Csehország és Németország testvériesen osztozik Európa egyik legizgalmasabb vidékén, a Cseh Svájc (másnéven Bohém Svájc) és a Szász Svájc Nemzeti Parkokon. A változatos vidék különleges sziklaformációiról híres. A dús fenyvesek között megbújó hegyes vidék igazi bakancslistás hely mindenki számára. Szépsége és egzotikussága mellett talán legvonzóbb tulajdonsága, hogy elérhető távolságban - kb. 7 óra autózásra fekszik Budapesttől. 🇩🇪 🇨🇿

A vidék mindenkit elvarázsol (ha járt ott, ha nem), ezért készítettük ezt a segítséget az utazáshoz és a megtervezéshez.

Bizonyára már Te is hallottál a nemzeti parkokról, láttál sok képet amin szebbnél szebb látnivalók mutatkoznak be. Ám a két park látnivalóit könnyű keverni, néhány téves információ miatt keveredhetnek a tudnivalók, amik összekavarják az embert.

Ezért átnézzük mit érdemes a területről tudni (egészen az apróbb részletekig), valamint, és kicsit rendbe tesszük a tudnivalókat. Majd sorra vesszük a legjobb látnivalókat és nevezetességeket, nehogy lemaradj valamiről.

Szász Svájc és Cseh Svájc

Mi a különbség? Hol vannak a parkok?

Tekintettel arra, hogy a terület két ország határában fekszik, két külön parkról beszélünk, két külön névvel. Habár a természetvédelmi területek összeérnek és egybefüggnek; nem egy nemzeti parkról beszélünk eltérő neveken, hanem valóban két külön területi egységről.

A terület cseh oldalának is több neve van. A Cseh Svájc Nemzeti Park mellett a parkot Bohém Svájcként is emlegetik.

Cseh és Szász Svájc Cseh Svájc (Bohém Svájc) Szász Svájc
Ország Csehország Németország
Eredeti név Národní park České Švýcarsko Nationalpark Sächsische Schweiz
Angol név Bohemian Switzerland Saxon Switzerland National Park
Terület 79 km2 93.5 km²
Alapítás éve 2000 1990
Legjobb város szállásra Hrensko, Mezni Louka Drezda
Tourist info címe Hřensko 71, 407 17 Hřensko, Czechia (9:00-16:00)
Néhány kiemelt látnivaló Pravčická brána sziklakapu, Kamenice szurdok Bastei híd, Königstein vár, Schrammsteine, Schwedenlöcher

A parkok majdnem a cseh-német-lengyel hármas határon fekszenek. Attól valamivel nyugatra, Drezda felé találod. A vidék legjelentősebb folyója az Elba, és annak völgyében fekszik. A parkban találod az Elbsandsteingebirge-t, vagyis az Elbai-homokkőhegységet.

Cseh Svájc és Szász Svájc távolság térkép
Cseh Svájc és Szász Svájc távolság térkép

Budapest távolság

A parkok nagyjából 7 órás autóúttal érhetőek el (megálló nélkül) Budapestről. Tudsz menni Szlovákián és Ausztrián keresztül is mielőtt Csehországba érnél.  

 • Budapest távolság: 7 óra / 650 km
 • Prága távolság: 2 óra / 155 km

A szlovák és az osztrák autópályamatricákról a legfontosabb információkat itt találod.

Budapest - Cseh Svájc Nemzeti Park térkép
Prága - Cseh Svájc Nemzeti Park térkép
Tudtad? A parkok nem csak a túrázókat vonzzák, hanem a sziklamászókat is. A különleges homokköveket minden évben több ezer mászó használja gyakorlópályának. Őket magas számban követik a raftingozás és a MTB szerelmesei. 🚵‍♂️💪

Szállás

Ha szállást keresel a parknál, akkor Hrensko, vagy Drezda környékét ajánlom, ahonnan könnyen meg tudod közelíteni mindkét parkot. Segítségül bemásoltam egy interaktív térképet a booking.com-ról.

Booking.com

⚠️ Ahhoz, hogy ki tudd maxolni a park nevezetességeit, szédülésmentesség, biztos járás elengedhetetlen!


