Ha Ausztria, akkor Sisi, ha Sisi akkor bizony Schönbrunn. Ez az egyszerű képlet talán neked is ismerősen cseng, mivel biztosan te is hallottál már, de akár lehet jártál is Schönbrunn-i kastélykomplexumban. Azonban vitathatatlan, hogy egy nap nem elég a kastély minden részének felfedezésére, az apró részletek megfigyelésére. Akárhányszor visszatérsz, mindig találsz valami elbűvölő szépségű újdonságot.

Az épület és a park minden részlete aprólékosan és nagy precizitással került kidolgozásra. Ráadásul minden szobának, folyósónak és saroknak magvan a maga története (vagy akár több története is). A történelem során rengeteg fontos döntés született a kastélyban és erről a falak, az atmoszféra és a bútorok is árulkodnak. Egyszerűen lehetetlen úgy végig haladni a folyosón és szobáról szobára lépkedni, hogy ne éreznénk a történelem súlyát.

Éppen ezért, mostani cikkünkben Bécs elsőszámú látnivalóját, a Schönbrunn Kastélyt (Schloss Schönbrunn) vesszük górcső alá, és tudunk meg róla minden elengedhetetlen információt.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

💡
Tudtad? Mozart hatéves korában játszott a Schönbrunni kastély tükörtermében. 

Képek

A kastély az UNESCO Világörökség listájára 1972-ben került fel. 

Hol van a Schönbrunn kastély?

A kastély Bécs városának egyik leglátogatottabb pontja. A Hietzing városrészben található kastély hivatalosan Bécs külvárosán kívül helyezkedik el. Ha a tömegközlekedést választod, akkor a Hauptbanhoftól nagyjából 30-40 perc alatt érhetsz el a kastélyig. Ehhez választhatsz villamost, vonatot vagy metrót is, ugyanis mindegyikkel könnyedén megközelíthető a kastély.

  • Cím: Schönbrunner Schloßstraße 47, 1130 Wien, Austria
  • Távolság Budapesttől: 3 óra / 280 km
Schönbrunn kastély térkép - Budapest távolság
Schönbrunn kastély térkép - Budapest távolság 

Parkolás

Általában rengeteg autó és busz parkol a kijelölt parkolóhelyeken, így az utazásnak ezen része lehet nehézséget fog okozni.

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

A palota története

  • A birtok története egészen a 15. századig vezethető vissza. Ekkor ugyanis egy nemesi család vidéki háza állt a területen. A birtok 1569-ben került a Habsburg család kezébe. A Habsburg uralkodás kezdeti időszakában még nem örvendett akkora népszerűségnek a telek, és az abszolutizmus ellen küzdő magyarok egy ízben el is pusztították a birtokra akkor épített kertet.
  • II. Ferdinánd volt az, aki már nagyobb érdeklődést tanúsított a birtok és a rajta álló épület felé. Halálát követően Eleonóra császárné nagyszabású építkezésekbe kezdett és a korszak legügyesebb és legtanultabb művészeit kérte fel a munkára. 1642 volt az az év, amikorra a kastély elkészült és elsőnek megkapta a Schönbrunn elnevezést, azonban rövid időn belül 1683-ban a török ostrom miatt szinte teljesen elpusztult.
  • Ezután I. Lipót megálmodta a hatalmas, pompázatos palotát. A kastélyt az eredeti elképzeléshez képest ugyan szerényebbre tervezték, de még így is a balsors közbeszólt és az uralkodó halála miatt nem fejeződött be az építkezés.
  • Az épület hosszú éveken keresztül befejezetlen maradt, majd amikor Mária Terézia kezébe került, akkor került újra a fókuszba. Hamarosan az udvari élet egyik középpontjává vált, így időszerű volt az építkezések befejezése és a már elkészült részek stílusbeli átalakítása is. Az épületkomplexum 1780-ra nyerte el végleges formáját és külsőjét.
  • A kastély az 50-es évektől látogatható, sikere pedig töretlen a turisták körében.

