Szlovénia északi részén, nem messze az osztrák határtól fekszik az ország egyik legtöbbet fotózott útja - a 2.68 km² területű Spicnik nevű településen. A borvidék mindig is kedvelt volt a szlovének között, ám amióta a média is felkapta az itt készült fotókat, azóta jelentősen megnőtt az ide érkező külföldi turisták száma is.  

Az innen származó finom borok mellett az is vonzza a magyar turistákat, hogy még Budapestről is csak 3,5 órára található autóval. Ezért tökéletes hétvégi úticél lesz akkor is, ha csak 2 - 3 napunk van.

?
A szív alakú út a Dreisiebner nevű farm dombjáról látható.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Spicnik Tudnivalók
Miről híres? Szív alakú útjáról, borvidékéről
Ország Szlovénia
Távolság Budapesttől 3,5 óra / 350 km
Távolság Maribortól 0,5 óra / 22 km
Szlovék név Špičnik

Képek és videó

A parányi falut mindössze 120 fő lakja. Tengerszint feletti magassága 339 méter.

Spicnik - Szív alakú út Szlovéniában
Spicnik videó

Térkép - Hol van Spicnik?

A kis település közvetlenül az ország északi határa mellett található - Ausztria szomszédságában. A dombos vidék nem része egy nemzeti parknak vagy natúrparknak sem. Legközelebbi nagyváros a szlovén Maribor.

Graz az osztrák oldalon valamivel távolabb található - de még kényelmes autótávolságra, 60 km-re.

  • Budapest táv: 3,5 óra / 350 km
  • Maribor táv: 30 perc / 22 km
  • Graz táv: 1 óra / 60 km
  • Ljubljana táv: 1,5 óra / 140 km
  • Koordináták: 46.40.15.8 , 015.33.03.0
Spicnik térkép
Spicnik térkép

Az osztrák oldalon hasonlóan híres Gamlitz, ami a dél-stájerországi borvidék központjának számít. Ha szeretnénk, autóval 15 perc alatt ott vagyunk az egyik településből a másikba.

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Bortermelés

Amellett, hogy a szlovén emberek nagyon kedvesek, érdemes tudni róluk, hogy szeretik a bort, és büszkék a hazai bortermelésre. Ha Szlovénián keresztül utazunk, számos szőlőültetvényt láthatunk - különösen a Goriška, Istra és Prekmurje régióban, ahol a helyiek házi bort készítenek és árulnak.

A borászatok nagy része családi vállalkozás, amelyeket nemzedékről nemzedékre továbbít szülő gyermekére. A leghíresebb ilyen bortermelő gazdaság a Mariborban található Stara trta (ahol a világ legöregebb szőlőtőkéjét is megcsodálhatjuk). A szlovén szőlőművelés másik rejtett gyöngyszeme Spicnik, aminek szőlőültetvényei közepén találjuk a korábban már említett szív alakú utat is.

A Szív alakú út egy másik szögből

Szív alakú út Szlovéniában

A szív alakú út a Dreisiebner nevű farm dombjáról látható. Máshonnan nézve az út nem adja ki a várva várt szív alakzatot.

Az út nem szándékosan lett így kialakítva. Csupán a nagy meredekséget szerették volna kiküszöbölni. Az út megcsodálása mellett kóstoljuk meg a 300 éves pincéből származó finom szlovén borokat.

Természetesen több borászat, farm és gazdaság is akad a faluban. Sokan szállásként és étteremként is üzemelnek. Érdemes egy bortúra vagy egy biciklitúra keretében bejárni valamennyit.

➡️ ➡️ Facebook link ?