Semmering nem csak az egyik legnépszerűbb síközpont nekünk, magyaroknak de egyben az egyik legkedveltebb turistacélpont is, ami többek között a híres Semmering vasútnak, vagyis a Semmeringbahn-nak köszönhető. A mesés vidéken átzakatoló vonatról összegyűjtöttünk mindent, amit érdemes tudni.

Az ausztriai Semmering vasút (németül: Semmeringbahn), Gloggnitz-nál indul és a Semmering felett vezet Mürzzuschlag-ba, amely Európában az első normál nyomtávú vasúti pályával épült hegyi vasút volt. A Déli Vasút részeként továbbra is teljesen működőképes, amelyet az Osztrák Szövetségi Vasút üzemeltet.

A 41 km hosszú útvonal igazi csemege a szemnek. A Semmering hágón halad át, ahol 460 méteres szintkülönbséget küzd le. A környéken járva kihagyhatatlan élmény kicsiknek, nagyoknak egyaránt.

Semmering vasút Részletek
Ország Ausztria
Tartomány Alsó-Ausztria, Stájerország
Kiinduló pont Gloggnitz
Távolság Budapesttől 3 óra / 290 km
Vég pont Mürzzuschlag
Nyitvatartás Minden nap
Hossz és menetidő 41 km / 42 perc
Szintkülönbség 460 m
Átadás éve 1854

Hol van a Semmering vasút?

Cím, megközelítés, elérhetőség, távolság

A villamosított, kétvágányú vonat Alsó-Ausztria és Stájerország találkozásánál található. Budapesttől Gloggnitz nagyjából 3 órára van autóval.

  • Távolság Budapesttől: 290 km / 3 óra
  • Távolság Graztól: 120 km / 1,5 óra
  • Távolság Semmeringtől: 15 km / 15 perc
  • Távolság Stuhlecktől: 47 km / 1 óra

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Semmering vasút térkép - Budapest távolság
Semmering vasút térkép - Budapest távolság 

Tudtad? A Rax  csupán 30 percre, a Schneeberg pedig 60 percre van Semmeringtől autóval. A környéken járva érdemes lehet kombinálni a túrázást a vonatozással.


Semmering vasút - útvonal

A 460 méteres szintkülönbség, és a 41 méteres hossz során a vasút 14 alagúton, és 16 viadukton halad át. Ezek közül a leghosszabb alagút 1,4 km-es, és akad olyan viadukt is, ami kétszintes. Az út során több mint 100 kőhídon és 11 vashídon is átzakatol a vonat.

Semmering vasút útvonal térkép
Semmering vasút útvonal térkép | Forrás: Wikipedia

Gloggnitz -> Payerbach -> Küb ->Eichberg ->Klamm-Schottwien ->Breitenstein -> Semmering -> Edlach ->Mürzzuschlag

Semmering vasút térkép - útvonal
Semmering vasút térkép - útvonal
Tudtad? Az építés során a támfalak és épületek egy részét az alagútépítésnél keletkezett hulladék anyagból építették.

Semmering vasút - története

A Semmeringi vasút építésekor fontos szempont volt, hogy tájépítészeti szempontból illeszkedjen a környezetéhez. A műszaki alkotás ezért harmonikus egységet alkot a természettel.

Az építkezés megkezdésekor nem állt minden technológia rendelkezésre, ezért a munkálatok előtt a megfelelő eszközök és módszerek fejlesztésére került sor. Ez természetesen nagyban hozzájárult az osztrák vasútrendszer gyors fejlődéséhez. Új típusú mozdonyok, új mérőeszközök és módszerek kerültek kialakításra.  

Az alagutak és viaduktok építésénél 20 000 ember dolgozott hat éven át, végül 1854-ben átadták a teljes vonalat. I. Ferenc József császár július 17-én együtt utazott a vasútvonal tervezőjével, Carl von Ghega-val.

Eleinte csak személyforgalomra használták a vasutat, majd 1868-tól már áruforgalmat is bonyolítottak rajta. 1956 és 1959 között a vasútvonalat villamosították. Míg 1860-ban a menetidő 2 óra 4 perc volt, ez 1938-ban 1 órára, 1990-re 42 percre rövidült. 🚂

A Semmering vasút 1998 óta része az UNESCO Világörökségnek.

Olvass tovább: Ausztria: 7 térkép utazáshoz

Semmering vasút, Alsó Ausztria
Semmering vasút, Alsó Ausztria
➡️ ➡️ Facebook link ️👍