A tatárjárás idejének egyik "terméke" a középkori Somoskői vár is. Az északi megyékben kialakított végvárrendszer stratégiai fontosságáról talán nem kell beszélnünk, de a Somoskői várról mindenképpen - hiszen még maga Petőfi Sándort is elragadta a vár szépsége. Szerencsére, az egykor kulcsfontosságú Somoskői vár ma már csak az időjárás viszontagságaival harcol.

A Somoskői vár a Salgói várral és a Zagyvafői várral alkotott egységet és ez a három erődítmény hivatott megvédeni hazánkat az észak irányokból támadó hadaktól.  A Somoskői vár ugyan Somoskőhöz tartozik, ami még Magyarország, a vár már Szlovákiához tartozik. De ez ne tartson vissza, hogy megcsodáld ezt a remek kis várat, ami közvetlenül a határ mellett ékeskedik.

Áttekintés

Somoskői vár Részletek
Ország Szlovákia
Lokáció Somoskő
Cím Šomoška, 985 58 Šiatorská Bukovinka, Slovakia
Távolság Budapesttől 1,5 óra / 125 km
Nyitvatartás 09:00 - 17:00
Felnőtt belépő 1,5 euro ( gyerek: 0,5)
Bejáráshoz szükséges idő 1 óra
Látnivalók a környéken Salgó vára, Zagyvarónai Salakkúpok
Honlap Honlap

Képek

Magyarország egyik legszebb vára a Somoskői vár
Somoska, Somoskői vár

Térkép - Hol van a Somoskői vár?

Somoska - Budapest távolság

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A vár ugyan Magyarország és Szlovákia határán helyezkedik el, az már Szlovákiához tartozik. A vár neve szlovákul Šomoška Hrad. A várat Salgótarjántól nem messze, északra hajtva Somoskőújfalu irányában fogod találni. Innen kell keresned a Somoskői Vadasparkot, ahol már le is parkolhatod az autót és a Somoskői kirándulóközponttól tudsz indulni felfele.

  • Cím: Šomoška, 985 58 Šiatorská Bukovinka, Slovakia
  • Távolság Budapesttől: 1,5 óra / 125 km
  • Távolság Salgótarjántól: 20 perc / 13 km
  • Távolság Kassától: 2,5 óra / 180 km
  • Távolság Pozsonytól: 3 óra / 280 km
Somoskői vár térkép: Budapest távolság
Somoskői vár térkép: Budapest távolság 

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Parkolás

Ha a magyar oldalon parkolunk le, nem kell fizetnünk a parkolásért.

A Somoskői vár

Ha a vár korabeli háromszögre hasonlító alaprajzát tekintjük, az alapvetően 6 fő részből állt össze. A vár közepén helyezkedett el az udvar és a hozzátartozó gótikus palota, ezek meghosszabbítása volt a hengeres torony, a bástya és a bejárati torony.

Ezeken kívül a várban ágyúk tárolására alkalmas kazamata is volt, valamint még egy bástya, ahova ezeket az ágyúkat tudták elhelyezni. A földszinten található köralakú ciszterna a vár lakóinak vízellátását biztosította. A reneszánsz idején az eredeti háromszögletű alaprajzot további épületekkel bővítették ki.

A vár miután elvesztette fontos védelmi szerepét a végvárrendszerben, jelentős károkat szenvedett. Miután Szlovákia önálló állammá vált, nem sokat foglalkoztak sajnos az épületekkel. A vár fő falai és egy fő bástya azonban még a mai nap is megtekinthető és itt keresheted a legjobb pontokat ha a környező erdőkről szeretnél fényképeket készíteni.

A vár bejárása nem igényel több mint 1 órát (általában 40-45 percet szánnak rá a turisták).

A Somoskői vár alaprajza, térkép
A festői Somoskői vár részletei, Szlovákia

A vár történelme

Hasonlóan az északi végvárrendszer egyéb tagjához a Somoskői várat is a 13. században kezdték el építeni, amikor is a keleti hadak elkezdtek mozgolódni és szemet vetettek hazánk geopolitikailag fontos helyzetére.

Károly Róbert, miután visszafoglalta a várat, a Szécsényi családnak ajándékozta azt és a család a 15. századig lakott itt. Miután ők elhagyták a helyszínt, a Losonczyak költöztek a Somoskői várba és az végül elnyerte pozícióját a törökök ellen felhúzott végvárrendszer tagjaként.

1554-ben a közeli Füleki vár és a Salgói vár elesett és török kézre került, azonban Somoskő több mint 20 évig sikeresen dacolt a támadásokkal szemben. 1576-ban viszont a várat védők elszöktek és Ali füleki bég átvette az irányítást a Somoskői vár felett.

A Rákóczi-szabadságharc idején jelentős károkat szenvedtek az épületek és ezzel meg is kezdődött a vár folyamatos pusztulás is.

A szakemberek 1970 környékén ismerték fel a hely jelentőségét és innentől kezdve kezdtek el több figyelmet fordítani az állagmegóvásra, amelynek keretében egy tetőt kapott a vár.

