A mindössze 415 méter magas Szent György hegy Magyarország egyik legkülönlegesebb sziklaformátuma (szintén izgalmas látvány a Teve szikla). A Balaton felvidék ékkövét a Tapolca-medencében találod. Akár egy balatoni nyaralás, vagy egy őszi bortúra esetében jársz erre, ne hagyd ki a különleges sziklákból álló látványt.

A vulkáni eredetű tanúhegy híres a szőlőföldjeiről, hiszen a hegyvidéki, kőzetes talaja különös ásványos jegyekkel ruházza fel az itt készülő borokat. A legjellemzőbb szőlőfajták a chardonnay, olaszrizling, szürkebarát, tramini és a muskotály.

A hegy alapjai dolomitból és mészkőből áll, amire vastag pannon-rétegek és agyag épült az évmilliók során. Ezek tetején 3-4 millió évvel ezelőtt a vulkáni aktivitás bazalttufa és agglomerátum rétegek alakultak ki.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A hegy szomszédjában a Badacsony fekszik, amire szép kilátás nyílik a hegy fennsíkjáról. A hegy alján állt egykor a Szent György kápolna, ezért ahogy a neve is sugallja, a története erősen kötődik a Szent György és a sárkány legendához és több más mendemondához.

Képek és videó

A Szent György hegy Tapolcától délre fekszik

Hol van a Szent György hegy?

Cím, térkép, megközelítés, távolság, bejárat, parkolás: A hegy Raposkához tartozik, félúton találod Raposka és Hegymagas települése között, Tapolcától délre. A hegy része a Balatonfelvidéki Nemzeti Parknak. A Szent György hegy kényelmes távolságban van a Balaton északi városaitól. Budapesttől már kicsit messzebb, 2,5 órára van autóval.

Szent György hegy, Balaton felvidék, Tapolca
Szent György hegy, Balaton felvidék

Látogatás

A Szent György hegy is azon látnivalók sorát bővíti, amik ingyenesen, és szabadon megtekintetőek. Nincs belépő. Habár 0-24 órában bármikor megnézhető, javasoljuk, hogy sötétedés után már senki ne kiránduljon a sziklás terepen.

Szereted a különleges sziklaformákat? Akkor ezt neked ajánljuk: Hegyestű, Balaton

Látnivalók a Szent György hegynél

A Szent György hegy kedvenc látnivalója természetesen a  bazaltorgonák, de ne feledkezzünk meg még pár érdekességről, amit érdemes felkeresni túránk során.

Sárkány-lik

A hegy oldalában található a Sárkány-lik, a hegy bazaltból felépülő kőzettani képződménye. Ez egy körülbelül 10 méter mély barlang, amelynek bejáratát leomlott bazaltkövek zárják el. Az üregben télen sokáig megmarad a hó és a hideg levegő, ezért a népi szójárás jeges barlangnak, jégbarlangnak is nevezi. Az üreg a sárkány fészkét szimbolizálja, a legenda szerint ez volt a szörny búvóhelye.

  • A legenda szerint a sárkány a környező faluba járt le, hogy megfélemlítse a népet és lányokat raboljon el, akiket később a barlangjába vitt. Szent György ezt a sárkányt győzte le, és tőle szabadította ki Virginia hercegnőt is.
  • Egy másik történet szerint a sárkány egyszer megbetegedett és a falu emberei próbálták meggyógyítani. Ez megbékítette a sárkányt és visszavonult, így a továbbiakban nem támadta többet a népet. Mikor megöregedve meghalt, fagyos leheletével jégbarlanggá változtatta az üreget.

Kőkapu és a bazaltoszlopok

A hegy oldalán található bazaltoszlopok az egykori lávafolyam hirtelen kihűlése miatt keletkeztek. Ezeket az alakzatokat különleges formájuk miatt a néphagyomány kőzsákoknak, gyapjúzsákoknak is nevezni. A legmagasabb képződmények 30-40 méteresek is lehetnek, oszlopos formájuk miatt orgonasípra emlékeztetnek. A turistaháztól felfelé vezető úton szintén bazaltoszlopok helyezkednek el, ezt Kőkapunak nevezik.

A Szent György hegy jelképei a különleges bazaltoszlopok.

Ify-kápolna és remetelak

A hegyoldalon egy romos épületcsoport található, ami kisebb épületekből, kápolnából és egy remetelakból áll nem messze a szőlőbirtokoktól. Az egész birtokot Ify Lajos plébános hozta létre 1950 környékén. A plébánost 1949-ben lefokozták posztjáról és erre a vidékre vonult vissza. A remetelakot azért építtette, hogy menedékként szolgáljon az ide látogató zarándokok számára, ma azonban teljesen üresen áll. Magántulajdonban van, ezért csak kívülről tudod megnézni. A plébános ezen kívül még hangszerkészítéssel és jótékonykodással is foglalkozott.