Az épület

A kastély azon kívül, hogy a császárok család lakhelye is volt, rengeteg politikai esemény, tárgyalás és szabadidős program helyszínéül szolgált. A különböző terek és szobák belsőépítészetében megjelenik a rokokó, barokk és a biedermeier is.

Schönbrunn kastély térkép
Schönbrunn kastély termei | Forrás: schönbrunn.at
  • A palota jellegzetes "Schönbrunn sárga" színét és a rokokó homlokzatot a 19. században készítették. Építészete túlnyomórészt barokk, nagy részlet gazdagsággal, a dizájn pedig a francia Versailles-i palota eleganciájával vetekszik.
  • Johann Bernhard Fischer von Erlach építész tervezte aki a szimmetria, a nagyszerűség és a kidolgozott részletek mestere volt.
  • A homlokzaton szobrok és domborművek láthatók, a kertre néző főhomlokzat szimmetrikusan kialakított, melyet két szárny fog közre.
  • A belső szobák közül a legdíszesebb természetesen a császári lakosztály, ami a látogatók számára is nyitva áll. A bíborvörösben ragyogó fotelek, aranyszínű képkeretek és a falon lógó hatalmas olajfestmények egy időutazásra hívnak mindenkit!
  • Legismertebb terme viszont a 21-es számmal ellátott Nagy Galléria névre keresztelt hatalmas Tükörterem.
A Nagy Galériában lezajlott egyik legjelentősebb hivatalos esemény John F. Kennedy amerikai elnök és Hruscsov szovjet miniszterelnök legendás találkozása volt 1961-ben.

Híres szobák és termek

Az egész kastély gyönyörű és szívünk szerint azt mondanánk, hogy minden helyisége különleges valamiért, mégis következzen pár híresebb terem, amit tényleg nem érdemes kihagyni!

Nagy Galéria (Tükörterem)

43 méteres hosszával és csaknem tíz méteres szélességével ez a terem ideális helyszíne volt az udvari eseményeknek. A csodálatos belső tér aranyozott stukkó díszítésével és mennyezeti freskóival a rokokó művészet igazi megtestesítője. Garantáltan ámulatba ejt majd mindannyiunkat.

A terem közepén Mária Terézia szobra áll, magyar koronázási ruhába öltözve, a plafont pedig véges végig freskók díszítik. A magas ablakokon beérkező fényt hatékonyan megkettőzik a szemközti falakon elhelyezett tükrök, így fényben fürdik a terem, főleg napsütéses órákban. A dekoráció központi eleme a két nagy csillár, amelyeken eredetileg hetvenkét gyertya volt.

A birodalmi pár hálószobája

Ezt a szobát eredetileg Ferenc József és Sissi használta 1854-ben kötött házasságuk után. Óriás tölgyfabútorok díszítik a helyiséget, a rokokó stílusának pazar formáival. Az ülőfelületeket kék selyem borítja, fehér virágfüzérekkel díszítve. A szoba 2014-es restaurálásakor a textil berendezési tárgyakat történelmi minták alapján rekonstruálták, így a szoba mai kinézete szinte tökéletesen megfelel annak az állapotnak, amikor a császári pár használta.

Mária Terézia Terem

Az akár kétszáz fő befogadására alkalmas terem kiváló előadás és esküvőhelyszín a kastélyon belül. Négy elegáns csillár díszíti, nagy dupla ajtók választják el a szomszédos barokk narancskerttől, így egy igazi álomesküvőt (is) lehet elképzelni falain belül.

Millions szoba

Mária Terézia magán meghallgatások alkalmával használta ezt a szobát. Elnevezését nagy valószínűséggel a drága anyagokból készült, értékes dekorációjának köszönheti. Fala teljes egészében intarziával díszített faburkolat, mely az indiai mogul uralkodók életének jeleneteit ábrázolja. Az arany és a barna szín uralkodik a teljes helyiségben, luxus megjelenéssel.

Porcelán szoba

Különleges, pici szoba, melyet Mária Terézia írószobaként használt. Neve azt sugallja, hogy a szobában sok a porcelán elem, az igazság azonban az, hogy porcelánutánzattal vannak festve a faragott fadíszek. A szoba különlegessége, hogy Mária Terézia családja segített dekorálni és festeni a szobácskát.

