A felvidéki természetjárók és a városi turisták egyik kedvelt úticélja a szlovák Selmecbánya. A domboldalra épült városnak sajátos hangulata van, ami miatt legalább egyszer érdemes meglátogatnod! A város már évszázadok óta fontos szerepet tölt be a gazdaságban. Kezdetben a bányászati munkálatok miatt, mostanra pedig kiépült az idegenforgalmi struktúrája és egész évben várja az odalátogatókat.

A Selmeci hegység 900 méter és 1000 méter magas hegyei között húzódó katlan egy fantasztikus kisvárost rejt, aminek egész területe a Világörökség része. Selmecbánya területe nem éri el az 50 000 km², lakosainak száma pedig alig 10 000 fő. Ettől függetlenül (vagy épp ezért) a város egy kis kincses doboz.

Hol van Selmecbánya?

Selmecbánya Szlovákiában, a Besztercebányai kerület Selmecbányai járásában található. Besztercebányától délnyugatra, a Szittya hegytől pedig északra. A város a Štiavnické vrchy Tájvédelmi Területhez tartozik. Ez a terület a legnagyobb kiterjedésű tájvédelmi körzet Szlovákiában. A Štiavnické vrchy hegyláncon elterülő terület sztratovulkán alapokon fekszik, ami szintén a legnagyobb kiterjedésű vulkanikus hegység Szlovákiában.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

Selmecbánya térkép - Budapest távolság autóval (Banska Stiavnica)

Budapesttől 150 km-re található. A fővárosból kiérve, a Duna mentén az M2-es autópályán tudsz menni, egészen Vácig. Onnan aztán egyenesen vezet az utad az E77-es Európai gyorsforgalmi útra, ami egészen Selmecbányáig visz. Az útra számolj nagyjából 3 órát.

A szlovák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Megközelítés vonattal és busszal

Ha nem szeretnél autóval utazni, arra is van mód, hogy tömegközlekedéssel juss el Selmecbányáig. Vonattal egyelőre nem tudsz közvetlenül eljutni Budapestről Selmecbányára, ezért érdemes több naposra tervezni a kirándulást, hogy ahol át kellene szállni, legyen időd egy kis városnézésre. Érdemes ezenkívül megnézned a Flixbus, vagy más európai busztársaságok ajánlatait is. A Flixbus minden nap indít járatokat Besztercebányára, ami megáll Zvolen-nél is, ahonnan már egy fokkal könnyebben el lehet jutni Selmecbányára vonattal.

Képek


👍 Facebook 👍

Kövess minket a Facebook-oldalunkon is, ahol az utazás találkozik az inspirációval! Tarts velünk a rengeteg látnivalóba. Öveket bekapcsolni, a virtuális kaland indul! 🌍 ✨

Megnézem

Selmecbányáról bővebben

Selmecbánya a középkorban a bányászati innováció központja volt. Ez volt az egyik legkorábbi hely Európában, ahol gyakorlati bányászati oktatást nyújtottak, s ahol 1762-ben megalakult az első bányászati egyetem, a Bányászati Akadémia (Mária Terézia álta). Korábban egyébként német bányászokat telepítettek a városba, akik révén vált a város a Magyar Királyság egyik virágzó gazdasági központjává.

A templomok, kápolnák, érdekes és modern múzeumok, kiállítások egymást érik a településen. Arról nem is beszélve, hogy fantasztikus építészeti csodákat lehet látni lépten nyomon a belvárosban sétálva. A természeti adottságok miatt a város minden tere és utcája más szinten fekszik. A teraszos struktúrától eltérően azonban a városkép egységes és az épületek fantasztikus összhangban vannak.

Selmecbánya - Top 20 látnivaló

A város alapításával kapcsolatban több legenda is létezik. A legismertebb az, hogy két gyík mutatta meg egy pásztornak, hogy az Óhegy lábánál hol vannak hatalmas arany és ezüst lelőhelyek, ahol később város alakul ki.

A város a középkor alatt is folyamatosan lakott volt és gazdasági szempontból jelentős, viszont virágkorát csak a 15. századra érte el, ami egészen a 18. századig tartott. A 19. században azonban a bányák kezdtek apadni, így a város lakossága is folyamatosan csökkent. A város határait is átalakították ez idő alatt többször. Nem csoda tehát, hogy ennyi épület, templom és emlékmű őrzi a múlt emlékeit és legendáit.

