Magyarország kicsiny méretei ellenére 32 arborétumnak ad otthont. Ezek közül az egyik legszebb és a szívünkhöz az egyik legközelebb álló a 82 hektáros Szarvasi Arborétum. A botanikus kert a a Hármas-Körös egyik holtága mentén alakult ki. A botanikus kert egyik attrakciója a szabadon élő pávák. Etetésük tilos, megcsodálásuk kötelező.

Áttekintés

Szarvasi Arborétum Tudnivalók
Ország Magyarország
Lokáció Szarvas
Cím Szarvasi Arborétum, Szarvas, I.kk 9, 5540
Távolság Budapesttől 2 óra / 160 km
Szezon Jan - Dec, minden nap
Nyitvatartás 08:00 - 16:00 / 18:00
Felnőtt belépő 1 800 Ft ( gyerek: 1 200 Ft)
Bejáráshoz szükséges idő 2 - 3 óra
Akadálymentes? Igen
Kutyabarát? Igen
További látnivalók Mini Magyarország

Képek

A mesés Szarvasi arborétum képekben | utolsó 6 kép forrása: Györkő Zsombor

Az arborétum története

Az Arborétum története Bolza Péter olasz tábornokkal kezdődik. A tábornok 1798-ban kapta meg a birtokot, és miután megházasodott, fia és annak felesége kezdték el a terület fásítását. Ekkor történt meg az Anna-liget fásítása.

A tábornok unokáját (fiát és unokáját is Józsefnek hívták) becézték Pepinek, akiről a botanikus kert egyik részét is elnevezték. Ez a Pepi-kert. Az Anna-liget után a vidék magasabb részein már "Pepi" fásította be azt a területet, amit az árvíz nem ért el. A kezdetekben a területet vadászatra és termelésre használták.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A Körösök szabályozását után gróf Bolza Pál (Pepi unokaöccse) telepítette be a területet a 19.század végén. A világ minden tájáról hozatott Magyarországon nem őshonos növényeket. Összesen 1600 ritkaságot "gyűjtögetett" össze. Végül a 20. század közepén az Arborétumot a Szegedi Tudományegyetem Növénytani Intézetének ajándékozta Bolza Pál.

💡
A kert mai gyűjteményben is közel 1600 fa- és cserjefaj, fajta, változat található.

Térkép

A Körös holtága mellett elterülő park területét 5 részre lehet felosztani. Az öt fás növénygyűjtemény az alábbi: Pepikert, Törzsültetvény és faiskola, Parkerdő, Mitrowssky-kert, és a Konyhakert.

szarvasi Arborétum térkép
Szarvasi Arborétum térkép
Szarvasi Arborétum térkép - ajánlott útvonal a bejáráshoz | Forrás Pepikert

A kert legnagyobb kialakítását Bolza Pálnak köszönheti. Úgy alakította ki a parkot, hogy a terület szélét erdővel vette körül, amely megvédte azokat a melegebb klímát kedvelő fafajokat amik nem bírták volna az itteni klímát. Szerencsére a beültetett fajok többség a szélsőséges éghajlat ellenére is megmaradt. Ez nagyban köszönhető az arborétum párásabb mikroklímájának.

💡
Tipp: érdemes követni az Arborétum Facebook oldalát, ahol olyan eseményekről tájékoztatnak minket, mind a magnólia virágzás, vagy épp egy jó kis tavaszi futás.

Látnivalók

Teknős terrárium

Különlegesség, hogy az arborétum területén van egy üvegház, ahol  terráriumban élnek azok a befogadott ékszer és görög teknősök, akiket találnak vagy akiket a  tulajdonosaik a dolgozókra bíznak. Jelenleg összesen 11 ékszerteknős tölti itt a mindennapjait, akiket igazán szépen tartanak és gondoznak.

Amikor például nyugalmi időszak van a teknősök életében (ez azt jelenti, hogy ilyenkor nem nem esznek és nagyon keveset is mozognak) akkor még jobban odafigyelnek rájuk és ha szükséges, közbeavatkoznak ha egészségügyileg indokoltnak látják. Ilyenkor külön vödrökbe kerülnek az állatok, amit kevés vízzel töltenek fel. Ezt aztán gyakran kell cserélgetni a fertőzések elkerülése érdekében.

Tavasszal az egész csapat vissza kerül a terráriumba, ahol szép lassan vissza nyerik erőnlétünket. Na jó, versenyt futni soha nem fognak, azt azért tudjuk. A téli időszakban az üvegház a dézsás növények, a kaktuszok és pozsgások főszerepéről szól, valamint ásványkiállítást is láthatunk.

Mini Magyarország

A Mini Magyarország egy makett park, amit az arborétum déli részén találunk. A a brüsszeli Mini Europe és a klagenfurti Minimundus ihlette parkot érdemes kombinált belépőjeggyel megnézni.

Mini Magyarország a Szarvasi Arborétumban | @Györkő Zsombor
Szereted a kerteket? Olvass tovább: Magyar arborétumok

Gyógynövénykert

Az arborétum gyógynövény kertjében több mint százféle növényt ismerhetünk meg. A növénykék névtáblákkal rendelkeznek, melyeken feltüntették a magyar és latin neveiket is. Csoda egy illat van egész évben, hiszen mindig szezonja van valamelyik illatozó gyógynövénynek. Ha kérünk idegenvezetést, a növények ismertetésén túl bibliai történetekkel is szórakoztatnak majd minket. Ezek olyan történetek, amiknek köze van valamely gyógynövényhez. Azt is megtudhatjuk, hogy fűszerként milyen ételekhez használhatók bizonyos fajok, valamint ha igény van rá, az arborétum dolgozói gyógynövényes foglalkozásokat is tartanak. Lehet például gyógytea készítést, gyógynövényes szappan készítést, valamint játékos foglalkozást is választani.