Érdekes továbbá az is, hogy Somoskő történelméhez tartozik az egyetlen Magyarország javára megítélt határrevízió, amelyre 1924-ben került sor. Dr. Krepuska Géza, a modern magyar fülgyógyászat megalapítója volt az, akinek sikerült meggyőznie egy angol tisztet arról, hogy Somoskő és Somoskőújfalu is maradjon országunk része, hiszen azok száz százalékban magyarok által lakott települések voltak.

Látnivalók a környéken: Salgó vára és a Zagyvarónai Salakkúpok

Nyitvatartás

A várat hétköznap és hétvégén különböző órákban lehet látogatni. Hétközben reggel 9 és délután 4 között van nyitva, szombaton és vasárnap pedig reggel 9 és délután 6 között. Télen ellenőrizd a nyitvatartást, mert előfordulhat, hogy 1 - 2 órával korábban zárják az ajtókat.

  • Hétköznap: 09:00 - 17:00
  • Hétvégén: 09:00 - 18:00

Árak és belépőjegyek a várba

Szlovákia hivatalos fizetőeszköze az euró, de a vár látogatására feljogosító belépőjegy megváltásakor a magyar forintban való fizetésre is van lehetőség.

Online nincs lehetőség jegyet venni, és készülj készpénzzel - nem emlékszem, hogy kártyával lehetett-e fizetni.

  • Felnőtt jegy: 1,5 euró
  • Gyerek jegy: 0,5 euró

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Elérhetőségek

  • Facebook oldal
  • Telefonszám: 47-449 1154
  • E-mail cím: ocusiat.buk@gmail.com

Petőfi Sándor és a Somoskői vár

A vár és a bazaltorgonák megtekintése mellett lehetőség van a vár lábánál található Petőfi emlékkunyhó meglátogatására is. A híres magyar költő 1845. június 12-én járt erre és frappánsan megfogalmazta a vár látogatásakor tapasztaltakat.

Petőfi szerint maga a Somoskői vár nem nagy és maga a hegy, amelyen áll sem túl magas. Ennek ellenére egy építészeti remekműnek tartotta.

„Somoskő nem nagy vár, nem is nagy hegyen fekszik, de bámultam építését, mely gyönyörű öt-, hat-, hétszögű kövekből van.” - Petőfi Sándor

Látnivalók a környéken

#1 Bazaltorgonák

A vár tövénél található hatszög alakú bazaltoszlopok az egész világon ismertek. Ezek a megszilárdult láva csóvák robosztus és szabályos falszerű alakjuk miatt vízesésre hasonlítanak. Így hivatkoznak rájuk a helyiek is és a vár meglátogatása mellett ezek megtekintése is erősen javasolt.

Sajnos a bazaltoszlopokból ma már csekély mennyiség található. A szükség nagy úr, a bazalt pedig strapabíró alapanyag házak építésére, utcák kövezésére. Ebből kifolyólag a helyiek előszeretettel hordták a bazaltorgonák köveit saját házaik megerősítésére és állítólag a bécsi utcákat is ezekkel kövezték le.

Bazalt vízesés, A Somoskői vár melett
Bazalt vízesés, A Somoskői vár mellett

#2 Medves fennsík

A vártól nem messze találhatod még a Medves fennsíkot is, ahol vaddisznókkal biztosan lehet találkozni és a medvékkel való találkozás valószínűsége sem nulla.

Ha többet szeretnél túrázni és gyönyörködni a környező hegyekben, akkor érkezz egy kicsit korábban. Tiszta időben a Cserhát látványa páratlan!

#3 Salgó vára

Salgó várára rálátni a Somoskői várról. Autóval 6 km az út, amit mindössze 10 perc alatt meg tudsz tenni. Érdemes lehet mindkét várat megnézni, ha már a környéken vagy. Salgó vára Salgóbánya mellett helyezkedik el, Magyarország területén.

Salgó Vera, Salgótarján
Salgó vára a Somoskői vár mellett (Salgóbánya) | Forrás: Salgó vára

#4 Zagyvarónai Salakkúpok

Salgótarjántól alig 10 percre található két salakkúp, ami majd 30 évvel ezelőtt keletkezett a környék szén bányászatának köszönhetően.

Az első látásra vulkánnak tűnő salakkúp bizony nem évezredekkel ezelőtt keletkezett, tüzet nem fognak okádni, és földrengést sem fog okozni. A legvalószínűbb, ami történni fog, hogy egy kellemes sétában lesz részed, és fantasztikus látványban.

Zagyvaróna fekete vulkánjai
Zagyvaróna fekete vulkánjai | Forrás: Zagyvarónai Salakkúpok

Reméljük tetszett, és hasznosnak találtad a mostani összefoglalónkat. Bátran oszd meg családoddal, pároddal a cikket.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

Ha pedig fent vagy Facebookon, ott is kövess minket, így láthatod, ha újabb cikket posztolunk.

➡️ ➡️ Facebook link ?