Mi a Cseh Paradicsom? 🤔

Hrubá Skála 🇨🇿

A két parkot sokan keverik, hiszen nagyon hasonló a nevük, ám tudnod kell, hogy a Cseh Paradicsomot (Hrubá Skála) nem a Cseh Svájc Nemzeti Park területén találod! A két parkot nagyjából 1,5 - 2 óra autózás és 100 km választja el. A park a Cseh Svájc Nemzeti Parkhoz hasonlóan, különleges sziklaformáiról és labirintusairól híres.

Sokan kombinálják a két terület felfedezését egy hétvégén. Így ha időd engedi, érdemes lehet egy nappal hosszabb időre menned, és felfedezni a Hrubá Skála vidékét is. A Hrubá Skála-ról írt összefoglalónkat itt találod.

👉 A Cseh Paradicsom (Hrubá Skála) nem összekeverendő a Szlovák Paradicsommal.

Cseh Paradicsom - Cseh Svájc Nemzeti Park távolság
Cseh Paradicsom - Cseh Svájc Nemzeti Park távolság 

Mikor érdemes menni?

Habár a park nyitva van télen is, több látnivaló zárva van, vagy csak hétvégén tudod őket megtekinteni a limitált nyitvatartásuk miatt.

A parkok legnépszerűbb látnivalói a Kamenice szurdok (és Edmund szurdok), a Pravcická brána sziklahíd, és a Basteiweg. Nyári hétvégéken a tömeg miatt szinte élvezhetetlenné válhatnak ezek a helyek azok számára akik nem szeretik a zsúfolt tereket.  

Tipp: Ha teheted, menj szeptember második felében, amikor az iskola kezdés miatt kisebb a tömeg, viszont a látnivalók többsége még minden nap nyitva van. Az időjárás kellemes, a szállások valamivel olcsóbbak, és a változó táj szemet gyönyörködtető. 😉

Időjárás

A parkokban történő kiránduláshoz, túrázáshoz a legjobb időszak április és október között van. A parkban számos kőlépcsőt és vaskorlátot találsz, ezért a tavaszi és őszi esőzések miatt az utak csúszóssá válnak, míg télen a hó fedte utakon nehezebb az előrehaladás.

A parkban nyáron is kellemes, 20 fok körüli hőmérséklettel kell számolnod, így ha június és augusztus között mész, akkor sem kell kánikulától félned. A legesősebb hónap a május, így akkor számos zivatarra és viharra számíts.


Cseh Svájc Nemzeti Park látnivalók

Tyské steny 🇨🇿

Csehország leglátványosabb nemzeti parkjában számos látnivaló akad, amit akár gyerekekkel is meleg szívvel ajánlunk. A legtöbb nevezetesség természetesen a meghökkentő alakú sziklatornyok köré csoportosul. A parkban számos meredek sziklafal, mély völgy, magas kilátópont és természetes sziklahidakat találsz.

A park látnivalói között két nevezetesség vonzz mindenkit. Ezt a két fő látványosságot érdemes egy egynapos túrába beillesztened.

 • Pravcická brána sziklakapu
 • Kamenice szurdok és Edmund szurdok
Cseh Svájc Nemzeti Park - Parkolás és térkép
Cseh Svájc Nemzeti Park térkép - Parkolás és körtúra

Parkolás és kiindulópont

A parkban 2 helyen is meg tudsz állni. Találsz parkolót Hrensko településnél (3 helyen) és Mezni Louka városában is (1 hely). Hogy melyik irányból kezded a kirándulást igazából rajtad múlik. Arra viszont figyelj, hogy a parkban szigorúan tilos máshol parkolni! ⚠️

 • Hrensko, Klepác étterem: fizetős parkoló  (120 férőhely)
 • Hrensko, Vízesés: fizetős parkoló (50 férőhely)
 • Hrensko, Benzinkút: ingyenes parkoló
 • Mezní Louka szálloda: fizetős parkoló  (150 férőhely)

Parkolás árak

A parkolásra nagyjából 1 euróval számolj óránként, vagy 4-5 euróval az egész napos jegyért. A legnagyobb parkoló 150 férőhelyes, a legkisebb a vízesésnél 50 beállós.

Tipp: ha a környéken több dolgot is szeretnél megnézni, javaslom, hogy gyalogosan közlekedj, mert ha egyszer napközben kiállsz az autóddal, nehéz lehet ismét parkolóhelyet találnod. (Bár azt fogod látni, hogy a parkolók mennyire vannak tele.)