Kék pávák, avagy a Pepi-kert urai

Bátran mondhatjuk, hogy a Pepi-kert egyik szimbóluma és uralkodó madara a kék páva. Ezek a páratlan tollazatú madarak a kertben sétálva bárhol előfordulhatnak, körülbelül negyven egyed lakik ma az arborétum területén. Nincs okunk félni tőlük, barátságosak és távolságtartóak is, mondhatni amolyan úri madár félék. A kakasok kékes-zöldes tollazata tavasszal a leglátványosabb, a barnás-szürkés színről pedig felismerhetjük a tojókat.

Ha szerencsénk van, valamelyik kakas épp mellettünk nyitja majd nagyra a farktollait, ami igazán üdítő látvány. A kék pávák egyébként gyakran szerepelnek az indiai kultúrában és mitológiában. India vallási és kulturális hagyományaiban a pávát a szépség, a hatalom és a spiritualitás szimbólumaként tartják számon. Rengeteg indiai épületen szerepel páva, tele van velük az indiai templomok nagy része, valamint paloták és műalkotások díszítéseként is gyakran feltüntették ezeket a szépségükről híres madarakat.

💡
Tudtad? A hím kék páva farktollai akár 150 centiméter hosszúak is lehetnek, és széles körkörös mintázatban nyílnak ki. Ezeket a farktollakat főként párzási időszakban használják a hímek a nőstények meghódítására.

Állatok az arborétum területén

Na de nem csak pávák laknak ám itt ezen a csodahelyen, hanem még sokan mások is. Néhány emuval is összefutunk majd, amik természetesen rendkívül népszerűek a látogatók körében. A Körös közelsége miatt a fekete gólyák látogatása sem ritka, de él itt rétisas is,  ami egész egyszerűen betéved ide és úgy megtetszik neki a hely, hogy költeni is visszajár. A természetvédelmi jelleg nagyban segíti minden állat szaporulatát a Pepi kertben.

Érdekesség például, hogy a korhadt és kidőlt fákat nagyon sokáig még hagyják a területen bomlani. Így a korhadéklakó rovarok – például szarvasbogarak, cincérek – nagy számban fordulnak itt elő, ezek pedig vonzzák a madárfajokat. 

Évszakok a Pepi kertben

Azzal nem árulunk el talán nagy titkot, ha elmondjuk, hogy a legtöbb látogatót nyáron regisztrálják az arborétum területén. Nyílván a legtöbben a melegben szeretik tölteni a pihenésüket, ami nem is meglepő. De mi történik, ha például áprilisban vagy májusban érkezünk? Ilyenkor csodavilág tárul a látogatók szeme elé a japán díszcseresznye vagy a magnóliák virágzásával. És akkor még nem is említettük a kora tavasszal gyönyörű hóvirágmezőket.

Ősszel pedig, októbertől kezdve, nagyon szép a lomb színeződése, hullása és a természet lassú elcsendesedése a tél előtt. A tél igazi fényképész paradicsom a kertben, havazás idején gyönyörű, meseszerű lesz a táj és a kevés látogatónak köszönhetően mindenki egy picit úgy érezheti, hogy ilyenkor csak az övé a Pepi kert.

💡
Tudtad? Feket István írót a Téli berek mellett a Szarvasi arborétum is megihlette, így született is egy könyve Pepi-kert címmel.

Látogatás

Nyitvatartás

Az arborétum az év minden napján nyitva tart. A kert hétfőn és ünnepnapokon is szeretettel várja a látogatókat. Eső esetén a park nem zár be, ám extrém időjárásnál már a vezetőség dönthet úgy, hogy nem fogad látogatókat.

  • Nyári szezon (március 1 - november 30): 8:00 - 18:00
  • Téli szezon (december 1 - február 28):  8:00 - 16:00

Belépő és árak

A kert területére egyelőre nem lehet online jegyeket váltani. A kasszáknál készpénzzel és kártyával lehet fizetni. Az alábbi táblázatban szereplő árak hétköznapra és hétvége-ünnepnapra vonatkoznak. (Az olcsóbb ár a hétköznap.) Kutyának a belépés ingyenes.

Szarvasi arborétum belépő Arborétum Mini Magyarország Kombinált jegy
Felnőtt jegy 2300 - 3300 Ft 2300 - 3300 Ft 3600 - 4900 Ft
Gyerek jegy 1800 - 2600 Ft 1800 - 2600 Ft 2600 - 3700 Ft
Diák jegy 1800 - 2600 Ft 1800 - 2600 Ft 2600 - 3700 Ft
Nyugdíjas jegy 1800 - 2600 Ft 1800 - 2600 Ft 2600 - 3700 Ft

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Akadálymentes?

Igen. Babakocsival és keresszékkel is folyamatosan járható útvonal a park központi részén kialakított 1000 méteres táv. Szintén akadálymentes a kertben körbe vezető 2500 m táv a Bolza Mariette sétányon.

Kutyabarát?

Igen. Kutyát pórázon vezetve, esetleg szájkosárral szabad az Arborétum területére ingyenesen behozni.

Hol van a Szarvasi Arborétum?

A kertet Szarvas városában, a Körös holtága mellett találod. Budapesttől az út autóval 2 - 2,5 óra között mozog. Szarvas központjától a kert csupán 3 km-re fekszik. Parkolni a kert előtt lehetséges.

  • Cím: Szarvasi Arborétum, Szarvas, I.kk 9, 5540
  • Távolság Budapesttől autóval: 160 km / 2 óra
  • Távolság Szarvas központjától: 2,7 km / 30 perc gyalog
Szarvasi Arborétum térkép - Budapest távolság
Szarvasi Arborétum térkép - Budapest távolság

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?