A középhegységi Szalajka völgy Magyarország egyik legkedveltebb kirándulópontja a változatos látnivalói miatt. A csalogató természeti csodák, mint a Szikla forrás, Fátyol vízesés, a barlang és a mesés erdő kiváló programot nyújt baráti társaságoknak, családosoknak és pároknak. A völgy a nevét a sal alcali után kapta, ami latinul hamuzsírt jelent. A hamuzsír megélhetési forrásként szolgált a völgy népeinek a 19. században, és ők egyszerűsítették le a nevet, így lett szalalkáli, majd szalajka a neve.

Minden évszak tartogat meglepetéseket a Szalajka völgy látogatói számára. Az élénk tavaszi virágzástól a színes őszi lombokig a táj óriási átalakuláson megy keresztül. Teljesen biztosak lehetünk benne, hogy soha nem lesz két egyforma látogatásunk.

Hol van a Szalajka völgy?

Szalajka völgye Szilvásváradhoz tartozik, amit a Bükkben és a Bükki Nemzeti Parkban találsz Egertől nem messze. Budapesttől nagyjából 2 óra az út autóval, ha pedig vonattal mennél, akkor a Keleti-pályaudvartól Egerig tudsz elmenni, ahol kétszer is buszra kell átszállnod (kb. 3 óra).

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Cím: Szilvásvárad, Szalajka-völgy, 3348
  • Távolság Budapesttől: 2 óra / 160 km
  • Távolság Egertől: 40 perc / 28 km
Szalajka völgy térkép - Budapest távolság
Szalajka völgy térkép - Budapest távolság 

Bővebben a területről

A völgy fő vízforrása a Szalajka patak, melyet nagyrészt a Szikla-forrás táplál. A víz a vad sebes pisztrángok természetes élőhelyeként szolgál, de a későbbiekben mesterséges tenyészetet is kialakítottak. A források szélsőséges vízjárásúak és rejtett járatokon keresztül törnek a felszínre. Mivel a víz nagy része a kőzetek között folyik, karsztvízről beszélünk, ami szinte tökéletes tisztaságú.

A patak egy cseppkőbarlangon is keresztülmegy, aminek egyes részletei biztonságosan megtekinthetőek. Ezért, a Szalajka völgy páratlan szépsége miatt is nemzeti közkincsnek számít. A völgy flóráját leginkább vadregényes gyertyános tölgyesek és bükkfák teszik ki.

Képek

Térkép

Látnivalók a Szalajka völgyben

A völgy látnivalóinak többségénél ott a víz, ami a legfontosabb elem amivel találkozni fogunk.

Fátyol vízesés

A Fátyol vízesés a Magyarország egyik legszebb és leghíresebb geológiai képződménye. A vízesés 17 méter magas és 17 lépcsőből áll. Ezeket a lépcsőket a mészkiválás miatt létrejött mésztufák alkotják, mely egyedi formát kölcsönöz a vízesésnek. Mögötte fekszik a Gloriette tisztás, ami szintén a mészlerakódások eredménye.

Szilvásvárad (és a Szalajka völgy) jelképe az egyedi Fátyol vízesés. A kiemelkedően szép természeti képződményt a környező karsztvizek, legfőképpen a Szikla-forrás táplálja. Nevét a lezúduló, fodrozódó vízről kapta, ami csipkés jelleget kölcsönöz a vízesésnek. A vízben oldott szén-dioxid található, amely egy része elillan, ha levegővel találkozik. Így az később kalcium-karbonát formájában, mészkőként csapódik ki. A kialakult lépcsőket tudományosan mésztufagátaknak hívják.

A 17 méteres Fátyol vízesés a Szalajka völgyben
Olvass tovább: Fátyol vízesés

Sipovics tengerszem (Felső tó)

A Felső-tóhoz, vagy más néven a Sipovics tengerszemhez több túraútvonal is vezet, ezért nagy esély van rá, hogy bármelyiket is választod, ide is ki fogsz lyukadni. A buszmegálló nagyjából 3 kilométerre van, így onnan egyből ide is sétálhatsz. Az útjelzések egyértelműen megmutatják, merre fekszik.

