Nem vitás, hogy itthon az osztrák sípályák a legnépszerűbbek. A modern és biztonságos pályákra csak hab a tortán, hogy az Alpoknak köszönhetően hóbiztosabbak, és közel vannak. Az osztrák pályák közül is két sírégió kiemelkedik a többi közül: Semmering - Stuhleck és Murau - Kreischberg.

Azon felül, hogy Stuhleck gyorsan megközelíthető, a hely nagy előnye a családbarát kialakítás is! A sípályák között van olyan, ami teljesen kezdőknek készült. Emellett szánkópálya, szánkókölcsönzés és rengeteg szórakozási lehetőséggel várják az odalátogató családokat. Ha a merészek közé tartozol, akkor pedig este, a kivilágított pályán is kipróbálhatod magadat!

Semmering Stuhleck Pálya információk
Távolság Budapesttől 300 km / 3-4 óra
Pályák hossza 26 km
Pályák száma 19 pálya
Kék Pályák száma 15 pálya (20 km)
Piros Pályák száma 4 pálya (6 km)
Fekete Pályák száma 0 pálya
Liftek száma 11 lift (1 húzólift, 4 ülőlift, 6 kabinos felvonó)
Magasság 777 - 1774 m
Szintkülönbség 997 m
Hóágyúzott? igen
Van magyar oktatás? igen
Esti sízés? van
FIS versenypálya van
Liftek nyitvatartása 08:30 - 16:00
Napijegy ár - felnőtt 40 - 50 euro között

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Stuhleck - Semmering sítérkép
Stuhleck - Semmering sítérkép: pályák, lifket, parkolás, hütték, kölcsönzés, stb. | Forrás: stuhleck

Stuhleck szállás

A síelés szerelmesei már az év korai szakaszában elkezdik nézegetni és kiválasztani a következő úticéljukat, mivel könnyen előfordulhat, hogy a legnépszerűbb sípályáknál és az ott található szállásokon nem marad hely, mire a főszezon elkezdődik. A pályák kiválasztása mindig nehéz feladat, ezért bemásoltam egy interaktív térképet, hogy segítsem a keresgélést.

Tipp: ha az osztrák árak magasak, szállj meg Sopron vagy Szombathely környékén, és ezzel nagyjából 2 órára csökkented a menetidőt. 

Hol van Stuhleck?

Ha síelni szeretnél, nem kell messzire menned, hiszen Ausztriában már a határhoz közel is gigantikus, modern síparadicsomokat találsz. A stuhlecki síparadicsom is ilyen, ami Budapesttől 330 km-re, Bécstől pedig csak 130 km-re déli irányba található.

A hegycsúcs az Alpok keletéi részének legmagasabb pontja a maga 1 783 méterével. Stuhlecket a Semmering hágón keresztül lehet megközelíteni.

Ha csak egy napos kikapcsolódást szeretnél, Stuhleck akkor is jó választás, mivel Budapestről már szinte nyitásra ott lehetsz!

Stuhleck távolság

  • Távolság Budapestről: 4 óra / 360 km
  • Távolság Bécsből: 2 óra / 130 km
  • Távolság Murautól: 2,5 óra / 170 km
  • Távolság Graztól: 2 óra /120  km
Stuhleck - Budapest távolság
Stuhleck - Budapest távolság (Google térkép)

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.


Stuhleck pályarendszer

A sípálya magáénak tudhatja a „Téli Sport Bölcsője” elnevezést, mivel 1891-ben ez volt az első hegycsúcs, amit sílécekkel másztak meg. Ez után kezdték el a pályák kijelölését. Azóta számos fejlesztésen esett át a síterep. Többek között új húzólifteket és ülőlifeteket szereltek fel, bővítették a hóágyúrendszert és a pályák hosszát is.

A pályák kialakítása lehetővé teszi, hogy 5 km hosszú szakaszon egészen 1000 méter szintkülönbséget lehessen megtenni síléccel a lábadon. Emellett 2 versenypálya is van, ahol lehetőséged van lemérni a sebességedet is.

A pályák között van olyan, ami több kilométer hosszú és van olyan is, ami csak pár száz méteres. Mivel feketepálya nincsen, ezért, ha profi vagy a pályák kombinálásával tudsz kicsit nehezíteni a terepen!

A legtöbben a 12-es pályát emelték ki, mivel fantasztikus vonalvezetése van. Nézzük tehát, milyen pályákat lehet kipróbálni Stuhleckben!