Lengyel-kápolna

A hegy oldalában találjuk a barokk stílusban, 1760 körül épült Lengyel kápolnát, ami a Tóti-Lengyel család jóvoltából készülhetett el. Méretei miatt akár templomnak is nevezhetnék. Hihetetlen módon a világháborúk és az idő viszontagságai nem kezdték ki, így nagyon jól maradt fent nekünk, az utókornak. Röviden a kilátásról, ha itt járunk: előttünk a Balaton és a csodása szigligeti vár, mögöttünk pedig a Szent György-hegy bazaltorgonái. Nem véletlenül jönnek ide kirándulni olyan sokan, nem igaz?

A Lengyel kápolna belső berendezése fából készült, valamint sok szobor is lakója. Az arany szín rendkívül hangsúlyos az egész beltéri részben, több bibliai jelenettel.
💡
Tudtad?! A Szent György hegy összesen hét kápolnával rendelkezik. Ezeket mind helyi szőlősgazdák vagy nemesurak építtették. Úgy tartották régen, hogy a szőlőhegyi kápolnák harangjai távol tartják a jégesőt és a termést pusztító viharokat. Kevesen tudják, hogy ezekben a kápolnákban soha nem tartottak rendszeres istentiszteletet. Minden kápolna olyan szent nevét viseli, aki valamilyen módon összefüggésbe hozható a szőlővel vagy a szőlőtermesztéssel. Kivétel ez alól a Lengyel kápolna, amit Szűz Mária tiszteletére építettek.

Tarányi présház

Sok hányattatás után a majdnem 250 éves Tarányi présház 2020-ban megújult. Szomszédságában található egy karnyújtásnyira a Lengyel kápolna, s szintén a Tóti-Lengyel család volt a megálmodója és építtetője. Tarányi Ferenc lett később az épület tulajdonosa, tőle származik a mai elnevezése is, akinek családi címere az erkélyajtó felett található. Parasztbarokk homlokzattal rendelkezik, több díszítő eleme görög és római mitológia szereplő. Az alsó szinten egy igazán hosszú, majdnem 30 méteres pince terül el, felfelé haladva szobákat találunk, az épület hátsó részén pedig pedig istálló kapott helyet.

💡
A Présház ma étteremként üzemel. Térjünk be egy finom pohár borra vagy akár egy kiadós ebédre túránk során. Persze csak annyit együnk, hogy legyen kedvünk a lakmározás után tovább kirándulni valamerre.

Oroszlánfejű-kút

Az Oroszlán szájaként is nevezett Oroszlánfejű-kút a hegy déli oldalán bújik meg, közel a Tarányi- présházhoz. A Szent György forrás mellé épült , kiváló felfrissülést jelent a fáradt és szomjas turistáknak. Sokan egyébként a helyiek közül is járnak ide vízért. Az Oroszlánfejű-kút vize egy felszín alatti víz, úgynevezett résvíz, ami nagyon tiszta karsztvíznek számít és sokan hisznek fiatalító hatásában is. Akárhogy is legyen, ha meg nem is fiatalodunk majd tőle teljesen, a felfrissülés és a kulacstöltés garantált.

Túraútvonal

Az utat korábban az időjárás viszontagságai miatt leomlott bazalttömbök formálják, ezeken a természetes lépcsőkön juthatsz fel a hegy tetejére.

Szent György hegy túra Részletek
Túratáv 5,2 km
Időtartam 2 óra
Nehézség Közepes
  • Ha körbe akarod túrázni a hegyet, készülj fel, hogy ez egy közepesen nehéz útvonallal találod szemben magad. Néha elég meredek kaptatókkal találkozhatsz, ezért mindenképpen túracipőben menj.
  • A turista útvonal igen elenyészően van jelölve, főleg a füves fennsíkon nehéz a jelző háromszögeket megtalálni. A teljes útvonal 5,2 kilométeres és egy gyakorlott túrázó körülbelül 2 óra alatt teljesíteni tudja.
  • Ha autóval közelíted meg, akkor a Lengyel-kápolna mellett érdemes parkolni. Ha viszont vonattal érkezel, akkor Raposkánál kell leszállni és innen kell a zöld jelzéseket követni, ami egészen a hegy lábáig visz a falun keresztül.

Reméljük hasznosnak találtad az összefoglalást, és készen állsz a felfedezésre. Bátran oszd meg a cikket családoddal, pároddal. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?