A város felfedezéséhez és hogy ne maradjon ki semmi a látnivalók közül, összeállítottam a top listát a Selmecbánya látnivalókival. Ezek felfedezhetőek egy nap alatt is, mivel a város nem túl nagy, viszont, ha néha megállnál egy kávéra, vagy sütire, akkor utána sűrű léptekkel kell folytatnod a nap második felét. Érdemesebb tehát legalább két napot rászánod, főleg, ha egy-egy épületben, múzeumban szeretnél elidőzni.

💡
A Selmeci-hegység erdősége sokszínű faarzenáljával és a csodabarnára váltó rétjeivel ősszel páratlan arcát mutatja. Érdemes a látogatást ekkorra időzíteni. 

Bányamúzeum

Azt hiszem nem meglepő, hogy a TOP 1. látnivaló az az 1974-ben alapított Szlovák Bányamúzeum. Az épületnek van egy felszíni része, illetve egy föld alatti része is. A felszínen épületeket és berendezéseket ismerhetsz meg, míg a felszín alatt pedig a bányászok feladatairól, eszközeiről és szerszámairól tudhatsz meg többet.

Selmecbánya látnivalók - Bányamúzeum

A múzeum legizgalmasabb pontja a Bertalan aknába való lejutás. Ehhez szükséges beöltözni és felölteni a bányász köpenyt, sisakot és még egy autentikus lámpást is adnak. A múzeum látogatására érdemes zárt cipőben készülni és meleg pulóverrel, mivel a föld alatti részen a hőmérséklet sokkal alacsonyabb.

A belépő a bányába 2 euro - 8 euro között van, attól függően, hogy csak a felszíni kiállítást nézed meg, vagy a földalatti múzeumba is váltasz-e belépőt. Gyerekeknek 50%-os kedvezmény van. A tárlatvezetésekről, és az egyes kiállítások nyitvatartásáról érdemes előre tájékozódnod a honlapon.

  • A téli és a nyári nyitvatartás eltérhet.
  • Nyitvatartás: 09:00 - 17:00, minden nap - kiállításonként eltérhet
  • Felnőtt felszíni belépő: 2 euro
  • Felnőtt kombinált jegy (föld alatti és felszíni jegy): 8 euro
  • Gyermek felszíni belépő: 1 euro
  • Gyermek kombinált jegy (föld alatti és felszíni jegy): 4 euro
  • Cím: Jozefa Karola Hella 414, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 6 perc / 4,5 km
  • Távolság a központtól gyalog: 45 perc / 3,1 km
  • Telefonszám: +421 45 691 29 71

Óvár (Starý Zámok)

A különleges történelemmel rendelkező Óvár Selmecbánya egyik fő látványossága. Az épület a Szentháromság tértől nyugatra fekszik. Eredetileg román stílusú bazilikaként épült, de később templom lett belőle, amin a gótika, a barokk és a reneszánsz évek is maradandó nyomot hagytak. Viszont a legnagyobb átalakuláson a török idők alatt esett át, amikor is várrá alakították át. A várban most több kiállítás is megtekinthető, illetve a bástyákról fantasztikus kilátás nyílik az egész horizontra.

Selmecbánya látnivalók - Óvár

Mivel a várból nyíló kilátás hadászati szempontból is fontos volt, ezért rengeteg lelet maradt meg az elmúlt évszázadok vadász eszközeiből, amiből egy kiállítást hoztak létre a várban. Ezen kívül pedig mindig van egy időszakos kiállítás is, ahol a képzőművészet van a középpontban.

A vár hétfőnként zárva tart! Minden más napokon 9 - 17 óra között tart nyitva. Az Óvár honlapján megtekinthető a nyitvatartás és az árak. Az Óvárba a belépő 6 - 4 euro között van, attól függően, hogy a rövid vagy a hosszú sétajegyet választod. Gyerekeknek 50%-os kedvezménnyel kaphatóak a jegyek.

  • Cím: Starozámocká 40, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 5 perc / 2 km
  • Távolság a központtól gyalog: 30 perc / 2 km
  • Telefonszám: +421 45 694 94 72
Ajánlott látogatási sorrend: Óvár - Újvár - Bányamúzeum. 

