hernadu) szurdokok már nehezebbek, túrázási tapasztalattal ajánlott ezeket a szurdokokat végigjárni.
Nehézség Szurdok Besorolás
Könnyű Nagy Sólyom völgy, Zejmár szurdok, Piecky völgy, Dobsinai jégbarlang Jellemzően fél napos, kevés szintemelkedést rejtő túra. Jól követhető, biztonságosan kiépített elemekkel tarkított útvonal. Minimális tájékozódási készséget igényel, gyerekekkel 8 éves kor fölött járható.
Közepes Nagy Kysel völgy, Suchá Belá Átlagos erőnléttel teljesíthető túra (2) = fél-egy napos túrák, olykor nehezítetett útvonalakkal, ahol nem mindig egyértelmű a következő lépés/fogás. Az út kiválóan biztosított, de meg kell találni hol a helye a lábnak, és a kéznek. Magabiztos egyensúlyérzék, jó erőnlét szükséges; gyerekekkel 10-12 éves kortól ajánlott.
Nehéz Hernád áttörés, Sólyom völgy Egész napos túrák, ahol a kitettség mellett, az állóképesség tesz próbára minket. Jól felkészült túrázóknak ajánljuk (tériszonymentesség, magabiztos közlekedés sziklás/szurdokos terepen, magas fokú tájékozódási készség, jó erőnlét), akik már „szakavatottak”.

Túrázás a szurdokokban (túraútvonalak)

A szurdokok túrái jellemzően csak egy irányban járhatóak, amit a térképeken egy kis nyilacska jelöl. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nincs visszafordulási lehetőség. A szurdokokban való túrázást a sziklafalhoz erősített pallók, fémtálcák illetve fémlétrák teszik lehetségessé, melyek olykor 10-20 méter magasak és vízesések mellett vezetnek.

Figyelem! A szurdokokban csak egyirányban lehet közlekedni lentről felfelé! Kivéve a Hernád áttörés, ahol mindkét irányban lehet haladni a szurdokban. 

A nemzeti park számos jelölt turistaútvonalával kikapcsolódást, élményt kíván adni az idelátogatóknak, így lehetőségünk van könnyebb, illetve nehezebb szurdokvölgyeket meglátogatni, kirándulni, jégbarlangot csodálni, kerékpáros túrákat tenni.

2016-tól megnyitották a Kysel szurdokot, amelyet június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferrata útvonala tesz még különlegesebbé. A park közelében pedig számos történelmi, és kulturális kincs vár felfedezésre (pl.: Igló, Káposztafalva, Klastoriko, Podlesok; Lőcse, Magas Tátra, Alacsony Tátra, Szepesi vár).

Fontos! Tartsd szem előtt, hogyha jó fizikummal is rendelkezel, ne siess a szurdokban! A kapkodás könnyen balesethez vezethet. Az általunk becsült (és bejárt) szükséges idők nem tartalmazzák a pihenőket. Főszezonban számolj várakozással is a létrák előtt. 

Zejmár szurdok (Zejmarská roklina)

A Zejmár szurdok legjelentősebb vízesése a 22,5 méteres Nálepka-vízesés. Ennek egyedisége, hogy több kisebb zuhatagból áll, így nem egy önálló vízesés, hanem a kisebbek láncolata. A szlovák hegység többi szurdokához hasonlóan vannak kihelyezett segédeszközök annak a céljából, hogy segítsék a túrázókat. A szurdok völgye gyorsan szűkül, így előbb-utóbb felfelé kell haladnunk, ekkor érkezünk meg az első vaslétrához. Ezen keresztül jutunk ki igazából a Gerava-fennsíkra, amely egy sokkal kedvesebbnek tűnő rész a maga 1030 méteres magasságával.

Ez a körtúra kiválóan alkalmas első napra, hogy ismerkedjünk a Szlovák Paradicsom szépségeivel, kihívásaival. A Szlovák Paradicsom Nemzeti Park déli részén található szurdok mindközül a legrövidebb. A szurdokban felfelé egyirányú haladással lehet haladni. Gyerekeknek is ajánlott mér 8-10 éves kortól.

