Schneeberg neve bizonyára ismerősen cseng Neked is. A Rax Alpok mellett (Raxalpe, Rax) található hegy és azonos nevű hegycsoport szomszédjával együtt igazi túrázó paradicsom. Tipikus úticél nyáron és télen is, hiszen nemcsak a nyaralás remek fénypontja is, de télen a hótalpazás egyik fellegvára is. Ha egy izgalmas túrázásra vágysz szép alpesi környezetben, de nem utaznál messzire, akkor a Schneeberg tökéletes választás lesz.

Gyors áttekintés

Schneeberg, Ausztria Részletek
Ország Ausztria, Alsó-Ausztria
Magasság 2076 m
Lokáció Keleti-Alpok, Alpok
Távolság Budapesttől 4,5 óra / 360 km
Kiindulópontok Puchberg (585m), Losenheim (871m)
Költségek ~ 35 euro / fő
Legmagasabb pont Klosterwappen csúcs
Schneeberg túra részletei 12 km, 845 m fel, 280 m le, 6 óra, közepes nehézség

Térkép

Schneeberg térkép - túra, útvonal, túraútvonal
Schneeberg térkép - túra, útvonal, túraútvonal

Képek és videók

Höllental és a Schneeberg túra - túrázás a Schneebergen

Hol van Schneeberg?

Cím, megközelítés, távolság, térkép

Schneeberg az Északi-Mészkő Alpok része (Alpok). Tőle délnyugatra találod a Rax csoportot, amivel együtt alkotják a Rax-Schneeberg-csoportot. A két hegység között a Höllental völgye (Pokol-völgy) fekszik, ami szintén közkedvelt turista célpont. Természetesen Ausztriában járunk, azon belül pedig Alsó-Ausztiában. Budapesttől nagyjából 4-5 órára található autóval. A táv amit ehhez le kell küzdened mindössze 360 km.

Jelentkezz be, hogy reklámok nélkül olvashasd a cikket és hozzáférj egyéb jövőbeli funkciókhoz is.

  • Kiindulópont: Puchberg / Losenheim városok
  • Távolság Budapesttől: 4,5 óra / 360 km
  • Távolság a Rax-tól: 1 óra / 52 km
  • Távolság Bécstől: 2 óra / 110 km
Schneeberg térkép - Budapest távolság
Schneeberg térkép - Budapest távolság 
Schneeberg térkép - Rax távolság
Schneeberg térkép - Rax távolság

Az osztrák autópályáról és autópályamatricáról írt kisokost itt találod.

Minden, amit Schneeberg-ről tudni kell

Schneeberg közeli távolsága miatt számos egynapos túrázás célpontja, csakúgy, mint az Alpok. Az egyik legnépszerűbb program, hogy egy hétvége keretében járják be mindkét célpontot a kirándulni vágyók. A Raxnál valamivel magasabb (pontosan 69 méterrel), Magyarországhoz legközelebb eső alpesi kétezres csúcs. Legmagasabb pontja a Klosterwappen csúcs.

  • Rax: 2007 m
  • Schneeberg: 2076 m

Schneeberg túra

A hegy meghódításához Losenheim vagy Puchberg városát kell elérned, ahonnan lift vagy vasút visz fel a hegyre. Felfelé több menedékházban is meg tudsz pihenni, ebédelni, meginni egy bambit. Lefelé pedig szintén a vasúttal vagy lifttel tudsz leereszkedni.

Schneeberg túra Részletek
Hossz 12 km
Menetidő 5 - 6 óra
Emelkedők 845 m fel
Ereszekedés 280 m le
Nehézség Közepes

Kiindulópontok a túrához

  • A verzió, Losenheim (871 m) - innen indul a felvonó
  • B verzió, Puchberg (585 m) - innen indul a Salamandra vasút

A Schneeberg legnépszerűbb túraútvonala, hogy Losenheim-ből kiindulva felvonóval mész fel az Edelweiss menedékházig (1235 m). Innen mintegy 841 méteres emelkedővel meghódítod a csúcsot. Az ebédet a csúcsnál található Fischer hüttében ajánlott elfogyasztani, majd a Damböck turistaház felé indulva leereszkedsz a Salamander vasúthoz. A vasút nagyjából 45 perc alatt levisz Puchberg-be, ahonnan taxival át tudsz menni a kiindulópontra.

