Szilvásvárad meglehetősen sok természeti kincset rejt magában, amik közül is a leghíresebb a Szalajka völgy. A látnivalóknak páratlan története, történelme magával ragadja az odalátogatókat. Geológiai, antropológiai, földtörténeti és természeti csodák sokaságát rejti a vidék, amelynek nemzeti jelentősége van hazánkban. Éppen ezért a legtöbb látnivaló védett vagy nemzeti kincsként van elkönyvelve.

A látnivalók között szerepelnek különböző természeti képződmények, melyeknek több ezer éves történetük van. Ezen felül számos más érdekes dolgot fedezhetünk fel, mint amilyen a kilátó, a lipicai ménes látogatóközpont vagy a Kalanderdő élménypark.

Bővebben Szilvásváradól

Szilvásvárad régi településnek számít. A környéken már a kőkorban is lakott ember - erről az Istállós-kői-barlang ásatásai szolgáltattak bizonyítékot. Lakossága nagyjából 1500 - 1600 főre tehető, ám ennél jövel több hazai túrázó keresi fel a vidéket minden évben. Az 1900-as éveke elején még Szilvásnak nevezték a területet, és ipari létesítményeket hoztak létre (többek között cement gyárat). Ennek köszönhető a kisvasút kialakítása is. A települést 1906 óta nevezik Szilvásváradnak.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Képek

Térkép

Hol van Szilvásvárad?

Szilvásvárad községe Heves megyében, 345 méteres tengerszint felett terül el. Igazi pihenőhely, a Bükk második legnépszerűbb üdülőparadicsoma (Lillafüred után). Legismertebb látnivalója a Szalajka völgy. A települést Budapesttől nagyjából 2 óra autóútra fekszik. Szilvásváradhoz legközelebb eső nagyváros Eger, a legközelebb eső települések pedig Nagyvisnyó, Bükkmogyorósd, és Bélapátfalva (ahol a Bélkő is található).

  • Távolság Budapesttől: 2 óra | 160 km
  • Távolság Egertől: 0,5 óra | 28 km
  • Távolság Lillafüredtől: 1 óra | 50 km
Szilvásvárad térkép - Budapest távolság
Szilvásvárad térkép - Budapest távolság

Szilvásvárad - Top látnivalók

Üdülőfalu révén a legtöbb látnivaló szabadtéri. A Bükk ezen része is számos túraútvonalat, természeti kincset rejt. Egy napba bele se fér, hogy minden nevezetességet megtekinthess, így érdemes legalább egy hétvégére érkezned.

Szalajka völgy

Mondhatni a "number one" látnivaló a híres Szalajka völgy. A látnivalók, a túraútvonalak és a kirándulási lehetőségek miatt a völgyről külön összefoglalót készítettünk. A Szalajka völgy top látnivalói a Fátyol vízesés, a Szikla forrás, a Sipovics Tengerszem (Felső tó), a Szilvásváradi kisvasút (erdei vasút), és az Istállós-kői (ősember) barlang.

Mivel a völgyről külön cikket írtunk, így most nem taglaljuk tovább annak látnivalóit. 
A völgyben akár egy hétvégét is el lehet úgy tölteni, hogy közben nem unatkozik az ember.
💡
Szilvásvárad több, mint a Szalajka völgy– ezért nézzük meg, hogy még mit rejt magában a település: 

Millenniumi kilátó

A Millenniumi Kilátót 2000 augusztusában nyitották meg és azóta általában péntektől-vasárnapig látogatható. Rossz idő esetében, illetve az aktuális kormányrendeletnek megfelelően a kilátó zárva lehet. 36 méteres magasságával az egyik legnagyobb hazai kilátó lett.

A kilátás a Bükk hegységre nyílik, illetve ha nagyon tiszta az idő, akkor még a Tátráig is ellátni. Mindig csodálatos tájban gyönyörködhetsz, amit friss, magashegyi levegő kísér. Gyalogosan a legegyszerűbb megközelíteni Szilvásváradról. A Park utca elején lehet parkolni és innen indul a Millenniumi Tanösvény is, amitől egyenesen a kilátóhoz juthatsz.

Milleniumi kilátó, Szilvásvárad

Kalandpark

A Kalanderdőben található Magyarország legrégebbi kalandparkja. Itt a gyerekek kibiztosítva mászhatnak végig köteleken a lombkoronákban, vagy íjászkodhatnak, trambulinokon ugrálhatnak. Sor kerülhet még falmászásra vagy aranymosó játékra. Ezek mellett a kevésbé hagyományos lézerfegyveres stratégiai játékokat is kipróbálhatod, ami a gyerekek nagy kedvence is.

