Kaprun megannyi mesés látnivalóval és természeti kinccsel kecsegteti a környékre érkezőket. A télen síparadicsomként funkcionáló terület nyáron igazi kiránduló és túrázó paradicsom. Az élet zajlik, a családok és párok jönnek mennek a parkok, a tavak és a szurdokok között. A nyár egyik toplistás látnivalói a szurdokok, ezért mostani cikkünkben Kaprun legnépszerűbb szurdokát, a 320 méter hosszú Sigmund Thun szorost mutatjuk be.  

A sziklaszorosban utat törő heves gleccserfolyó 320 méteren keresztül birkózza le az elé állított akadályokat. Közben a víz a szorosban apró örvényeket kavar, és hangos robajjal vágja neki magát a mészkőfalnak. A szurdok 32 m mély, így enyhe tériszonnyal is bejárható. A szorosban csúszásmentes pallókon és faösvényen halad az utad. A szurdokból kiérve egy tavat is meg tudsz csodálni.

Képek

A Sigmund Thun szurdok nem csak Salzburg tartományának egyik legszebb szorosa, hanem a Hohe Tauern Nemzeti Park egyik ékköve is.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Sigmund Thun szurdok, Kaprun 
A Sigmund Thun szurdok Salzburg egyik legszebb szorosa

Térkép - Hol található a szurdok?

A szurdokot a Kapruni völgyben találod, Ausztriában - a Hohe Tauern határán. Kaprun központjától a szurdok 5 percre van autóval. A szurdok előtt találsz parkolót, ahol ott tudod hagyni a kocsit.

  • Cím: Sigmund Thun Klamm, Krafthausstraße 20 / 5710 Kaprun
  • Távolság Kapruntól: 5 km / 5 perc autóval
  • Távolság Salzburgtól: 100 km / 1,5 óra
Kaprun - Sigmund Thun szurdok
Kaprun - Sigmund Thun szurdok

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A szurdok története

A környéken már 4000 évvel ezelőtt is élte telepesek, akik a közeli Bürgkogel domboldalon telepedtek le. A szurdok környékére egyrészről azért esett a választásuk, mert a vidék ércben gazdag volt, másrészről mert a domboldalt (ami Kaprun völgyében található) csak a szurdokon keresztül lehetett megközelíteni, ezért védettséget élvezett.

Később a folyót a szurdokban fa szállításra is használták, mivel a környék - mind a mai napig jelentős fakitermelő vidék. A szurdok már korán, 1893-ban látogatható volt, ami többek között Nikolaus Gassner-nek köszönhető, aki szállót és fahidat is épített a szurdokban.

💡
A szurdokot Sigmund Earl of Thun salzburgi nemes is meglátogatta, akit a hasadék vadregényes látványa teljesen levett a lábáról. A szurdokot később róla nevezték el. 

1934-ben a szurdokot természeti kincsnek titulálták, mégis 1938-ban a szoros bezárták. A szoros egészen 1992-ig zárva volt, amikor is Kaprun városa úgy döntött 1991-ben, hogy megújítja a régi útvonalat, és újranyitva a szurdokot.

Bővebben a szurdokról

Egy jól karbantartott tanösvény halad át a szoroson, így testközelből fedezhetjük fel annak szépségét. Fasétányok és hidak keresztezik a hömpölygő vízet, biztonságos átjárást biztosítva a szűk szakadékon. Az ösvény mentén informatív útbaigazító táblákkal találkozhatunk, amelyek részletezik a terület geológiai és természeti történetét.

A Sigmund-Thun szoros egyik csúcspontja a vízesések sorozata, amelyek a sziklafalakon zuhannak le. Különösen tavasszal és kora nyáron, amikor a hóolvadás táplálja a folyót, a vízesések különösen dúsak.

A szurdok számos növény- és állatfajnak ad otthont, amelyek alkalmazkodtak egyedi mikroklímájához. A nyirkos sziklafalakhoz mohák, páfrányok és más nedvességet kedvelő növények tapadnak, míg a környező erdős területeken madarak és kisemlősök élnek.

Látogatás

Nyitvatartás

A szurdok télen zárva van. Változó, hogy mikor nyit ki a szoros, általánosságban elmondható, hogy április közepe előtt nem szokott. 2021-ben május 7-én nyit ki a szurdok. Sajnos ha télen síelsz Kaprunban, a szurdokot nem tudd megnézni.

Nyáron a szurdok minden nap nyitva van. 

Árak

A szurdok árai osztrák viszonylatban is olcsónak mondhatóak. Az árak természetesen változhatnak, de nézzük meg, hogy 2022-ben mennyibe kerül a belépő:

  • Felnőtt jegy: 6,50 euó
  • Gyerek: 4,40 euró
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

(Az árak változását nem minden esetben tudjuk nyomonkövetni, ezért azok időközben változhatnak!)

Szeretet a szurdokokat? Akkor ezt is nézd meg később: Ausztria összes szurdoka, Magyarország összes szurdoka

Időjárás a szurdokban

Ne felejtsd el, hogy a szurdokban átlagosan 5 fokkal hűvösebb van, mint a környékén. Nyáron is érdemes egy pulcsival, vagy egy vékonyabb kabáttal készülni - esetleg a papucsot lecserélni zárt cipőre és zoknira.

Akadálymentes?

Nem, sajnos kerekesszékkel vagy babakocsival nem tudjátok bejárni a szorost.

Kutyabarát?

Igen, kutyussal is be tudjátok venni a szurdokot. Szájkosár és póráz használata kötelező.

Videó

Sigmund Thun Klamm szurdok, Kaprun 

Remélem hasznosnak találtad az összefoglalót. Ha igen, mentsd el a linket későbbre, vagy kövess minket Facebookon. Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link ?