Ústvonal

Losenheim falu (871 m) -> Felvonó -> Edelweiss  turistaház (1235 m) -> Klosterwappen csúcs (2076 m) -> Fischer hütte (2061 m) -> Damböck menedékház (1810 m) -> Salamandra vasút (kb 1 óra út) -> Puchberg városa (585 m) -> Taxival vissza Losenheim-be (585 m)

  • Losenheim felvonó, Schneeberg Sesselbahn: A felvonó pár perc alatt visz fel Losenheim-ből az Edelweiss hüttéig. Innen gyalog jutsz fel túrázva a csúcsra a Fadensteig túraútvonalon.
  • Salamandra vasút, Schneebergbahn: Ha a vasúttal szeretnél közlekedni, Puchberg-be kell eljutnod. Innen indul Schneebergbahn, ami kb. 40 - 50 perc alatt ér fel a csúcsra. Egy oda-vissza jegy 40 euro körül mozog, míg az egyirányú jegyek kb. 30 euróba kerülnek. Kutyát lehet vinni a vonaton.

Fadensteig túraútvonal

A Schneeberg egyik leghíresebb túraútvonala a Fadensteig, ami az Edelweiss menedékháztól indul (ahová a felvonó visz fel). A túra első szakasza a mesés alpesi fenyőerdőben kezdődik. Az erdő határát elérve a terepet füves és sziklás táj fogja felváltani. Ez a rész a szélnek jobban ki van téve, így egy sapka, kesztyű és sál jó ha van nálad.

Az útvonal áthalad egy meredek törmeléklejtőn is, később egy sziklalépcsős részen is. Ezért az elengedhetetlen, bokát tartó zárt lábbeliről gondoskodj. Ha eléred a Fadenwande peremét (1722 m), a meredekebb szakaszokon már túl vagy. Innen a terep nehézsége is csökkenni fog, és egy kényelmesebb szakasz következik.

Képek a Schneeberg túráról

Turistaházak

A hegy leghíresebb hüttéje a Fischer hütte, ami Alsó-Ausztria egyik legmagasabban fekvő menedékháza. Itt tudsz ebédelni, és ha így tennél, ajánlom figyelmedbe a májgombócot és a császármorzsát. Valamennyi hüttében meg is tudsz szállni. Az árak turistaházanként és szobánként nagyjából 10 - 15 euróval térnek el.

A csúcsnál a Fischer hüttétől északra találod a Kaiserstein (2061 m) csúcsot. Ferenc császár kétszer is járt itt, erről egy kis obeliszk emlékezteti a túrázókat. Innen egészen Bécsig el lehet látni jó időben, valamint a Bécsi-Alpok csúcsaira is kiterjed a panoráma.

Schneeberg túra
Schneeberg túra

Sebastian vízesés

Nagyjából 1,5 óra autó távolságra található a Sebastian vízesés. A parkolóból egy kellemes sétával tudsz eljutni a vízeséshez.

  • Cím: Wasserfallweg 10, 2734 Puchberg am Schneeberg, Austria
  • Nyitvatartás: 0-24 órában
  • Belépő: ingyenes
Sebastian vízesés a Schneeberg mellett
Sebastian vízesés a Schneeberg mellett
Sebastian vízesés a Schneeberg mellett
Sebastian vízesés a Schneeberg mellett

Remélem kedvet kaptál a Schneeberg meghódításához, és már tervezed is a következő utat. A túrázáshoz sok örömet kívánunk!  sJó utat és jó pihenést kívánunk! Trekhunt csapat ❤️

➡️ ➡️ Facebook link 👍