Napóleon szoba

A szoba eredetileg I. Ferenc és Mária Terézia hálószobája volt. Amikor Napóleon elfoglalta Bécset, Schönbrunnt választotta székhelyéül, és ezt a szobát használta. Gyönyörű csillár díszíti és Napóleon festett képe mellett fia gyermekkori portréja is helyet kapott, valamint két óriási, különleges falvédő is díszíti a szobát.

Kertek

A Schönbrunni palotához nem csupán egy, hanem több kert is tartozik. A francia kertet Jean Trehet terezte 1659-ben. Pazar látnivalói közé tartozik a Neptun szökőkút, a labirintus, a pálmaház, és az üvegház. Érdekesség, hogy a park nyugati részét idővel angol stílusban újratervezték 1828 -1852 között.

A kertek szimmetrikus barokk stílusban vannak kialakítva, melyek központi része a palota mögötti terület. Egy nagy, nyitott tér tárul elénk amikor ideérkezünk, díszesen kialakított virágágyásokkal, geometrikusan elrendezett sövényekkel és mitológiai szobrokkal.

A sok szép szökőkút mellett egy barokk üvegház is kialakításra került, valamint találunk egy botanikus kertet is, ahol számos egzotikus növénnyel találkozhatunk. Az óriási területen sok szép látnivalóval találkozhatunk. Ezek közül összeszedtünk párat a teljesség igénye nélkül. 

Nagy Parterre

A schönbrunni kert központi része, szimmetrikus francia stílusú elrendezéssel, szépen gondozott pázsittal, mintás virágágyásokkal és faragott sövényekkel. A kert mintázata általában évszakonként változik, így egész évben más és más virágkompozíciót láthatunk. 32 mitológiai szobor szegélyezi, melyek magas lábazatról néznek le ránk – így olyan, mintha őrködnének a kert felett. Az UNESCO Világörökség részeként a Nagy Parterre tükrözi a Habsburg-monarchia ízlését és tökéletes példája a barokk tereprendezésnek.

Neptun kút

A Nagy Parterre megkoronázó eleme ez a szökőkút, mely a palota mögötti domb alján található. Neptunusz látható benne (aki a tenger római istene) körülvéve más mitológiai alakokkal. Itt is biztosan előkerülnek majd a fényképezőgépek, igazán látványos az egész építmény.

Gloriette

A Gloriette épületét 1775-ben építették a schönbrunni kastély kertjeinek újratervezésekor. Neoklasszikus stílusban készült, görög és római elemekkel. Kinézetét illetően olyan, mint egy télikert, csak ahhoz képest sokkal grandiózusabb. Valójában az osztrák örökösödési háborúban és a hétéves háborúban elhunytak emlékműveként szánták. Egy 60 méter magas domb tetején áll, ami a legmagasabb pont a kertben, így innen szuper kilátás nyílik a palotára és Bécs városára.

Egy kis kávézó üzemel benne, az épület előtt pedig egy tó fekszik, ahonnan hangulatos képek készíthetők.

Labirintus

A barokk kerttervezésben a labirintusoknak szimbolikus jelentésük is volt, gyakran az élet összetett útját vagy a megvilágosodáshoz vezető utat jelképezték. Az egészen biztos, hogy kanyargós lesz, játékokkal és rejtvényekkel. Ha ügyesek vagyunk, eljuthatunk a labirintus közepén lévő kilátóra, ahonnan szuperül belátni az egész területet. Általában az a kérdés, hogy hogy találjunk ki a labirintusból, most essen szó arról, hogy- hogyan találunk oda: eláruljuk, hogy a Neptunusz kút közelében kell majd keresnünk!

Videó

Drón videó a palota külső részeiről
Angol nyelvű videó a palota belső tereiről - interjúval
Szintén egy angol nyelvű videó a palota belső tereiről

Gyerekekkel a kastélyban

A Schönbrunni Kastély Gyermekmúzeuma a kastély földszintjén a nyugati szárnyban található. A gyerekek játszhatnak a császári csemeték közkedvelt játékaival, megteríthetik a császári étkezőasztalt, felöltözhetnek hercegnek vagy hercegnőnek. Ezek mellett még számos meglepetés várja a családokat. Külön belépőjegy vásárlásával látogatható.