Monsterroller kipróbálására is van lehetőség, ami a mai napig újdonságnak számít a parkban. Ezekkel a különleges, nagy kerekű járművekkel egyszerű a közlekedés még nehéz körülmények között is. Hatalmas, ballonszerű kerekei különböztetik meg egy hagyományos rollertől.

Gyerekek is használhatják már éves kortól (persze a sisak használata kötelező). Közel 14 km-en keresztül száguldozhatsz a Bükk hegységen keresztül. A kalandparkon belül a gasztronómiai központban saját magadnak sütheted a pisztrángot, illetve bográcsozásra és tábortűzrakásra is van lehetőség.

A kalandpark márciustól április végéig reggel tíztől délután 5 óráig van nyitva, míg májustól szeptemberig 10 és 18 óra között fogadja a kalandvágyókat. Télen előre kell egyeztetni a szervezőkkel. Ha nagyobb, 5 fő feletti csoporttal akarunk részt venni, akkor is érdemes előzetesen időpontot egyeztetni. A pontos cím: 3348, Szilvásvárad, Szalajka-völgyi út 3.

Szilvásváradi kisvasút

A kalandos útvonalat bejáró kisvasút a csodálatos Szalajka völgyön keresztül zakatol. A több mint 100 éves vonal a nosztalgia jelképe. Hazánk összes erdei vasútja közül a legmeredekebb pályán halad. A Szilvi nevű mozdony és szerelvénye 5 km hosszú utat tesz meg a Fateleptől a Gloriett tisztásig.

A mindössze 15 perces út ugyan rövid, de izgalmas programnak ígérkezik. Gyerekekkel pedig kötelező program. 

Lipicai ménes (Látogató központ)

Szilvásvárad a Lipicai Ménesről is híres, mivel itt zajlik ennek a díjnyertes lófajta a tenyésztése. A lipicai lóállomány fenntartására törekszenek, hogy a nemes lófajta,  Magyarországon is fent maradjon, hiszen a lipicai lovakat nemzeti kincsnek nyilvánították korábban.

Ez a lófajta meglehetősen tanulékony, szelíd és nagyon engedelmes. Az állat nem csak hátaslóként hasznos, de fogatba is gyakran használják, mivel az nem túl nagyméretű. Lábait magasra emeli akár egy délceg paripa, így attraktív tartása miatt is népszerű választás a lovas iskolákban.

A látogatóközpontban előzetes egyeztetés alapján kipróbálhatod a hintókat, többszemélyes fogatokat vagy hosszabb idejű lovas túrán is részt vehetsz. Az interaktív programok azokkal is megszerettetik a lovakat, akik eddig nem rajongtak értük.

A Lipicai ménes udvarnak általában kiállítása és látogatóközpontja is van. A kiállításon olyan lovas eszközök kerülnek bemutatásra, melyeket régen a lovak neveléséhez, tenyésztéséhez és befogásához is használtak, illetve a mai modern eszközöket is láthatod. A ménistálló és a lovas kiállítás azonban jelenleg szünetel.

Bobpálya

Az X-trém bobpálya 2008-ban nyitotta meg kapuit Szilvásváradon. A Szalajka-völgy bejáratánál fekszik és hétvégén 11 és 16 óra között van nyitva. A bobpálya 620 méteren keresztül kanyarog. A bobok egyetlen csövön siklanak le, ami egyedinek számít hazánkban.

A pálya aljáról egy elektromos felvonó húzza fel a kalandvágyókat az indulópontra, ahonnan a csúszás indul. Szülői kísérettel gyermekek is felülhetnek rá, mivel a berendezés nagyon biztonságos. Még automata fékrendszerrel is fel van szerelve, hogy ne lehessen vele túl gyorsan menni.

  • Cím: 3348 Szilvásvárad Szalajka-völgy (Bazársor mögött)
  • Ár: 600 ft / menet
  • Nyitvatartás: változó (nov - március között csak hétvégén van nyitva)

(Az árak és a nyitvatartás változását nem minden esetben tudjuk nyomon követni, ezért azok időközben változhatnak!)