Hrensko település

A park látnivalóit alább bemutatjuk. Ahol csak lehet, térképet szolgáltatunk, hogy lásd a távolságokat. Ehhez kiindulópontnak Hrensko városát választottuk.

Hogyha jó korán foglalsz, érdemes erre felé szállást választanod, hiszen a Kamenice patak és az Elba torkolatát is itt találod, valamint a park legnagyobb sziklaformációját.


#1 Pravcická brána sziklakapu

Pravčická brána

A hatalmas sziklakapu a maga 26 méter hosszúságával és 16 méteres magasságával Közép-Európa legnagyobb sziklahídja, a leglátogatottabb nevezetesség a parkban, és egyben a nemzeti park jelképe is.

Pravcická brána mellett egy kis kastély áll, amiben a nemzeti park múzeumát, és egy étteremet találsz.

Pravcická sziklakapu - Nyitvatartás

 • Április – október: minden nap, 10:00 – 18:00
 • November – március: szombat, vasárnap 10:00 – 16:00
 • December 16 - január 1: minden nap, 10:00 - 16:00

Pravcická sziklakapu - Belépő

 • Felnőtt jegy:  95 CZK / 4 euró
 • Gyermek jegy (6-14 éves): 30 CZK / 1,5 euró
 • Diák és nyugdíjas: 30 CZK / 1,5 euró

Pravcická sziklakapu - Elérhetőség, cím

 • Honlap
 • Cím: Hřensko 82, 407 17 Hřensko, Czechia
 • Gyalogtávolság Hrensko településtől: 1 óra / 4,2 km
Cseh Svájc térkép - Pravcická brána sziklakapu
Cseh Svájc térkép - Pravcická brána sziklakapu

Mezní Louká

A Mezni Louka a Pravčická brána és a Kamenice szurdokot összekötő, "kötelező" túraútvonal. A park két leglátogatottabb látnivalóit összekötő útvonal a legnépszerűbb kiránduló ösvény, így arról tájékoztató füzeteket könnyen találsz az információs ponton.

#2 Kamenice szurdok és Edmund szurdok

Soutěsky Kamenice, Soutěsky Edmundova

A Kamenice szurdok és az abból nyíló Edmund szurdok személyes véleményem szerint kihagyhatatlan élmény. A vadregényes világot elnézve mindenki beleképzelheti magát kedvenc kalandfilmjébe (nekem ez A Gyűrűk Ura), és elfelejtheti a külvilágot.

A Kamenice folyó által alakított szurdok egy részén elsőként 1877-ben egy fiatalember, Edmund herceg jutott végig (Edmund Clary-Aldringen herceg). Róla nevezték el a szurdok legszűkebb szakaszát. Később követte csak a Kamenice szurdok meghódítása 1898-ban.

Utad előrehaladtával egyre keskenyebbé válik a szurdokban, majd hamarosan eléred azt a pontot, ahol a folyó miatt gyalog már nem tudsz továbbjutni. Ez az Edmund-szurdok.

⚠️ A szurdok nyitvatartása minden évben eltér, és az aktuális naptárhoz igazodik. A honlapon érdemes előre megnézned, hogy a szurdok meddig van nyitva. A szurdokok télen zárva vannak!  

Kamenice szurdok - Nyitvatartás

 • Április - Október 1. hete: Minden nap 09:00 - 17:00
 • Október 2. hete -  November 1. hete: Minden nap 09:00 - 16:00
 • November 2. hete - Március: zárva

Hajózás az Edmund szurdokban

Az Edmund szurdok nagyjából 1 km hosszú, amit hajóval kell megtenned. Utad során átlagosan 100 méteres magasságú sziklafalak között fogsz haladni. A hajóút végén ismét gyaloglás vár rád. A szurdokban vízesést is meg tudsz csodálni.

Ne ijedj meg, a hajót nem neked kell evezned, Neked csak élvezned, bár lazsálni így sem fogsz tudni, mert folyamatosan ámulni és fotózni fogsz.