Zejmár-szurdok Részletek
Útvonal Doklina - Zejmár-Szurdok - Gerava-fennsík (Geravy-fennsík) - Doklina
Cím Biele Vody 268, 053 76 Mlynky, Slovakia
Hossz 5,3 km
Időtartam 2 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 248 m
Nehézség Könnyű
Min életkor Kb 8 éves
Látnivalók Gölnici víztározó (vodná nádrz Palmanská Masa)
Nálepká-vízesés (22,5m)
Gerava fennsík
Zejmár-szurdok (Zejmarská roklina) túraútvonal
Zejmár szurdok (Zejmarská roklina) túraútvonal

Hernád áttörés (Prielom Hornadu)

A Hernád áttörés – vagy szurdok – körülbelül 16 kilométernyi és néhány helyen eléri a 300 méteres magasságot is. A Hernád folyó vájta ki és formálta a völgyet. Fokozottan figyeljünk a lábunk elé, hiszen helyenként pallókon vagy a falhoz tapadva tudunk haladni a völgyben folyó patak miatt, tehát készüljünk arra, hogy beázhat a túrabakancsunk. Minden szükséges helyen rendelkezésre állnak kapaszkodók, de maximum pár méterrel a földszint felett fogunk közlekedni arra kialakított pallón, hidakon, így a tériszonyosként is végigjárhatjuk.

A túra Čingovból indul, a Tamásfalvi kilátón át, a Létánfalvi malom és a  Kolostor-szakadék érintésével  érkezik a Vöröskolostorhoz, majd az Ördög-gerincen át, a Hernád völgyén keresztül érkezik vissza Čingovba.

Hernád áttörés Részletek
Útvonal Cingov - Tamásfalvi kilátó - Létánfalvi malom - Kolostor szakadék - Vöröskolostor - Ördög-gerinc - Hernád völgy - Cingov
Cím 053 15 Hrabušice, Slovakia
Hossz 14,3 km
Időtartam 5,5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 700 m
Nehézség Nehéz
Min életkor Kb 14 éves
Látnivalók Tamásfalvi kilátó, Létánfalvi malom, Kolostor szakadék, Vöröskolostor, Ördög-gerinc, Hernád völgye

Nagy Kysel völgy (Vel’ky Kysel)

Körtúránk Podlesokból indul, és a nagy Kysel-szurdokot, valamint a Vöröskolostor fennsíkját érintve ide is tér vissza. Látványos szurdoktúra Podlesokból a sokáig lezárt, hihetetlenül vad Kysel szurdokba a Vöröskolostor fennsíkján át, majd fel a Vel’ky Kysel közepesen hosszú, sok kihívást, mászást, létrázást nyújtó völgyében. Fontos megemlítenünk, hogy a Nagy-Kysel völgy egyes részei 2016-óta via ferrátán járhatók (korábban ez a rész le volt zárva). A ferrataról részleteket itt olvashattok.

Nagy Kísel völgy Részletek
Útvonal Podlesok – Kláštorisko – Kysel – Velky Kysel – Glac – Podlesok
Cím 053 15 Hrabušice, Slovakia
Hossz 14 km
Időtartam 5,5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 680 m
Nehézség Közepes
Min életkor Kb 10 éves
Látnivalók Pawlas-vízesés (doronglétra hidakon lehet feljutni)
Természetvédők vízesése (10 m, 24 fokos vaslétra, 9 sziklatálca)
Nagy-tisztás
Szlovák Paradicsom - Nagy Kysel völgy (Velky Kysel) túraútvonal

Nagy Sólyom völgy (Velky Sokol)

A völgy elnevezése egy fura legendából is építkezik, amely szerint egy feleség a völgyben dolgozó férjének hozott éppen ebédet és egy pillanatra szem elől tévesztette elsőszülött kisfiát, akit elragadott a völgy hatalmas madárja. Racionálisabb, ám kevésbé költői megközelítése a témának az, hogy a völgy mészkő szikláinak árnyéka a hegyekről letekintve repülő sólyomra hasonlítanak. Érdekessége továbbá, hogy a nemzeti park túraútvonalainak feltárásait a Nagy Sólyom völggyel kezdték meg – ez volt az első.

Utunk Pilaból indul, a Nagy Sólyom-völgy bejárása után a Pals-gerinc érintésével ide is tér vissza.