Újvár, vagyis Leányvár (Novy Zámok)

Az Újvár, más néven Leányvár a 16. században épült a törökök ellen. A dombra épített, négy sarokbástyás vár több funkciót is betöltött, mivel stratégiailag kiváló helyen volt. Az épületben is van egy kiállítás, ami főleg a török időkből mutat be leleteket. A vár hétfőnként zárva van, egyéb esetben naponta 09:00 - 17:00 között látogatható. A téli nyitvatartásról vagy a szünnapokról érdemes lehet a honlapot megnézni.

Selmecbánya látképe háttérben a Leányvárral, azaz az Újvárral

A hófehér meszelt épületet messziről ki lehet szúrni, így elég csak a szemünket követni a városközpontból és egy 10 perces sétával eljuthatsz a vár bejáratáig. A Leányvár az Óvártól és a Bányamúzeumtól nagyjából 10 perces gyalogtávolságra található, ezért érdemes lehet kombinálni a 3 látnivalót.

  • Cím: Novozámocká 22, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 7 perc / 2,2 km
  • Távolság a központtól gyalog: 30 perc / 2 km
  • Telefonszám: +421 45 691 15 43
  • Felnőtt belépő: 3 euro
  • Gyermek belépő: 1,5 euro
  • Belépő 6 éves kor alatt: 1 euro

Selmecbányai Kálvária (Kalvária v Banská Stiavnica)

A Banská Stiavnica Kálvária méretében és elhelyezkedésében is Szlovákia egyik legkülönlegesebb kálváriája. A barokk emlékművet az 1700-as évek közepén építették és az ezt követő időkben mind a Magyar Királyság, mind az Osztrák-Magyar Birodalom és egész Európa számára jelentőségteljes volt.

A kálvária nyitva van minden nap, folyamatosan - 0-24 órában. A belépés ingyenes

A komplexum a Scharfenberg dombon áll és 3 templom és 22 kápolna tartozik hozzá. A Kálváriának összesen 17 állomása van, amin bemutatja Krisztus halálra ítélését, és a történetek az Úr sírjával fejeződnek be. Ha teheted, akkor a nap későbbi felében látogasd meg az emlékművet, mert fantasztikus naplementéket lehet látni a dombról!

  • Cím: Pod Kalváriou 754, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 5 perc / 2,8 km
  • Távolság a központtól gyalog: 40 perc / 2,1 km

Szentháromság tér (Námestie svätej Trojice)

A Szentháromság téren található szobor Selmecbánya egyik leggyakrabban fényképezett, és látogatottabb helye, így már bizonyosan Te is láttad azt fotókon. A város főterén elhelyezkedő díszes szobor Selmecbánya magját képzi. A tér a 16. század elején alakult ki, míg a szobor a 18. században épült köszönetként, hogy az akkor még kitartó pestisjárvány visszahúzódott. A talpazaton a hat, pestis ellen védő és a bányászokat óvó szentek szobrai láthatók: Szent Sebestyén, Xavéri Szent Ferenc, Szent Barbara, Szent Rochus, Szent Katalin, és Szent József.

A Szentháromság tér a központtól nagyjából 30 percre található gyalog. Cím: Námestie svätej Trojice, 969 01 Banská Štiavnic

Szerelem Bank (Banka Lásky)

A Szerelem Bank egy nagyon különleges hely, ami szinte egyedülálló a világon. A kiállításnak több célja is van. Megmenteni egy fantasztikus 16. századi épül etet és megismertetni a világ leghosszabb szerelmes versét, A Marínát a világgal, úgy, hogy közben az emberek egymáshoz is közelebb kerüljenek. Így jött létre a Love Bank, ahol A Marína vers szavai mögött a látogatók tárolhatják szerelmük jelképét - akár örökre.

Belépni csak minden egész órában lehetséges. Egyszerre 16 főt engednek be, a bemutató 45 percig tart és van angol, német és magyar nyelvű vezetés is. A bank minden nap 09:30 - 18:00 között tartja nyitva kapuit. Van lehetőség online jegyvásárlása is, amiről a honlapon tudsz tájékozódni. A Love Bank az Óvár mellett található, így könnyen tudod a két programot kombinálni.

  • Felnőtt belépő: 12 euro
  • Gyerek belépő: 8 euro
  • Családi belépő: 50% kedvezmény
  • Cím: Radničné námestie 109, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 5 perc / 1,8 km
  • Távolság a központtól gyalog: 30 perc / 1,8 km

Selmecbánya Botanikus kert (Botanická záhrada Banská Štiavnica)

A botanikus kert a régi Bányászati Akadémia épületét veszi körbe. A kertben hatalmas vörösfenyők és japán cédrusok állnak. Ha egy nyugodt, csendes és rövid sétára vágysz, érdemes betérnek a kertbe. Az épületet és a kertet régen is, és ma is az erdőgazdálkodási oktatás részeként is használják. A kert ingyenesen látogatható. Nyáron 06:00 - 20:00 között tart nyitva, viszont télen ettől rövidebb nyitvatartással kell számolnod. Sajnos a kertnek nincs honlapja.