Kerékpárkölcsönzés

Szilvásvárad nem csak a túrázókat várja, hanem a biciklizés szerelmeseit is. Ehhez segítségként kerékpár bérlésre is van lehetőség a helyi kölcsönzőből. Helyszínen SPECIALIZED kerékpárok bérelhetőek, 29" és 27,5"/650b/ kerékmérettel. A minőségi kerékpárok mellé nagyszerű túrákat is ajánl a csapat - kezdőknek és haladóknak - hogy a kerékpározás valóban élmény legyen a Bükkben. A megszokott biciklik mellett elektromos kerékpárokat is van lehetőség bérelni.

  • Biciklik: női, férfi, gyermek, tandem, elektromos
  • Árak: 1200 ft - 3000 ft /óra
  • Nyitvatartás: március - október minden nap 10 - 17 óráig (nyáron 09 - 18 óráig)
  • Zárva: november - február

Börtönmúzeum és Panoptikum

Kívülről nem is hinnénk, hogy mit rejt az a  ház, ahol a Panoptikum helyet kapott. A kívülről közönségesnek tünö épület falain belül megelevenedik a középkori Magyarországon alkalmazott  kivégzések több módszere. A látványos jelenetekkel tarkított tárlaton kiderül, hogy mennyit keresett anno egy hóhér, milyen kényszermunkát végeztettek a rabokkal ,valamint láthatunk eszközöket is, amit a lustálkodó rabokon alkalmaztak büntetés gyanánt. Kb. 1 óra alatt körbejárható a kiállítás, a tartalom miatt inkább nagyobb gyerekekkel ajánljuk. A Park utcában keressük!

Református kerektemplom

Az Aradi vértanúk útja 33 szám alatt, 1840 óta áll ez a különleges alakú templom, mely szinte a település szimbólumává vált az évek alatt. Érdekes történet, hogy építtetője Gróf Keglevich Miklós katolikus vallású volt, és a mende-mondák szerint az épületet eredetileg katolikus templomnak szánta, de nézeteltérése támadt egy katolikus érsekkel, ezért az akkor még befejezetlen templomot a református egyháznak adományozta. Az itt található padokat a bánfalvi erdőből hozatott tölgyfa gerendákból készítették.

Pallavicini-Keglevich-kastély

Bár ritkán említik a település látványosságai között, mégis itt található ez a kastélyépület, mely jelenleg szállodaként üzemel. 1666-ban a Keglevich család szerezte meg, s ezután 230 évig az övék is maradt. Ezt követően egy rövid ideig az Erdődy család volt a birtokos, majd a Pallavicini őrgrófi családé lett. A kastélyt a Pallaviciniek építették át neobarokk stílusban és 1944-ig éltek benne. 2009-ben szépen felújították, így mára kastélyszállóként látogathatjuk meg. Érdekesség, hogy sok helyen Swarovski kristály csillárok kaptak helyet a felújítást követően. A legszebb ilyen csillár a főépület lépcsőházában található, 5 méter magas és körülbelül 400 darab kristálycseppből áll.

Orbán Ház Múzeum és tájház

Az Orbán-ház egy kivételes példája a palóc népi építészetnek, amely jelenleg különleges helytörténeti, őstörténeti és néprajzi kiállításoknak ad otthont. A 2010-ben létrehozott kiállítás egyesíti a földtörténeti és régészeti múltat. Az egyik legjelentősebb kiállítási darab a 245 millió éves perm-triász kori határkőzet, amely jelenleg mindössze öt helyen található meg a Földön. Nehéz elképzelni, hogy léteznek ilyen régi dolgok is világunkban, igaz? Az Orbán házhoz tartozik még két melléképület, az egyikben jegypénztár, a másikban kovácsmúzeum és agyagozó foglalkoztató található, aminek a gyerekek örülnek a legjobban.

Látnivalók a környéken

Szilvásváradhoz eső legközelebbi nagyváros Eger. Ha délelőtt kirándultok Szilvásváradon, délután egy kellemes napot el tudtok tölteni Egerben, ami a Bükki Nemzeti Park központi városa is egyben. Ha viszont inkább természeti látnivalókra vágytok, akkor irány Egerszalók, hogy ott megnézzétek a világhíres Sódombot. Jó ötlet átmenni a nem messze található Cserépfaluba is, esetleg a bámulatos Lillafüredbe.

  • Egerszalóki Sódomb: 45 perc / 35 km
  • Milleniumi kilátó: 10 perc / 5 km
  • Lillafüred: 1 óra / 40 km
  • Cserépfalu: 1 óra / 50 km

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?