Velky Sokol - Nagy Sólyom Részletek
Útvonal Pila - Velky Sokol - Pals gerinc - Pila
Cím 053 15 Hrabušice, Slovakia
Hossz 17,2 km
Időtartam 5,5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 411 m
Nehézség Könnyű
Min életkor Kb 10 éves
Látnivalók Kis vízesés (8,5 m), Nagy vízesés (7 m)
57 fokos vaslétra, Róth-szakadék
Szlovák Paradicsom - Nagy Kysel völgy (Velky Kysel) túraútvonal

Piecky

A Piecky völgy a Szlovák Paradicsom, legcsendesebb, legbékésebb völgye. Utunk Pilaból indul, a Piecky völgy és a Pals-gerinc érintésével ide is tér vissza. A túra 3 óra 40 perc hivatalosan, de 5 órát szánjunk rá!

Piecky völgy Részletek
Útvonal Pila - Piecky völgy - Pals gerinc - Pila
Cím 053 15 Hrabušice, Slovakia
Hossz 11,9 km
Időtartam 4-5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 411 m
Nehézség Könnyű
Min életkor Kb 10 éves
Látnivalók Nagy vízesés (13 m), 553 fokos létra
Teraszos vízesés (8 m), 8 sziklatálca
Kaszkád vízesés
Piecky

Suchá Belá (Száraz völgy)

A Sucha Bela (Suchá Belá) a Szlovák Paradicsom egyik legszebb túrája, mely különösebb felkészültséget nem igényel, gyermekekkel is teljesíthető. A biztos egyensúly és a szédülésmentesség azonban itt is elengedhetetlen. Utunk Podlesokból indul, és A Suchá-Belá bejárása után itt is ér véget.

Sucha Bela / Száraz völgy Részletek
Útvonal Podlesok - Sucha Bela - Podlesok
Cím 053 15 Hrabušice, Slovakia
Hossz 10 km
Időtartam 3,5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 419 m
Nehézség Közepes
Min életkor Kb 10 éves
Látnivalók Tálak-vízesések (29,5 m), Ablakos-vízesés (12,5 m)
Teknős-vízesés (8,5 m), Lépcsős-vízesés (8,5 m)
Sucha Bela, Száraz szurdok a Szlovák Paradicsomban

Sólyom völgy (Sokolia Dolina)

A Sólyom szoroson először 1912-ben keltek át, egy évvel később pedig kijeltölték a rajta áthaladó haladási útvonalat. Ezzel a dátummal pedig utolsó helyen végzett a Szlovák Paradicsom többi helyszínével szemben. A Szlovák Paradicsom legnehezebb, legnagyobb próbatétele. Igazi, hamisítatlan, vad és romantikus völgy. Csak azoknak ajánlott, akik nem félnek a valóságos magasságoktól.

Már az eljutás a bejáratához is bonyolult és hosszadalmas. De a végén ott a kiérdemelt jutalom, a Fátyolos vízesés (Závojový vodopád) és a fölötte nyújtózó pallóhidakról elénk táruló mélységek lélegzet elállító látványa. Utunk Csingóból (Cingov) indul, a Hernád áttörést követve jutunk a Sólyom-völgybe, melynek bejárása után itt is ér véget.

Sokolia Dolinka Részletek
Útvonal Cingov - Hernád áttörés - Sólyom völgy - Cingov
Cím 053 13 Letanovce, Slovakia
Hossz 13 km
Időtartam 7,5 óra (plusz fotózás, pihenők)
Szintkülönbség 700 m
Nehézség Nehéz
Min életkor Kb 14 éves
Látnivalók 75 méternyi létrarendszer, Mellék-vízesés 8 m
Sziklás-vízesés 3,5 m, Fátyol-vízesés 75 m,
Felső-vízesés 15,5 m magas
Szlovák Paradicsom - Sokolia Dolina

Dobsinai jégbarlang (Dobšinská ľadová jaskyňa)

A Dobsinai jégbarlang a Paradicsom területén fekszik, Szlovákia legkiterjedtebb jégbarlangja. A barlang bejáratát kb 800 méteres, erdei úton tett sétával közelíthetjük meg. 5-7500 évvel ezelőtt keletkezett. 2000 óta a Világörökség része. 1483 méter hosszú és eléri a 112 méter szélességet is. Néhol több, mint 26 m vastag a jég a barlangban

A barlang látogatása csoportokban, vezetővel történik, amennyiben szerencsénk van, éppen indul magyar nyelvű vezetés is. Ha egy kicsit több időnk van, akkor a teraszos pihenőnél az asztalok mellett érdemes kivárni, amíg ismét a magyar nyelvre kerül sor.

