A Dunakanyar, ahol a Duna találkozik a Visegrádi hegységgel és a Börzsönnyel a kellemes kirándulásokon kívül, izgalmas felfedező útvonalakat és tanösvényeket is rejt. Számos könnyebb, nehezebb és kalandosabb túraútvonal bújik meg szakadékokban (Rám szakadék), folyók mentén, vagy az erdők között. Ilyen a híres Spartacus ösvény is.  

Már Szentendréről, Visegrádról, és magáról a Dunakanyarról is volt szó korábban, így ha kirándulni vágysz onnan is meríthetsz ihletet. Viszont, ha most egy nagyobb kihívás, egy izzasztóbb kaland következne, akkor neked mindenképpen a Spartacus ösvényt ajánlom. 💪 🌲

Már a neve is sokat elárul! De ez ne vegye kedvedet, nem kell Spartacusnak lenned, hogy végigjárd! Sőt, akár már nagyobb gyerekkel is megteheted ezt, ha van már némi túrázási tapasztalatuk. 👨‍👩‍👧‍👦

Spartacus ösvény Részletek
Távolság Budapesttől (autóval) kb. 35 km / 1 óra
Távolság Budapesttől (busszal) Újpest - Városkapu (buszok: 880,870) kb. 1,5 óra
Kiindulópont Pilisszentlászló
Körtúra? igen (2. útvonal)
Útvonal 1 Pilisszentlászló központ - Visegrád rév állomás
Útvonal 2 (körtúra) Pilisszentlászló központ - Telgárthy rét - Apátkúti-völgy - Piliszszentlászló
Hossz 12,9 km / 14 km
Szintkülönbség 200 m fel, 450 m le / 290 m fel, 290 m le
Jelzések Z, Z+, P
Tipp: A logisztika szempontjából talán érdemesebb Pilisszentlászlónál kezdeni és a nap jutalmaként pedig a visegrádi kikötőből szárnyashajóval vagy személyhajóval is vissza lehet jutni Budapestre, de akár továbbmenni Esztergomba is. Ebben az esetben nem körtúrát csináltok, tehát a rövidebb útvonalat választjátok. 😉

Hol található a Spartacus ösvény?

A Spartacus ösvény a Duna partján, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén található, ami a leggazdagabb élővilágú magyarországi nemzeti parkként van számontartva.

A Spartacus ösvény Pilisszentlászlónál kezdődik és innen halad a Duna felé. Akár ellentétes irányba is megjárható Visegrádtól, és akár körtúraként is befejezhető. A Spartacus ösvényt legtöbben Pilisszentlászlónál kezdik, és körtúraként teljesítik.

Budapest - Spartacus ösvény távolság

Pilisszentlászló Budapesttől nagyjából 40 km-re található. Autóval kb. 40-50 perc alatt megtehető az út Szentendrén keresztül. Szerencsére tömegközlekedéssel sem sokkal több idővel kell számolnod!

Budapest - Spartacus ösvény távolság Google térkép

Spartacus ösvény busszal

Újpest Városkaputól indul a 880-as busz Szentendre irányába, ahol a Bükkös pataknál kell leszállni és megvárni a 870-es buszt, amiről a Pilisszentlászlói községházánál kell leszállni. Az út 1-1,5 órát vesz igénybe. De választhatod azt is, hogy Szentendréig HÉV-vel közlekedsz és onnan mész csak távolsági Volán busszal.

A buszok és a HÉV menetrendje hétvégén is elég sűrű, ezért nem lesz gond a visszajutással sem. Ha pedig Visegrád lesz a végállomás, akkor érdemes megnézned a MAHART hajók menetrendjét és jegyárait.

Spartacus ösvény térkép - Budapest távolság

Parkolás

Pilisszentlászlón a községház környékén van lehetőség az utcán parkolni.


Mitől olyan híres és kalandos a Spartacus ösvény?

