Magyarország egyik leghíresebb barlangja a Tatabánya északi részén található Szelim barlang. A mészkőbarlang a Turul madár után a második legnépszerűbb látnivaló és nevezetesség a környéken. A Gerecsében mindössze 6 fokozottan védett barlangot találni, amik közül az egyik a Szelim-lyuk. A 45 méter hosszú és 18 méter magas, hatalmas üreget könnyű felismerni a tetején található ablakokról. Könnyű, izgalmas, és gyerekbarát kirándulás.

Gyors áttekintés

Szelim barlang Tudnivalók
Lokáció Tatabánya, Duna-Ipoly NP
Paraméterek 45 m hosszú | 18 m magas
Miről híres? Jelentős régészeti lelőhely
Távolság Budapesttől 45 perc / 60 km
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás 0:00 - 24:00
Árak Ingyenes
Látogatás Szabadon, vezetés nélkül
Akadálymentes? Nem
Kutyabarát? Igen
Honlap Nincs

Képek

Szelim barlang avagy a Szelim lyuk

Térkép - Hol van a Szelim barlang?

A barlangot a Gerecsében a Kőhegyen találjuk (a hegy nyugati oldalán). Tatabánya Újvárosától északra helyezkedik el a Turul Emlékműtől nagyjából tíz perc sétatávra. A terület a Duna-Ipoly Nemzeti Parkhoz tartozik. A barlang a Gerecse Barlangkutató és Természetvédő Egyesülethez tartozik. Komárom-Esztergom megyében járunk.

  • Város: Tatabánya
  • GPS: 47,59050° N 18,40687° E
  • Budapest táv: 45 perc / 60 km
  • Tatai Öreg-tó táv: 25 perc / 17 km
Szelim barlang térkép
Szelim barlang térkép

Parkolás

Parkolni a Turul szobornál tudunk. Innen gyalogszerrel jutunk el a barlanghoz a pár éve kiépített tanösvényen.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Megközelítés

A barlangot többféleképpen is meg tudjuk közelíteni. A legkönnyebb, és a legkényelmesebb, ha autóval felmegyünk a Turul szoborig, ahol a parkolóban hagyjuk a kocsinkat. Innen csupán pár perc séta a barlang. Ha Tatabányától szeretnénk végig felmenni gyalog, akkor túráznunk kell. Ehhez a piros jelzésű útvonalat javasoljuk, ami lépcsőzést is tartalmaz.

Hogyan jutunk be a barlangba?

A barlang teteje van egy szintben a talajjal, ezért legelőször az ablakokat pillantjuk meg, amiből már jól fog látszódni a barlang belső mérete is. Kerítés választja le a járókelők elől a beszakadt vájatokat. Ezt követően egy lépcsősort fogunk látni a jobb oldalon, ahol le tudunk ereszkedni a lyuk belsejébe. A sziklafal oldalán található ablakon ki is lehet mászni a Kőhegy szélére, ahonnan fantasztikus panoráma tárul majd elénk.

Bővebben a Szelim lyukról

A barlang elsődleges ismertségét annak köszönheti, hogy itt találták meg hazánk legrégebbi olyan leleteit, amik arról tanúskodnak, hogy éltek már itt emberek 200 000 évvel ezelőtt is. Ezért az a feltételezés, hogy a barlang az itt élő ősemberek számára nyújtott menedéket, otthont.

A barlang régészeti és őslénytani jelentősége miatt 1982 óta fokozottan védett.

Hasonlóan, 70 - 80 000 évvel ezelőtt a Neandervölgyi ősember is felfedezte magának a barlangot, amiről az itt talált, vadászathoz használt leletek mesélnek. Elejtett nagyemlősök - például a mamut, ősbölény, és óriásszarvas csontmaradványait találták meg. Később, a tatárjárás idejéről is több csontot fedeztek fel. Vélhetően a környék falvaiból itt találtak menedéket a helyiek.

Ami már sokkal inkább látható, és naprakészebb vonzereje a Szelim-lyuknak (a barlang másik neve), az a pazar látványa. Hatalmas méreteinek köszönhetően, könnyen fotózható belülről is. Összesen 4 bejáratot, és két mennyezeti ablakot találunk a falakon. Míg a legkisebb "ajtó" csupán 70 centiméteres, addig a legnagyobb 10 méter széles, és 7,5 méter magas.

  • Északi bejárat: 1 x 2 méter
  • Nyugati bejárat: 10 x 7,5 méter
  • Délnyugati bejárat: 6 x 3 méter
  • Déli bejárat: 70 cm

Az ablakok a szikla beomlásából keletkeztek - vélhetően a külső eróziók (főleg a szél, víz és jég) munkájának köszönhetően. Belülről jól láthatóak a talajon növő fák, amikről izgalmas fotókat lehet készíteni. Ezek, a nagyobb bejáratok már messziről is jól láthatóak, míg mi bentről is kényelmesen kilátunk rajtuk. A különböző réseken kikukucskálva rálátunk a Tatai-medencére.

Legendák

Az ásatások során talált emberi csontok mennyisége miatt is indultak el helybéli mondák, legendák ennek magyarázatára. A legismertebb szerint a török hódoltság alatti időszakban a környező települések (Bánhida, Szőllős, Tardos, Agostyán, Galla, Baj és Környe) lakói ebbe a barlangba menekültek, sikeresen. Egyszer azonban megpillantottak a pataknál időző nőt aki a fiának akart ivóvizet vinni, és őt követve megtalálták a búvóhelyet. A legenda azzal magyarázza a csontok mennyiségét, hogy a törökök a barlang mennyezetét betörve kénes füsttel büntették tettükért a helyieket. A mondát ingatja, hogy a régészek által végzett kutatások alapján a csontok sokkal inkább származnak a tatárjárás idejéből, mintsem a hódoltságból.

💡
Érdekesség: a Netflix-es Witcher sorozat néhány jelenete is itt játszódott.

Látogatás

A Szelim-lyuk éjjel-nappal, minden nap nyitva van. Azt javasoljuk, hogy sötétedés után, vagy rossz időben ne látogassa senki a barlangot. A barlang ingyenesen látogatható, belépő fizetésére nincs szükség.

  • Szezon: Jan - Dec
  • Nyitvatartás: minden nap, 0:00 - 24:00
  • Árak: ingyenes

Akadálymentes?

Nem. Sajnos a barlang sem babakocsival, sem kerekesszékkel nem látogatható.

Kutyabarát?

Igen. A barlanghoz kutyust lehet vinni, viszont mindenkit arra kérünk, hogy a balesetek elkerülése végett kizárólag pórázzal vigyenek be állatokat.

Videó

Szelim barlang videó hanganyaggal
Szelim barlang videó

Kimaradt valami? Küldd el nekünk üzenetben a Facebookon.

➡️ ➡️ Facebook link 👍