A Sipovics tengerszem, más néven Felső-tó, tükörsima vízfelületéről híres, ami szinte tökéletesen veri vissza a fényeket. A tavat a Szalajka forrás közelében találod. Túrázóknak tökéletes úti cél. A tengerszem csodálatos erdei nyugalommal és mesés környezettel párosul. A legközelebbi buszmegálló 3,6 kilométerre, a vonatállomás 4 kilométerre található, így nem is kell sokat gyalogolni, hogy eljussunk a tengerkék vízhez.

Sipovics tengerszem, vagyis a Felső-tó a Szalajka völgyben 

Szilvásvárad kisvasút

A Szilvásvárad kisvasútról hosszabban írtunk már a Magyarország összes kisvasútja című cikkben, de azért itt is meg kell említenünk. A völgyben működő vasút, nagyjából 5 kilométeres útvonalon. A kisvasút a Fatelep állomásról indul és a Gloriette-tisztásnál végződik, így szinte az egész erdőt bejárhatod vele.

A jármű Márkus Ágoston tervei alapján készült és több mint 100 éve üzemel. A kisvasút keskeny nyomtávú és gőzhajtású, így kevésbé terheli az erdő levegőjét és talaját szennyezőanyagokkal. Az 1930-as években szinte 30 kilométeres vonalon működött és faanyagot és mészkövet is szállítottak vele.

Szilvásváradi kisvasút | Magyarország összes erdei vasútja

Szikla forrás

Nem mondható hatalmasnak a Szalajka völgy egyik barlangjából előbukkanó karsztforrás. Jelentősége nem magasságában, hanem erejében rejlik, hiszen a Bükk hegység legnagyobb vízhozamú forrása. Ritka és érdekes természeti látnivaló, a túraútvonal egyik legfontosabb geológiai kincse. A forrást a Fátyol-vízeséstől nem messze találod.

A Szikla-forrás igencsak népszerű lett az utóbbi években a kirándulók számára. A forrás az egész völgyet szimbolizálja, ezért gyakran szerepel a Szilvásváradról szóló honlapokon, képeslapokon. A tiszta vizű forrás a bükki terület legnagyobb vízhozamú felszín alatti forrása, ami a karsztosodott kőzet rétegei között található. A kristálytiszta víz Magyarország egyik legfontosabb természeti kincse.

Szikla forrás a Szalajka völgyben
Szikla forrás: A mészkő a csapadékot elnyeli, és a mélyben barlangokon keresztül a forráshoz vezeti. A csapadék az agyagpalából álló vízgyűjtőn a felszínen folyik le, míg a kibukkanó mészkősávhoz ér. 
Szereted a vízeséseket? Olvass tovább: Magyarország legszebb zuhatagai

Istállós kői barlang

A völgyben található Istállós-kői barlang igen fontos régészeti lelőhelyként szolgál, mivel Homo neanderthalensis és a cro-magnoni ember maradványai is előkerültek innen. A barlang óriási szája 16 méterrel magasodik a föld fölé. Szabadon látogatható és nappal, természetes fényben is tökéletesen látni benne. Hazánk 6. legmagasabb pontja.

Az itt található barlang 1944 óta fokozottan védett az ásatások és a feltárt leletek miatt, és jelenleg igen nagy népszerűséggel, szabadon fogadja a látogatókat. 

Gloriette tisztás

A kisvasút utolsó állomása az élénk, zöld fűvel borított Gloriette-tisztás. Régebben falusi házak voltak rajta, de ma már csak a Pallavicini vadászháza van itt. Több túraútvonalnak is ez a kezdőpontja. Innen négy különböző irányba indulhatsz el; a Szalajka-forrás felé, az Istállós-kői barlanghoz, a Szilvási-kő irányába vagy egyenesen Istállós-kő felé.

A tisztás az erdő része, így mindig ingyenes és szabadon látogatható.

Millenniumi tanösvény

A Szalajka-völgyben több járható túraösvény található, amik közül a legnépszerűbb a Millenniumi tanösvény. Kezdete a Börtönmúzeumtól indul, egyenesen a völgy bejáratától, a vége pedig a panoráma parkolónál van. Innen gyönyörű kilátás nyílik a Bükkre és a közeli völgyekre.

A túraútvonal közel 2 kilométer hosszú, ami alatt olyan látnivalókkal találkozhatunk, mint a Szikla-forrás, a Millenniumi kilátó vagy a Fátyol-vízesés. Az ösvény információs táblákkal és jelekkel van ellátva, így biztosan nem tévedhetsz el és közben a nevezetességekről is sokat tanulhatsz. Az úton több fedett pihenőhely is van, hogy élvezhessük a természetből kiszűrődő hangokat, illetve amely alkalmas az uzsonna elfogyasztásához is.