A Spartacus ösvény különlegessége és kultikussága onnan ered, hogy korábban csak vadászok használhatták az erdei utat. Ennek oka az volt, hogy a terepen néhol csúszós sziklákon, és meredek hegyoldalakon húzódó keskeny ösvényen kell áthaladni.

2015 őszétől azonban már a turisták és a természetjárók is bejárhatták az ösvényt. Ennek érdekében megtisztították az utat, frissítették a jelzéseket és táblákat helyeztek ki, és a nehezebb részeket megerősítették.

A történet ne ijesszen meg, a túra teljesítése nem fog problémát okozni, és fantasztikus élményben lesz részed! A szakadék szerű hegyoldalak néhol sűrű erdőn keresztül haladnak át, ahol csak a fák állnak és suhognak, ameddig a szem ellát. Azonban a sűrű erdőkből kiérve, vannak olyan szakaszok, ahol az egész Dunakanyarra nyíló panorámában lesz részed, és a látvány miatt biztosan nehézkes lesz a továbbhaladás.

A túra valóban vadregényes tájakon vezet át. Mivel nincsenek olyan hatalmas emelkedők az úton, és a nehezebb szakaszok is biztonságossá vannak téve, ezért még családdal is gyerekekkel is végigjárható. Így leginkább a túra hossza jelentheti a kihívást.

Spartacus ösvény - túraleírás

Az út Pilisszentlászló központjából indul, a kápolnától, ahol már megpillanthatod az első zöld sávos jelzést, ami a Béke utcán vezet ki a faluból. Az a kivezető szakasz nagyjából 1 km-ig tart, ami után egy 2 km-es következik, ami a falu mellett legelőkön, réteken át vezet. A tanyák mellett haladva már látszik az erdő széle, ahol az ösvény kezdődik!

Az út elején még tábla hívja fel a figyelmet a túra nehézségére, de ez ne ijesszen meg, átlagos állóképességgel könnyedén teljesíthető az út, ráadásul a jelzések is mindenütt jól látható helyen vannak.

A következő szakasz az Öreg-pap-hegy oldalában vezet, ahol hatalmas bükkerdőkön kell áthaladnod, amiből kiérve néhol már megpillanthatod a Duna kanyarulatát. A kopár hegyoldalra kiérve, ha van kedved, kicsit mássz feljebb, mivel onnan a kilátás még látványosabb. Ellátni egészen Visegrádi-hegységig, tiszta időben pedig a Börzsöny és még Dobogókő csúcsi is láthatóak. A zöld jelzést követve a következő állomás a Jenő-kunyhó, ami egy elhagyatott aranyos erdei fa házikó.

Az erdészeti úton tovább haladva az út megkerüli a Nagy-bükk magaslatát. Ezután a széles útról fel kell mászni egy keskenyebbre, ami az Apátkúti-vadászház felett vezet. A túra alatt alig van szintemelkedés, szóval itt sem kell tartani az izzasztó mászástól. A szűk szakasz után egy kis patakot kell keresztezni, amin egy fahíd vezet át.

A következő elágazásnál a zöld+ jelzést követve kitérőt tehetsz az Ördögmalom étteremhez és egy különleges füvészkerthez. Az étteremben érdemes egy kávét inni, és ha időd engedi, betérni a Bertényi Miklós Füvészkertbe. A füvészkertnek sajátos mikroklímája van a betelepített növények, ráadásul egy madártani tanösvényt is találsz itt, így biztos lehetsz benne, hogy hasznos és szórakoztató lesz az a plusz 1-2 óra.

Viszont, ha nem szeretnél kitérőt tenni, akkor az elágazásnál a zöld jelzést kövesd, ami Visegrád felé vezet. Innen már tábla is jelzi, hogy Visegrád már csak 20 percre van.

