Az UNESCO világörökség része, a Skocjan barlangrendszer Szlovénia második leghíresebb barlangja a Postojna barlang után. Az álló - és függőcsepkövekkel, különleges sziklaformációkkal díszített barlang Európa legnagyobb feltárt földalatti rendszere. A több millió éves, óriási méretű barlang további különlegessége, hogy számos, kisebb barlangot is magában foglal, amik közül több látogatható is.

A Skocjan barlangvilág igazi páratlan kincs, ami ráadásul alig 5-6 órára van Budapesttől. Szlovénia kihagyhatatlan látnivalója felkerült a Top 70-es listánkra is, ám úgy gondoltunk, hogy külön cikkben is bemutatjuk.

?
A barlangot szlovénül Škocjanske jame-ként találjuk meg.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

A barlangot évmilliókkal ezelőtt a Reka folyó hozta létre és alakítja mind a mai napig - hiszen a folyó a karszt barlang egy részén átfolyik. A folyó a Skocjan falu alatti szurdokba lép be, majd a barlangban található Holt-tóba ömlik, végül itt eltűnik. Timavo folyóként ismét felszínre tör az olaszországi Duino-nál, 34 km-rel odébb, majd a Trieszti-öbölben végzi kalandos útját.

Képek

A hatalmas Skocjan barlang földalatti világa - kb 2 óra alatt járható be

Térkép - Hol van a Skocjan barlang?

A Skocjan barlangot Divaca város közelében találod. Ideális elhelyezkedése miatt sokan a szlovén tengerpartra menet (vagy jövet) ejtik útba, és tartanak itt egy kis pihenőt.

  • Cím: Javni zavod Park Škocjanske jame Škocjan 2 SI-6215 Divača
  • Honlap
  • Földrajzi koordináták: 45.663168, 13.989321
  • GPS koordináták: 45 ° 39 ′ 47.4048 ”É 13 ° 59 ′ 21.5556” K
  • Távolság Budapesttől: 6 óra / 540km
  • Távolság Bled-től: 70 perc / 126 km
  • Távolság Ljubljana-tól: 55 perc / 77 km
Budapest - Skocjan barlang távolság
Budapest - Skocjan barlang távolság
?
Tipp: Ha a nyarat a parton fogod tölteni, érdemes fejben tartanod, hogy esős napokra Skocjan jó opció lehet. 

A szlovén autópályáról és autópálya matricáról írt kisokost itt találod.

Bővebben a barlangról

Skocjan egyik legérdekesebb képződménye az úgynevezett „medencék”. Ezek a föld alatti tavak heves esőzés idején megtelnek vízzel. Amint a víz kiömlik a medence szélén, az ásványi anyagok lerakódásának köszönhetően érdekes képződmények keletkeznek.

A hosszú évek alatt kialakult cseppkövek egyedi és különleges alakzatokban pompáznak. Úton útfélen szebbnél szebb példányok várnak majd. Elsőre talán soknak tűnhet, hogy maga a barlang bejárására 2 óra kell, ám hidd el, gyorsan el fog repülni az idő lent. ?

Látogatás

A Skocjan barlangrendszer több, mint egyetlen barlang. Ezért nem csak 1, hanem 3 vezetett túra közül is tudsz választani.

  1. Skocjan barlang túra (csoportos túra)
  2. Reka folyó "kiegészítő" túra (csoportos túra)
  3. Skocjan barlang tanösvény (egyénileg)

#1 Skocjan barlang bejárása

A barlangtúra során nagyjából 3 km-t, és 144 m szintemelkedést fogsz megtenni. A programra körülbelül számolj 2 órát, plusz a jegyvásárlás, stb. A túrára csak zárt, kényelmes és csúszásmentes cipőben ajánlott menni!

A vezetett túra a látogatóközponttól kezdődik. Itt csoportos túra keretében tudsz becsatlakozni a körülbelül óránként induló turnusokba (kb 25 fő/csoport). Természetesen több nyelv közül is tudsz választani - ám arról nincs információm, hogy magyarul indulnak-e csoportok. Angol, német és olasz csoportok mindig elérhetőek.

A látogatóközpont és a barlang bejárata között egy nagyjából 10 perces kiéptített útvonalon kell előrehaladnod. A barlangi túra 5 szakaszból áll. Ezeken a szakaszokon végighaladva az idegenvezető elmeséli a barlang kialakulását és egyesével végigmentek a jelentősebb kamrákon is. Eközben persze hasznos információkat is meg fogsz tudni a vidékről és a barlangról.

?
A barlang fő látványosságai az abban hallható vízesések, amikből több is akad. Egy ponton majd egy keskeny hídon is át kell kelned, amely 50 méterrel fekszik a földalatti Reka folyó felett. 

Az ösvény jól megvilágított, kiépített és egyenletes. A túra során a barlangban az egyik oldalon mindig lesz korlát is, ahol meg tudsz kapaszkodni. A túra a barlang természetes nyílásánál ér véget. Itt már természetes fény fog fogadni, és fényképeket is csak itt tudsz készíteni.