Dobsinai jégbarlang Részletek
Parkoló címe 049 71 Stratená, Slovakia
Telefonszám +421 52 339 1627
Honlap http://www.ssj.sk/hu
Menetidő 1,5 óra
Hossz 1,66 km
Szintkülönbség 111 m
Nehézség Könnyű
Min életkor 8 éves kortól
Szlovák Paradicsom - Dobsinai jégbarlang belépő
Olvass tovább: Dobsinai jégbarlang

Árak: belépő és napijegy

A szurdokba való bejutás napijegy megváltásához kötött (jelenleg 1,5 EUR/nap). Lehetőség van napi, háromnapos és ötnapos jegyek vételére. Készpénz legyen nálad a jegyvásárláshoz. A jegyekről bővebb tájékoztatást itt találsz a nemzeti park hivatalos oldalán.

A belépőket meg tudod vásárolni a belépési pontoknál a parkolókban szezonban minden nap. Ha hotelben száltál meg, érdemes rákérdezned a szállodában vagy a vendéglátódtól, hogy hol váltsd meg a jegyedet.  Tudomásunk szerint nem tudsz online jegyet venni a parkolóba.

Szlovák Paradicsom belépő, napijegy Felnőtt (15 év felett) Gyermek (6-14 év között) Nyugdíjas (62 év felett)
Napijegy 1,5 euró 0,5 euró 0,5 euró
3 napos jegy 3,50 euró 1 euró 1 euró
5 napos jegy 6 euró 1,5 euró 1,5 euró

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben emelkedhetnek!)

Gyermekek 6 éves kor alatt, valamint az idősebbek 70 év felett ingyenesen léphetnek be a parkba.

Időjárás

A látványos szurdokvölgyeket, hágókat télen és nyáron is érdemes meglátogatni, mindkettő felejthetetlen élményt nyújt. A szurdokok zöme keskeny, ezért a nap kevésbé tudja felmelegíteni a szorosok belsejét. A júliusi átlaghőmérséklet is mindössze csak 12-16 C között mozog, így a környék nyáron is alkalmas a túrázásra, nem kell hőgutától tartanunk.

A vidéket eléri a Magas-Tátra úgynevezett csapadékos zónája, ami főleg a Poprádi-medencében és a Hernádi-medencében érvényesül. A Nemzeti Park szívében (Podlesok környékén) lehulló csapadék évi átlaga 648 mm, miközben legcsapadékosabbak a nyári és legszárazabbak a téli hónapok. Köszönhető a sok csapadéknak a víz vadul zúg át a mély szorosokon és szurdokokon, zuhog le a sziklaküszöbökön lépcsőzetes vízesések formájában, majd behatol a föld kérge alá, hogy ott pompás barlangrendszereket kialakítson.

Indulás előtt tájékozódjatok a várható időjárásról itt.

A park télen

Mikroklímájának köszönhetően viszonylag hűvös a karsztvidék; évi átlag 78 havas nappal számolhatunk a Szlovák Paradicsomban, ami a téli élményeket (síelés, hótalpas túrák, befagyott vízesések meghódítása) kedvelőknek jó hír.

Szlovák Paradicsom télen

A téli hónapokban sípálya is üzemel, valamint a befagyott vízesések falán, illetve a szurdokban, megfelelő eszközökkel, és tapasztalattal lehet különböző kalandos vágynak hódolni. Mindez a túrázó számára  jellemzően elérhető, így a Szlovák Paradicsomban való túrázáshoz semmilyen sziklamászó tudás nem szükséges, de elengedhetetlen a túrázási tapasztalat, lépésbiztonság, szédülésmentesség.