Viszont, a vége előtt még tehetsz egy kitérőt a Bánya-tetői-kilátóhoz. Mindössze plusz 600 méterről van szó, és mind a kilátás, mind a kilátó épülete megéri ezt a plusz fáradtságot. A Bánya-tetői réten ágaskodó kilátót 2015-ben építették. Mindössze 15 méter magas kilátó alig nyúlik túl a körülötte elterülő fákon, viszont a körülötte kihelyezett információs táblákról rengeteg új dolgot megtudhatsz.

A kitérő után visszatérve az eredeti zöld sávos útra, folytathatod tovább a túrát. Az Új-hegynél még egyszer tágas kilátás tárul eléd, mielőtt újra beérnél a sűrű erdőbe. Ahonnan rövidesen már láthatóak is a visegrádi lakóházak. A Zöld jelzést követve pedig egészen a visegrádi rév megállóig vezet, ahol egy buszmegálló is van.

Spartacus ösvény - Körtúra

Ha a körtúrát választod, akkor az Ördögmalom Étteremig és a Füvészkertig ugyanazt az utat kell követned, amit fent leírtam. És csak ezután kell a Zöld jelzés helyett, a P jelet keresned és követned. Itt a következő állomás a Telgárthy-rét. A rét a piknikezők, családok hétvégi közkedvelt pontja, mivel van itt tűzrakóhely, esőbeálló és egy fa játszótér is a kisebbeknek. Visszafele az Apát-kúti vadászházat már nem csak felülről nézheted meg, hanem közelebbről is, mivel itt halad el a túraútvonal.

Ezután az Ördögbánya következik. Ez valójában csak egy letört sziklafal, viszont az idő és a természet katlanná alakította. Majd a P jelzést követve a Kaán-forráshoz vezet az út, ahol a friss, hideg forrásvízben felfrissítheted magad az utolsó szakasz előtt. Innen már alig maradt az Apát-kúti-völgyből. Még egy utolsó megálló az Alpár-forrásnál, majd lassan az út bevezet Pilisszentlászló házai közé.ű


Hasznos tanácsok

  • Akár a sima túrát választod, akár a körtúrát, ivóvízzel és élelemmel készülj fel, mivel ezen a túraútvonalon kevés helyen tudod feltölteni a raktáraidat. A sima túra alatt, szinte csak az út végén az Ördögmalom étteremnél van lehetőséged friss vizet szedni, vagy enni valamit. A körtúra esetében a Telgárthy-réten is megteheted ezt. 🚰
  • Ha az egész napot rászánod a kirándulásra, akkor tervezhetsz azzal is, hogy reggel elindulsz Pilisszentlászlóról, majd délután-este a Telgárthy-réten található tűzrakó helyek egyikén megvacsorázol. Persze csak az előírásoknak megfelelően. Készíts tábortüzet, és süss szalonnát! 🔥🥓
  • A túra csapadékos, nedves időben is teljesíthető. Néhány helyen figyelni kell, hogy a csúszós sziklákon vagy sáros talaj miatt ne történjen baleset, de ettől függetlenül ajánlom hidegebb őszi napokon is! Ilyenkor fantasztikus színekben pompázik a környék, és a ritkuló lombkoronák között könnyebb megpillantani a távoli kilátókat és hegycsúcsokat.
  • Érdemes előre tájékozódnod a MAHART járatainak menetrendjéről is. Főleg, ha késő ősszel mész, mivel ilyenkor kevesebb járatot indítanak. 🛥

Látnivalók a közelben

A Dunakanyar fantasztikusan színes látnivalóiról és természeti csodáiról már korábban írtam, ahol meg tudod nézni, hogy a Duna jobb partján milyen lehetőségeid vannak még. Például, a Visegrádi várba biztosan érdemes ellátogatnod. De akár hazafele menet megszakíthatod az utad és Szentendrén egy rövid sétát tenned és felfedezned a főtér hangulatát és a történelmi múlttal bíró házak rejtelmeit.