Könnyű, gyerekbarát kirándulást keresel? Magyarország összes tanösvénye

Pisztrángos Tavak

A forrás vize híres arról, hogy vadon élő pisztrángok lakják. Azonban a későbbiekben már mesterséges telephelyet is építettek ide és elkezdődött a halak szakszerű kinevelése. Ennek már több mint 100 éve, így a pisztrángok tenyésztése régi mesterségnek számít. Ezt a folyók megduzzasztásával érték el, így a Szikla és a Szalajka-forrás megfelelő mennyiségű és hőmérsékletű vizet biztosít a pisztrángok életszakaszaihoz.

A fejlődésükhöz különböző hőmérsékletű vízre van szükség, ezért különböző tavakban tartják őket. Két pisztrángfajta terjedt el a völgyben, a sebes és a szivárványos pisztráng. Az idelátogatók jelentkezhetnek pisztrángsütésre, ami közkedvelt programmá vált a Szalajka-völgyben. A hal húsa fehérjében és A-vitaminban gazdag, ami miatt nagyon keresett portéka a környező vendéglőkben.

A hal húsa fehérjében és A-vitaminban gazdag, ami miatt nagyon keresett portéka a környező vendéglőkben.
Pisztrángos tavak (mesterséges) a Szalajka völgyben
💡
Tudtad? Hazánkban a sebes pisztráng őshonos, azonban a tenyészetekben a szivárványos pisztrángot szaporítják. Ez az Észak-Amerikából származó faj sokkal kevésbé igényes a környezeti feltételekre, sokkal gyorsabban növekszik és eredményesebben etethető táppal. Szilvásváradon is ezt a fajt tenyésztik. Kisebb mennyiségben sebes pisztráng is akad, de ezeket a szaporításokat visszaengedik a természetes vizekbe.

Szabadtéri Erdei Múzeum

Az igazán szemfüles turisták megtalálhatják az erdőben sétálva a Fátyol-vízesés szomszédságában lévő Szabadtéri Erdei Múzeumot. Számunkra akár ismeretlenül is hangozhatnak az alábbi szavak: ölfavágás, mész- és szénégetés, zsindely, gyanta- és üvegkészítés. Pedig bizony olyan régi mesterségek ezek, melyeknek eszközeit, építményeit rekonstruálták itt, eredeti környezetben. Egy kicsit betekinthetünk az ősi bükki mesterségekbe, amik korántsem voltak könnyűnek nevezhetőek.

Az erdő és az ember kapcsolata elevenedik meg a szemünk előtt, láthatók az erdei mesterek által épített kunyhók, eredeti állapotban, korhűen berendezve.

Videó

Túrázás a Szalajka völgyben

Ha túrázni szeretnél, akkor a Szalajka út elejéről érdemes indulni. A patakon túl egy lovarda és egy lovaspálya található. Itt tenyésztik a közkinccsé vált lipicai ménes lóállományt. Ha továbbhaladsz a völgy medrében a Tótfalusi torkolat felé, akkor a Zilahy Aladár Erdészeti múzeumhoz jutsz, ahol a kiállítás az erdei munkálatokkal kapcsolatos tárgyakat, maketteket mutat be.

Továbbsétálva a Nagy-tó irányába a pisztrángnevelőhöz érkezünk. Ezek után a patak kis hídján áthaladva pillanthatod meg a Kis-tavat. A tóval átellenben van a Szikla-forrás. Később visszaérünk a Szalajka-völgybe, a Gloriette-tisztásra, ahonnan a kisvasúttal vissza is mehetünk Szilvásváradra. Egy másik útvonalat, a Millenniumi tanösvényt is követheted, ez kicsivel rövidebb, nagyjából 2 kilométeres sétát jelent. Ez az útvonal végig ki van táblázva, így garantáltan nem tévedhetsz el.

Kirándulás és túrázás a Szalajka völgyben, Szilvásvárad
Kirándulás és túrázás a Szalajka völgyben, Szilvásvárad

Nyitvatartás és árak

A Szalajka völgye és annak látnivalói ingyenesen megtekinthetőek, és nincs nyitvatartási idő.

  • Nyitvatartás: 0-24, minden nap
  • Belépés: ingyenes

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?