💡
Tippünk: Télen mindenképpen vigyél magaddal kesztyűt! Sőt, hogy vigyél magaddal váltókesztyűt is, ha átázna az egyik, legyen mire átcserélni. A fém és fa korlátok, a kapaszkodók hidegek lesznek, így a kezed melegen tartása elengedhetetlen a túra során! Preferáld az ötujjas, bordázott, vízhatlan kesztyűt, hogy biztosabban tudj kapaszkodni.

Szlovák Paradicsom gyerekekkel

A gyerekekkel való túrázás felelősség, különös felkészültséget igényel. Alaposan gondoljátok meg, hogy 5-6 éves gyerekkel elindultok-e a kinézett túrára, hiszen nem biztos, hogy elérik a láncokat, képesek megmászni a számtalan létrát.

Szlovák Paradicsom gyerekkel
Szlovák Paradicsom gyerekkel

Tájékozódás

A Slovensky Raj számos információs táblával el van látva, a turistautak jól karban vannak tartva. Turista jelzései kiemelten az északi régióban jól követhetőek. Valamennyi kempingben szórólapokon, illetve egyéb brosúrákon ingyenesen lehet kérni áttekintő térképet, azonban a túrákhoz kiemelten javasoljuk a helyi térképet, amely beszerezhető szinte valamennyi menedékházban, kempingben, benzinkúton.

A térképeken erős tempóval tartható menetidőt is találunk, amely segíti a tervezést. Tapasztalataink szerint felnőttekkel túrázva érdemes 1-1,2-es szorzót rátenni a jelzett időintervallumokra, gyerekekkel 1,5-3-as szorzót, amelyet természetesen az első napi tapasztaltok felülírhatnak.

Térkép vásárlás

Ajánljuk a TP2504 Szlovák Paradicsom turistatérképet (Slovenský raj). Méretaránya 1 : 25 000.

💡
Ha szeretnéd a térképet előre megvenni, itt is megteheted.

Autóval

A Szlovák Paradicsomot Szlovákia keleti felében, a Tátrától és Poprádtól délkeleti irányban találjuk. Mindenképpen ajánlott a GPS használata a Nemzeti Park megközelítésére, mert nem könnyű a kis falvak közötti tekervényes úton a tájat csodálva minden esetben kiszúrni az útbaigazító táblákat.

Ha Pozsony (Bratislava) felől érkezünk, érdemes a D1-es autópályát használni, majd Poprádnál a Hrabušice/Spišský Štiavnik délre futó (R1/18-as számú) útján Kišvice településénél a 3227-es útra térni, ahol Hrabušicét elhagyva érkezünk meg a Paradicsom bejáratához.

Budapestről Salgótarján felé (M3/21.számú főút) érdemes menni Somoskőújfalu határátkelőig. Innen Fülek fele a 71-es számú főutat érdemes követni Fülekkovácsi (Fiľakovské Kováče)-nél egy rövid átvezető szakasszal a 16-os főút Rimaszombat (Rimavská Sobota) felé. A város előtt át kell térni a 72-es számú főútra északi irányba (Tisovec/Brezno felé), majd Tisovecet elérve a áttérünk az 531-es főút szerpentinjeire. Ez az út átköt a 66-os számú főútra, amelyen Poprad fele haladva érjük el Hranovnica. Itt kell eltérnünk keleti irányba a 3069-es úton Savnik felé, majd a 3068-as úton Hrabušice irányába. Javasolt útvonaltervező a viamichelin.

A térség északi részére turisztikailag a leginkább közkedvelt (Podlesok, Csingó), amely a térség falvain kígyózó utakon közelíthető meg autóval, illetve busszal.

Vonattal és busszal

Tömegközlekedéssel célszerű vonattal eljutni a környék nagyobb városaiba, majd onnan busszal lehet megközelíteni a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkot. Ebben az esetben gyalogolnunk is kell majd. Néhány kilométer gyalogos megtétele után: Zsolnáról, Poprádról, vagy akár Kassáról:

  • Káposztafalvai megálló (Hrabušice 3 km)
  • Vydrník (3 km)
  • Igló (Spišská Nová Ves 16 km)
  • Szepescsütörtök (Spišský Štvrtok 5 km)
  • Savnik (Spišský Štiavnik 6 km)
  • Betlenfalva (Betlanovce 3 km)

Szállás

Mindenképpen ajánljuk, hogy a számos élmény megélésre szánjatok több napot, így fontos szempont a megfelelő szállás (google keresési kulcsszó: slovensky raj ubytovanie). A Paradicsomban több alternatíva kínálkozik a kalandozási vágyaink kiteljesítése után a megpihenésre.