Semmering Stuhleck pályarendszer Pálya hossz Nehézség
1 Stuhleck-Abfahrt 2350 m kék
1a Familienabfahrt 2050 m kék
1b Stuhleckabfahrt-Standard 800 m kék
1b Stuhleck-Abfahrt-Standard 1350 m piros
1c Skiweg/Rodelbahn 5000 m kék
2 Schieferwiese 800 m kék
3 Fis-Abfahrt-Kaltenbach 2350 m piros
3a Promi Abfahrt 1550 m kék
3b Promi-Skiweg 950 m kék
4 Sonnenlift Nachtpiste 750 m piros
5 Familien-Abfahrt 450 m kék
6 Babylift-Abfahrt 150 m kék
7 Skiweg Familienlift-Schieferwiese 500 m kék
8 Verbindung Schieferwiese-Sonnenlift-Kaltenbach Promi-Bahn 800 m kék
9 Verbindung Kaltenbach Promibahn Sonnenlift-Stuhleckbahn Schieferwiese Familienlift 1300 m kék
10 Ganzeben-Abfahrt 1100 m kék
10a Ganzeben-Abfahrt 1200 m kék
11 Alm-Abfahrt 1600 m piros
12 Weißenelf-Abfahrt 800 m kék

Stuhleck érdekessége, hogy a külön rész van kialakítva a teljesen kezdőknek. A Kezdő Parkban minden megtalálható, ami a síelés elsajátításához szükséges. A biztonságos környezet pedig lehetővé teszi, hogy akár a szülők és gyerekek egyszerre tanuljanak meg síelni.

Emellett a Blue Lake Tomato Park, Lakeview Park és a Naturrodelbahn is vár, ha korcsolyázni, snowboardozni vagy túrázni szeretnél!

A sípark kezdők és családok számára tökéletes hely. A visszajelzések között a legtöbben a pályán kívüli lehetőségeket emelték ki és az oktató személyzet kedvességét!

Stuhleck - Semmering sítérkép: pályák, lifket, parkolás, hütték, kölcsönzés
Stuhleck - Semmering sítérkép: pályák, lifket, parkolás, hütték, kölcsönzés, stb. | Forrás: stuhleck

Kedvenc pályák - Értékelések, vélemények

Kék pályák

  • Kék 10a: kevesebbek által síelt, erdő széli pálya, délután is jó állapotban van
  • Kék 12: még délután is szuper állapotban van általában
  • 1b és 1c: sokak kedvence, az 1-es pályák valamelyike
  • 3a: eldugott, kevésbé szétsíelt pálya a sírégió legszéléns

Piros pályák

  • Piros 11: kevesebbek által síelt, szuper kilátással
  • Piros 3: mivel a pálya alját alig éri a nap, így délutánra bejegesedik, illetve előfordul, hogy a ratrakkal nem járják be reggelig a pálya telje szélességét

Összességében a Stuhlecki pályákról pozitívak a visszajelzések. A pályák vonalvezetése jó, elég szélesek, az erdős pályák szélvédettek. Néhány negatív visszajelzésnek három fő oka van: a rossz ratrakolás, lassú liftek hétvégén, és a jegesedés a piros 3-as, piros 1-es pályák alján.


Stuhleck Liftek

Pár éve modernizáláson esett át a park, ekkor több húzóliftet is lecseréltek ülőliftre. A parkban 11 darab lift van. A liftekről elmondható, hogy a magasabban fekvő és hosszabb szakaszokat lefedő liftek ülőliftek és többségük szélvédővel is el van látva. Az alsó részeken és a rövidebb szakaszoknál pedig csákányos lifteket találsz. A lifteknek külön elnevezéseik is vannak.

Megjegyzés: Stuhleck liftjei nem gyorsvonat, sokan kiemelik, hogy a liftek aránylag lassúak. 

A Stuhleckbahn a terület középső szakaszán húzódik, 4 üléses felvonó, ami a sípályák aljától, a hegy háromnegyedéig felvisz. A maga 2706 méterével és 538 méter szintemelkedésével ez a leghosszabb lift a parkban.

A Promibahn, a terület nyugati részén húzódik, 4 üléses, szélvédő nélküli, 1,7 km hosszú lift.

A Weissenelfbahn 6 üléses, szélvédővel ellátott 1,8 km hosszú lift, ami a hegy a középső szakaszát köti össze a hegytetővel és majdnem a hegycsúcsig visz.

A Steinbachalmbahn liftet az északi területen találod, ez egy hat üléses felvonó, ami 1,4 km hosszú.