  • Cím: Akademická 349/24, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 4 perc / 1,8 km
  • Távolság a központtól gyalog:  22 perc / 1,5 km
Selmecbánya látnivalók - Botanikus kert

Régi Mindenszentek bánya (Bana Starovšechsvätých)

A Régi Mindenszentek-bánya az egyik legrégebbi alapítású bánya, amiről már 1378-ból is vannak feljegyzések. Egészen 1950-ig bányásztak itt arany és ezüstércet. Mostanra egy nagyon érdekes bányászati kiállítást hoztak létre, ahol megismerkedhetsz a bányászok eszközeivel, a régió és a világ ásványaival és a helyi aranyásó klub trófeáival is. Sőt, ha kedvet kapnál, akkor akár aranyásáson is részt vehetsz, vagy egyéb, épp aktuális programon.

Attól függően, hogy milyen programon szeretnél részt venni, a belépő 2 - 10 euro között mozog. Ha sima belépőt szeretnél váltani, aminek nem része például az aranyásás, akkor 2 euro / fő a belépő. A bányába érdemes előre bejelentkezned a honlapjukon. Ha jól tudom, akkor a régi bánya csak hétköznapokon 9 órától tart nyitva.

  • Cím: Hámre 786,, Hodruša, 966 63 Hodruša - Hámre, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 15 perc / 10,5 km
  • Távolság a központtól gyalog:  2 óra  / 8,5 km

Koháry Kastély és Múzeum (Múzeum vo Svätom Antone)

Szentantal Selmecbányától délre fekszik, nagyjából 5-km-re a Selmec-patak partján. A völgyben kialakult kis romantikus település dombján áll a Koháry Kastély és Múzeum, ami a kis város legérdekesebb látnivalója. A szentantali Koháry Kastély és Múzeum három részből áll. A belsejében egy képzőművészeti kiállítás van, ahol szlovák művészet nagyjait ismerheted meg. Az épület másik felében egy vadászati kiállítás található.

A ház korábbi tulajdonosai egytől egyig a vadászat nagy rajongói voltak, ezért az évszázadok során rengeteg eszközök, ereklye és fénykép halmozódott fel. A múzeum harmadik része pedig az épület körül elterülő kert, ahol többek között egy 120 éves mamutfenyő is áll.

A múzeumban a kiállítás megtekintése csak vezetett csoportban lehetséges, amire sajnos nem lehet előre bejelentkezni. Általában 30 - 45 perc a várakozási idő. Fényképezni és kutyát bevinni tilos!  

  • Nyitva minden nap, kivéve hétfő ( 09:00 - 16:00) / ebédszünet: 12:30 - 13:00
  • Belépő: felnőtt 9 euro / gyerek 5 - 1 euro / 64 év felett 7 euro
  • Cím: 969 72 Svätý Anton, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 15 perc / 10,5 km
  • Távolság a központtól gyalog:  2 óra  / 8,5 km

Selmecbányai Betlehem

Selmecbánya híres épületeit, szobrait mutatja be ez a fából készült műremek, valamint megjelennek a városhoz szorosan kötödő kőfejtés és aranymosás folyamatai is. Nem utolsó sorban Jézus születését és a három királyok látogatását is megjeleníti. A várost bemutató szekcióban a középső részen a főutcát láthatjuk, a jobb oldalon a Kálvária és a Nagyboldogasszony-templom jelenik meg, a bal oldalon pedig az Új vár díszeleg. Az alkotás háttérében a Szittya hegysége áll. Ez a Betlehem az egyik legnagyobb fából készült mozdítható betlehem Szlovákiában. Ha meg szeretnénk látogatni, a selmeci Városháza tér udvarán keressük.