Edmund szurdok - Nyitvatartás

 • Április - Szeptember: Minden nap 09:00 - 18:00
 • Október - November 1. hete: Minden nap 09:00 - 17:00
 • November 2. hete - Március: Zárva

Kamenice szurdok - Elérhetőség, cím

 • Honlap
 • Cím: Soutěsky Kamenice, 405 02 Hřensko, Czechia
 • Gyalogtávolság Hrensko-tól: 30 perc / 2,2 km
Cseh Svájc térkép - Kamenice szurdok
Cseh Svájc térkép - Kamenice szurdok

#3 Saunstejn szikla vár (rom)

Šaunštejn

A Cseh Svájc Nemzeti Park legnevezetesebb kilátópontja Saunstejn egykori vára. A nagydarab sziklatömb csúcsára létrákon vezet fel az út. Itt egy páratlan, 360 fokos panoráma lesz a jutalmad ha felértél. A vár a 14. században épült a Berka z Dubé család által. Néhányszor szerepet és tulajdonost váltott a vár, és végül a 15 században elpusztult. Ma már csak minimális romja látszik.  

Nyitvatartás és belépő

A kilátóhoz nem kell belépőt váltani, ingyenesen megnézhető. 0-24 órában nyitva van. Ha innen szeretnéd megnézni a naplementét, akkor mindenképpen gondoskodj fejlámpáról.

 • Belépő: ingyenes
 • Nyitvatartás: 0-24, minden nap

Megközelítés, cím

 • Cím: 405 02 Jetřichovice, Czechia
 • Távolság Hrensko-tól: 2 - 3 óra gyalog / 9 km

A régi vár romjai kb. 1 órára található Mezni Louka városától. Hrensko-tól ennél messzebb, kb 2 órára.

#4 Rudolf kilátó és Mária szikla

Rudolfův kámen, Mariina vyhlídka

A különleges Rudolf kilátó és a Mária szikla is kihagyhatatlan látnivalók a Cseh Svájc Nemzeti Park területén. A két kilátópont között érdemes túrázni egy jót, hogy a lábak kellően bemelegedjenek a lépcsőzés előtt. 😂 A függőleges homokkőtornyok közt ezúttal is létrákon és kőlépcsőkön keresztül kell majd előre haladnod.

Mindkét kilátó ponton egy aprócska faházat találsz. Ha időhiány miatt választanod kell, érdemes lehet a Mária sziklát megnézned, minthogy az a híresebb és szebb is talán - bár ez szubjektív.

Nyitvatartás és belépő

Mindkét kilátó ingyenesen és szabadon látogatható, így nincs belépő. Habár mindkét látnivaló 0-24 órában elérhető, azért javasoljuk, hogy sötétedés előtt érj vissza a szikláról, hogy elkerüld a baleseteket.

 • Belépő: ingyenes
 • Nyitvatartás: 0-24, minden nap

Megközelítés, cím

 • Távolság a két kilátó között autóval: 25 perc / 12 km
 • Távolság a két kilátó között gyalog: 1 óra / 3,7 km
Cseh Svájc Nemzeti Park térkép - Rudolf kilátó és Mária kő
Cseh Svájc Nemzeti Park térkép - Rudolf kilátó és 

Szász Svájc Nemzeti Park 🇩🇪

Sächsische schweiz

Habár maga a német oldalon található nemzeti park csupán 93.5 km², mintegy 710 km²-es természeti terület központja. Nem véletlenül emeltük ki mi is korábban a dús erdőket, a park majd 40%-a erdő. Mégsem erdőiről híresült el a vidék, hanem a különleges homokkőtornyairól és sziklás szurdokairól - csakúgy, mint Cseh Svájc.

Szász Svájcnak sincsenek gigantikus, meghódításra váró hegyei. A legmagasabb pontja is mindössze 556 méter. De ez ne tartson vissza, hogy átmenj a német oldalra, lesz itt is bőven látnivaló.

#5 Bástya híd - Bastei híd

Basteibrücke

A 305 métere sziklatornyok között pompázó út az első számú látnivaló Szász Svájcban. A lélegzetállító panoráma rengeteg turistát vonz. A 76 m hosszú Bastei már a 16. században megemlítésre került, így a vidék legrégebbi látnivalója. Páratlan kilátásban lehet részed az Elbára és a környező Mardeltelle-völgy sziklavidékére.