A park alsó részében van a Minilift, Familienlift, Schieferwiesenlift 1-2, Sonnenlift, Tubing, Skischul. A gyerekeknek pedig a Zauberteppich Semmis Kinderland, azaz a varázsszőnyeg lift segít elsajátítani a sífelvonó használatának rejtelmeit.


Stuhleck parkolás

A sípálya közelében, és már már szinte annak részeként összesen 5 parkolót találsz. Az összes parkolót a pálya alján találod. Nevük nagyon beszédes, hiszen P1 - P5-ig nevezték el őket. A legnehezebben parkolható a P3-as, "szerpentin" parkoló, ami már szinte a pálya része. Ha későn jössz, valószínű, hogy már csak itt találsz helyet - vagy már itt sem.

Ha reggel 9-ig megérkezel, jó eséllyel találsz helyet, viszont ha akár csak fél órával előbb érkezel, még akár a legjobb helyek közül is válogathatsz.


Esti síelés

Stuhleck egyik egyedisége az esti síelés, aminek a 4-es, piros pálya ad otthont. Itt tudsz szezonban minden nap, 18:00 - 21:00 óráig síelni.

  • Pálya: 4-es
  • Nyitvatartás: 18:00 - 21:00
  • Felnőtt belépő ár:  26 euro
  • Ifi belépő ár: 24 euro
  • Gyerek belépő ár: 15 euro

Természetesen az esti belépőt tudod kombinálni egész napos vagy akár délutáni jeggyel is.


Oktatás, sísuli - gyerek és felnőtt sízés

Stuhlecken könnyű elkezdeni a síelést, mivel magyar nyelvű oktatót könnyen találsz. A mi személyes kedvencünk Balla Geri és csapata, akik felnőtteknek egyéni és kiscsoportos, valamint gyerekoktatást is vállalnak.

A technikát illetően bőven van választék, hiszen tanulhatsz alpesi síelni, freerideolni, túra síelni és snowboardozni is.

  • Gyerek oktatás (egyéni, vagy testvéreknek - max 4 főig)
  • Felnőtt egyéni oktatás
  • Felnőtt oktatás - kiscsoportos (max 4 főig)

Stuhleck - Webkamera és hójelentés

Webkamerát és hójelentést a Stuhleck.com oldalán találsz. A síparkról összesen három webkamera van:

  • Kezdő pálya
  • W11 étterem
  • Ganzebenabfahrt
Síelés Stuhlecken
Stuhleck - Semmering síelés | Forrás: stuhleck

Stuhleck - Nyitvatartás

A liftek főszezonban 8:30-tól 16:00-ig üzemelnek, az esti síelés pedig 18:00-tól 21:00-ig áll rendelkezésedre (4-es piros pálya).

Stuhlecken nincs utó vagy előszezon, így a nyitvatartás és az árak is azonosak egész szezon alatt.

Mikor érdemes menni? Ha teheted, kerüld a pénteket és a hétvégét! Magyarországról is rengetegen átugranak síelni egyet szombaton és vasárnap. Sokkal élvezetesebb a pálya hétköznap, vagy vasárnap délután - amikor a családosok már elindultak haza. 

Stuhleck - Belépők

Stuhlecken is többféle belépő közül tudsz válogatni. A többféle lehetőség közül a legnépszerűbbek a napijegyek, amiket esti belépővel tudsz kombinálni.

Stuhleck - Napijegy

  • Felnőtt: 46 euro
  • Ifjúsági: 40 euro
  • Diák: 40 euro
  • Gyerek: 23 euro

Stuhleck 11 órától

  • Felnőtt: 41,50 euro
  • Ifjúsági: 37 euro
  • Diák: 37 euro
  • Gyerek: 22 euro

Stuhleck 3 órás jegy

  • Felnőtt: 38 euro
  • Ifjúsági: 33 euro
  • Diák: 38 euro
  • Gyerek: 20 euro

Gyermek jegy vásárlására 15 éves korig van lehetőség. 6 éves kor alatt pedig ingyenes a belépés.

A fent felsoroltakon túl van többnapos jegy, hétvégi belépő, nagycsoportos belépő (20 főtől), kis csoportoknak szóló kedvezményes jegy, hétvégi jegy és szezonbérlet is.

A belépőket online nem tudod megvásárolni, de a sípálya oldalán meg tudod nézni az összeset.