  • Május 1-jétől október 31-ig (Minden nap: 10:00 – 12:00 majd szünetete követően 13:00 – 17:00)
  • November 1-jétől április 30-ig (Hétfő kivételével minden nap: 10:00 – 12:00 majd szünetet követően 13:00 – 16:00)
  • A belépőjegyek felnőttek számára 1,5 euró, a diák, a nyugdíjas és a gyermek jegyek 6 éves korig egységesen 1 euróba kerülnek.
  • Cím: Radničné námestie 11/20 ,Banská Štiavnica, 96901, Szlovákia
  • Távolság a központtól autóval: 4 perc / 1,8 km
  • Távolság a központtól gyalog:  28 perc / 1,8 km

Glanzenberg-táró

A világon egyedülálló, hogy egy bányajárat egy település főútja alatt legyen található. Mégis ez a helyzet a Glanzenberg-táró esetében. A több kilométeres járatot a 14. században alakították ki és több száz éven keresztül nyertek ki belőle ércet. A Habsburg uralkodók közül többen is és többször meglátogatták a birodalom számára kiemelkedően fontos Selmecbányát.

Ezekről a látogatásokról emléktáblákat készítettek rendszeresen, melyeket megnézhetünk majd, amikor ide látogatunk. A táblák a mai napig őrzik az uralkodói vizitek emlékét és adatait, valamint a bánya is bejárható. Kapunk majd sisakot, köpenyt és lámpást is, s ki tudja, talán a hét törpével is találkozunk? Egy tűnik biztosnak: különleges élmény lesz az egész családnak. Fontos, hogy hat éves kortól látogathatják a gyerekek.

  • Változó nyitvatartással rendelkeznek, itt tudunk online jegyet foglalni a lap alján:  Múzeum Banska Štiavnica (muzeumbs.sk)
  • A belépőjegyek egységesen 9 euróba kerülnek.
  • Cím: Kammerhofská ulica 26, 969 01 Banská Štiavnica
  • Távolság a központtól autóval: 2 perc / 1,2 km
  • Távolság a központtól gyalog:  14 perc / 1,1 km

Kamaraház (Kammerhof)

Talán az a legideálisabb, ha mielőtt a föld alá nézünk például a Glanzenberg táróban, előtte meglátogatjuk ezt a kiállítást. Így aztán teljesen felkészülten mehetünk majd a bányákba és sok minden ismerős lesz.  A város legszélesebb körű kiállítása  található a Kammerhof épületében, ahol a bányászat minden csínját bínját igyekeztek bemutatni a készítők. A nyersanyag kitermelése és annak geológiai feltárása a fő téma, bemutatva különbféle munkaeszközöket, bányászati térképeket, föld alatti közlekedési eszközöket. Az érdekes kiállítás végén vehetünk szuvenírt és ásványokat is árulnak.

  • Kedd - Szombat: 9:00-17:00, hétfő és vasárnap szünnap.
  • A belépőjegy felnőttek számára 8 euró, a diák jegy 4 euró, a gyermek jegyek 6 éves korig egységesen 1 euróba kerülnek.
  • Cím: Kammerhofská 2, 969 01 Banská Štiavnica, Szlovákia
  • Távolság a központtól autóval: 3 perc / 1,5 km
  • Távolság a központtól gyalog:  18 perc / 1,4 km

Klopacka

Nem is hinné az ember, hogy mit rejt egy teázó. Ma ugyanis teaházként üzemel az a hely a városban, ami egykor szinte mindenki számára a megélhetés egyik fontos eszköze volt. A régi magyar bányavárosok elmaradhatatlan tartozéka volt, sok helyen kopogónak is nevezik. Ez amolyan jelző volt, ha úgy tetszik ébresztőóra toronnyal. Kalapáccsal ütötték minden hajnalban pontban 2 órakor, jelezvén a “fiúknak” hogy bizony irány a bányába dolgozni.

A nagy toronyból mindenhová eljutott a kalapács nagy ricsaja, amit negyed órán keresztül vertek, így minden bányász időben érkezhetett a munkahelyére. A Klopacka a Hegybányai úton áll 1681 óta, már messziről észrevesszük majd, s ahogy közelebb érünk, óriási tölgyfa kapujáról is biztosan felismerjük

Ráadás: Besztercebánya

Kevesebb, mint 1 órára találjuk a Felvidék másik jelentős városát, Besztercebányát. Az Alacsony-Tátra és a Nagy-Fátra lábainál elterülő város sokak szerint az ország legszebb települése. Egykor bányászváros volt, ma a turizmus teszi ki egyik fő bevételi forrását.

