A magyar várak sorában egy újabb gyöngyszem következik, a Somló hegy oldalában fekvő Somlói vár. Az egykori erőd szép időket is megélt, amit ma már csak erős képzelőerővel lehet látni. A Tüskevártól nem messze, a Balatontól 1 órára található várromot vesszük most közelebbről szemügyre.

A vár a bazaltos Somló-hegy északi oldalán található. A 431 méteres Somló egy vulkáni tanúhegy. A föld mélyében levő bazalttömegek egyes helyeken a felszínre kerültek. Ez a vulkáni aktivitás hozta létre többek között a Badacsony, és a Szent György-hegyet is. A környéken járva pedig érdemes betérni a Bazalt Fogadóba, és megtekinteni a kilátót is, ami a vár közelében van.

Áttekintés

Somlói vár Részletek
Ország Magyarország
Lokáció Somló hegy, Dunántúl
Cím Doba, Somlóvár 2, 8482
Távolság Budapesttől 2 óra / 170 km
Szezon Jan - Dec
Nyitvatartás Minden nap, 0:00 - 24:00
Felnőtt belépő Ingyenes
Bejáráshoz szükséges idő 1 óra
Honlap nincs

Képek

Somlói vár, Somló hegy, Magyarország
Somlói vár

Térkép - Hol van a Somlói vár?

Cím, távolság, elérhetőség, megközelítés: Autóval a Doba faluban található Margit kápolnáig kell elautóznunk. Innen a Kitaibel-tanösvényen vezet az út. A vár megközelítése nem akadálymentes, mert nagyjából 30 - 45 perces séta vár ránk.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Somlói vár térkép - Budapest távolság
Somlói vár térkép - Budapest távolság 

Bővebben a várról

A 14. századi vár alaprajza szabálytalan, belső tornyokkal és több udvarral. A déli oldal előtt egy 8 méteres száraz árok található, ezért régen nehezen lehetett megközelíteni azt. A szakadékon egy épen megmaradt felvonóhíd vezet át, ami egy sikátorba torkollik, ez vezet most az előudvarhoz.

Az előudvarból egy felvonóhídon és egy szintén szűk sikátoron keresztül juthatunk el a belső udvarba. Itt található a vár legjellegzetesebb, hatszögletű tornya. Régi írások alapján a konyha helyezkedhetett el itt. Jelenleg úgy gondolják, a helyiség kápolnaként szolgálhatott. Forrás: Wikipédia

A vár története

A népnyelv szerint a tatárjárás után emelték a várat, majd 1370-80 között királyi vár volt. 1389-ben Garai Miklós nádor és testvérének kezébe került Zsigmond király adományaként, majd a Rozgonyiak tulajdonában volt. Ők Mátyás király ítélete miatt elveszítették az erődöt, majd Kinizsi Pálnak ajándékozta a területet.

A várat ezután pénzügyi gondok sújtották. 1495-ben a Szapolyai-család tulajdonába került, akiktől még ebben az évben Bakócz Tamás egri püspök vásárolta meg 12 ezer akkori aranyforintért. Ekkor kezdődött jelentős szerepe a térség életében. Az egri püspök a várat teljesen rendbe hozatta, ami tekintélyes pénzt emésztett fel vagyonából. A megfigyelő vár státuszú építményt szép olasz reneszánsz várkastéllyá építtette át. Sajnos ebből ma már nem sokat láthatunk.

A mohácsi vész (1526) után a vár halálra volt ítélve, azonban az büszkén állta a kisebb török átvonuló csapatok támadásait. 1543-ban Somló vára alatt nagy török-magyar csata volt. Nemcsak a környék, de az egész térség legerősebb magyar kézen lévő várává lépett elő.

A Rákóczi-szabadságharc idején a vár északi helyzete miatt sokáig a császáriak kezén volt. Csak 1707-ben szabadította fel Vak Bottyán. A kuruc tábornok rendbe hozatta. Az írásos forrásokban ekkor szerepel utoljára a somlói vár. A Rákóczi-szabadságharc után stratégiai szerepe végleg semmivé vált, és hosszas romlásnak indult.

A sokat megélt Somlói vár 
Szereted a várakat? Akkor ezt neked ajánljuk: Várak Magyarországon

A vár jövője

A várat 2017-től kezdődően a Nemzeti Várprogram keretében felújítják. A nagyszabású fejlesztések során 18 kastély és 12 vár újul meg: nemcsak régi szépségüket nyerik vissza, hanem új funkciókkal is gazdagodnak. Fontos cél az épületek szellemi újjászületése is. Fizikai rehabilitációjuk mellett a szellemi rehabilitációjuk is megvalósul.

Nyitvatartás

A várromnak nincs nyitvatartási ideje. Minden nap, 0-24 órában látogatható.

Árak és belépők

A vár belépő nélkül, ingyenesen látogatható.

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Akadálymentes?

Nem, sajnos a vár romjai közé nem tudtok bemenni sem babakocsival, sem kerekesszékkel.

Kutyabarát?

Igen, tudtok menni kutyussal.

Hétpecsétes vártúrák

Érdemes tudni, hogy a Somlói vár a Hétpecsétes vártúrák egyik helyszíneke. Ezek a túrák 2009. március 1-je óta kerülnek megszervezésre és a lényeg, hogy egy az erre a célra árusított pecsétgyűjtő kalauzba össze kell gyűjteni három éven belül hét veszprém megyei vár pecsétjét. A Hétpecsétes vártúrában szereplő várak a következők: Cseszneki vár, Csobánci vár, Kinizsi vár, Somlói vár, Sümegi vár, Szigligeti vár és a Várpalotai vár.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