A Nemzeti Park közelében lévő települések falusi turizmus keretében kínálnak szállást, kihangsúlyozva a helyi íncsiklandó ételek kínálatát. A térségben kisebb szállodákat, hoteleket fogsz találni. Ha a Szlovák Paradicsom közelében keresel szállást, ezeket a településeken érdemes szállást keresni:

  • Káposztafalva [Hrabušice]
  • Igló [Spišská Nová Ves]
  • Imrikfalva [Dedinky]
  • Vernár [Vernár]
  • Sztracena [Stratená]
  • Hollópatak [Mlynky]
  • Penzión Šafrán
  • Hotel Čingov
💡
Tipp: Télen is és nyáron is, tekintve a szállodák zsúfoltságát, foglalj jó előre szállást!

Apartman

Számos apartman is található a közelben, amikből tudsz válogatni. Ha szereted az AirBnB-t, akkor ajánlom figyelmedbe az  itt található apartmanokat, szállásokat is. Változó, hogy mennyibe kerülnek a szállások, főleg attól függ, hogy mikor mész. A főszezon itt is nyáron - júniustól szeptember elejéig, iskolaszünetben van. Kétfős apartmanok vagy szobák 10.000 forint és 30.000 forint között kaphatóak éjszakánként. Gyermekekkel az ár általában nem nő.

Kemping

A természetből kevésbé kiszakadónak pedig néhány kemping, illetve faház, esetleg menedékház nyújt oltalmat az éjszakában mélyen bent a Slovensky Raj szívében. Ezek közül a legjelentősebb kempingek:

Faházak, menedékházak

Tippek és tanácsok

  • Bakancs: A patakon való átkelést rendszerint egy-egy fahíd biztosítja. Ez, amennyiben vizes, akkor meglehetősen csúszik, és a legtöbb hídnál nincs korlát, így ha egyszerűbben megoldható, kelljünk át a patakon bakancsban, nem érdemes a vizet kerülni, mert előbb-utóbb úgyis vizes lesz a cipőnk. Azt, hogy mennyire, azt szabályozhatjuk azzal, hogy ott haladunk, ahol a legbiztonságosabbnak érezzük, és olyan lábbelit húzunk, ami nem csúszik, és vízhatlan. Mindenképpen a vízálló, zárt cipő ajánlott, és esőkabát.
  • Ivóvíz: A túra tervezésekor vedd figyelembe, hogy a szurdok ugyan árnyékos, hűvös, de onnan kiérve nagy hőmérsékletkülönbséggel találkozhatsz. Legyen Nálad megfelelő mennyiségű folyadék, és napvédelem.
  • Magas vízállás: Magas vízállásnál jellemzően táblák figyelmeztetnek minket a fokozott óvatosságra, ahogy információs tábla jelzi a szurdokot járható irányt. Minden szurdokból el lehet jutni másképpen is a célponthoz.
  • Hegyi Mentőszolgálat: Minden fontos, naprakész információ  elérhető a Hegyi Mentőszolgálat app-jában (Horská Sluzba), ahol a lehetséges kockázatokról, veszélyekről is értesülhetsz. Legyen Nálad a telefonszám: +421 18 300, veszély esetén a Hegyi Mentőszolgálat telefonszáma!!!
  • Tériszony: Fontos a szédülésmentesség! Amennyiben tériszonyod van, vagy félsz a magasságoktól, csak a Paradicsom déli részének a bejárását ajánljuk. Ott sem hiánycikk a lenyűgöző természeti szépségek sokasága.

Alkalmazás (app)

Fontos a felkészülés ezekre az olykor megerőltető túrákra, így mindenképpen javasolt az informálódás. Ha iPhone-od van, le tudod tölteni a Slovensky Raj alkalmazást (jelenleg 3 euró). Sajnos nekünk android telefonunk van, így nem tudjuk, hogy mennyire tartalmas az app. Ezzel kapcsolatban ha van tapasztalatotok, kérjük osszátok meg velünk. Az applikáció nyelve angol.


Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