A Szász Svájc Nemzeti Park egyik leglátványosabb ösvénye a Basteiweg, amivel feljutsz a Bástya hídra. Az út kb. 45 - 60 perces.

Belépő és nyitvatartás

A híd 0-24 órában nyitva van, minden nap. A hídra a belépőt csak készpénzben tudod kifizetni euróban.

Megközelítés, cím

 • Cím: Basteiweg, 01824 Lohmen, Germany
 • Távolság Hrensko városától: 45 perc / 21 km
Bástya híd (Bastei híd), Németország - Szász Svájc
Bástya híd (Bastei híd), Németország 
Bastei híd, Németország - Szász Svájc
Bastei híd, Németország - Szász Svájc

#6 Ratheni Szabadtéri Színpad

Vorverkauf für die Felsenbühne Rathen

Ha olya szerencséd van, hogy a környéken járva meg tudsz nézni egy előadást a Ratheni Szabadtéri Színpadon, akkor semmiképpen ne hagyd ki, hiszen a a darab (reméljük) szórakoztató lesz, míg a háttér látványa magával ragadó.

A színpadot a Bastei híd alatt találod, a Wehlgrund völgyben a Kleine Gans és a Grosser Wehrturm között. A nézőtéren 2 000 fő fér el. Az aktuális programért, árakért és nyitvatartásért látogasd meg a színpad honlapját.  

Megközelítés, cím

 • Cím: Meißner Str. 152, 01445 Rathen, Germany
 • Távolság Hrensko-tól: 1 - 1,5 óra / 80 km
Rathen Szabadtéri Múzeum, Szász Svájc térkép
Rathen Szabadtéri Múzeum, Szász Svájc térkép 

#7 Lichtenhain vízesés

Lichtenhainer Wasserfall

A számtalan túraútvonal közül több is elvisz Téged a Lichtenhain vízeséshez. a látványos - ám kisebb - vízesés a híres Kirnitzschtal vonal (vonat) mentén található.

Megközelítés, cím

 • Cím: Kirnitzschtalstraße 11, 01855 Sebnitz, Germany
 • Távolság Hrensko-tól: 30 perc / 18 km
Szász Svájc Nemzeti Park térkép - Lichtenhain vízesés
Szász Svájc Nemzeti Park térkép - Lichtenhain vízesés 

#8 Königstein vár

Festung Königstein

Európa egyik legmagasabb vára a Königstein erőd, amely különlegessége, hogy soha nem volt ellenség által elfoglalva. Az Elba völgyében található hatalmas épület már a 13. században is említésre került.

Nyitvatartás és árak

A vár minden nap nyitva van, és várja a látogatókat. Az aktuális belépőkről, kiállításokról a vár honlapján tudsz tájékozódni. A várba a belépő 12 euro, míg a 60 - 90 perces vezetés felnőtteknek 4 euróba kerül, gyerekeknek 16 éves kor alatt ingyenes.

 • Belépő: 12 euró
 • Vár vezetés: 4 euró
 • Nyitvatartás: minden nap, 9:00 - 17:00 (nyáron 18 óráig)

Megközelítés és cím

 • Cím: 01824 Königstein, Germany
 • Távolság Hrensko-tól: 30 perc / 19 km  
Königstein vár, Szász Svájc, Németország
Königstein vár, Szász Svájc, Németország

#9 Schrammstein hegy, Schrammsteintor

Sokan az egész park legszebb részének tartják Schrammstein környékét. A hegy szépsége valóban magáért beszél, míg a különleges sziklaformációk közt vezető út garantáltan egy másik világba fog kalauzolni.

A már már gomba formájú sziklák engem a Cseh Paradicsomra emlékeztetnek. A mélyben kacskaringózó homokos ösvény (Schrammsteintor) a Schrammsteinen kapuja.

Megközelítés és cím

 • Cím: 01814 Bad Schandau, Germany
 • Távolság Hrensko-tól: 30 perc / 15 km
Schrammsteinen, Szász Svájc, Németország
Schrammsteinen, Szász Svájc, Németország 

Reméljük sikerült többet megtudnod a parkokról és a látnivalókról. Folyamatosan írjuk a hasonló posztokat, így ha van kedved kövess minket Facebookon is az újabb posztokért.

Ha pedig van még időd, maradj és olvasgass tovább a posztok között.

Jó utat! 😉🌲