A Reka folyó alakította Skocjan barlang(rendszer) teljes bejárásához egy nap sem lenne elegendő

#2 Reka folyó kiegészítő túra

A barlangból kiérve a "Reka folyó jeggyel" tovább folytatódik a kalandos utad. Két másik barlangot, a Mahoricic és a Marinic kamráit is meg tudod nézni, amik a Mala Dolina-ban helyezkednek el. Ezek már kisebb, világosabb barlangok, ahol útközben a folyó alakító munkájának lehetsz tanuja.

Miután kiléptél a Mala Dolinából (itt egy vízesést is fogsz látni ahogy a tóba ömlik) következik a Velika Dolina és a Tominc barlang (Tominceva jama). A Reka folyó barlangjaira külön kell jegyet váltanod, és megnézheted őket akkor is, ha a Skocjan barlangot ki szeretnéd hagyni.

#3 Skocjan tanösvény

A tanösvény lényege, hogy a környező vidéket körbe járva többet megtudja a karszt jelenségekről és magáról a Skocjan területről is. Útközben a Reka folyót tudod szemlélni, a kivájt barlangokkal (kívülről), miközben a madarak csicsergését hallgatod és gyönyörködsz a növényzetben is.

Skocjan barlang - ha szereted a természetet, akár egy hétvégét is eltölthetsz itt kirándulással és barlangi túrával
?
A 2 km-es tanösvényre nagyjából 1 - 1,5 óra menetidőt számolj. A jegypénztárnál kérhetsz térképet, amivel a tájékozódás könnyebben fog menni. 

Nyitvatartás

A Skocjan barlang csak vezetett túra keretében látogatható meg. A túrát a Skocjan barlangok Regionális Park túravezetői vezetik. A főszezonban júniustól szeptemberig a túrák óránként indulnak. A barlang nyitvatartására a szezonalitás jellemző.

Csoportok indulása

  • November - márciusig: 10:00, 13:00
  • Április, május, október: 10:00, 13:00, 15:30
  • Június, július, augusztus, szeptember: 10:00 - 17:00 között minden órában
A fantasztikus méretekkel bíró Skocjan barlangrendszer Szlovéniában
A fantasztikus méretekkel bíró Skocjan barlangrendszer Szlovéniában

Belépők és árak

A barlangon keresztül vezetett túra árai szezontól függően változnak. A belépők júliusban és augusztusban pár euróval drágábbak, míg télen olcsóbbak.

  • Felnőtt belépők főszezonban: 20 euro
  • Felnőtt belépők télen: 16 euro (nov - febr)
  • Felnőtt belépők máskor: 18 euro
  • Gyerek belépők főszezonban : 10 euro (júl, aug)
  • Gyerek belépők máskor: 9 euro
  • Gyerek belépők télen: 7,5 euro (nov - febr)

Reka folyó

Ez a túra is csak vezetővel tekinthető meg, ám lehetőség van kihagyni a Skocjan barlangot, és csak a Reka folyóra váltani jegyet. Az árak a két teürletre külön értendőek. Ne felejtsd el, hogy ez a túra csak áprilistól október végéig elérhető.

  • Felnőtt jegy: 24 euro
  • Nyugdíjas és diák jegy: 18 euro
  • Gyerek jegy: 12,50 euro

A barlanghoz tartozik étterem és ajándékbolt is, ahol van lehetőséged szuveníreket vásárolni.

Tanösvény túra

A túra ingyenes és egyénileg bejárható.  Főszezonban a belépő egy felnőttnek mindkét szakaszra 20 + 24 euróba, azaz 44 euróba kerül.

Hőmérséklet

A barlangban nyáron is meglehetősen hideg van. Nyáron legalább egy pulcsival és hosszú nadrággal, zoknival készülj, télen kabátot érdemes hoznod. A barlangban az átlaghőmérséklet 12 ° C.

A barlang felfedezése

Habár a túra során bővebb tájékoztatást fogsz kapni arról, hogy a barlang mely szakaszait mikor és hogyan fedezték fel, pár dolgot azért mi is elárulunk.

A barlangot az 1800-as években fedezték fel helyi felfedezők, amikor 1890-ben elérték a Mrtvo jezero tó partjait (Holt tó). Természetesen ekkor még nem is sejtve, hogy Európa legnagyobb rendszerére bukkantak rá.

Nem sokkal később, 1904-ben köveztekett az utolsó jelentősebb felfedezés a "Csendes barlang" feltárásával, azaz a Tiha jama-val. A barlang ezen részein a vezetett túra mind végig megy.

A hatalmas Skocjan barlang rendszere

Mit lehet a környéken csinálni?

Divaca a legközelebbi város a barlangokhoz. Itt találsz vasútállomást és buszpályaudvart is, ám ha autóval jöttetek, ezek használatára nem lesz szükség. A környéken számos bicikli és kiránduló útvonal található - na és persze 30 - 40 percre ott van a tengerpart is, a másik irányban pedig Ljubljana.

A barlang környékén amúgy meglepően sok növény- és állatvilág él; természetesen az első számú lakók a denevérek. ?

Meglátogatva a Skocjan barlangot, nem lesz benned kérdés, hogy megérte-e?! Habár sokan csak félnapos programként gondolnak Skocjan világára, a cikket végig olvasva és a mesés képeket végignézve már Te is láthatod, hogy itt bizony többről van szó, mint csupán pár cseppkőről.

Ne habozz hát Te sem! Irány a Skocjan földalatti (és feletti) világa, lépj be a föld alá, és fedezd fel a mesés barlangrendszert.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?