Besztercebánya, a Felvidék legszebb települése
Olvass tovább: Besztercebánya

Kirándulás és túrázás a környéken

Tajch Velká Vodárenská

A Tajch Velká Vodárenská habár egy parányi bányató, ám Szlovákia egyik legszebb tava. A tó gyönyörű kékes-zölden csillogó vize és a körülötte elterülő erdő a kirándulók és fürdőzni vágyók egyik kedvenc pontja. A tó eredetileg bányató volt, és létezéséről már 16. századi leletek is tanúskodnak. Selmecbánya központjától nagyjából 2,5 km-re északra fekszik. A Szentháromság-tértől pedig 15 perc sétára nagyjából. A térről csak kövesd a zöld turistajelzést, ami enyhén felfelé halad.

  • Cím: Pod Červenou studňou 635/20, 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 12 perc / 5 km
  • Távolság a központtól gyalog: 45 perc / 2,6 km
Selmecbánya látnivalók - Tajch velka vodarenska

Bacsófalvi tó (Počúvadlianske jazero)

A tó és a rezervátum kicsit már távolabb, a Selmeci-hegység déli oldalán helyezkedik el. A természetvédelmi területen több folyó is átfolyik, valamint egy 18 századi hatalmas víztározót is találsz. A környék kíváló természeti adottságokkal rendelkezik, ezért a nyugodt üdülésre vágyók egyik kedvenc úticélja. A tó körül elterülő erdők, a víz tükrében csúcsosodó hegyek és nem is beszélve a szabadidős programokról, nyári fesztiválokról, sportolási lehetőségekről, még népszerűbb turisztikai látványossággá tette a környéket.

Mit találsz a környéken? Vizibicikli és csónak bérlést. Kiránduló útvonalakat, és egy mini állatkertet. A tó körül találsz kisebb faházakat, hoteleket és panziókat is, ami romantikus hétvégéhez, családi kikapcsolódáshoz mindenképpen ideális.

  • Cím: 969 01 Banská Štiavnica, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 15 perc / 10,6 km
  • Távolság a központtól gyalog: 2 óra / 11 km
A Bacsófalvi tó és rezervátum környéke ideális célpont akkor is, ha nyáron szeretnéd lehűteni magad egy kicsit, vagy ősszel egy kellemes sétát tennél.

Szitnya vár (Hrad Sitno)

A Selmeci hegység legmagasabb csúcsán áll a Szitnya vár. Az 1009-méter magasan fekvő várat még az 13. században építették, egy korábbi vár romjaira. A várhoz a Bacsófalvi tótól gyalog is könnyen el tudsz jutni, csak a zöld jelzést kell követned. A hegy tetején egyébként áll még egy kilátó is, amit szintén érdemes felkeresned. A vár (rom) szabadon látogatható egész évben, 0-24 órában. Belépő nincs, a megtekintés ingyenes.

  • Cím: 969 01 Ilija, Slovakia
  • Távolság a központtól autóval: 30 perc / 13 km
  • Távolság a központtól gyalog: 3 óra / 13 km
Selmecbánya látnivalók térkép - Szitnya vára

Bralce rezervátum (Prírodná rezervácia Bralce)

A Bralce rezervátum északnyugatra található Selmecbányától mintegy 30 perces autóútra. A területnek különleges állat és növényvilága van. Az ideális kirándulóhelyet egyedi fák és sziklaformációk tesznek még izgalmasabbá. A parkban van egy tanösvény is, ami a terület széléről egészen a csúcsig vezet fel, úgy, hogy közben bemutatja a látnivalókat, növényeket és a helyi állatvilágot. Ha szeretsz kirándulni, akkor irány a Bralce rezervátum.

Szalamander Napok

Egy igazán kedves ünnep a városban mely méltóképp emlékezik meg a bányászati hagyományokról. Képzeljünk el egy menetet, aminek az élén megy egy juhász, őt követik a még tanonc bányászok, majd az egyenruhás bányászok következnek, akik az egyes bányák zászlaját tartják a kezükben. Közben bányász zenék csendülnek fel és pár jelképes dolog (halál, hóhér, bírók) zárja a menetet.

A felvonulás sötétedéskor kel útra, így a mécsesekkel olyan hatást érnek el a szervezők, mintha csak azt látnánk, hogy a bányászcsapat hajnal kettőkor útra indul dolgozni a fejükön lévő bányalámpással. Minden év szeptemberében tartják ezt a felvonulást, ami általában három napos. Szuper vásár is kíséri és rengeteg kézműves foglalkozás, valamint gyerekprogram.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