  • Felnőtt jegyár: 9 euró
  • Gyerek jegyár 3 éves kortól: 9 euró
💡
Az egyik legszórakoztatóbb dolog a kertben a labirintus, mely közel 3000 négyzetméteren terül el. Gyerekekkel igazán jó móka, sok sok játékos elemmel alakították ki, ami garantált szórakozás az egész családnak.

A híres Schönbrunni Állatkertet se hagyjuk ki ha gyerekekkel jöttünk. 

A kastély látogatása

A kastélynak közel 1500 helysége van és abból mindössze 40 látogatható. Ha meglátogatod a kastélyt, két túra közül választhatsz. A hosszabb, azaz a Nagy túra alatt 40 helység meglátogatására van lehetőség, míg a rövidebb, azaz a Birodalmi túra csak 22 terem látogatását engedélyezi.

  • Nagy túra (Grand tour): 40 szoba
  • Birodalmi túra (Imperial tour): 22 szoba
Szereted a várakat, palotákat, kastélyokat? Akkor ezek a cikkek is érdekelhetnek: Várak Ausztriában, Várak Magyarországon, Várak Szlovákiában

Nyitvatartás

A palota minden nap nyitva tart (ünnepnapokon zárva tarthat). Az épület kapui naponta 08:30 - 17:00 között vannak nyitva. Az utolsó belépés és vezetés 16 órakor indul. A palotához tartozó kertek nyitvatartása hosszabb, 06:30 - 17:30 között látogathatóak, azonban vannak hónapok, amikor ez a nyitvatartás hosszabb. Az alábbi linken ellenőrizhetjük: Opening Times | Palace & Gardens | Schönbrunn Palace (schoenbrunn.at)

  • Épület: 09:30 - 17:00, minden nap
  • Kertek: 06:30 - 17:30, minden nap

Belépők, árak

A kastély látogatásakor igénybe veheted az audio vezetéseket, de akár előre, a saját telefonodra is letöltheted a hanganyagokat. A belépőket előre online is meg tudod venni a palota honlapján. Ebben az esetben előre el kell döntened, hogy hány órára érkezel.

  • Imperial tour, felnőtt: 24 euró
  • Imperial tour, diák: 17 euro
  • Grand tour, felnőtt: 30 euró
  • Grand tour, diák: 21 euro
  • 6 éves kor alatt: ingyenes

Kutyabarát

Nem. Kutyákkal sajnos a palota és a kert sem látogatható.

Schönbrunn látnivalók

Ha az időd és a pénztárcád engedi, akkor mindenféleképpen érdemes a kastély más részeit is meglátogatni. A Sisi múzeum, Birodalmi Bútor Gyűjtemény, a Labirintus, az Állatkert, a Pálmaház, és a rengeteg különböző francia stílusú kert, mindegyik számtalan csodával, izgalommal és meglepetéssel vár!

Események, rendezvények

  • A park és a kastély rengeteg színes eseménynek ad helyet egész évben. A legnépszerűbb a karácsonyi vásár, de a szórakozni vágyóknak szívesen ajánlom a Schönbrunner Stöckl étteremmel egybekötött színházat, vagy hagyományokat kedvelőknek a Marionette színházat.
  • A Marionett színházban olyan híres darabokat játszanak, mint a Varázsfuvola vagy az Aladdin. Amíg nem látod az egyik darabjukat, nem is tudod igazán elképzelni, hogy ezekkel a szilárd, statikus bábukkal mennyire emberi és megható jeleneteket tudnak játszani a művészek.
  • A vacsorával egybekötött előadásra pedig biztosan egész életedben emlékezni fogsz, hiszen az étterem ételek terén is kiváló minőségű alapanyagokkal dolgozik és a művészek terén is több nagyobb nevet is maguk között tudhatnak.

Jó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link