Felszerelésbérlés, kölcsönzés

Ha nincs saját felszerelésed, vagy nem szeretnél azzal utazni, akkor a sípálya területén van lehetőséged azt is bérelni. Az árak eltérőek, de nézzünk egy példát!

Egy felnőtt felszerelés ára péntektől vasárnapig 25-50 euro között mozog, attól függően, hogy milyen eszközöket szeretnél és hol helyezkedik el a bolt. A gyerek felszerelés pedig 15-40 euro között mozog.

Tipp: Érdemes előre tájékozódni, mert vannak kölcsönzők, ahol a felnőtt felszerelés bérléséhez ingyenesen biztosítanak egy 6 év alatti gyermek felszerelést.

Amit még síelésen kívül tudsz csinálni!

Ahogy már említettem, Stuhleck nem csak akkor tökéletes úti cél, ha közel szeretnél megfizethető áron, jó minőségű pályán megtanulni síelni, vagy egy laza síelős hétvégét eltölteni. Hanem akkor is, ha te magad, vagy a társaságodból nincs mindenki odáig az egész napos síelését.

Ha inkább szeretnéd lábon bejárni a környéket, akkor jól kijelölt 5 kilométeres, fantasztikus, akár gyerekekkel is megtehető túraútvonal van kijelölve. Ha pont, hogy gyorsabban szeretnéd bejárni a környéket, van lehetőséged lovas szánon is kirándulni. Ezen felül van lehetőség hótalpazni is. A télisportok kedvelői pedig korcsolyázhatnak, szánkózhatnak és jég tekézhetnek is.

A gyerekeknek külön kialakított park van, ahol rengeteg havas móka és kaland várja őket. Ezen felül 5 km hosszú szánkópálya van. A sífelvonóknál pedig ingyenesen elérhető wifi, így a képeket is egyből meg lehet osztani.

Ha az egész napos program után másnap inkább valami benti programra vágysz, arra is van lehetőség. A pályák mellett teniszcsarnok található. A hegytetőn és több ponton pedig hütték, ahol ki lehet pihenni a nap fáradalmait.


További síoktatók

Stuhlecki sípályánál van lehetőség síoktatáson és snowboard oktatáson is részt venned A sípályán jelen van több osztrák és magyar szervezet, így van választhatsz magyar oktatót is. Az órák típusát tekintve lehetőséged van csoportos, kezdő, illetve haladó órákon részt venni, illetve magán órát is tudsz venni, ha úgy érzed erre lenne igényed.

Ha családdal utazol és együtt szeretnétek belevágni ebbe a kalandba, akkor családi oktatáson is részt tudtok venni és lehet igényelni kíséretet is az apróbb családtagokhoz.

A különböző szervezetek különböző formában kínálnak oktatást. Van lehetőséged 80 perces órán részt venni, de van olyan is, ahol 2 napos tanfolyamra tudsz beiratkozni, ebben az esetben 2x2 óra lesz a tanulás.

Fontos, hogy az egyesületek általában felszámolnak valamennyi egyesületi díjat is, ez általában 1000 Ft és 5000 Ft között van.

Síoktatáskor először a sí-kresz alapjait ismertetik, majd rövid bemelegítés után következnek a gyakorlati ismeretek. A stuhlecki-i magyar egyesületek rengetek pozitív visszajelzést kaptak. Az oktatók mind nagyon kedvesek és figyelmesek.

A tanfolyamokon figyelembe veszik, ha már van némi alaptudásod és minden megtesznek, hogy még a család legfiatalabbjai is a lehető leggyorsabban megtanuljanak önállóan és biztonságosan síelni.

Síoktatás árak

Attól függően, hogy hányan mentek, minden síiskola biztosít kedvezményeket csoportoknak. A következőkben összeszedtük, hogy ha oktatáson szeretnél részt venni, akkor milyen árakra kell számítanod.

Semmering Stuhleck síoktatás Időtartam Ár
1 napos oktatás - 1 fő 1x2 óra 40 euro/fő/nap
2 napos oktatás - 1 fő 2x2 óra 120 euro/nap
2 napos oktatás - 2 fő 2x2 óra 70 euro/fő/nap
2 napos oktatás - 3 fő 2x2 óra 50 euro/fő/nap

Az egyesületek ezen felül kínálnak táborokat és versenyeket is. Ha szeretnéd a családi kikapcsolódást még izgalmasabbá tenni a gyerekek számára, érdemes mondjuk az Apró Talpak sí és snowboard verseny hétvégéjén mennetek.

➡️ ➡️ Facebook link ?